АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правила пожежної безпеки для магазинів

Читайте также:
  1. Dress-code: правила официальных мероприятий
  2. I. АКАДЕМІЯ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ
  3. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  4. II. Основные принципы и правила поведения студентов ВСФ РАП.
  5. III. Правила проведения трансфузии (переливания) донорской крови и (или) ее компонентов
  6. IX. Правила трансфузии (переливания) криопреципитата
  7. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  8. V. Правила и методы исследований при трансфузии (переливании) консервированной донорской крови и эритроцитсодержащих компонентов
  9. V. ПРАВИЛА ПРОВЕДЕНИЯ СОРЕВНОВАНИЙ ТУРИСТСКИХ СПОРТИВНЫХ ПОХОДОВ, ПУТЕШЕСТВИЙ И ОРГАНИЗАЦИИ СПОРТИВНЫХ ТУРОВ. КОДЕКС ПУТЕШЕСТВЕННИКА
  10. VII. Правила переливания консервированной донорской крови и эритроцитсодержащих компонентов
  11. VIII. Правила проведения трансфузии (переливания) свежезамороженной плазмы
  12. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Технологічне обладнання в торговельних залах необ­хідно розставляти з урахуванням мінімально можливої тривалості швидкої евакуації людей з торговельного залу. Ширина проходів між прилавком і обладнанням, установленим паралельно прилавку, повинна бути не мен­ше 2,7 м, й установленим торцем до прилавка, — не мен­ше 2,1 м. Ширина проходів між прилавками і обладнан­ням за прилавком повинна бути не менше 0,9 м.

У магазинах з підсобними й складськими приміщен­нями для зберігання горючих товарів або негорючих то­варів у горючій упаковці, розміщуваними суміжно з тор­говельними залами, останні необхідно відокремлювати від зазначених приміщень неспалимими перегородками межею вогнестійкості не менше 0,75 год. Технологіч­ні та інші отвори в цих перегородках повинні мати важко спалиме заповнення з границею вогнестійкості не мен­ше 0,0 год.

Для зберігання легкозаймистих товарів (целулоїдні ви­роби, фото, кіноплівка тощо) слід передбачити спеціаль­не приміщення з неспалимими огорожами, які мають границю вогнестійкої і не менше 1 год., з вікном у зовнішній стіні й протипожежними дверима з границею вог­нестійкості не менше 0,75 год., обладнаними ущільнюваль­ним пристроєм. Такі приміщений треба розміщувати бі­ля зовнішніх стін і на верхньому поверсі.

Вихідні двері з торговельних залів, які вміщують 10 і більше робочих місць продавців, а при самообслугову­ванні три і більше робочих місць контролер-касир, повинні бути позначені сигнальними ліхтарями з написами «Вихід», підключеними до електромережі аварійного освітлення.

Зберігати спалимі матеріали і тару дозволяється на відстані не менше 25 м від будівлі магазинів. Якщо ство­рити розрив у 25 м неможливо, спалиму тару з території магазину, необхідно вивозити щодня. Неспалимі матері­али дозволяється розміщувати на відстані не менше 0 м від будівель магазинів, щоб залишався вільним проїзд для пожежних автомобілів.

Забороняється зберігати и магазинах спалимі товари (тканини, паперові, дерев'яні вироби та ін.) разом з олі­фою, оліями та іншими продуктами, здатними самозай­матися. Усі ці матеріали, а також інші вогненебезпечні товари (сірники, лакофарби та ін.) слід зберігати в ок­ремих приміщеннях з окремими виходами назовні.

Категорично забороняється зберігати будь-які товари в горищних приміщеннях магазинів.

Приміщення магазинів необхідно щодня очищати від відходів паперу, пакувальних матеріалів.

Магазини повинні бути забезпечені засобами пожежегасіння згідно з нормами.

Забороняється захаращувати підходи до пожежного інвентарю використовувати його не за призначенням.

Після закінчення робочого дня перед закриттям мага­зину директор та особи, відповідальні за протипожежний стан, повинні уважно оглянути закриваємі приміщення і усунути всі наявні недоліки організаційного характеру.

Проходи, виходи, коридори, тамбури, сходи в магази­нах і підсобних приміщеннях необхідно постійно тримати в справному стані її нічим не заставляти. Не дозволяєть­ся також у цих місцях організовувати торгівлю товара­ми.

У підсобних приміщеннях, де товари зберігаються не на стелажах, товари укладають у штабелі. Ширина про­ходу між штабелями, а також між останніми її стінами повинна бути не менше 0,8 м.

Проти дверних отворів слід залишати проходи, шири­на яких дорівнює ширині дверей, але не менша 1 метра.

При ширині підсобного приміщення понад 10 м уздовж нього залишають, поздовжній прохід завширшки не мен­ше 2 м.

Категорично забороняється палити в магазині й підсобних приміщеннях.

Кожний робітник або службовець, який виявив поже­жу або загорання, зобов'язаний:

негайно повідомити про це в об'єктову або міську по­жежну охорону;

приступити до гасіння осередку пожежі наявними в цеху, складі або на робочому місці засобами пожежегасіння (вогнегасник, внутрішній, пожежний кран, стаціо­нарна установка пожежегасіння її г. Ін.).

вжити заходів по виклику до місця пожени начальни­ка цеху, зміни, дільниці або іншої службової особи.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)