АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні положення. Зареєстровано в Міністерстві

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  5. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):
  6. В якій відповіді наведене правильне положення, що стосується відповідальності за злочини проти громадського порядку та моральності?
  7. В якій відповіді наведене правильне положення, яке характеризує взаємозв'язок Загальної та Особливої частини кримінального права України?
  8. В якій відповіді наведено правильне положення, яке стосується злочинів проти власності?
  9. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  10. Глава 1. Загальні положення
  11. Глава 19. Загальні положення досудового розслідування
  12. Глава 2. Загальні правила документообігу

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

НАКАЗ

26.12.2003 N 242

 

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

23 січня 2004 р.

за N 106/8705

 

 

Про затвердження Інструкції з обліку коштів, розрахунків та інших активів бюджетних установ

(Із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного

казначейства

N 97 (z0650-05) від 27.05.2005)

 

Відповідно до Бюджетного кодексу України, Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, завдань, покладених на Державне казначейство України Указом Президента України від 27.04.95 N 335/95 “Про Державне казначейство України” та Положенням про Державне казначейство, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31.07.95 N 590, і вимог постанови Кабінету Міністрів України від 28.10.98 N 1706 “Про затвердження Програми реформування системи бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів”, з метою забезпечення єдності бухгалтерського обліку коштів, розрахунків та інших активів бюджетних установ НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Інструкцію з обліку коштів, розрахунків та інших активів бюджетних установ (додається).

2. Управлінню методології по виконанню бюджетів, бухгалтерського обліку та звітності Державного казначейства України Інструкцію з обліку коштів, розрахунків та інших активів бюджетних установ подати на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Органам Державного казначейства України та місцевим фінансовим органам Інструкцію з обліку коштів, розрахунків та інших активів бюджетних установ довести до відома підвідомчих установ та організацій.

4. Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, бюджетним установам, що отримують кошти з державного та/або місцевих бюджетів, дотримуватись вимог Інструкції з обліку коштів, розрахунків та інших активів бюджетних установ.

Голова П.Г.Петрашко

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Державного

казначейства України

26.12.2003 N 242

 

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

23 січня 2004 р.

за N 106/8705

 

 

ІНСТРУКЦІЯ

з обліку коштів, розрахунків та інших активів бюджетних установ

Загальні положення

1.1. Ця Інструкція встановлює єдині вимоги до порядку ведення бюджетними установами (далі — установи) бухгалтерського обліку руху коштів у касі, на рахунках в установах банків або в органах Державного казначейства, розрахунків з дебіторами та інших активів.

1.2. Терміни, які використовуються у цій Інструкції, мають таке визначення:

Готівка — грошові знаки (банкноти, монети).

Касові операції — операції, що пов’язані з прийманням і видачею готівки шляхом проведення розрахунків через касу установи. Касові видатки — усі суми, проведені органом Державного казначейства або установою банку з реєстраційного, спеціального реєстраційного, поточного рахунку як готівкою, так і шляхом безготівкової оплати рахунків.

Особові рахунки — рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства головним розпорядникам бюджетних коштів та розпорядникам бюджетних коштів нижчого рівня, які мають підвідомчі установи, для подальшого їх розподілу та перерахування на реєстраційні рахунки.

Реєстраційні рахунки — рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства розпорядникам бюджетних коштів за відповідними кодами бюджетної класифікації видатків для обліку операцій з виконання загального фонду кошторисів.

Спеціальні реєстраційні рахунки — рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства розпорядникам бюджетних коштів за відповідними кодами бюджетної класифікації видатків для обліку операцій з виконання спеціального фонду кошторисів.

Рахунки одержувачів коштів — рахунки, що відкриваються в органах Державного казначейства України одержувачам коштів бюджету за відповідними кодами бюджетної класифікації видатків для обліку операцій з виконання плану використання бюджетних коштів.

Поточні рахунки — рахунки, які відповідно до чинного законодавства України можуть відкриватися бюджетним установам в установах банків для зберігання грошових коштів та здійснення видатків, передбачених їх кошторисами.

Депозитні рахунки — рахунки, які відкривають в органах Державного казначейства та/або установах банків за коштами, які отримали бюджетні установи в тимчасове зберігання згідно з законодавством (без права користування цими коштами, що перебувають на цих рахунках) і з настанням відповідних умов належать поверненню або перерахуванню за призначенням.

Кошти в дорозі — кошти, які перераховані в останні дні місяця на реєстраційні, спеціальні реєстраційні, поточні рахунки установи, а також не розподілені на рахунках в органах Державного казначейства України, але будуть зараховані на ці рахунки в наступному місяці.

Дебіторська заборгованість — фінансовий актив установи, що виникає унаслідок договірних відносин між двома юридичними особами, серед яких одна, що є власником активу, після настання відповідних умов угоди має право на отримання платежів, товарів, робіт та послуг.

Прострочена дебіторська заборгованість — це заборгованість, що виникає на 30-й день після закінчення терміну обов’язкового платежу згідно з укладеними договорами, або якщо дата платежу не визначена після виписування рахунку на оплату.

Дебіторська заборгованість, строк позовної давності якої минув, — дебіторська заборгованість, що обліковується після закінчення терміну позовної давності.

Безнадійна дебіторська заборгованість — поточна дебіторська заборгованість, щодо якої є впевненість про неповернення її боржником або за якою строк позовної давності минув.

Авансові платежі — грошова сума, яку перераховують згідно з договором наперед у рахунок майбутніх розрахунків за товари (роботи, послуги), які мають бути отримані (виконані, надані).

Попередня оплата — оплата товарів (робіт та послуг), готових до відвантаження (надання) установі після отримання платежу, відповідно до чинного законодавства.

Смарт-картка — це пластикова картка з влаштованим мікропроцесором, який містить інформацію про суму грошових коштів у файлі на рахунку.

Підзвітна сума — кошти, видані працівникові установи на витрати, пов’язані зі службовими відрядженнями та/або на адміністративно-господарські витрати.

Підзвітна особа — працівник установи, який отримав під звіт кошти для майбутніх видатків.

1.3. Кошти, розрахунки та інші активи розподіляються на групи:

грошові кошти в касі;

грошові кошти на рахунках в установах банків та органах Державного казначейства;

інші кошти;

короткострокові векселі одержані;

розрахунки з різними дебіторами.

1.4. Для обліку коштів, розрахунків та інших активів застосовуються рахунки класу 3 “Кошти, розрахунки та інші активи” Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, який об’єднує такі синтетичні рахунки:

30 “Каса";

31 “Рахунки в банках";

32 “Рахунки в казначействі";

33 “Інші кошти";

34 “Короткострокові векселі одержані";

35 “Розрахунки з покупцями та замовниками";

36 “Розрахунки з різними дебіторами”.

1.5. Облік операцій з коштами, розрахунками та іншими активами установи здійснюється у грошовій одиниці України. Перерахунок активів, що отримані в іноземній валюті, в грошову одиницю України для відображення в бухгалтерському обліку здійснюється за Порядком відображення в обліку операцій в іноземній валюті, затвердженим наказом Державного казначейства України від 24.07.2001 N 126 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 06.08.2001 за N 670/5861.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)