АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок валів і осей

Читайте также:
  1. I. Розрахунок опору опускних труб
  2. III. Розрахунок корисного напору циркуляції відвідних труб
  3. V. Розрахунок немеханічного обладнання.
  4. VII. Розрахунок площі цеху
  5. Аеродинамічний розрахунок повітропроводів
  6. ГІДРАВЛІЧНИЙ РОЗРАХУНОК НАФТОПРОВОДУ. ВИЗНАЧЕННЯ НЕОБХІДНОЇ КІЛЬКОСТІ НАФТОПЕРЕКАЧУВАЛЬНИХ СТАНЦІЙ
  7. ЕЛЕКТРОМАГНІТНИЙ РОЗРАХУНОК
  8. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ,
  9. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  10. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  11. Зміна інтервалів між елементами формули за допомогою клавіатури
  12. Зміна інтервалів у формулі

Вали розраховують на міцність, беручи до уваги згинаючі і крутні моменти, які діють під час змінних напруг. Вали несуть навантаження обертаючих моментів, ваги встановлених на них деталей, власної ваги і сил, які виникають під час дії передач.

Проектування валів пов'язане з такими етапами розрахунку: вибір ма­теріалу і допустимих напруг; попередній (проектний) розрахунок; вибір величин конструктивних елементів вала; визначення опорних реакцій; побудова епюр згинаючих і крутних моментів; визначення еквівалентного моменту в небезпечному перерізі; остаточний (спрощений або уточнений перевірний) розрахунок вала.

Для остаточного розрахунку вала потрібно знати його конструкцію, розміщення опор і місць прикладання навантажень. Все це визначає конструктор після попереднього розрахунку діаметра вала.

Попередній розрахунок вала є проектним лише на кру­чення за зниженими допустимими напругами. Умова міцності має вигляд

τк = Мк/(0,2 )≤ [τк],

звідки

d≥

Попередньо визначити діаметр вала можна й затим валом, з яким роз­раховуваний вал з'єднується. Наприклад, шуканий діаметр вала можна взяти таким, що дорівнює діаметру вихідного кінця вала приєднуваного електродвигуна.

Величини діаметрів валів і осей в тих місцях, де на них насаджують спряжені деталі, округляють до найближчих значень за ГОСТ 6636—69 переважно з ряду Rа 40, в якому в межах від 10 до 125 мм подано такі стандартні значення: 10; 10,5; 11; 11,5; 12; 13; 14; 15; 16; 17; 18; 19; 20; 21; 22; 24; 25; 26; 28; ЗО; 32; 34; 36; 38; 40; 42; 45; 48; 50; 53; 56; 60; 63; 67; 71; 75; 80; 85; 90; 95; 100; 105; 110; 120; 125.

Через те що промисловість випускає підшипники кочення з діаметром отвору, що дорівнює 35, 55; 65 і 70 мм, дозволяється використовувати для цапф валів ці додаткові розміри.

Остаточний розрахунок вала роблять як перевірний, беручи до уваги одночасну дію моменту згину і крутного моменту.

Коли на вал діє у різних площинах кілька навантажень, то сили звичайно розкладають на взаємно перпендикулярні складові. При цьому одну з площин складових вибирають так, щоб вона збігалася з площиною дії основної сили. Для складових, які діють у перпендикулярних площи­нах, будують епюри моментів згину і за ними визначають сумарні моменти згину в будь-якому перерізі вала як геометричні суми моментів за фор­мулою

Mзг =

Одночасна дія крутного моменту Мк і моменту згину Мзг визначається величиною еквівалентного моменту за III теорією міцності:

МеКв =

Внаслідок обертання напруга згину в матеріалі вала навіть при сталій за величиною і напрямом зовнішній силі змінюється за симетричним цик­лом. Це відбивають відповідні величини допустимих напруг, що їх вико­ристовують у розрахунковій формулі:

σекв = МеКв/() ≤ [ ].

Розрахункові діаметри вала в небезпечних перерізах визначають за

формулою d≥ і порівнюють з раніше встановле-

ними діаметрами.

Наведені формули для перевірного і проектного розрахунків валів ви­користовують також для розрахунку осей. Оскільки осі навантажені лише

моментом згину, то для них мк = о і Мекв = Мзг = .

Допустимі навантаження згину зг] для осей, які не обертаються і [ ] для валів та осей, що обертаються, беруть з табл. 39.1.

Таблиця 39.1

 

  Тимчасовий опір , МПа Допустимі напруги, МПа
Матеріал     [ ] [ ]
Вуглецева сталь 400 500 600 700 130 170 200 230 45 55 65
Легована сталь 800 1000 270 330 75 90

Діаметри в тих місцях, де є шпонкові канавки, щоб компенсувати ос­лаблення вала, збільшують порівняно з розрахунковими значеннями на 7—10 %.

На рис. 39.4 показано конструкцію вала-шестірні циліндричної косо-зубої передачі з усіма даними, потрібними для розрахунку вала (сили реакції тощо).

На рис. 39.5, а подано для цього випадку розрахункову схему наван­таження вала передаваним обертаючим моментом Т, коловою силою на колесі Ft = 2Т/d.1, осьовою силою Fа = Ft tg β і вертикальною силою FR = Ft tg α/соs β(де α — кут зачеплення, β— кут нахилу зубів). На рис. 39.5, б показано сили Fа, Fr і реакції опор Y а і Y в, а також момент m = Fаd1/2, що діють у вертикальній площині. На рис. 39.5, в показано силу Ft і реакції опор Ха та Хв, які діють у горизонтальній площині. Епюри моментів згину від сил Fr і Fа, які діють у вертикальній площині,


показано на рис. 39.5, г; епюру згинаючих моментів від сили Ft, яка діє у горизонтальній площині,— на рис. 39.5, д, а епюру від обертаючого моменту — на рис. 39.5, є.

Наведений розрахунок вала на витривалість є спрощеним, ос­кільки пов'язаний з припущенням, що дотичні і нормальні напруги змі­нюються за симетричним (тобто найнесприятливішим) циклом. Такий розрахунок дає неточність у кілька процентів у бік збільшення запасу міцності вала.

Уточнений розрахунок вала на витривалість роблять як і п е р е в і р н и й; він полягає у визначенні фактичного запасу міцності з урахуванням характеру змін дотичних і нормальних напруг, масштабного фактора, концентрації напруг і стану поверхні (див. § 25.3). Умову міц­ності можна записати у вигляді п ≥ [n].

У більшості випадків можна обмежитись спрощеним перевірним роз­рахунком вала. За відомою номінальною напругою в небезпечному пере­різі легко визначити випадки, коли умови витривалості завчасно врахо­вані. Уточненого розрахунку не потрібно, якщо

σекв ≤ ε0 /( = [ ],

де — границя витривалості гладенького зразка на згин при симет­ричному циклі навантаження; εσ —-масштабний фактор; — ефектив­ний коефіцієнт концентрації напруг у небезпечному перерізі; [п] — до­пустимий коефіцієнт запасу міцності на витривалість; [n]min =1,3.

Вали перевіряють також на жорсткість. Від дії прикладених сил вали деформуються — згинаються і скручуються. Допустимі прогини і кути нахилу пружної лінії валів визначаються умовами нормальної ро­боти деталей передач і підшипників.

Оскільки деформації валів мало позначаються на роботі пасових і лан­цюгових передач, то вали таких передач на жорсткість не перевіряють. Деформації валів зубчастих передач спричинюють зміщення зони контак­тів зубів і концентрацію навантаження на їх кінцях. Збільшення між-осьової відстані при деформації валів особливо негативно позначається на дії передач із зачепленням Новикова.

Нахил пружної лінії вала спричинює в опорі перекіс кілець підшипни­ків кочення і нерівномірну концентрацію тиску вздовж вкладиша підшип­ника ковзання. Умова жорсткості валів:

α≤[α]; f≤[f].

де α — кут нахилу пружної лінії вала в опорі або в місці встановлення зубчастих коліс; f — максимальна стріла прогину, мм; [α] і [f] — допусти­мі значення кута нахилу і стріли прогину вала.

Прогини і кути нахилу пружної лінії вала визначають звичайно мето­дами опору матеріалів. Для зубчастих передач допустимий прогин у місці встановлення зубчастих коліс може бути не більшим від 0,03 модуля за­чеплення. Найбільший допустимий кут нахилу вала, розміщеного у під­шипнику ковзання, може дорівнювати [α] = 0,001 рад; у шарикових радіальних підшипниках [α] = 0,0012 рад; у радіальних підшипниках з короткими циліндричними роликами [α] = 0,0005 рад; у конічних ро­ликових підшипниках [α] = 0,0003 рад; для валів зубчастих передач кут взаємного нахилу осей має бути не більшим від 0,001 рад.

Іноді осі також перевіряють на жорсткість за допустимою стрілою прогину [f]:

f≤[f] = (0,001 — 0,002)L,

де L —відстань між опорами осі.

.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)