АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Органічна солідарність характерна для сучасного суспільства, в якому обмін людською діяльністю, її продуктами ставить у залежність членів суспільства один від одного

Читайте также:
  1. II. Особисті права Членів Державної Народньої Ради
  2. VI. Мілітаризація суспільства. Гонка озброєнь та її наслідки.
  3. XVIII ст., з одного боку, - століття, в якому Україна втратила політичну автономію, а з іншого, відбувся розквіт української культури, яка йшла в ногу з Європою.
  4. Арабо-ізраїльська війна 1947-48 років (Війна за незалежність)
  5. БУДУЩЕЕ – ВЫ СТРЕМИТЕСЬ ВЕРНУТЬ К ЖИЗНИ ОСТАНКИ ПРОШЛЫХ ЗАСЛУГ И ЗАСТАВИТЬ ИХ РАБОТАТЬ НА БЛАГО НАСТОЯЩЕГО. В НЕКОТОРЫХ СЛУЧАЯХ ЭТО МОЖЕТ ПОМОЧЬ.
  6. В якій відповіді названа характерна риса Особливої частини кримінального законодавства держав, право яких належить до англосаксонської системи?
  7. В якому випадку не потрібна попередня згода профспілкового органу під час розірвання трудового договору з ініціативи власника чи уповноваженого органу?
  8. В якому випадку особу можуть затримати співробітники правоохоронних органів за вчинення нею адміністративного правопорушення?
  9. В якому віці новонародженим поросятам присвоюється індивідуальний номер?
  10. В якому з наведених випадків надходження основних засобів у банк не є здійсненням капітальних інвестицій?
  11. В якому з речень вжито форму герундія?
  12. В якому реченні присудок вживається в заперечній формі у простому минулому часі ?

 

Органічна школа— це напрям у соціології, який ототожнює суспільство з живим організмом і таким чином намагається пояснити соціальне життя біологічними закономірностями.

 

Протосоціологія - період розвитку соціологічних знань до становлення соціології як окремої галузі наукового знання про суспільство.

 

Символічний інтеракціонізм — одна з провідних парадигм в соціології, яка ставить за свою мету розуміння поведінки людей, причому поведінка сприймається так, як люди самі її розуміють.

 

Динаміка соціальна (грец. dynamicos-сильний, дужий) - розвиток, зміна будь-якого соціального явища (соціальної системи, структури, відносин тощо) під впливом сил, що діють на нього, внаслідок чого воно відхиляється від попереднього стану.

 

Соціальна статистика - розробляє систему прийомів і методів збору, обробки та аналізу числової інформації про соціальні явища і процеси в суспільстві.

 

Соціа́льний факт (лат. factum — зроблене; те, що здійснилося) — поняття має два основних значення:

1. Подія, яка мала місце у певний час, за певних умов, незалежно від спостережень дослідників чи інших суб'єктів.

2. У гносеологічному значенні — подія, яка описана у чітких поняттях із вказівкою специфіки соціальної ситуації, в якій вона мала місце.

Як соціальний факт розглядають дії, характеристики поведінки індивідів і соціальних груп, матеріальні і духовні продукти людської діяльності, вербальні (словесні) дії (думки, погляди, оцінки), а також можливі взаємозв'язки людей.

 

Феноменологі́чна соціоло́гія — напрямок, парадигма в соціології, яка виникла в 60-тих рокахХХ століття і розглядає суспільство як явище, створене й постійно відтворюване в духовній взаємодії індивідів.

 

Функціоналізм - напрямок соціологічної думки, соціологічна школа, представники якої виходили з того, що кожен елемент соціальної взаємодії, виконуючи свої конкретні функції, існує в рамках цілісної структури суспільства.

Футурологія (від лат. futurumмайбутнє та грец. λόγος — вчення) — наука прогнозування майбутнього, в тому числі шляхом екстраполяції існуючих технологічних, економічних або соціальних тенденцій чи спробами передбачення майбутніх тенденцій.

 

Чиказька школа соціології — напрям, котрий мав місце в американськійсоціології. Він виникає у 1920-тих роках у місті Чикаго і представлений групою дослідників Чиказького університету.

 

 

ТЕМА 3

 

Нижчий клас. До нього належать малокваліфіковані робітники, особи без професійної кваліфікації (так звані «сині комірці»).

Сере́дній клас — група людей, що має стійкі доходи, достатні для задоволення широкого кола матеріальних і соціальних потреб. До середнього класу, як правило, відносять таких людей, які мають високий рівень освіти і кваліфікації, і що займають в суспільстві проміжне становище: між багатою невеликою частиною і значною - низькооплачуваною частинами населення.

 

 

Вищий клас. До нього зараховують роботодавців, керівників, топ-менеджерів, усіх, хто володіє виробничими потужностями чи контролює їх, має велике багатство.

 

Соціáльна грýпа — сукупність осіб, об'єднаних спільною метою, ідеєю, працею [1] ; сукупність індивідів, що взаємодіють певним чином на основі сподівань кожного члена групи, що розділяються, відносно інших.

 

Соціальна мобільність любий перехід індивіда чи соціального об’єкту або соціальної цінності, створений чи модифікований завдяки людської діяльності, від однієї соціальної позиції до іншої.

 

Соціальна структура — внутрішній устрій суспільства або соціальної групи, що складається з певним чином розташованих, впорядкованих частин (в групі — соціальних індивидів, осіб), що знаходяться у соціальному зв'язку, взаємодіють між собою.

 

Соціальний інститут як термін широко застосовується для опису регулярно повторюваних протягом тривалого часу соціальних практик, що санкціоновані та підтримуються з допомогою соціальних норм і мають важливе значення в структурі суспільства.

 

Соціальний клас — широка верства суспільства, що має певний спільний економічний, культурний, чи політичний статус; великі групи людей, чия позиція в суспільстві визначається через їх економічний (господарський) стан.

 

Соціальний простір — це «розміщення» сукупності різних соціальних відносин, взаємозв'язок їхніх носіїв, зміст і структура мовних, інформаційних та інших процесів.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)