АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Умови та зміст договору про надання фінансової послуги

Читайте также:
  1. V. Зміст навчального матеріалу
  2. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  3. Адміністративної послуги
  4. Адміністративної послуги
  5. Адміністративної послуги
  6. Адміністративної послуги
  7. Адміністративної послуги
  8. Адміністративної послуги
  9. Алгоритм надання медичної допомоги дітям з тяжкими формами менінгококемії на першому етапі надання стаціонарної допомоги (ЦРЛ, соматичне відділення)
  10. Аналіз інвестиційної діяльності підприємства за даними фінансової звітності.
  11. Аналіз фінансової звітності
  12. Аналіз фінансової стабільності.

Фінансові послуги надаються фінансовими установами та суб'єктами підприємницької діяльності на підставі договору.

Договір про надання фінансової послуги є цивільно-правовою угодою між оферентом фінансової послуги та його клієнтом, яка містить істотні умови реалізації фінансової операції, що здійснюється на користь клієнта, визначає порядок взаємовідносин між сторонами угоди, їх права та обов'язки. Договір про надання фінансової послуги укладається у письмовій формі.

Істотними умовами договору про надання фінансової послуги є:

– назва документа;

– назва, адреса та реквізити суб'єкта підприємницької діяльності оферента фінансової послуги;

– прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, яка отримує фінансову послугу, та її адреса;

– найменування та місцезнаходження юридичної особи – споживача фінансової послуги;

– найменування фінансової операції:

– розмір фінансового активу, зазначений у грошовому вираженні, строки його внесення та умови взаєморозрахунків;

– строк дії договору;

– розмір винагороди за реалізацію фінансової операції та порядок її обчислення;

– порядок зміни або припинення дії договору;

– зазначення форс-мажюрних обставин, що можуть призвести до неможливості виконання оферентом фінансових послуг своїх зобов'язань в повному обсязі або у їх частині;

– права та обов'язки сторін, відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору;

– інші умови за згодою сторін;

– підписи сторін.

Договір про надання фінансових послуг є публічним договором, за яким фінансова установа (суб'єкт господарювання) приймає на себе зобов'язання щодо реалізації фінансової операції на користь будь-якої особи, що звернеться до неї. Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, відповідно оферент фінансових послуг не може надавати переваги одному споживачеві перед іншим, якщо інше не встановлено законодавством. Споживач фінансової послуги є вільним в укладенні договору, у виборі фінансової установи, що буде здійснювати фінансову операцію на його користь, та у визначенні умов договору.

Реалізація фінансових послуг може забезпечуватись і на основі договору, що укладений на користь третьої особи. За таким договором оферент фінансової послуги забезпечує реалізацію фінансової операції не на користь свого контрагента, а на користь особи, що визначена ним.

Договір про надання фінансової послуги укладається на визначений строк, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору. Строк дії договору визначається за домовленістю сторін. Закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії договору.

Важливою умовою договору про надання фінансової послуги є зазначення суми винагороди, що сплачується фінансовій установі (суб'єкту господарювання) за реалізацію операції на користь клієнта. Ціна послуги в договорі встановлюється за домовленістю сторін. За умови запровадження державного регулювання цін (тарифів) фінансових послуг, при розрахунку суми винагороди на користь посередника враховують граничні рівні цін, що визначені державою. Зміна ціни фінансової послуги після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом.

Фінансова установа (суб'єкт господарювання) несе відповідальність перед клієнтом за невиконання (неналежне виконання) умов договору про надання фінансової послуги. Збитки, завдані клієнту невиконанням або неналежним виконанням договору про надання фінансової послуги, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором.

Договір про надання фінансової послуги може бути розірваний шляхом односторонньої відмови від договору; за домовленістю сторін або на підставах, визначених законодавством.

При укладенні договору споживач фінансової послуги має право на правдиву та достовірну інформацію щодо видів та умов реалізації фінансових операцій, має право вимагати у фінансової установи (суб'єкта господарювання) надання балансу або довідки про фінансове становище, підтверджених аудитором.

В процесі реалізації фінансових послуг суб'єкти ринку використовують такі види договорів:

– кредитний договір;

– договір банківського вкладу;

– договір лізингу;

– договір банківського рахунка;

– договір факторингу;

– договір управління майном;

– договір позики;

– договір зберігання цінностей;

– договір страхування;

– договір надання гарантії;

– договір ренти;

– договір надання поруки;

– договір комісії;

– договір купівлі-продажу фінансових активів;

– договір доручення;

– договір на депозитарне обслуговування та інші.

Основні умови договору про надання фінансової послуги, його зміст та форму фінансова установа визначає відповідно до вимог нормативно-правових актів та внутрішніх правил фінансової установи. Уповноваженими державними органами може затверджуватись типовий договір надання фінансових послуг

Окремі види фінансових послуг підлягають реалізації без укладення договорів. Такими видами операцій є купівля у клієнтів або продаж клієнтам валютних цінностей, банківських металів через обмінні пункти та операційні зали банків, переказ коштів без відкриття рахунка, інкасування дорожніх чеків, прийняття на інкасо пошкоджених банкнот грошових знаків тощо.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)