АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сезонні коливання

Читайте также:
  1. Гідрометеорологічні фактори коливання рівня
  2. Охарактеризуйте фізичні НШВФ, пов’язані із звуком та пружними коливаннями.

Розвиток с/г виробництва значною мірою залежить від біологічних, кліматичних та інших природних факторів. У зв’язку з цим статистичні дані, які характеризують виробництво і вихід продукції по місяцях, помітно коливаються. Такі зміни рівня динаміки, які зумовлюються впливом пори року, називаються сезонними коливаннями.

Сезонні коливання аналізують для кількісної оцінки інтенсивності сезонних змін, розробки заходів щодо їх послаблення, а також для оперативного планування з урахуванням сезонності суспільно-економічних явищ.

Під час вимірювання сезонних коливань обчислюють щомісячні коефіцієнти сезонності, які визначають як відношення кожного рівня до сезонного рівня певного динамічного ряду.

Сезонні коливання характеризуються спеціальним показником, який називається індексом сезонності – це процентне відношення фактичного рівня за той чи інший місяць (квартал) року до середньомісячного рівня. В сукупності ці індекси утворюють сезонну хвилю.

Індекс сезонності визначають по формулі:

Де Уп – рівень кожного місяця;

У – середньомісячний рівень за рік;

І – індекс сезонності.

Питання

  1. Дайте пояснення рядів динаміки.
  2. Охарактеризуйте базисний і ланцюговий метод.
  3. Назвіть показники рядів динаміки.
  4. Як розраховується показник абсолютного приросту?
  5. Що показує абсолютне значення 1% приросту?
  6. Які існують прийоми вирівнювання рядів динаміки?
  7. В чому полягає значення вивчення сезонних коливань?

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)