АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік операцій, що здійснюються через пункти обліку валют

Читайте также:
  1. A) Самопроизвольный перенос вещества через мембрану за счет энергии сконцентрированной в каком-либо градиенте.
  2. IV. Ямайская валютная система
  3. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  4. PR через создание виртуальных групп
  5. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  6. Аналітичний та інвентарний облік основних засобів
  7. Биофизика мембран. Транспорт веществ через биологические мембраны.
  8. Бутук О. І. Валютно-фінансові відносини: Навч. Посібник. – К. – Т-во «Знання», 2006. – 349 с.
  9. Бухгалтерія - це самостійний структурний підрозділю апарату управління (служба, відділ), який веде бухгалтерський облік діяльності бюджетної установи.
  10. Бухгалтерський облік
  11. Бухгалтерський облік бартерних операцій
  12. Бухгалтерський облік бланків цінних паперів

Для здійснення касових операцій в іноземній валюті комерційні банки, що отримали ліцензію НБУ на право ведення операцій неторгового характеру, залежно від умов, обсягів і режиму роботи в межах операцій, передбачених ліцензією, мають облаштовувати:

валютне сховище — для зберігання запасу готівкової іноземної валюти, бланків суворої звітності, бланків платіжних документів, різних бланків за іноземними операціями, примірників іноземних грошових білетів, цінних паперів у іноземній валюті, цінностей і документів, прийнятих від організацій та громадян на зберігання, нерозібраних посилок з іноземною валютою та інших цінностей, що обліковуються на позабалансових рахунках;

касу перерахунку — для перерахунку, визначення платіжності, проведення експертизи, обробки, об'єднання і формування валютних та інших цінностей, контрольного перерахунку під час ревізій, перерахунку, формування та оформлення значних сум готівкової валюти, купленої банком або призначеної для продажу, а також прийому валютних цінностей, що надійшли в банк в інкасаторських сумках (від обмінних пунктів, територіальне віддалених від приміщень банку);

операційні каси — для здійснення валютно-касового обслуговування клієнтів банку щодо прийому і видачі готівкової іноземної валюти та інших цінностей;

вечірні каси — для забезпечення валютно-касового обслуговування в другій половині операційного дня або у вечірній час;

обмінні пункти — для здійснення операцій купівлі-продажу готівкової іноземної валюти і платіжних документів;

каси підготовки авансів обмінним пунктам.

Документальне оформлення касових операцій в іноземній валюті відбувається за допомогою прибуткових та видаткових валютних ордерів.

Слід зазначити, що прибуткові валютні операції дуже обмежені, оскільки готівкова іноземна валюта в розрахунку між фізичними і юридичними особами в Україні не використовується. Підставою для виписування документів і виконання операцій є заяви клієнтів, платіжні

документи та інше.

Послідовність виконання зобов'язань за касовими валютними операціями полягає у наступному:

1) клієнт звертається із заявою або з іншими документами, що дають право на отримання або здачу готівкової валюти;

2) операціоніст виписує касові документи, підписує їх у відповідальних осіб, що мають право контрольного підпису. В касу передаються всі примірники прибуткових валютних ордерів; за видатковими документами контрольний талон видається клієнту, а видатковий ордер (без контрольного талону) передається касиру;

3) касир перевіряє наявність підписів посадових осіб банку і відповідність їх зразкам, підписує всі примірники прибуткових документів, приймає валюту (перший примірник ордера залишає в себе, другий — з печаткою каси — видає клієнту; інші примірники передаються в обліково -

операційний відділ). За видатковими документами касир перевіряє наявність підпису про отримання цінностей, за номером контрольного талона викликає клієнта, звіряє номер контрольного талона з номером на касовому документі, наклеює його на касовий документ, видає гроші та підписує документи. Після закінчення операційного дня касир складає довідку про касові обороти за день і залишки цінностей у касі та передає її завідувачу каси;

4) завідувач каси складає зведену довідку про касові обороти і звіряє її з даними обліку операціоніста.

Відповідно до чинного законодавства купівля в організацій і громадян та продаж їм готівкової іноземної валюти, а також валюти, яка перебуває на їх рахунках, є банківськими операціями. Здійснення операцій в іноземній валюті проводиться при наявності ліцензії Національного банку України на здійснення комерційними банками операцій в іноземній валюті в країні та за кордоном.

Для реєстрації обмінних пунктів у регіональне управління НБУ необхідно подати такі документи:

- копію агентської угоди;

- нотаріально засвідчену копію статуту установи (підприємства);

- довідку комерційного банку про відкриття валютного і гривневого рахунку;

- інформацію уповноваженого банку про наявність у клієнта приміщення, обладнаного відповідно до вимог зберігання валютних цінностей, про наявність необхідних технічних засобів для визначення справжності банкнот, сертифікованої комп'ютерної системи або електронного контрольно-касового апарата, сейфа для зберігання валютних цінностей та бланків суворої звітності і довідку про наявність сигналізації або охорони (довідку-акт про те, що обмінний пункт відповідає всім вимогам).

Обмінні пункти здійснюють операції купівлі та продажу іноземної валюти для фізичних осіб як резидентів, так і нерезидентів України згідно з установленими нормами та правилами. Обмін валюти здійснюється з обов'язковим оформленням квитанції суворої звітності за формою № 377 і 377-А.

Фізичній особі — нерезиденту, яка здійснює обмін іноземної валюти, касир пункту обміну надає довідку за формою № 377, котра є бланком суворої звітності і виписується у двох примірниках. Перший — надається фізичній особі як довідка про обмін валюти, а другий — залишається у документах дня.

На початку дня операціоніст бухгалтерії неторгових операцій виконує проведення щодо надання касирам пунктів обміну в підзвіт коштів у національній та іноземній валютах:

1) надання коштів із каси банку:

Д-т 1007 Банкноти та монета в дорозі К-т 1001 Банкноти та монета в касі банку

2) отримання коштів обмінним пунктом:

Д-т 1003 Банкноти та монета в обмінних пунктах

К-т 1007 Банкноти та монета в дорозі

За звітною довідкою касира обмінного пункту списуються залишки цінностей з підзвіту касира в касу банку за усіма видами валют:

Д-т 1001 Банкноти та монета в касі банку

К-т 1003 Банкноти та монета в обмінних пунктах банку.

Касир валютної каси, який перераховував цінності інкасаторської сумки обмінного пункту, підтверджує вищенаведені проведення.

Результати роботи обмінних пунктів за операціями з купівлі та

продажу іноземної валюти відображаються на транзитних рахунках. За оборотами, що фіксуються на спеціальних транзитних рахунках, можна вести позасистемний облік результатів діяльності обмінних пунктів, що є необхідним для оцінки їх прибутковості у зв'язку з патентуванням.

За реєстрами купленої іноземної валюти здійснюються наступні проведення:

- на суму купленої іноземної валюти

Д-т 1003 Банкноти та монета в обмінних пунктах банку

К-т 3640 Кредиторська заборгованість з придбання іноземної валюти та банківських металів за рахунок банку (субрахунок за операціями з купівлі іноземної валюти);

- на суму виданих гривень

Д-т 3540 Дебіторська заборгованість з придбання іноземної валюти та банківських металів за рахунок банку (субрахунок за операціями з продажу національної валюти).

К-т 1003 Банкноти та монета в обмінних пунктах банку.

За реєстрами проданої іноземної валюти проведення будуть такими:

- на суму проданої валюти

Д-т 3540 Дебіторська заборгованість з придбання іноземної валюти та банківських металів за рахунок банку (субрахунок за операціями з продажу національної валюти)

К-т 1003 Банкноти та монета в обмінних пунктах банку;

- на суму отриманої національної валюти

Д-т 1003 Банкноти та монета в обмінних пунктах банку

К-т 3640 Кредиторська заборгованість з придбання іноземної валюти та банківських металів за рахунок банку (субрахунок за операціями з купівлі іноземної валюти).

 

 

ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ З ІНОЗЕМНОЮ ВАЛЮТОЮ

Зміст операції Дебет Кредит
Переказ валютних коштів фізичними особам
       
  Переказ коштів фізичної особи за кордон    
  Комісія за переказ коштів фізичної особи за кордон    
  Надходження коштів на користь фізичної    
  Отримання комісії від фізичної особи за видачу готівкової валюти з безготівкового    
Облік неторгових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти
  Видача авансу у гривні касиру обмінного пункту а) 1811 б) 1003  
  Повернення касиром обмінного пункту підзвіту у гривні а)1001 6)1911  
  Купівля валюти обмінним пунктом (наприклад ВЕМ) 3801 1003.28 1003.98
  Продаж валюти обмінним пунктом (наприклад ВЕМ) 1003.98 3801 1003.28
  Результат за проведеними операціями обмінного пункту    
Видача готівкової валюти на відрядження
  Видача валюти на відрядження з рахунку юридичної особи    
  Сплата комісії за видачу готівкової валюти на витрати на відрядження    
Купівля валюти в уповноваженому банку на витрати на відрядження
А Переказ гривень з розрахункового рахунку юридичної особи на купівлю валюти на    
Б Видача валюти на відрядження з валютного розрахункового рахунку юридичної особи    
В Сума в гривнях клієнта - юридичної особи переводиться на рахунок еквівалента валютної позиції за операціями банку щодо іноземної валюти    
Г Купівля клієнтом валюти в уповноваженому банку на витрати на відрядження    
Облік біржових операцій комерційних банків
  Перерахування гривні на УМВБ для купівлі валюти    
  Зарахування валютних коштів, які куплені на МВР, на кореспондентський рахунок уповноваженого банку    
  Розподіл валютних коштів на рахунки юридичних осіб-клієнтів банку, яким куплено іноземну валюту для сплати імпортних    
  Комісія банку, яку сплачують юридичні особи-клієнти банку за куплену іноземну    
  Переказ валютних коштів юридичної особи-клієнта банку на користь нерезидента у сплату імпортного контракту    
  Комісія за переказ валютних коштів з розрахункового валютного рахунку клієнта банку    
  Сума гривні, яка витрачена на купівлю валюти для клієнтів    
Обов'язковий продаж валютної виручки експортерів
  Зарахування валютної виручки експортерів, яка надходить на кореспондентський рахунок банку, на розподільчий рахунок юридичної особи-клієнта банку    
    Розподіл валютної виручки юридичної особи - клієнта банку:    
а) зарахування 50% валютної виручки на поточний валютний рахунок клієнта    
б) продаж 50% валютної виручки експортера на УМВБ    
  Надходження гривні за продану валюту на кореспондентський рахунок уповноваженого    
  Зарахування коштів у гривні клієнту банку за обов'язковий продаж 50% валютних коштів на УМВБ    

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)