АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методика розслідування розкрадань майна скоєного посадовими особами по прибутковим документам

Читайте также:
  1. III. Метод, методика, технология
  2. IV. Определение массы вредных (органических и неорганических) веществ, сброшенных в составе сточных вод и поступивших иными способами в водные объекты
  3. А. Методика розрахунків збитків внаслідок забруднення атмосферного повітря
  4. Аналіз складу майна та джерел його утворення.
  5. Б. Методика розрахунку збитків від забруднення водних ресурсів.
  6. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  7. В якій відповіді дано визначення способу (форми) розкрадання чужого майна?
  8. В якій відповіді правильно вказано злочини, за вчинення яких встановлюється конфіскація майна?
  9. Взаємодія державних правоохоронних органів з виявлення, запобігання та розслідування економічних злочинів
  10. Види документації, яка ведеться за результатами розслідування.
  11. Видів майна громадян, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами
  12. Виды и способы рубок спелого леса в соответствии с Лесным кодексом РФ 2006 г. и нормативными документами Рослесхоза

Привласнення і розтрата характеризуються, як розкраданням майна державних, колективних підприємств, установ або організацій, яке довірене винній особі власником, для управління, експлуатації або інших операцій в рамках закону або договору, і який маючи можливість ним розпоряджатися, використовує цю обставину і службове становище, привласнює надане йому майно у свою користь і використовує або передає його з корисливою метою третім особам.

За цією ознакою вказана вище форма розкрадання відрізняється від інших злочинів проти власності (наприклад крадіжки), при яких особа взагалі не має ніякого відношення до викраденого майна або їй доручено його лише охороняти чи спостерігати за його використанням без права ним розпоряджатися.

Способи розкрадань, які застосовуються посадовими особами (а Ви знаєте, що всі матеріально-відповідальні особи є посадовими), перш за все залежить від наступних обставин:

1. Характеру виробництва.

2. Викраденого майна.

3. Обліку майна і відображення розкраденого у балансі організації.

А тому розкрадання, скоєні особою з використанням службового становища класифікуються наступним чином:

Розкрадання майна по прибутковим документам скоюється, як правило, двома шляхами:

1) Розкрадання шляхом привласнення грошових коштів або товарно-матеріальних цінностей без наступного приховування нестачі, в результаті чого на балансі організації з’являється нестача цих цінностей

Наприклад:

- Горячун И. Б., працюючи касиром заводу, шляхом привласнення викрала 30 тис. грн., з подальшою розтратою цих грошей на власні потреби.

- Серегін В. П., працюючи директором продовольчого магазину, зі свого підзвіту, шляхом привласнення за півтора місяці викрав продукти харчування на загальну суму 15 тис. грн.

В обох випадках були скоєнні розкрадання без подальшого приховування недостачі цінностей, в результаті чого на балансі організації утворився недолік на суму 30 і 15 тис. грн..

2) розкрадання грошових коштів товарно-матеріальних цінностей шляхом привласнення з подальшим приховуванням нестачі. Для цих цілей злочинці в бухгалтерські документи надають підроблені видаткові документи, фальшиві рахунки або трудові угоди, а незаконно нараховані по ним грошові суми привласнюють

Такими документами можуть бути:

1. Платіжні відомості, в яких завищується грошова сума сплати на підставі умисного завищення результатів роботи, а різниця між завищеною сумою і фактично виконаною роботою привласнюється.

2. Наряди на виконання робіт, в яких завищується об'єм і вартість виконаних робіт, після чого, за допомогою підставних осіб незаконно нараховані кошти одержують і привласнюють розкрадачі.

3. Фальшиві посвідчення про відрядження, на підставі яких виписують видаткові касові ордери, підроблені авансові звіти, а незаконно нараховані та одержані по ним кошти привласнюються.

Наприклад: Бригада будівельників у кількості 20-ти чоловік уклала угоду з адміністрацією заводу на реконструкцію заводської бані і на підставі кошторису збудувала пральню, в зв'язку з чим отримала грошову оплату в сумі 80 тис. грн. В адміністрації заводу, об'єм фактично виконаних робіт викликав обґрунтовану підозру. Було направлено лист у відповідні слідчі органи, після чого була створена комісія за участю спеціалістів та працівників міліції. Комісія провела контрольні заміри об'ємів фактично виконаних робіт і встановила завищення об'ємів на загальну суму 40 тис. грн. В процесі розслідування було встановлено, що вказана сума була розподілена між бригадою з одного боку та прорабом і майстром з іншого.

Другий приклад: Іванов І.С. протягом року здав в бухгалтерію організації документа по відрядженням, на підставі яких йому було нараховано і незаконно видано 8 тис. грн. Частину викрадених грошей Іванов передав головному бухгалтеру, частину секретарям, які робили відмітки у відрядженнях, хоча сам нікуди і ніколи не виїздив.

З метою приховування розкрадань викрадачі часто використовують і здійснюють:

1. Підроблені звітні записи в бухгалтерському та оперативному звітах.

2. Створюють невраховані залишки майна.

Що є різновидом даного способу розкрадання?

Перш за все:

— це здійснення безтоварних операцій по відпуску і отриманню товарно-матеріальних цінностей (такі розкрадання, як правило, скоюються по змові між відправниками і одержувачами товару, один із них виписує безтоварну накладну на відпуск товару, інший - на отримання товару). Розкрадені товари при таких обставинах, списуються по безтоварним накладним на видачу (у відправника).

Що стосується одержувача товару, то нестача, яка створюється в результаті оприбуткування цінностей, фактично не одержаних, приховується за рахунок неврахованого резерву залишків на підприємствах або приховується шляхом внесення підробок в звітні записи.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)