АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

економічних дисциплін _______________ О.П. Гришко

Читайте также:
  1. A Diplomat Gets By Without Savoir-Faire
  2. A dynamic physical system.
  3. A holiday of a life time
  4. A includes B embraces C involves D incorporates
  5. A jingle is a short tune to g) whom the advertisement is intended to appeal
  6. A strange meeting. Lesson 1
  7. A typical American weekend and your typical days-off
  8. A) an electric kettle
  9. A) Les Reclassements
  10. a) Mark the sentences T (true), F (false) or DS (doesn’t say).
  11. A) Read the dialogue and translate it into Ukrainian.
  12. A) Study the vocabulary for work and jobs. Match words and phrases from the left-side column with their Ukrainian equivalents.

Міністерство освіти і науки України

Коломийський економіко-правовий коледж

Київського національного торговельно-економічного університету

 

 

 

з курсу:


«Економіка підприємства»

 

Укладач:

викладач економічних дисциплін

Левко І. В.

 

Коломия 2013р.


Обговорено і схвалено

На засіданні циклової комісії економічних дисциплін

«___»_________________, протокол №___.

Голова циклової комісії

економічних дисциплін _______________ О.П. Гришко

 


Абсолютна матеріаломісткість - витрати основних видів сировини і мате­ріалів за абсолютними значеннями на фізичну одиницю виготовленої продукції.

Абсолютний рівень якості - показники якості без їх порівняння з відпо­відними показниками аналогічних виробів.

Автоматизація виробництва - застосування технічних засобів і систем управління, які вивільнюють людину частково або повністю від безпосеред­ньої участі у виробництві.

Авторське право - складова частина національного цивільного і міжна­родного права, яка визначає і регулює права авторів, їх виключне право на від­творення, публікацію і продаж змісту і форми наукового чи художнього твору.

Адаптаційна (прогресивна) реструктуризація - реструктуризація, яка використовується за відсутності кризи, але з появою негативних тенденцій -з метою їх подолання та адаптації підприємства до нових ринкових умов.

Акордна оплата праці - різновид прямої відрядної оплати праці, яку вста­новлюють не за відпрацьований час, а за обсяг виконаної роботи.

Акредитив - платіжний документ, за яким кредитна установа дає розпо­рядження іншій кредитній установі негайно сплатити пред'явникові акреди­тива певну суму грошей за рахунок спеціально заброньованих коштів шляхом заповнення акредитивного листа.

Активи - все, чим володіє підприємство і що йому належить,- оборотний капітал, основний капітал, нематеріальні активи.

Активи нематеріальні - засоби, що не мають фізичної, відчутної форми, але дають підприємству (фірмі і т. п.) дохід. Це, як правило, різні права під­приємств (фірми і т. п.), наприклад: патенти, товарні знаки, торгові марки, ав­торські права, ліцензії тощо.

Акцизний збір - непрямий податок, який встановлюється на високорента­бельні та монопольні товари і включається до їхньої ціни.

Акціонер - власник акцій акціонерного товариства, компанії, підприємства.

Акціонерне товариство - організаційна форма підприємств, що є спільною власністю деяких осіб, які володіють його акціями. Бувають відкритого (акції купуються і продаються вільно) і закритого типів (акції розповсюджуються серед обмеженого кола осіб).

Акціонерний капітал - основний капітал акціонерного товариства; ство­рюється за рахунок випуску акцій; розрізняють акціонерний капітал: статут­ний - записаний (зафіксований) у статуті; передплатний - акумульований передплатою акцій; сплачений - фактично внесений під час передплати.

Акціонування - одна з форм приватизації державної власності шляхом перетворення її на акціонерну і передачі господарських функцій від держави акціонерним товариствам як безпосереднім товаровиробникам.

Акція - цінний папір, який засвідчує участь його власника у капіталі ак­ціонерного товариства і дає право на одержання певної частини щорічного прибутку у виді дивідендів.

Альтернативні ціни - ціни, які забезпечують максимально можливий при­буток.

Амортизаційна політика - система заходів, яка сприяє накопиченню інвес­тиційних ресурсів підприємства у вигляді амортизаційного фонду.

Амортизація основних фондів - відшкодування зношуваних основних фондів, пов'язане з поступовим перенесенням їхньої вартості на новостворену продукцію або послуги.

Антидемпінгове мито - мито, яким обкладаються імпортні товари з метою запобігання їх реалізації на ринку країни-імпортера за демпінговими цінами.

Антимонопольна політика - система заходів, спрямованих на запобігання монопольній діяльності, на її обмеження та припинення, тобто спрямованих на розвиток ринкової конкуренції.

Апарат управління - структурний підрозділ галузі, підприємства, об'єд­нання тощо, який забезпечує оптимальне функціонування виробництва.

Арбітраж - порядок розгляду і вирішення суперечок господарського ха­рактеру, що виникають між суб'єктами підприємницької діяльності.

Асортимент продукції - склад і співвідношення окремих видів виробів у випуску продукції підприємства.

Асоціація (союз, спілка) - найпростіша форма договірного об'єднання підприємств та інших підприємницьких структур з метою постійної коорди­нації господарської діяльності. Асоціації (союзи, спілки) не мають права втручатися у виробничу і комерційно-фінансову діяльність будь-яких їхніх учасників (членів).

Аудит - вид підприємницької діяльності, що являє собою систему послуг підприємствам для перевірки фінансової звітності і правильності відображен­ня в ній результатів фінансово-господарської діяльності.

Аукціон - спосіб продажу товарів через прилюдний торг у заздалегідь виз­начений час у певному місці. До товарів, що виставляються на аукціонний продаж, належать: конкретні товари, нерухомість, цінні папери, кредитні ре­сурси, валюта. Пропоновані на аукціон товари мають певну стартову ціну, а їх аукціонний продаж здійснюється партіями або лотами.

Базисна величина - величина показника, з якою порівнюється інша вели­чина, наприклад, базисний рік - рік, з яким здійснюються порівняння; база розрахунку.

Базові стратегії підприємства - стратегії, які відображають стан підприєм­ства на ринку та перспективи його зміни (стратегія скорочення, стратегія стабі­лізації, стратегія зростання). У рамках цих стратегій виділяються їх різновиди; на їх виконання спрямоване розроблення функціональних стратегій підприємства.

Баланс - система взаємопов'язаних показників, яка характеризує будь-яке явище або пронес через зіставлення його окремих сторін; різниця між дохода­ми і витратами.

Баланс робочого часу - фактично відпрацьований час середньосписковим працівником підприємства за зміну, добу, місяць, рік.

Балансова вартість основних фондів - оцінка основних фондів та оборот­них засобів, зазначена в бухгалтерському балансі.

Банки - фінансові підприємства, які здійснюють функції кредитування і розрахунків, залучення ресурсів на свої рахунки.

Банківський кредит - передача банками певним фізичним і юридичним особам на встановлений кредитним договором строк грошей з умовою їх по­вернення і сплатою певного процента за користування ними.

Банківський переказ - це форма розрахунку при здійсненні зовнішньо­торговельних операцій, коли покупець дає доручення банку перевести певну суму в іншу країну і виплатити одержувачеві переказ.

Банкрут - суб'єкт господарювання - боржник, неплатоспроможність яко­го визнана судом.

Банкрутство - встановлена в судовому порядку фінансова (боргова) нес­проможність підприємницьких структур (підприємств, компаній, банків тощо), припинення ними платежів за борговими зобов'язаннями, внаслідок чого во­ни втрачають право самостійно управляти та розпоряджатися своїм майном. Це право переходить до осіб, які призначені для управління майном боржни­ка і примусової ліквідації підприємства або іншої підприємницької структури. Претензії кредиторів з моменту банкрутства тих чи інших організаційних ут­ворень пред'являються до осіб, що займаються ліквідацією збанкрутілих структур, і задовольняються в конкурсному порядку на основі чинного зако­нодавства.

Бартерна торгівля - прямий обмін одного товару на інший, який здійсню­ється без залучення грошових розрахунків.

Безтарифна система оплати праці - це система оплати праці, за якою за­робітна плата конкретного працівника визначається як частка у фонді оплати праці всього колективу або колективу окремого підрозділу і залежить від ква­ліфікаційного рівня працівника, коефіцієнта його трудової участі і фактично відпрацьованого часу.

Бізнес (англ.- справа, заняття) - будь-яка економічна діяльність в умо­вах ринкової системи господарювання, що приносить власникові певний зиск (прибуток).

Бізнес-план - розроблений у письмовій формі документ, що всебічно вис­вітлює суть і перспективи будь-якого пропонованого комерційного заходу (зокрема, інноваційного, інвестиційного або іншого проекту) і подається по­тенційному інвесторові з метою переконати його 15 ефективності інвестування.

Біржа - організаційно оформлений, регулярно функціонуючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами (фондова біржа) або оптова торгівля товарами за стандартними зразками (товарна біржа).

Біржова ціна - ціна на товари, що реалізуються у порядку біржової торгівлі.

Боржник - суб'єкт підприємницької діяльності, неспроможний виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами, в тому числі щодо сплати податків і зборів, протягом трьох місяців після настання встановленого стро­ку їх сплати.

Брак виробничий - вироби, напівфабрикати, заготовки тощо, які не від­повідають через свої низькі якості встановленим стандартам, технічним вимо­гам та ін.

В

Валові інвестиції - загальний обсяг коштів, інвестованих (вкладених) у нове будівництво господарських об'єктів, придбання засобів виробництва або наро­щування товарно-матеріальних запасів за певний період.

Валовий оборот підприємства - обсяг валової продукції незалежно від того, де вона буде використана: чи в межах підприємства, чи поза ним.

Валова продукція - показник, що характеризує випуск підприємством (фірмою і т. п.) всієї продукції за певний період.

Валовий (балансовий) прибуток - прибуток підприємства, який одержу­ється як різниця між виручкою від реалізації продукції та собівартістю реалі­зованої продукції.

Вартісне оцінювання результатів технічних нововведень - це грошовий вираз основних і супутніх (соціальних, екологічних) результатів внаслідок ви­користання на підприємстві технічних новинок.

Види інвестицій - всі інвестиції поділяються на зовнішні і внутрішні, тоб­то іноземні та вітчизняні, а останні - на реальні (виробничі) та фінансові.

Види інноваційних процесів - технічні, організаційні, економічні, соціаль­ні і правові нововведення, які використовуються в практиці господарювання.

Види оцінювання основних фондів - оцінювання основних фондів здій­снюють за балансовою вартістю (первісною і відновною) і балансовою вартіс­тю з урахуванням зношення (залишковою вартістю).

Види продуктивності праці - розрізняють продуктивність індивідуальної праці, яка відображає затрати лише живої праці працівників, і продуктивність суспільної праці, що відображає затрати праці живої та уречевленої.

Види прибутку - розрізняють валовий (балансовий) прибуток, операцій­ний прибуток, прибуток від звичайної діяльності, чистий прибуток.

Види ремонту основних фондів - за економічним змістом виділяють по­точний, капітальний і відновний ремонт основних фондів.

Види собівартості - залежно від часу формування затрат розрізняють: пла­нову, фактичну, нормативну, кошторисну собівартість; залежно від місця фор­мування затрат - цехову, виробничу, повну; за тривалістю розрахункового періоду розрізняють: місячну, квартальну, річну собівартість; за складом продук­ції - собівартість товарної, валової, реалізованої продукції, незавершеного ви­робництва. У промисловості розрізняють індивідуальну і галузеву собівартість.

Види цін - усі ціни поділяються на дві великі групи: виробничі (гуртові, за­купівельні, кошторисні, тарифи на перевезення) і споживчі (роздрібні - дер­жавні, договірні, вільні, ввізні, лімітні, ступеневі тощо).

Випереджаюча реструктуризація - реструктуризація, яка має місце в ус­пішних компаніях, які передбачають можливість зміни умов функціонування і прагнуть підсилити свої ключові позиції та конкурентні переваги на ринку.

Виробнича потужність - максимально можливий випуск продукції під­приємством за певний час (зміну, добу, місяць, рік) у встановленій номенкла­турі і асортименті при повному завантаженні обладнання і виробничих площ.

Виробнича програма - система адресних завдань з виробництва і доставки продукції споживачам у розгорнутій номенклатурі, асортименті, відповідної якості і у встановлені терміни згідно з договорами поставок.

Виробничі запаси - предмети праці, які ще не залучені у виробничий про­цес і перебувають на складах підприємств у вигляді запасів.

Виробничі інвестиції - вкладання капіталу у різні сфери діяльності і галу­зі народного господарства з метою створення нових та оновлення існуючих ос­новних фондів.

Виробіток - кількість продукції, що вироблена за одиницю часу.

Витрати майбутніх періодів - витрати па підготовку та освоєння нової продукції, що мають місце в даний період, але будуть погашені в майбутньому.

Відкритий рахунок - це форма міжнародних розрахунків, яку використо­вують фірми-партнери, що мають тривалі ділові стосунки і повністю довіря­ють один одному

Відновна вартість основних фондів - вартість повного відтворення основ­них фондів у сучасних умовах виробництва і чинних цінах.

Відносний рівень якості. Визначається шляхом зіставлення абсолютних показників якості продукції з відповідними показниками аналогічних кращих зразків.

Відрядна оплата праці - оплата праці робітників за кількість і якість виго­товленої ними продукції, виконаної роботи або наданих послуг.

Відпрацьований час - тривалість фактичної зайнятості працівників на ро­боті. Основними одиницями виміру відпрацьованого часу с людино-день і лю­дино-година.

Відходи виробництва - залишки сировини, матеріалів, напівфабрикатів, палива, що утворились у процесі виробництва і які частково або повністю втратили споживні якості вихідних матеріалів.

Вікова структура основних фондів - це співвідношення основних фондів різних вікових груп в їх загальній вартості.

Вільна торгівля - вид зовнішньоекономічної діяльності, який передбачає ринковий обмін товарами без застосування обмежувальних санкцій і стиму­лює конкуренцію, спонукає вітчизняні підприємства підвищувати якість про­дукції та знижувати ціни на неї.

Вибуття основних фондів - списання основних фондів внаслідок їх повно­го знищення, стихійного лиха або аварії, недостачі під час проведеної інвента­ризації тощо; відбувається також у результаті безоплатної передачі їх іншим підприємствам, організаціям, установам або реалізації на сторону.

Винахід - об'єкт промислової власності, який може виступати у формі ново­го пристрою, речовини, штаму мікроорганізму, а також способів їх одержання.

Виробництво - процес, в якому взаємодіють: робоча сила, засоби і предмети праці з метою створення продукції, виконання певних робіт або надання послуг.

Виробнича потужність підприємства - це максимально можливий випуск продукції підприємством за певний проміжок часу і за певних організаційно-технічних умов.

Виробничі запаси - сукупність матеріальних ресурсів, якими володіє під­приємство і які перебувають на складах в очікуванні виробничого споживання.

Виробничі ресурси - економічні ресурси, які використовуються у процесі виробництва.

Виручка - сума грошей, одержаних від продажу товару або наданих пос­луг, за певний період часу.

Витрати виробництва - витрати живої та уречевленої праці в процесі ви­робництва; поділяються на витрати підприємства і суспільні витрати; ви­окремлюють також витрати постійні, змінні, середні, граничні тощо.

Витрати майбутніх періодів - витрати підприємства, які мають місце у звітному періоді, але підлягають включенню в собівартість продукції у нас­тупних періодах.

Витрати обігу - затрати па обслуговування процесу обігу товарів у поста­чальницьких, збутових, торгових, інших посередницьких підприємствах.

Витрати підприємства - сукупність матеріальних витрат і живої праці, що показує, скільки коштує виробництво підприємству, виступає у формі собі­вартості продукції.

Внутрізаводський оборот - кількість продукції підприємства, яка вико­ристовується всередині нього для подальшого перероблення.

Внутрішнє фінансування - фінансування, яке здійснюється за рахунок коштів, одержаних від діяльності підприємства.

Внутрішня норма рентабельності інвестицій - це така дисконтна ставка, за якої суми початкових інвестицій і теперішньої вартості грошових потоків є од­наковими.

Втрати виробництва - нераціональне використання виробничих ресурсів, що зменшують результативність господарської діяльності підприємства.

Г

Галузева структура основних фондів - характеризує співвідношення пи­томої ваги основних фондів різних галузей до їх загальної вартості.

Галузь промисловості - це якісно однорідна сукупність підприємств, об'єднань та інших господарських одиниць різних форм власності, що викону­ють однакові функції в системі суспільного поділу праці.

Господарське право - сукупність правових форм, які визначають порядок керівництва господарською діяльністю та її здійснення, регулюють відносини між суб'єктами господарської діяльності.

Господарський договір - цивільно-правова угода, що її укладають між со­бою підприємства.

Господарський суд - спеціальний судовий орган для розв'язання майно­во-фінансових спорів за участю відповідальних представників підприємств за участю арбітра.

Готова продукція - сукупність повністю виготовлених на підприємстві ви­робів і продуктів, які фактично відпущені або призначені для відпуску на сто­рону (реалізацію).

Гроші - активи, суспільні засоби платежу, які слугують засобом обігу, оди­ницею рахунку і засобом накопичення.

Гроші паперові - паперові знаки, які використовуються як засобів грошо­вого обігу.

Грошово-кредитна система - цс сукупність фінансових, кредитних та ін­ших інституцій, за допомогою яких здійснюється непрямий державний вилив на суб'єкти господарювання; грошова підсистема характеризує форму органі­зації грошового обігу, кредитна підсистема відображає сукупність кредитних відносин та установ, котрі їх забезпечують.

Грошовий обіг - рух грошей у процесі обороту товарів, надання послуг, по­гашення боргових зобов'язань та інших грошових платежів.

Грошовий потік - це сума чистого доходу підприємства та суми амортиза­ційних відрахувань.

Гуртові ціни - ціни, за якими підприємства розраховуються між собою або з гуртовими посередниками за великі партії товарів.

д

Демпінг - продаж товарів на зовнішніх ринках за цінами, нижчими за вит­рати виробництва.

Демонополізація - усунення державної або іншої монополії, що диктує свої умови ринку.

Державна власність - форма власності, власником якої виступає держава в особі її органів.

Державне замовлення - цс засіб державного регулювання економіки, який передбачає формування на договірній основі необхідних для задоволен­ня державних потреб обсягів і складу продукції та розміщення державних кон­трактів на поставку продукції серед підприємств.

Державна інвестиційна політика - комплекс економічних, адміністратив­них та правових заходів держави, спрямованих на активізацію інвестиційної діяльності.

Державна підприємницька політика - спрямована на державне регу­лювання процесів, що відбуваються у підприємницькому середовищі, та на державну підтримку підприємництва.

Державне регулювання економіки - координація з боку держави всієї гос­подарської структури країни з метою підтримання стійкості й макроекопоміч-ної рівноваги та забезпечення роботи механізму конкуренції; сукупність різ­номанітних методів, інструментів, за допомогою яких держава здійснює еко­номічну діяльність.

Державне регулювання цін - встановлення державою ціп па продукцію (товари, послуги), виробництво якої зосереджено переважно па підприємс­твах, що посідають монопольне становище на ринку; на ресурси, що певним чином впливають на загальний рівень і динаміку цін, на соціальне вагомі това­ри та послуги.

Державний бюджет - річний план державних доходів і видатків, затвер­джений в законодавчому порядку.

Державний контракт - письмовий документ, що засвідчує намір (бажан­ня) держави в особі вповноважених Кабінетом Міністрів України галузевих і функціональних міністерств України, державних комітетів та прирівняних до

¶них інших інституціональних утворень закупити на певних умовах конкретні обсяги продукції для поповнення державних резервів і забезпечення спожива­чів, потреби яких фінансуються за рахунок Державного бюджету України.

Державний нагляд за якістю продукції - провадиться Державним коміте­том України по стандартизації, метрології і сертифікації (Держстандарт Укра­їни); останній є національним органом, який здійснюс стандартизацію і серти­фікацію продукції.

Державні випробувальні центри - установи, які функціонують у рамках державної системи сертифікації УкрСЕПРО і здійснюють сертифікацію най­важливіших видів продукції з подальшою видачею сертифіката відповідності.

Диверсифікація виробництва - одночасний розвиток багатьох безпосе­редньо не пов'язаних між собою виробництв. У межах підприємства (фірми і т. п.) - це розвиток в його складі або включених до нього декількох вироб­ництв, безпосередньо не пов'язаних між собою.

Директивні плани - адресні та обов'язкові для виконання плани розвитку підприємств, галузей, регіонів.

Дисконтна ставка - ставка відсотка, за якою майбутня вартість грошей приводиться до теперішньої їхньої вартості, тобто відбувається процес дис­контування.

Дисконтування - метод приведення майбутньої вартості грошей до їхньої теперішньої вартості (вартості поточного періоду).

Джерела зниження собівартості продукції - це ті затрати, за рахунок еко­номії яких знижується собівартість продукції (затрати уречевленої праці, затрати живої праці, адміністративно-управлінські витрати).

Джерела фінансування - виділяють два види фінансування: за рахунок власних коштів підприємства і за рахунок коштів, не пов'язаних з діяльністю підприємства (кредити, акції тощо).

Добровільна ліквідація підприємства - добровільне припинення діяль­ності підприємства з ініціативи його власника або за інших обставин, передба­чених законом чи установчими документами.

Добровільна сертифікація - сертифікація, яка проводиться на відповід­ність вимогам, які не є обов'язковими, за ініціативою суб'єктів господарюван­ня на договірних засадах.

Довгострокові пасиви - всі види залучених коштів зі строком погашення основної суми боргу більш ніж за один рік.

Довгострокове кредитування - кредитування терміном понад один рік.

Довгострокові активи - матеріальні і нематеріальні активи підприємства зі строком служби більш одного року (основні фонди, незавершені капітальні довгострокові фінансові вкладення у всіх формах).

Договір (контракт, угода) - форма закріплення партнерських зв'язків, а саме: предмета договору, взаємних прав і обов'язків, наслідків порушення до­мовленостей.

Договір поставки - офіційна угода між партнерами (підприємствами, орга­нізаціями) на поставку виготовлювачем покупцеві продукції в установлений термін, належного асортименту та якості зі своєчасною оплатою споживачем.

Договірна ціна - ціна, що встановлюється за згодою партнерів (продавців і покупців) з урахуванням основних ринкових чинників.

Додаткова оплата праці - частина заробітної плати, яка визначається кін­цевими результатами роботи підприємства і виступає у формі премій, винаго­род, заохочувальних виплат, а також доплат у розмірах, ідо перевищують вста­новлені чинним законодавством.

Допоміжне виробництво - підрозділи підприємства, які призначені для обслуговування основного виробництва.

Допоміжні робітники - робітники, які виконують функції обслуговування основного виробництва.

Дотація - державна виплата, яка надається в безповоротному порядку тій або іншій підприємницькій структурі, що зазнала економічної скру і и за об'єк­тивних причин; найчастіше використовується для збалансування доходів і ви­датків місцевих бюджетів та покриття касових збитків окремих державних підприємств.

Дохід - виручка від реалізації продукції, робіт, послуг без вирахування на­даних знижок, повернення проданих товарів та податків з продажу (податку на додану вартість, акцизного збору тощо).

Доходи від власності - доходи, які породжуються правом власності на землю, капіталом, майном.

Екологічні наслідки інноваційних процесів - це супутні результати впро­вадження досягнень НТП, які можуть проявлятись у зменшенні викидів шкід­ливих речовин у навколишнє середовище, у раціональному використанні природних ресурсів тощо; можуть бути як позитивними, так і негативними.

Економіка - народне господарство країни або його галузь; терміном «еко­номіка» визначають науку, які вивчає специфіку виробничих процесів у пев­ній галузі або сфері суспільного виробництва, наприклад, «економіка промис­ловості», «економіка підприємництва», «економіка праці» тощо.

Економіка підприємства - наука про ефективність виробництва, шляхи і методи досягнення підприємством найкращих результатів при найменших затратах.

Економічна ефективність поліпшення якості продукції - характеризуєть­ся розміром додатково отриманого прибутку від виробництва і реалізації про­дукції підвищеної якості.

Економічна ефективність реальних інвестицій - економічна категорія, що визначає доцільність капітальних вкладень при плануванні й аналізі результа­тів їх освоєння; кількісне співвідношення показників результатів (ефекту) і витрат на їх (його) досягнення. В інвестиційній діяльності основним показни­ком результатів є абсолютна величина приведеного грошового потоку, а по­казником витрат - обсяг інвестованого капіталу.

Економічна функція держави - полягає у створенні передумов, необхід­них для ефективної економічної діяльності суспільства.

Економічні витрати виробництва - вартість усіх чинників виробництва незалежно від того, купуються вони на ринку чи с власністю фірми.

Економічні показники - конкретизовані вирази категорій і понять економі­ки, економічні показники є натуральними і вартісними, кількості і якості та ін.

Економія ресурсів - скорочення витрат сировини, матеріалів, палива, ін­ших матеріальних ресурсів, основних виробничих фондів, фінансових коштів, заробітної плати на виробництво одиниці продукції певної якості або на обсяг виконаних робіт, порівняно з базовим періодом.

Економічні ресурси - природні, людські та вироблені людиною ресурси, що використовуються для виробництва товарів і послуг, існують в обмеженій кількості, входять у процесі виробництва до вартості продукту, виключають можливість одночасного використання в кількох сферах.

Економіст - фахівець у галузі економіки.

Експорт капіталу - вивезення капіталу в грошовій або товарній формах за кордон з метою отримання прибутків.

Електроозброєність праці - відношення кількості спожитої електроенер­гії до чисельності промислово-виробничого персоналу.

Електронізація народного господарства - забезпечення усіх сфер вироб­ництва і суспільного життя високоефективними засобами обчислювальної техніки аж до використання штучного інтелекту, нового покоління супутни-кових систем зв'язку тощо.

Елементи витрат - первинні однорідні витрати затрат на виробництво про­дукції; формуються відповідно до їх економічного змісту, є однаковими для всіх галузей і на їх основі складається кошторис витрат на виробництво.

Еталон - виріб, з яким порівнюється інший виріб при визначенні ін­тегрального показника його (аналізованого виробу) конкурентоспромож­ності; повинен належати до однієї групи товарів з аналізованим виробом, мати визначені умови використання і функціональне призначення, бути ха­рактерним для обраного ринку і мати максимальну кількість переваг для покупців.

Ефект - результат будь-якого заходу, який найчастіше виражається пев­ною грошовою сумою (чиста продукція, прибуток підприємства, національ­ний дохід).

Ефективність - відносна величина, що характеризує результативність будь-яких затрат.

Ефективність виробництва - економічний показник, що характеризує сту­пінь віддачі і раціональність організації господарської діяльності.

Ефективність технічних нововведень - відношення ефекту від здійснення заходів по впровадженню технічних новинок до затрат на його досягнення.

Ж

Жива праця - свідома, доцільна діяльність людини, витрата розумової і фізичної енергії, спрямована на створення споживчої вартості або корисного ефекту.

Життєвий цикл підприємства (фірми, компанії) - загальний період часу від початку діяльності підприємства до природного припинення його існуван­ня або відродження на новій основі (з новим складом власників і керівного персоналу; з принципово новою продукцією, технологією та ін.).

Життєвий цикл товару - певний період часу, протягом якого товар є жит­тєздатним на ринку і забезпечує досягнення цілей продавця, рівень його прибутків; розрізняють стадії впровадження товару на ринок, зростання обсягу продажу внаслідок визнання товару покупцями, стадію зрілості (характеризу­ється максимальною прибутковістю), насичення ринку товаром, спад обсягу продажу і прибутку.

Забудовник - підприємство, для якого створюються основні фонди і яке здійснює для цього певні капітальні вкладення.

Загальна матеріаломісткість - вартість всіх матеріальних затрат на одини­цю виробу або на одну гривню виготовленої продукції.

Загальні витрати - сукупність операційних та інвестиційних витрат підприємства (витрат, пов'язаних з основною діяльністю, та витрат, спря­мованих на інвестування інших суб'єктів шляхом придбання цінних паперів та ін.).

Залучені інвестиції - засоби Державного бюджету України (централі­зовані капіталовкладення), внески іноземних інвесторів та створення спіль­них підприємств, внески вітчизняних інвесторів до статутного фонду під­приємства.

Застава - один із способів забезпечення зобов'язань майном (рухомим і нерухомим), яке може бути продано з аукціону в разі невиконання боржником узятих зобов'язань; під заставу видаються кредити різного спрямування.

Змінні витрати - витрати, що змінюються разом із зміною обсягу вироб­ництва продукції; поділяються на пропорційні та непропорційні.

Зовнішнє середовище - зовнішні умови та чинники здійснення підприєм­ницької діяльності, що не залежать від підприємства, організації, але мають бути обов'язково враховані ними при розробці стратегії розвитку, бізнес-пла­ну тощо.

Зовнішнє фінансування - фінансування за рахунок коштів, не пов'язаних з діяльністю підприємства (кредити, державні субсидії, акції тощо).

Зовнішні чинники реструктуризації - зовнішні причини, які спонукають підприємство здійснювати реструктуризаційні заходи (технологічний про­грес, міжнародна економічна інтеграція, політика уряду та ін.).

Зовнішні чинники банкрутства - чинники зовнішнього середовища функ­ціонування підприємства, які спричиняють його банкрутство; до них нале­жать: недосконалість законодавчої системи, високий рівень інфляції, політич­на нестабільність суспільства тощо.

Зовнішньоекономічна діяльність підприємства - сфера його господар­ської діяльності, пов'язана із виходом на зовнішні ринки та функціонуванням на них, створенням спільних підприємств, здійсненням валютно-фінансових та кредитних операцій.

Зовнішньоекономічний контракт (договір) матеріально обумовлена угода двох або більше суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх інозем­них контрагентів, спрямована на встановлення, зміну або припинення їх вза­ємних прав та обов'язків у зовнішньоекономічній діяльності.

Зовнішньоторговельна діяльність - це підприємницька діяльність у галу­зі міжнародного торговельного обміну.

I

Імідж компанії - образ компанії в уявленні клієнтів (покупців), а також комерційних контрагентів.

Інвентаризація - періодичний опис майна (інвентарю) підприємства, що перебуває на його балансі, перевірка стану зберігання майна, правильності ве­дення складського господарства і реальності даних обліку.

Інвестиції - сукупність витрат, що реалізують, як правило, довгострокові вкладення капіталу в різні галузі економіки і сфери діяльності; всі види май­нових і інтелектуальних цінностей, які вкладаються в об'єкти підприємни­цької та інших видів діяльності з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту.

Інвестиційна діяльність - сукупність практичних дій фізичних і юридич­них осіб та держави щодо реалізації інвестицій.

Інвестиційна привабливість галузей - інтегральна характеристика окре­мих галузей економіки з позицій перспективності росту дохідності інвестицій і рівня інвестиційних ризиків.

Інвестиційна привабливість підприємства - інтегральна характеристика окремих підприємств - об'єктів майбутнього інвестування з позицій перспек­тивності розвитку, обсягу і перспектив збуту продукції, ефективності викорис­тання активів та їх ліквідності, стану платоспроможності і фінансової сталості.

Інвестиційна стратегія - програма дій у галузі інвестиційної діяльності підприємства, яка включає формування напрямів інвестиційної діяльності, систему довгострокових цілей, вибір найефективніших шляхів досягнення поставлених цілей.

Інвестор - фізична або юридична особа, яка здійснює вкладення капіталу в певний сектор економіки (промисловість, транспорт тощо) з метою одер­жання прибутку.

Інвестування - збільшення обсягів функціонуючого капіталу за рахунок нагромаджених засобів від прибутку та інших доходів.

Індекс Альтмана - коефіцієнт, який відображає ймовірність банкрутства підприємства; його числове значення дозволяє віднести підприємство до гру­пи потенційних банкрутів, відносно стабільних підприємств з невисоким ри­зиком банкрутства та підприємств, яким банкрутство практично не загрожує.

Індекс дохідності інвестицій - співвідношення грошового потоку та інвес­тиційних коштів; один з основних показників, за якими визначається ефек­тивність (доцільність) інвестицій.

Індивідуальна праця - відображає затрати лише живої праці працівників.

Індикативні плани - система рекомендаційних планових заходів, спрямо­ваних на досягнення цілей соціально-економічної політики держави.

Інкасо - банківська операція стягнення банком з боржника грошей за роз­рахунковими документами від імені й за дорученням своїх клієнтів. За вико­нання такої операції банк бере комісійні у встановленому розмірі.

Інтелектуальна власність - продукт інтелектуальної творчої праці; об'єк­тами інтелектуальної власності є твори науки, літератури, мистецтва та інші види творчої діяльності у сфері виробництва, в тому числі відкриття, винахо­ди, промислові зразки, комп'ютерні програми, товарні знаки та ін.

Іноземні інвестиції - довгострокові вкладення капіталу закордонними власниками в різні галузі економіки, реалізація вивозу підприємницького ка­піталу у країни-реципісити, створення за кордоном філій або дочірніх підпри­ємств, спільних підприємницьких структур. Іноземні інвестиції бувають пря­мі та портфельні. До прямих інвестицій належать: вкладення капіталу, що за­безпечують контроль інвестора над закордонними фірмами (підприємствами, організаціями), а до портфельних - вкладення капіталу в акції закордонних підприємств (без придбання контрольного пакета), облігації та інші цінні па­пери іноземних держав.

Іноземний партнер - контрагент з іноземної сторони, який вступає у зов­нішньоекономічні стосунки із вітчизняними підприємствами (підприємцями) на засадах взаємовигоди.

Інноваційні інвестиції - частина реальних інвестицій, спрямована на вкла­дення у нововведення.

Інноваційні процеси - сукупність якісно нових, прогресивних змін, що від­буваються у виробничо-господарській системі; результатом інноваційних про­цесів с новинки в техніці, організації виробництва і праці, управління, а їх впровадження у господарську практику є нововведеннями.

Інтегральний показник конкурентоспроможності продукції - кількісна характеристика конкурентоспроможності товару, яка є відношенням групово­го показника за технічними параметрами продукції до групового показникам за її економічними параметрами.

Інтелектуальні інвестиції - частина реальних інвестицій, спрямована на вкладення в об'єкти інтелектуальної власності.

К

Кадрова політика підприємства - система заходів, спрямованих на забез­печення кожного робочого місця і посади персоналом відповідної професії, спеціальності і кваліфікації.

Калькуляція собівартості продукції - документ, який відображає сукуп­ність витрат на виробництво і реалізацію одиниці продукції; формується на основі калькуляційних статей витрат.

Капітал - сукупність матеріальних та грошових коштів, а також інтелекту­альних здобутків, використовуваних у процесі виробництва та інших сферах діяльності з метою отримання прибутку. У більш вузькому значенні - активи фірми (підприємства) за мінусом її зобов'язань (заборгованості).

Капітал акціонерного товариства - сукупність індивідуальних капіталів, об'єднаних через емісію та розміщення акцій і облігацій; він є власним старто­вим капіталом акціонерного товариства і може збільшуватися за рахунок капі­талізації певної частки отримуваного фірмою (підприємством) прибутку та додаткової емісії цінних паперів.

Капітал статутний - початкова сума капіталу підприємства, яка визначена його статутом і формується за рахунок внесків засновників та емісій акцій.

Капітальне будівництво - процес створення нових, технічного переосна­щення, реконструкції, розширення діючих об'ємів виробничої та соціальної інфраструктури.

Капітальні вкладення - інвестиції у відтворення основних фондів і на при­ріст матеріально-виробничих запасів; вони с реальними (виробничими) інвес­тиціями і здійснюються у формі нового капітального будівництва, технічного переозброєння, реконструкції та розширення діючих виробничих об'єктів і об'єктів соціальної інфраструктури фірми (підприємства, організації).

Кваліфікація - сукупність трудових навичок та знань, яка характеризує готовність працівника виконувати виробничі функції обумовленої складності.

Квота - доля участі у виробництві, збуті, експорті, імпорті товарів; у зов­нішньоекономічних угодах застосовується система квот на експорт та імпорт, яка є системою обмежень вивозу і ввозу товарів на встановлений строк. Часто квотування (встановлення квот) все більше змінюється різними видами при­хованого протекціонізму.

Керівник - працівник, що обіймає посаду керівника підприємства або йо­го структурного підрозділу.

Класифікація виробничих витрат - групування витрат, що становлять со­бівартість продукції, в економічно однорідні групи з метою планування, облі­ку й аналізу собівартості.

Класифікація матеріалів - групування матеріалів за їх видами: сировина і основні матеріали, покупні напівфабрикати, допоміжні матеріали, паливо, запчастини, тара, відходи виробництва тощо.

Групування матеріалів за фізико-технічними властивостями: сорт, марка, профіль, вміст корисної речовини і т. п.

Коефіцієнт автономії - один з основних показників, що характеризують фінансову стійкість підприємства.

Коефіцієнт використання матеріалів - відношення чистої ваги виробу до норми витрат сировини і матеріалів (плановий коефіцієнт) або відношення чистої ваги виробу до фактичних витрат матеріалів (фактичний коефіцієнт).

Коефіцієнт екстенсивного завантаження обладнання - показник вико­ристання обладнання в часі; визначається відношенням фактичного часу ро­боти обладнання до максимально можливого розрахункового фонду часу.

Коефіцієнт змінності - показник використання обладнання на підприємс­тві, який свідчить про те, скільки змін відпрацювала в середньому кожна оди­ниця обладнання протягом дня, місяця.

Коефіцієнт оборотності оборотних коштів - відношення реалізованої продукції за певний проміжок часу до суми середнього залишку оборотних за­собів за цей період.

Коефіцієнт інтегрального (повного) завантаження обладнання - харак­теризує використання машин з урахуванням їх екстенсивного та інтенсивного завантаження; визначається як добуток коефіцієнтів екстенсивного та інтен­сивного завантаження обладнання.

Коефіцієнт інтенсивного завантаження обладнання - відображає рівень використання обладнання за потужністю і визначається відношенням фактич­ного обсягу випуску продукції за одиницю часу (зміну, добу) до максимально можливої потужності обладнання за той же час.

Колективний договір - цс угода між трудовим колективом в особі проф­спілки та адміністрацією (або власником підприємства), яка регулює їх вироб­ничі, економічні і трудові відносини; щорічно переглядається і затверджується.

Командитне товариство (франц.- товариство па вірі) - вид господарської організації, яка включас, поряд з учасниками, що несуть відповідальність за зобов'язаннями товариства усім своїм майном, одного або кількох учасників, відповідальність яких обмежується внеском у майно товариства.

Комерційна таємниця - це сукупність науково-технічної, виробничо-гос­подарської та фінансово-економічної інформації про діяльність підприємства; її розголошення може завдати шкоди його інтересам.

Комерційний економічний ефект - результат, який дас можливість оціни­ти ефективність впровадження технічних новинок із урахуванням економіч­них інтересів окремих проектно-конструкторських організацій, підприсметв-виробників та підприємств-споживачів; обчислюється на окремих стадіях життєвого циклу нововведення.

Комерційні витрати - витрати підприємства, пов'язані з реалізацією (збу­том) виробленої ним продукції.

Компанія - підприємство, капітал якого являє собою об'єднану власність декількох самостійних підприємств.

Комплексна автоматизація - передбачає впровадження в усі галузі народ­ного господарства гнучких виробничих систем, промислових роботів, багато­операційних верстатів з ЧПУ, систем автоматизованого проектування, авто­матизованих систем управління технологічними процесами.

Комплексна реструктуризація підприємства - суттєві зміни на підпри­ємстві, які охоплюють розроблення нової організаційної структури, технічної, технологічної і продуктової політики, вдосконалення менеджменту тощо.

Комплексні виробничі витрати - складаються із сукупності різнорідних витрат і включаються в собівартість продукції однією (комплексною) статтею.

Комплексні показники якості продукції - одночасно характеризують кілька властивостей продукції; згідно з ними продукцію поділяють на сорти, класи, марки.

Конкуренція - економічне суперництво між відокремленими виробниками продукції, робіт, послуг щодо задоволення інтересів, пов'язаних із продажем продукції, виконанням робіт, наданням послуг одним і тим же споживачам; боротьба між фірмами (підприємствами) за більш вигідні умови виробництва і збуту товарів тощо.

Конкурентоспроможність продукції - це сукупність споживчих властивос­тей виробу, що характеризують його відмінність від виробу-конкурента за сту­пенем відповідності конкретним суспільним потребам і з урахуванням витрат на виготовлення цього виробу. Показник конкурентоспроможності продукції об­числюється як співвідношення її інтегрованого технічного вимірника та анало­гічного параметра конкуруючого виробу; якщо це співвідношення є більшим за одиницю, то такий виріб має конкурентні переваги, тобто є конкурентоспро­можним на ринку (вітчизняному чи світовому). Конкурентосироможнісґь това­рів можна також визначати за ціновими показниками і прибутковістю.

Консорціум - тимчасове статутне об'єднання промислового і банківського капіталу для реалізації певної підприємницької ідеї та досягнення спільної ме­ти (здійснення спільного інноваційно-інвестиційного чи іншого господар­ського проекту); консорціуми можуть бути не лише національні (міжгалузе­ві), а й міжнародні.

Контрактна система оплати праці - грунтується на укладенні угоди між роботодавцем і виконавцем робіт, в якій обумовлюються режим та умови пра­ці, права та обов'язки сторін, рівень оплати праці та ін.

Контрольний пакет акцій - частка акцій, що зосереджена в руках одного власника і дає можливість здійснювати фактичний контроль за діяльністю ак­ціонерного товариства. Теоретично він має становити понад 50% суми випу­щених акцій, але на практиці може бути меншим, оскільки не всі акціонери ма­ють право голосу та можливість брати участь у загальних зборах.

Концерн - організаційна форма статутного об'єднання різногалузевих під­приємницьких структур, що характеризується органічним поєднанням влас­ності та контролю з використанням (найчастіше) принципу диверсифікації виробництва; суб'єкти господарювання, що інтегруються в концерн, звичайно втрачають свою економічну самостійність. У сучасних умовах спостерігається тенденція до збільшення кількості міжнародних концернів.

Кон'юнктура ринку - визначене у часі та просторі певне співвідношення попиту і пропозиції, що формується як сукупність товарно-грошових пропор­цій під впливом конкретної комбінації чинників, що діють.

Кооператив - добровільне об'єднання людей, які на пайових засадах спіль­но займаються певним видом господарської діяльності.

Корпорація (лат.- об'єднання, співтовариство) - товариство, союз, група осіб, що об'єднуються добровільно за ознакою спільності (однаковості) про­фесійних або групових інтересів; широко використовувана форма акціонерно­го товариства. В Україні корпораціями вважають договірні об'єднання, створювані за принципом суміщення виробничих, наукових і комерційних ін­тересів з делегуванням окремих повноважень кожним з його членів централі­зованому керівництву.

Кошторис витрат - загальна сума витрат на виробництво і збут продукції в цілому по підприємству в певному розрахунковому періоді.

Кредит - позика на певний строк у грошовій або товарній формі на умовах повернення і сплати відсотка за користування. Існують три форми кредиту -банківський, державний, комерційний. Банківський кредит надається банка­ми у грошовій формі підприємствам і організаціям, населенню (переважно ін­дивідуальним підприємцям), державі. Особливою формою є державний кре­дит, коли позичальником виступає держава чи місцеві органи влади, а кредит полягає у випуску державних цінних паперів (облігацій) і використовується для покриття частки державних видатків. Комерційний кредит надається од­ним підприємством іншому у вигляді продажу товарів з відстрочкою платежу; він обслуговує лише обіг товарів і оформлюється векселем.

Кругооборот фондів - безперервний рух капіталу, коли послідовно здійс­нюються три стадії: перетворення грошового капіталу на продуктивний, про­дуктивного - на товарний і товарного, на грошовий.

Курс акцій - фактична продажна ціна акцій на ринку цінних паперів; як правило, відрізняється від її номінальної вартості; залежить від економічних, політичних, психологічних та екологічних чинників.

Курс облігацій - ціна, за якою продаються і купуються облігації на ринку; визначається із врахуванням обмеження величини доходу, одержуваного її власником, у часі і подальшого відшкодування номінальної вартості облігації-

л

Лізинг - довгострокова оренда машин, обладнання, транспортних засобів, споруд виробничого призначення, яка фіксується у відповідному договорі між орендодавцем (лессором) і орендарем (лізером); вартісні лізингу формується за рахунок регулярних платежів, що охоплюють амортизаційні відрахування і проценти за кредит.

Ліквідатор - комісія, яка провадить процедуру ліквідації підприємства і до якої переходять права розпорядження майном та права керівника юридичної особи-банкрута; ліквідатору передаються бухгалтерська та інша документація, печатка і штампи, матеріальні та інші цінності збанкрутілого підприємства.

Ліквідаційна вартість основних фондів - вартість матеріальних цінностей, які ліквідовуються, за вирахуванням витрат, пов'язаних з їх ліквідацією.

Ліквідаційна маса - майнові активи банкрута, які належать йому на пра­вах власності на момент початку ліквідаційної процедури.

Ліквідаційна процедура - процедура припинення діяльності підприємства після прийняття господарським судом постанови про визнання його банкру­том; повноваження органів управління підприємством-банкрутом також припиняються.

Ліквідаційний баланс - документ, який подається ліквідатором до госпо­дарського суду після завершення всіх розрахунків з кредиторами підприєм-ства-банкрута і на підставі якого суд виносить ухвалу про ліквідацію юридич­ної особи.

Ліквідація - спосіб припинення діяльності юридичної особи.

Ліквідація основних засобів - розбирання (демонтаж) об'єктів основних засобів, непридатних для подальшого використання в результаті їх зношуван­ня або експлуатація і ремонт яких економічно недоцільні.

Ліквідність - спроможність підприємств своєчасно виконувати свої гро­шові боргові зобов'язання.

Ліквідність активів - здатність активів фірми до використання їх як безпо­середніх засобів платежу або до швидкого їх перетворення на грошову форму без втрати поточної (реальної) вартості.

Ліцензія - дозвіл, який надасться державними органами юридичним і фі­зичним особам на здійснення певних видів суспільно корисної діяльності, у тому числі зовнішньоекономічної, використання нематеріальних ресурсів протягом певного терміну за обумовлену винагороду.

м '!

Мале підприємство - підприємство (організація, фірма) будь-якої галузі народного господарства з невеликою чисельністю штатних працівників; є важ­ливим елементом ринкової структури, найбільш гнучка і динамічна форма розвитку підприємницької діяльності.

Маркетинг - система організації діяльності сучасного підприємства, фір­ми, в процесі товарного відтворення, у якій в основу прийняття господарських рішень покладені вимоги ринку, реальні запити, потреби покупців у товарах і послугах та виробничо-збутові можливості даного підприємства, фірми.

Майно - матеріальні блага, які є об'єктом речових прав; сукупність майно­вих прав та обов'язків певної особи.

Матеріали - різні речові елементи, що їх використовують як предмети пра­ці в основних і допоміжних виробничих процесах.

Матеріаловіддача - показник, обернений до матеріаломісткості; визнача­ється відношенням обсягу виготовленої продукції до величини спожитих матеріальних ресурсів.

Матеріаломісткість продукції - показник, що відображає кількість спожи­тих матеріальних ресурсів у натуральному або грошовому виразі на одиницю продукції; поділяється на абсолютну, питому, загальну.

Мирова угода - домовленість між боржником і кредиторами щодо відстро­чення, розстрочення або прощення кредиторами боргів боржника, яка офор­мляється угодою сторін.

Межа виробничих можливостей - показує максимально можливий обсяг випуску певних товарів та послуг, які можуть бути вироблені в умовах абсо­лютно повного використання наявних ресурсів і знань при заданих обсягах виробництва інших товарів та послуг.

Менеджер - професійний керуючий, який має спеціальну підготовку і здійснює менеджмент, тобто керівництво підприємством (фірмою і т. и.).

Менеджеріальна революція - перехід реальної влади від власників до управлінців, викликаний зростанням значення функції управління в сучасних умовах ускладнення виробництва.

Менеджмент - управління виробництвом (обслуговуванням), тобто - це система стратегій, принципів, методів, засобів, функцій і форм управління ви­робництвом (обслуговуванням) з метою підвищення їх ефективності і збіль­шення прибутку.

Метод Дельфі - анкетне опитування спеціалістів у певній галузі знань, на основі якого формується діапазон думок експертів, що відображає їх колек­тивну думку щодо обраної проблеми.

Методи визначення виробітку - способи визначення показника виробітку; розрізняють натуральний, вартісний і трудовий вимірники продуктивності праці.

Методи державного регулювання економіки - це способи виливу держави шляхом використання певних інструментів на сферу підприємництва, інфрас­труктуру ринку, некомерційні структури з метою створення умов для їх ефек­тивного функціонування згідно з напрямами державної економічної політики.

Методи калькулювання собівартості продукції - способи, прийоми збиран­ня, групування в обліку інформації про виробничі затрати і обчислення фактич­ної собівартості одиниці продукції для контролю за витратами підприємств; мо­жуть бути: нормативним, параметричним, розрахунково-аналітичним.

Методи нормування праці - способи встановлення норм праці; можуть бути: аналітично-розрахунковим, аналітично-дослідницьким, сумарним.

Методи оцінки якості продукції - способи і джерела одержання інформа­ції про якісні характеристики продукції; поділяються на: об'єктивний, органо­лептичний, розрахунковий (за способом одержання інформації); традиційний, експертний, соціальний (за джерелами одержання інформації).

Методи планування - способи встановлення планових показників: ресур­сний, статистичний, факторний, балансовий, економіко-математичні, графо­аналітичний.

Методи прогнозування собівартості продукції - способи розрахунків со­бівартості нової продукції на ранніх стадіях її розроблення; найбільш розпов­сюдженими є метод питомих ваг, графоаналітичний, бальний, кореляційний.

Методи ринкового ціноутворення - способи встановлення оптимального рівня цін па продукцію з урахуванням ринкової кон'юнктури, цін па аналогіч­ну продукцію конкурентів, споживчих властивостей товарів та in.

Методи управління - способи управлінського впливу, в основі яких ле­жать закони, закономірності і принципи суспільного виробництва, науково-технічний рівень розвитку підприємства, соціальні, психологічні і правові від­носини між людьми.

Мито - непрямий податок, який справляється з митної вартості або обсягу товарів, що підлягають митному контролю на території України (ввозяться, вивозяться або прямують транзитом).

Мікроекономіка - галузь економічної науки, що вивчає певні економічні пропорції в межах окремої ланки виробництва чи окремого підприємства, гос­подарства.

Мінімальний рівень заробітної плати - встановлена державою мінімальна величина оплати праці, розрахована на основі прожиткового мінімуму, рівня оподаткування доходів працівників, міжгалузевих співвідношень в оплаті пра­ці, умов і розмірів оплати праці в бюджетних установах тощо.

Місія підприємства - комплексна мста, для якої підприємство створене і функціонує на ринку; включає як зовнішні (пов'язані з конкуренцією), так і внутрішні (підвищення продуктивності) орієнтири діяльності.

Моделі законодавства про банкрутство - найбільш розповсюдженими у сві­товій практиці напрямами розвитку законодавства про банкрутство є британська та американська моделі; британська модель розглядає банкрутство як спосіб по­вернення боргів кредиторам за рахунок коштів боржника та його ліквідацію як суб'єкта господарювання; за американською моделлю банкрутство є причиною проведення санації підприємства з метою відновлення його платоспроможності.

Модифікація цін - виділення в загальній системі цін різних типів видозмі­нених (модифікованих) цін - територіальних, цін зі знижками, цін стимулю­вання покупок, пільгових цін, цін на нові товари.

Мозкова атака - колективна генерація ідей шляхом проведення дискусії; є вільним, неструктурованим процесом генерування будь-яких ідей за обраною темою, які спонтанно висловлюють учасники дискусії.

Монопольна ціна - ціна, яку встановлюють монополісти; розрізняють мо­нопольно низькі та монопольно високі ціни.

Моральне зношування основних фондів - передчасне (до закінчення строку фізичної служби) обезцінення основних фондів, викликане або зде­шевленням відтворення основних фондів (моральне зношування першого ро­ду), або використанням більш продуктивних засобів праці (моральне зношу­вання другого роду).

Мораторій на задоволення вимог кредиторів припиненим виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сила і и податків і зборів, термін виконання яких настав до моменту введення мораюрію, іа зупинення будь-яких заходів, спрямованих на забезпечення виконання згаданих зо­бов'язань.

н

Набір персоналу - поповнення чисельності необхідних підприємству ка­тегорій працівників за рахунок зовнішніх (біржі праці, бюро з працевлашту­вання, комерційні агентства) та внутрішніх (учнівство на підприємстві, просу­вання по службі, перепідготовка працівників) джерел.

Надзвичайний прибуток (збиток) підприємства - виникає внаслідок над­звичайної події (стихійного лиха, пожежі, техногенної аварії тощо) або події, яка періодично не повторюватиметься в кожному наступному періоді.

Накладна - первинний документ з обліку надходження або відпуску мате­ріальних цінностей.

Накладні витрати - пов'язані з обслуговуванням виробництва, утриман­ням апарату управління підприємства (фірми) або організації та створенням необхідних умов праці.

Народногосподарський ефект інноваційних процесів - визначається шляхом порівняння результатів за місцем використання нової техніки, інших нововведень і всіх витрат на їх розробку, виробництво і споживання.

Народногосподарський ефект від підвищення якості продукції - визна­чається як сума річних економічних ефектів при виробництві продукції підви­щеної якості та її споживанні (експлуатації).

Наукова організація праці - організація праці, яка ґрунтується на досяг­неннях науки і техніки, передовому досвіді і дозволяє найкращим чином об'єднати в єдиному процесі виробництва техніку і людей, забезпечити ефек­тивне використання ресурсів та збереження здоров'я працівників.

Науково-технічна революція (НТР) - стрибок у розвитку продуктивних сил суспільства, їх перехід у якісно новий стан на основі докорінних змін у системі наукових знань.

Науково-технічний прогрес (НТП) - неперервний процес одержання і нагромадження наукових знань, їх матеріалізація в елементи техніки, впровад­ження останньої у виробництво й інші сфери життя.

Національна економіка - багатогалузева система господарства країни, що забезпечує задоволення суспільних потреб.

Національна ціна - ціна, що діє в межах певної країни і відображує націо­нальну вартість товару. За своїм рівнем вона може бути меншою від світової ціни, а може й перевищувати її.

Невиробничі фонди - фонди невиробничої сфери підприємства.

Незавершене виробництво - продукція, яка перебуває у різних про­міжних стадіях виробничого циклу; належать предмети праці, які засто­совуються в процесі виробництва, очікують обробки або перебувають на контролі, в процесі транспортування, а також напівфабрикати у цехових складах.

Нематеріальні активи - цінності, що не є фізичними об'єктами, але мають вартість, оцінку (патенти, ліцензії, «ноу-хау», товарні знаки); права власності і захист доступу до нематеріальних ресурсів підприємства та їх використання в господарській діяльності з метою одержання прибутку.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.065 сек.)