АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Бухгалтерський облік бартерних операцій

Читайте также:
  1. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  2. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  3. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій
  4. Аналіз та оцінка ефективності імпортних операцій
  5. Аналітичний та інвентарний облік основних засобів
  6. Бази оподаткування ПДВ окремих господарських операцій
  7. Бухгалтерія - це самостійний структурний підрозділю апарату управління (служба, відділ), який веде бухгалтерський облік діяльності бюджетної установи.
  8. Бухгалтерський облік
  9. Бухгалтерський облік бланків цінних паперів
  10. Бухгалтерський облік закупівель імпортних товарів
  11. Бухгалтерський облік облігацій

В бухгалтерському обліку бартерні угоди відображаються як по експортних, так і по імпортних операціях. Після здійснення бартерної угоди здійснюється залік взаємних вимог суб’єктів бартерного контракту.

Особливості бухгалтерського обліку бартерних операцій полягає в тому, що:

- відсутні грошові розрахунки з іноземним партнером;

- бартерна заборгованість відноситься до немонетарних статей, оскільки за бартерними контрактами очікується над­ходження (переказ) не грошей, а товарів (робіт, послуг). Отже, така заборгованість підпадає під загальні правила обліку немо­нетарних статей і, згідно з П(С) БО 21 «Вплив змін валютних курсів», перерахунку у зв’язку зі зміною валютних курсів не підлягає;

- доходи, одержані від здійснення бартерних операцій, і вартість товарів (робіт, послуг), одержаних внаслідок здійснен­ня бартерних операцій, визначаються шляхом перерахунку вар­тості товарів (робіт, послуг), визначеної в іноземній валюті, із застосуванням валютного курсу на дату здійснення першої з дій:

ü або відвантаження нерезиденту товарів (надання робіт, послуг);

ü або отримання від нерезидента товарів (робіт, послуг);

- момент відвантаження продукції на експорт вважається моментом її реалізації;

- облік розрахунків з іноземним партнером здійснюється на двох субрахунках: 632 «Розрахунки з іноземними постачаль­никами і підрядниками» і 362 «Розрахунки з іноземними покупцями і замовниками»;

- кредиторська заборгованість іноземному партнерові за това­ри, що імпортуються, повинна дорівнювати контрактній вартос­ті відвантаженої на експорт продукції.

Слід зауважити, що для правильності відображення в бухгал­терському обліку товарообмінних (бартерних) операцій необхід­но враховувати, що П(С)БО передбачають існування ще і справедливих цін. Залежно від величини цих цін підприємством визначаються первісна вартість отриманої за бартерним контрактом продукції, а також дохід від такої операції.

Справедлива вартість це сума, за якою може бути здійснено обмін активу в результаті операції між проінфор­мованими, зацікавленими та незалежними сторонами.

Для підприємства, яке провадить бартерну операцію, з метою бухгалтерського обліку істотне значення має справедлива вар­тість отриманої продукції. Справедливу вартість необхідно виз­начати по кожній партії отриманої продукції. З метою спро­щення бухгалтерського обліку рекомендується встановлювати договірну вартість цінностей, якими обмінюються, на рівні справедливої. Якщо ж бухгалтеру цього досягти не вдається, необхідно мати достатню кількість аргументів на користь того, що договір укладено за ринковими (справедливими) цінами, тобто:

1) необхідно спробувати встановити договірну вартість на рівні справедливої (ринкової) вартості (наприклад, 100 дол. США);

2) якщо договір укладається на більшу суму (наприклад, на 150 дол. США), то необхідно довести, що справедлива (ринкова) вартість дорівнює 150 дол. США.

При бартерному обміні існує ще один важливий нюанс – обмін може бути здійснений як подібними (однаковими за приз­наченням і справедливою вартістю), так і неподібними (різними за призначенням та/або справедливою вартістю) активами. Від визнання активів подібними чи неподібними залежить відобра­ження в обліку бартерних операцій. Згідно з П(С)БО 15 «Дохід» при обміні подібними активами дохід не визнається. Навпаки, при обміні неподібними активами дохід «визнається за справед­ливою вартістю активів, робіт, послуг, отриманих або належних до одержання підприємством, зменшеним або збільшеним від­повідно на суму переданих чи отриманих грошових коштів та їх еквівалентів».

У тому випадку, коли визначити справедливу вартість отри­маних активів неможливо, дохід визнається за справедливою вартістю активів, робіт, послуг (крім грошових коштів та їх еквівалентів), переданих за таким бартерним контрактом.

Особливу увагу слід приділити визначенню первинної вар­тості отриманих за бартерним контрактом активів.

Отримані запаси в бухгалтерському обліку оприбутко­вуються за первісною вартістю, яка при проведенні подібного бартеру дорівнює балансовій вартості переданих запасів. Якщо балансова вартість переданих запасів перевищує їх справедливу вартість, то первісною вартістю отриманих запасів є їх спра­ведлива вартість.

Якщо здійснюється обмін неподібними активами, то пер­вісною вартістю виступає справедлива вартість переданих запа­сів, збільшених (зменшених) на суму грошових коштів чи їх еквівалентів, що була передана (отримана) в процесі обміну.

Датою виникнення податкових зобов’язань вважається дата, що відбулася раніше, а саме:

- або дата оформлення ввізної (експортної) вантажної митної декларації (операції з експорту обкладаються ПДВ за нульовою ставкою);

- або дата оформлення ввізної (імпортної) вантажної митної декларації (ставка ПДВ – 20 %).

Дата виникнення податкового кредиту визначається за датою здійснення заключної (балансуючої) операції.

Таким чином, якщо імпортна частина контракту передує експортній, то право на податковий кредит виникає тільки за датою експортної поставки, а в разі відвантаження товару, що експортується, частинами – пропорційно кожному з експортних відвантажень.

Таким чином, діє механізм сторнування податкового креди­ту, сплаченого при придбанні товарів, які згодом експортуються за бартерними угодами.

Розглянемо приклади відображення зовнішньоекономічних бартерних операцій.

Приклад 6.1. Підприємство відвантажило в межах бартер­ного договору продукцію на експорт вартістю 1 000 дол. США, курс НБУ на момент відвантаження складав 8,3 грн за дол. США. Згодом підприємство одержало за імпортом товари на суму 1 000 дол. США, які були розмитнені при курсі НБУ 8,4 грн за дол. США. Митні збори і мито складають 0,2 і 10 % митної вартості товарів. Відобразити ці дії в бухгалтерському обліку (таблиця 6.2).

Таблиця 6.2

Відображення в обліку бартерних операцій
(І подія – експорт)

№ з/п Зміст операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
дебет кредит
  Відвантаження продукції на експорт (1 000 · 8,3 = 8 300,0)     8 300,0
  Сплата митних зборів і мита (8 300 · 0,2 % + 8 300 · 10 % = 846,6)     846,6
  Нарахування митних зборів і мита     846,6
  Оприбуткування імпортних товарів (1 000 · 8,3 = 8 300,0)     8 300,0
  Сплата митних зборів і мита (8,4 · 1 000 · 0,2 % + 8,4 · 1 000 · 10 % = = 856,8)     856,8
  Включення у вартість товарів митних зборів і мита     856,8
  Сплата імпортного ПДВ     1 828,0
  Включення сплаченого ПДВ до податкового кредиту     1 828,0
  Залік взаємних вимог в рамках бартерного договору     8 300,0

Приклад 6.2. Підприємство одержало за імпортом в межах бартерного договору товари на суму 1 000 дол. США, курс НБУ складав 8,3 грн за дол. США. Потім підприємство відвантажило на експорт товари вартістю 1 000 дол. США при курсі НБУ 8,4 грн за дол. США. Митні збори і мито складають 0,2 і 10 % митної вартості товарів. Відобразити ці дії в бухгалтерському обліку (таблиця 6.3).

Таблиця 6.3

Відображення в обліку бартерних операцій
(І подія – імпорт)

№ з/п Зміст операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
дебет кредит
  Оприбуткування імпортних товарів (1 000 · 8,3 = 8 300,0)     8 300,0
  Сплата митних зборів і мита (5 300 · 0,2 % + 5 300 · 10 % = 846,6)     846,6
  Включення в первинну вартість товарів митних зборів і мита     846,6
  Сплата імпортного ПДВ     1 826,0
  Відвантаження продукції на експорт     8 300,0
  Сплата митних зборів і мита (8 400 · 0,2 % + 8 400 · 10 % = 856,8     856,8
  Нарахування митних зборів і мита     856,8
  Залік взаємних вимог у межах бартерного договору     8 300,0

У бухгалтерському обліку нарахування пені відображається по дебету субрахунка 948 «Визнанні штрафи, пені, неустойки» рахунка 94 «Інші витрати операційної діяльності» та кредиту субрахунка 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» рахунка 68 «Розрахунки за іншими операціями». Потім сума пені спису­ється з кредиту субрахунку 948 у дебет рахунка 79 «Фінансові результати».

Якщо підприємство веде бухгалтерський облік із застосу­ванням 8-го і 9-го класів рахунків, ця операція спочатку відобра­зиться по дебету рахунка 84 «Інші операційні витрати» в корес­понденції з кредитом субрахунка 685, потім з кредиту рахунка 84 сума нарахованої пені спишеться в дебет субрахунка 948. У кінці року або місяця сума нарахованої пені списується з кредиту рахунка 948 в дебет рахунка 79.

Якщо підприємство веде бухгалтерський облік без застосу­вання 9-го класу рахунків, то у цьому випадку сума нарахованої пені в кінці року або місяця буде списуватися з кредиту рахунка 84 у дебет рахунка 79.

Сплата пені відобразиться по дебету субрахунка 685 і кре­диту субрахунка 311 «Поточні рахунки в національній валюті» рахунка 31 «Рахунки в банках».

Для підприємств, що здійснюють експортно-імпортні опе­рації з роботами, послугами у межах бартерного договору (конт­ракту), передбачено ряд додаткових вимог, а саме: протягом 5 робочих днів з моменту підписання акта виконаних робіт, пос­луг чи іншого аналогічного документа необхідно повідомити:

- органи Державної митної служби України за місцем акредитації підприємства, якщо експортовані за бартерним договором (контрактом) роботи, послуги обмінюються на товар;

- органи Державної податкової служби України за місцем своєї реєстрації, якщо за бартерним договором (контрактом) експортуються або імпортуються роботи, послуги.

Повідомлення подається у двох примірниках за встанов­леною формою.

За неподання або несвоєчасне подання такої інформації передбачено застосування щодо підприємства пені у розмірі 1 % від вартості експортованих товарів (робіт, послуг) за кожен день прострочення. При цьому загальна сума пені не може перевищу­вати вартості таких товарів (робіт, послуг).

Сума нарахованої пелі не повинна перевищувати суму дебіторської заборгованості за таким договором (контрактом).

Якщо заборгованість за бартерним договором (контрактом) виникла внаслідок непереборної сили або форс-мажору, строки здійснення такої операції (90 календарних днів або 60 – за висо­коліквідними товарами) призупиняються і пеня за їх порушення не нараховується і не стягується протягом строку дії таких обставин.

За бартерними договорами (контрактами), що передбачають виробничу кооперацію, консигнацію, комплексне будівництво, поставку складних технічних виробів, товарів спеціального призначення, пеня за порушення строків ввезення товарів (робіт, послуг), що імпортуються за цими договорами, не застосо­вується за наявності у резидента разового індивідуального дозволу Мінекономіки України.

Якщо у процесі виконання зовнішньоекономічних договорів (контрактів) виникають розбіжності у зв’язку з невиконанням іноземним партнером своїх зобов’язань, які не можна вирішити шляхом переговорів, або якщо іноземний партнер свої претензії у зв’язку з невідповідністю якості отриманої продукції не може підтвердити встановленими документами, то такі питання можуть вирішуватися у судовому порядку.

Тільки товарообмінні (бартерні) операції суб’єктів зовніш­ньоеко-номічної діяльності, що здійснюються без розрахунків через банки, належать до ліцензування Міністерством економіки України.

Враховуючи, що залік між суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності зустрічних однорідних вимог не заборонений зако­нами України, укладання таких угод не може привести до санк­цій, передбачених законодавством про розрахунки в іноземній валюті.

Наявність належним чином оформлених документів, що при­пиняють зобов’язання по зовнішньоекономічних угодах шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог, є підставою для зняття комерційними банками з контролю експортно-імпортних операцій своїх клієнтів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)