АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Відповідальність за порушення законодавства у сфері обігу готівки

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства
  2. Адміністративна відповідальність за порушення умов розповсюдження та демонстрування фільмів, передбачених прокатним посвідченням (cm. 1647 КУпАП).
  3. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  4. Адміністративне правопорушення, його склад.
  5. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  6. Аналіз інших нормативно-правовими актів в сфері інформатизації та шляхи для її удосконалення.
  7. Аналіз програмних систем автоматизації діловодства і документообігу
  8. Біологічний та геологічний кругообіг речовин у біосфері
  9. Будь-які слідчі (розшукові) дії, проведені з порушенням цього правила, є недійсними, а встановлені внаслідок них докази – недопустимими.
  10. В якій відповіді названа характерна риса Особливої частини кримінального законодавства держав, право яких належить до англосаксонської системи?
  11. В якій відповіді правильно названі дії, за заклики до вчинення яких встановлена відповідальність в окремій статті КК?
  12. В якому випадку особу можуть затримати співробітники правоохоронних органів за вчинення нею адміністративного правопорушення?

 

Контроль за додержанням норм з регулювання обігу готівки в національній валюті, що встановлюються Національним банком України, здійснюють органи державної податкової служби, державної контрольно-ревізійної служби, а банками - Національний банк України.

Передбачені законодавством штрафні санкції застосовуються органами державної податкової служби на підставі матеріалів проведених ними перевірок.

Необхідно зазначити, що фінансові санкції за порушення законодавства у сфері операцій з готівкою є найбільшими серед інших санкцій, передбачених фінансовим правом. Це пояснюється передусім важливістю додержання норм у сфері регулювання обігу готівки для детінізації економіки держави, значна частина якої сьогодні функціонує в тіні.

У разі порушення суб'єктами підприємницької діяльності, а також постійними представництвами нерезидентів, через які повністю або частково здійснюється підприємницька діяльність, норм з регулювання обігу готівки у національній валюті, що встановлюються Національним банком України, до них застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу:

за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах - у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожний день;

за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки - у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми;

за перевищення встановлених строків використання виданої під звіт готівки, а також за видачу готівкових коштів під звіт без повного звітування щодо раніше виданих коштів - у розмірі 25 відсотків виданих під звіт сум;

за проведення готівкових розрахунків без подання одержувачем коштів платіжного документа (товарного або касового чека, квитанції до прибуткового ордера, іншого письмового документа), який би підтверджував сплату покупцем готівкових коштів, - у розмірі сплачених коштів;

за використання одержаних в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначенням - у розмірі витраченої готівки[34].

За порушення порядку обліку розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій застосовуються фінансові санкції у розмірах, визначених статтями 17-29 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

 


[1] Лукашев О.А. Правове регулювання грошової системи України: Дис. … канд..юрид.наук – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2002.

[2] Деньги. Кредит. Банки.: Учеб. Под ред. С.В. Жукова – М.: ЮНИТИ, 1999.

[3] Деньги, кредит, банки: Учеб под ред. О.И. Лаврушина – М.: Финансы и статистика, 1998.

[4] Лагутін В.Д. Гроші та грошовий обіг – К., Знання, КОО, 1999

[5] Лукашев О.А. Правове регулювання грошової системи України: Дис. … канд..юрид.наук – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2002.

[6] Деньги, кредит, банки: Учеб. под ред.О.И.Лаврушина – М.: Финансы и статистика, 1998.

[7] Музика О.А. Фінансове право: Навч. Посіб. – К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2005.

[8] Лунц Л.А. Деньги и денежное обращение в гражданском праве – М: Туран, 1996.

[9] Гальчинський А.С. Теорія грошей – К.,1998.

[10] Алісов О.Є. Правове регулювання грошового обігу в Україні – Х.: Фоліо, 2004.

[11] Грачева Е.Ю. Финансовое право:Учеб. – М.: Право и закон, 2003.

[12] Берлин И.С. Теория финансов: Учебное пособие. – М.: Изд-во Приор, 2000.

[13] Алісов О.Є. Правове регулювання грошового обігу в Україні – Х.: Фоліо, 2004.

[14] Ван-Хуз Д.Д., Миллер Р.Л. Современные деньги и банковское дело – М.: Инфра, 2000.

[15] Алісов Є.О. Правове регулювання грошового обігу в Україні. – Х.: Фоліо, 2004.

[16] Лукашев О.А. Правове регулювання грошової системи України: Дис. … канд..юрид.наук. – Харків, Нац.юрид.акад.України, 2002. – С.127.

[17] Виключне право введення в обіг (емісія) гривні і розмінної монети, організація їх обігу та вилучення з обігу належить Національному банку

[18] Савлук М.І. Гроші та кредит:Підручник – К.:КНЕУ, 2001. – С.155-156.

[19] Лагутін В.Д. Гроші та грошовий обіг – К.:Знання, 1999. – С.73.

[20] Лукашев О.А. Правове регулювання грошової системи України: Дис. … канд..юрид.наук – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2002. – С.48.

[21] Жуков Е.Ф. Деньги. Банки. Кредит – К.: Фолио, 2002. - С.67.

[22] Бортник М.Ю. Денежное обращение и кредит капиталистических стран: Учеб.пособие – М.: Финансы, 1967.

[23] Алісов Є.О. Правове регулювання грошового обігу в Україні – Х.: Фоліо, 2004.

[24] Маниулов А.А. Учение о деньгах – М.:Высшшкола

[25] Атлас З.В. Деньги и кредит (при капитализме и в СССР). – М.-Л.: Госиздат, 1930.

[26] грошовий сурогат - будь-які документи у вигляді грошових знаків, що відрізняються від грошової одиниці України, випущені в обіг не Національним банком України і виготовлені з метою здійснення платежів в господарському обороті, крім валютних цінностей

[27] Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 р. N 637.

[28] реєстратор розрахункових операцій (РРО) - пристрій або програмно-технічний комплекс, у якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій під час продажу товарів (надання послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг).

[29] розрахункова книжка (РК) -належним чином зброшурована та прошнурована книжка, зареєстрована в органах державної податкової служби України, що містить номерні розрахункові квитанції, які видаються покупцям у визначених Законом України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" випадках, коли не застосовуються реєстратори розрахункових операцій

[30] книга обліку розрахункових операцій (КОРО) - прошнурована і належним чином зареєстрована в органах державної податкової служби України книга, що містить щоденні звіти, які складаються на підставі відповідних розрахункових документів щодо руху готівкових коштів, товарів (послуг).

[31] Закон України „Про порядок застосування реєстраторів розрахункових операції у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”.

[32] фіскальна пам'ять – це запам'ятовуючий пристрій у складі реєстратора розрахункових операцій, призначений для одноразового занесення, зберігання і багаторазового зчитування підсумкової інформації про обсяг розрахункових операцій, яку неможливо змінити або знищити без пошкодження самого пристрою.

[33] каса - це приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівкових коштів, інших цінностей, касових документів.

[34] Указ Президента України „Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки” №436/95 від 12 червня 1995 року.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)