АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гідрометеорологічні фактори коливання рівня

Читайте также:
  1. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  2. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  3. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  4. Біотичні фактори.
  5. Види швидкісних здібностей і фактори, які їх визначають
  6. Визначальні фактори Нового часу (наукова революція і формування буржуазного громадянського суспільства)
  7. Визначення оптимального варіанту розв’язання проблем на основі порівняльного аналізу можливих варіантів
  8. Вимірювання тиску, витрат і рівня
  9. Вищий ступінь порівняння
  10. Вплив рівня життя на трудовий потенціал суспільства
  11. Головні рівняння гідравліки

При підвищенні атмосферного тиску рівень океану знижується, а при його зниженні - підвищується. Тісний зв'язок ходу рівня з тиском атмосфери простежується в малорухомих антициклонах. При цикло­нах із сильними вітрами можливий збіг підвищення рівня, виклика­ного зниженням тиску атмосфери, з одночасним підвищенням рівня під дією вітру і течій.

Під дією вітру підйом рівня досить значний і може досягати 1-2 м. Тривалі вітри одного і того ж напрямку призводять до підйому і спа­дів рівня, які називаються відповідно нагонами і згонами. Згінно-нагінні зміни рівня можуть бути тимчасовими, сезонними і постій­ними. Постійні характерні для регіону пасатів. В Атлантичному океані пасати безперервно наганяють воду в Карибське море і Мексиканську затоку, а пасати Тихого океану відганяють воду від Панамського пе­решийку. У результаті рівень води з боку Атлантичного океану біля Панамського перешийку вищий, ніж середній рівень з боку Тихого океану, приблизно на 50 см.

Сезонні коливання рівня проявляються в зонах впливу західно-східного переносу, наприклад північно-західні береги Європи і Півні­чної Америки. В осінньо-зимовий період, під час пануючого зонально­го західно-східного переносу, відбувається підвищення рівня біля пів­нічно-західних берегів обох континентів, а в літній час спостерігаєть­ся зворотне явище.

Мусони також впливають на сезонні підйоми рівня біля навітряно­го берега і на падіння рівня біля підвітряного берега. У далекосхідних морях у зимовий час, коли північно-західні мусонні вітри спрямовані із суші на море, у південно-східних районах цих морів рівень стоїть вище, ніж у північно-західних, а влітку навпаки.

Періодичні, незначні за величиною коливання рівня зумовлені бризовими вітрами, які два рази за добу змінюють напрямок.

Найбільш значні тимчасові неперіодичні коливання рівня викли­каються сильними змінами атмосферного тиску і вітрами, які пов'я­зані з проходженням над морем баричних систем (циклонів і антици­клонів). Різке підвищення рівня може призводити до катастрофічних наслідків.

Величина коливання рівня під дією згінно-нагінних вітрів залежить від сили, тривалості і напрямку вітру відносно берегової лінії, а також від глибини і рельєфу дна.

Коливання рівня, зумовлені надходженням води (приплив океаніч­них вод, річковий стік і опади) або її втратою (відплив морських вод в океан та випаровування) відбувається в основному за рахунок змін величини водообміну з океаном і річкового стоку. Випаровування і опади мають другорядне значення і розподіляються більш рівномірно у просторі і часі.

У морях, вільно з'єднаних з океаном, зміни водообміну і річкового стоку викликають незначні (до 10-20 см) коливання рівня. Найбільш суттєво коливання річкового стоку впливає на рівень внутрішніх та ізольованих морів, в які впадає багато річок.

При зменшенні густини води збільшується її об'єм, відповідно під­вищується і рівень. При збільшенні густини води рівень, навпаки, знижується. У зв'язку з рівномірним і порівняно постійним розміщен­ням областей теплої і холодної води на земній кулі (тепла вода - в приекваторіальних і тропічних областях, холодна - в полярних) від­мінності рівня, зумовлені різницею густини води, в цих зонах хоча і є, але вони досить сталі.

Основною ж причиною таких коливань рівня є пульсації потужності холодних і теплих течій, а також згони та нагони. Коли відбувається згін, то зниження рівня, викликане вітром, накладається на зниження рівня, яке викликане припливом глибинних, більш холодних і густих вод. При нагоні рівень підвищується як за рахунок нагону води вітром, так і за рахунок притоку поверхневих вод меншої густини.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)