АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Послуги фінансових установ щодо здійснення грошових платежів та розрахунків

Читайте также:
  1. II. Описание экспериментальной установки
  2. S: Установите соответствие между категориями мобильности и характеризующими их признаками.
  3. S: Установите соответствие между типом общества и экономическим развитием данного общества.
  4. S: Установить соответствие между типами общества и их характеристиками.
  5. VII Схемы приборов и установок
  6. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  7. А. Методика розрахунків збитків внаслідок забруднення атмосферного повітря
  8. Агент із розрахунків за рекламу
  9. Адміністративної послуги
  10. Адміністративної послуги
  11. Адміністративної послуги
  12. Адміністративної послуги

 

Розрахунки між юридичними особами, а також розрахунки за участю фізичних осіб, що пов'язані зі здійсненням ними підприємницької діяльності, провадяться у безготівковій формі. Сторони господарської угоди обирають будь-який вид безготівкових розрахунків на свій розсуд з врахуванням характеру та тривалості взаємозв'язків між ними, особливостей транспортування продукції, фінансового становища партнерів тощо.

Залежно від виду платіжного інструмента та особливостей документообороту в розрахункових операціях клієнтами банків можуть застосовуватись такі форми безготівкових розрахунків:

1) платіжними дорученнями;

2) платіжними вимогами-дорученнями;

3) платіжними вимогами;

4) інкасовими дорученнями (розпорядженнями);

5) акредитивами;

6) чеками;

7) векселями.

Клієнти банків мають право самостійно обирати форму безготівкових розрахунків та відповідний розрахунковий документ (крім платіжної вимоги).

За платіжним дорученням банківська установа за дорученням клієнта та за рахунок його грошових коштів здійснює переказ певної грошової суми на рахунок визначеного платником одержувача коштів.

Розрахунки платіжними дорученнями можуть бути авансовими, тобто такими, що здійснюються до відвантаження продукції, та акцептними, що реалізуються після відвантаження товарів або надання послуг.

При розрахунках за допомогою платіжних вимог–доручень постачальник продукції вимагає від покупця проведення оплати господарської операції на підставі надісланих йому документів про її реалізацію. Протягом обумовленого терміну, що є зазначеним у договорі між суб'єктами господарських відносин, платник повинен надіслати в банк акцептовані ним платіжні вимоги - доручення. Банківська установа здійснює платіж за цими документами лише за наявності коштів на рахунку платника.

За допомогою платіжної вимоги банківські установи забезпечують переказ коштів з рахунків платників за ініціативою отримувача коштів при договірному списанні та у випадку примусового списання коштів на підставі виконавчих документів, що видані судами.

При проведенні розрахунків за інкасовими дорученнями банківська установа за дорученням клієнта та за його рахунок здійснює дії щодо одержання від платника належної грошової суми. Для виконання інкасового доручення оферентом розрахункової послуги може бути залучена інша банківська установа (виконуючий банк). При надходженні грошових сум від платника виконуючий банк передає їх у розпорядження банку клієнта, відрахувавши на свою користь належну плату" та відшкодування видатків.

При здійсненні розрахунків за допомогою акредитива банківська установа за дорученням клієнта-заявника акредитива і відповідно до його вказівок приймає на себе зобов'язання здійснити платіж на користь одержувача грошових коштів (бенефіціара) на умовах, визначених акредитивом. При відкритті покритого акредитива банківська установа здійснює бронювання грошових коштів платника на окремому рахунку. У випадку відкриття непокритого акредитива банк-емітент гарантує оплату за акредитивом при тимчасовій відсутності коштів на рахунку платника за рахунок банківського кредиту. Для здійснення платежу за акредитивом одержувач грошових коштів повинен надати виконуючому банку документи, які підтверджують виконання всіх умов акредитива. Недотримання хоча б однієї з умов акредитива є підставою для його невиконання.

Надійною формою безготівкових розрахунків є розрахунки за допомогою чеків. Банківські установи за заявою клієнтів здійснюють видачу лімітованих чекових книжок. Чековими книжками можуть користуватись як юридичні, так і фізичні особи. За розрахунковим чеком власник рахунку (чекодавець) надає письмове розпорядження банку переказати вказану у чеку суму одержувачу коштів (чекодержателю). При надходженні чека банківська установа перевіряє правильність заповнення всіх його реквізитів та здійснює платіж.

Розрізняють чеки на пред'явника, іменні та ордерні. За чеком на пред'явника платіж здійснюється на користь особи, що пред'явила чек у банк, за іменним чеком – на користь особи, яка вказана у цьому документі (чекодержателя), за ордерним чеком – на користь чекодержателя або за його наказом. Сплата за чеком є гарантованою. У випадку нестачі власних коштів на рахунку клієнта банківська установа може надати йому кредит.

Сучасною та перспективною формою безготівкових розрахунків є розрахунки за допомогою векселів. Випуск векселів здійснюється для обслуговування комерційного кредиту за фактично поставленими товарами, виконаними роботами, наданими послугами.

Відповідно до законодавства України, вексель є цінним папером, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю). Векселі можуть випускатися простими та переказними. Простий вексель (соло-вексель) містить в собі письмове зобов'язання боржника сплатити визначену суму боргу кредитору. Такий документ виписує і підписує боржник. Переказний вексель (тратта-вексель) являє собою документ, що містить письмову вказівку векселедержателя (трасанта) особі, на яку виставлений вексель, – платнику (трасату) оплатити визначену суму боргу пред'явнику векселя або особі, вказаній в векселі (ремітенту), через визначений термін часу чи на вимогу. Переказний вексель виписує і підписує кредитор. Боржник підтверджує свою згоду на оплату переказного векселя шляхом вчинення акцепту.

Векселі виписуються у документарній формі на спеціальних вексельних бланках з відповідним ступенем захисту від підроблення. Платіж за векселем може бути здійснений тільки у безготівковій формі.

Виникаючи на основі конкретної угоди, вексель з часом від неї відокремлюється і функціонує як самостійний борговий документ, що надає можливість банкам проводити з векселями різноманітні фінансові операції. Переказ векселя на іншу особу здійснюється за допомогою індосаменту, який являє передавальний запис, що засвідчує перехід прав за векселем до іншої особи. Індосамент окрім передавальної функції виконує і гарантійну функцію. Кожен наступний векселедержатель несе солідарну відповідальність за платіж разом з векселедавцем та акцептантом.

Обіг переказного векселя:

1) виписування векселя і передача його боржнику для акцепту;

2) повернення акцептованого векселя кредитору;

3) передача векселя векселедержателю;

4) передача права на одержання боргу за векселем на іншу особу;

5) пред'явлення векселя для погашення боржнику;

6) погашення векселя шляхом перерахунку суми боргу на рахунок векселедержателя.

У випадку відмови боржника оплатити вексель в обумовлений термін векселедержатель здійснює протест цього документа у нотаріуса. Вексель, опротестований нотаріусом у встановленому законом порядку, є виконавчим документом, за яким з боржника стягується сума боргу.

За надання послуг з проведення безготівкових розрахунків банківські установи одержують винагороду, розмір якої обумовлюється тарифами банку, і залежить від витратомісткості розрахункової операції, платоспроможності клієнта, наявності банківської гарантії, залучення коштів кредитора.

Реалізація розрахункових послуг забезпечується банківськими установами через внутрішньодержавні та міжнародні платіжні системи. Банки, клірингові установи, а також інші установи, що надають фінансові послуги, мають право укладати договори з платіжними організаціями міжнародних платіжних систем про членство або про участь у цих системах за умови отримання відповідного дозволу НБУ.

На ринку банківських послуг України функціонують системи міжбанківських розрахунків, системи масових платежів та внутрішньобанківські платіжні системи.

Система міжбанківських розрахунків забезпечує переказ коштів в межах України між банками на виконання зобов'язань їх клієнтів, а також власних зобов'язань цих банків. Для забезпечення переказу коштів, що здійснюються юридичними і фізичними особами із застосуванням платіжних інструментів, зокрема платіжних карток, призначена система масових платежів. Внутрішньобанківські платіжні системи створюються банківськими установами для оптимізації переказів коштів між підрозділами банків. Зазначені платіжні системи є традиційними і найпопулярнішими в Україні. В складі новостворених банківських платіжних систем функціонує і вже набула широкого застосування в Україні Національна система масових електронних платежів, що забезпечує потреби населення в проведенні розрахунків за комунальні та споживчі послуги, придбані товари тощо.

Поряд з банками фінансові послуги з переказу коштів можуть надавати і внутрішньодержавні небанківські платіжні системи. Для провадження такої діяльності внутрішньодержавна небанківська платіжна система повинна пройти реєстрацію в Національному банку України та отримати дозвіл від нього.

Членом внутрідержавної небанківської платіжної системи може бути банк, що має банківську ліцензію Національного банку України, а також небанківська фінансова установа, яка має ліцензію Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України на здійснення переказу коштів, і які уклали договір із платіжною організацією відповідної платіжної системи.

Небанківські фінансові установи за умови одержання ліцензії Держфінпослуг можуть забезпечувати переказ коштів у національній валюті на всій території України у встановленому законодавством порядку. Для здійснення переказу коштів в іноземній валюті небанківська установа зобов'язана додатково отримати генеральну ліцензію НБУ на здійснення валютних операцій.

Широкий спектр фінансових послуг на грошовому ринку пов'язаний з переказом грошей без відкриття рахунків за допомогою національних та міжнародних систем розрахунків. Переваги користування цими системами для клієнтів полягають у захисті переказів системою безпеки, швидкості руху грошей, зручності та простоті одержання коштів. За надання послуг з переказу грошей банківські установи стягують комісійний збір, розмір якого залежить від суми переказу.

Клієнтам банківських установ, які цінують комфорт та дбають про безпеку власних коштів під час подорожі, банки здійснюють продаж дорожніх чеків. Чеки пропонуються клієнтам у євро, доларах США та інших основних валютах.

Дорожні чеки являють собою розрахункові документи, що надають право власникам одержати готівкові кошти у будь-якій країні світу. Дорожні чеки не мають терміну давності, їх завжди можна обміняти на готівку, а у випадку втрати – одержати відшкодування від компанії-емітента. У випадку невикористання дорожніх чеків їх можна зберігати або обміняти на готівкові кошти. За продаж та інкасацію дорожніх чеків банківські установи одержують комісійну винагороду.

Розвиток комп'ютерних технологій, поширення банківських автоматів та терміналів у торговельних установах обумовили появу нових видів розрахункових послуг, що надаються фінансовими установами фізичним та юридичним особам. До них належать переказ грошей з одного карткового рахунку на інший, здійснення платежів за допомогою банківських платіжних карток, оплата рахунків за товари та послуги за телефоном, який з'єднується з комп'ютером банківської установи тощо.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)