АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Грошові кошти на рахунках в установах банків та органах Державного казначейства

Читайте также:
  1. VIII Грошові засоби Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  2. Акредитив у міжнародних розрахунках
  3. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  4. Банки та банківська система.
  5. Банківська система
  6. Банківська система України
  7. Банківська система. Процес «створення» банківських грошей.
  8. Банківське кредитування
  9. Банківське кредитування підприємств
  10. Банківський концерн банкомат
  11. Банківські гарантії в міжнародній торгівлі
  12. Банківські гроші

3.1. На рахунках цієї групи обліковуються рух і наявність коштів, які перебувають на особових, реєстраційних, спеціальних реєстраційних рахунках, відкритих в органах Державного казначейства, або поточних рахунках, відкритих в установах банків (якщо відкриття рахунків у банках не суперечить чинному законодавству України), і використовуються у встановленому порядку.

3.2. На рахунки зараховується сума коштів, яка фактично надійшла на ім’я установи (у тому числі кошти, що вносяться на відновлення касових видатків поточного року).

Суми коштів, які надходять на відновлення касових видатків загального фонду, проведених у минулих бюджетних періодах, перераховуються до доходів відповідного бюджету.

3.3. Списання коштів з рахунків установи на оплату видатків проводиться у відповідності до затверджених кошторисів.

Крім того, з рахунків установи можуть бути списані кошти за операціями з:

безспірного списання коштів у випадках, установлених чинним законодавством України;

помилкового або зайвого надходження коштів на ім’я установи;

перерахування коштів розпорядникам бюджетних коштів вищого рівня або підвідомчим установам згідно з нормативно-правовими актами, наказами, та іншими розпорядчими документами розпорядників бюджетних коштів вищого рівня.

3.4. Відкриття реєстраційних, спеціальних реєстраційних рахунків визначено в Порядку відкриття рахунків у національній валюті в органах Державного казначейства, затвердженому наказом Державного казначейства України від 02.12.2002 N 221 та зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 17.12.2002 за N 976/7264.

Порядок відкриття поточних рахунків в установах банків визначено Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 N 492 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 17.12.2003 за N 1172/8493.

Порядок проведення операцій на поточних рахунках, відкритих в установах банків, визначається нормативними документами Національного банку України відповідно до чинного законодавства.

3.5. Для обліку руху і наявності коштів на поточних рахунках в установах банків передбачений рахунок 31 “Рахунки в банках” з розподілом на субрахунки:

(Абзац другий пункту 3.5 розділу 3 вилучено на підставі

Наказу Державного казначейства N 97 (z0650-05) від 27.05.2005)

 

 

311 “Поточні рахунки на видатки установи";

312 “Поточні рахунки для переведення підвідомчим установам";

313 “Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги";

314 “Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень";

315 “Поточні рахунки для обліку депозитних сум";

316 “Поточні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду";

(Абзац дев'ятий пункту 3.5 розділу 3 вилучено на підставі

Наказу Державного казначейства N 97 (z0650-05) від 27.05.2005)

 

 

318 “Поточні рахунки в іноземній валюті";

319 “Інші поточні рахунки”.

(Абзац перший пункту 3.6 розділу 3 вилучено на підставі

Наказу Державного казначейства N 97 (z0650-05) від 27.05.2005)

 

3.6. На субрахунку 311 “Поточні рахунки на видатки установи” обліковуються кошти загального фонду бюджету, що надійшли в розпорядження установи на її утримання та/або на централізовані заходи, що передбачені загальним фондом кошторису.

На субрахунку 312 “Поточні рахунки для переведення підвідомчим установам” головними розпорядниками бюджетних коштів та розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня, які мають підвідомчі установи, обліковуються кошти, що надійшли для переказів підвідомчим установам.

На субрахунку 313 “Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги” обліковуються кошти, що надійшли на ім’я установи як: плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з функціональними повноваженнями; кошти, що отримують бюджетні установи від господарської та/або виробничої діяльності; плата за оренду майна бюджетних установ; кошти, що отримують бюджетні установи від реалізації майна.

На субрахунку 314 “Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень” обліковуються кошти, які надійшли на ім’я установи для виконання окремих доручень, а також як гранти, дарунки, благодійні внески, інвестиції, що згідно з чинним законодавством отримують бюджетні установи (у грошовій та в натуральній формі).

На субрахунку 315 “Поточні рахунки для обліку депозитних сум” обліковуються депозитні кошти, які надійшли на ім’я установи і з настанням відповідних умов підлягають поверненню або перерахуванню за призначенням.

На субрахунку 316 “Поточні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду” обліковуються кошти установ, що відносяться до інших надходжень спеціального фонду бюджету.

(Абзац пункту 3.6 розділу 3 вилучено на підставі Наказу

Державного казначейства N 97 (z0650-05) від 27.05.2005)

 

 

На субрахунку 318 “Поточні рахунки в іноземній валюті” обліковуються кошти установи в іноземній валюті на рахунку в установі банку.

На субрахунку 319 “Інші поточні рахунки” обліковуються інші кошти, що перебувають в установах банків на поточних рахунках, відкритих на ім’я установи і не зазначених в субрахунках 311-318. (Абзац пункту 3.6 розділу 3 в редакції Наказу Державного казначейства N 97 від 27.05.2005)

Субрахунки рахунку 31 (крім 318, 319) використовуються тільки тими установами, які згідно з чинним законодавством України не переведені на казначейське обслуговування кошторисів.

3.7. Для обліку руху і наявності коштів установи, які зберігаються на рахунках, відкритих в органах Державного казначейства України, призначено рахунок 32 “Рахунки в казначействі” з розподілом на субрахунки:

(Абзац другий пункту 3.7 розділу 3 вилучено на підставі

Наказу Державного казначейства N 97 (z0650-05) від 27.05.2005)

 

 

321 “Реєстраційні рахунки";

322 “Особові рахунки";

323 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги";

324 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень";

325 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку депозитних сум";

326 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду";

(Абзац дев'ятий пункту 3.7 розділу 3 вилучено на підставі

Наказу Державного казначейства N 97 (z0650-05) від 27.05.2005)

 

 

328 “Інші рахунки в казначействі”.

(Абзац перший пункту 3.8 розділу 3 вилучено на підставі

Наказу Державного казначейства N 97 (z0650-05) від 27.05.2005)

 

 

3.8. На субрахунку 321 “Реєстраційні рахунки” обліковуються кошти, отримані із загального фонду бюджету на утримання установи та на централізовані заходи відповідно до кошторису.

На субрахунку 322 “Особові рахунки” головними розпорядниками бюджетних коштів та розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня, які мають підвідомчі установи, обліковуються кошти, призначені для переказів підвідомчим установам.

На субрахунку 323 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги” обліковуються кошти, що надійшли установі як плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з функціональними повноваженнями; кошти, що отримують бюджетні установи від господарської та/або виробничої діяльності; плата за оренду майна бюджетних установ; кошти, що отримують бюджетні установи від реалізації майна.

На субрахунку 324 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень” обліковуються кошти, які надійшли установі для виконання окремих доручень, а також як гранти, дарунки, благодійні внески, інвестиції, що згідно з чинним законодавством отримують установи (в грошовій та в натуральній формі).

На субрахунку 325 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку депозитних сум” обліковуються депозитні кошти, які надійшли на ім’я установ і з настанням відповідних умов підлягають поверненню або перерахуванню за призначенням.

На субрахунку 326 “Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду” обліковуються кошти установи, що належать до інших надходжень спеціального фонду бюджету.

(Абзац пункту 3.8 розділу 3 вилучено на підставі Наказу

Державного казначейства N 97 (z0650-05) від 27.05.2005)

 

На субрахунку 328 “Інші рахунки в казначействі” обліковуються кошти, що надходять на ім’я установи і не зазначені в субрахунках 321-326. (Абзац пункту 3.8 розділу 3 в редакції Наказу Державного казначейства N 97 від 27.05.2005)

3.9. У залежності від кількості рахунків, відкритих в органах Державного казначейства (установах банків) за кожним видом коштів (кошти загального та спеціального фондів за джерелами формування спеціального фонду), субрахунки рахунків 31 “Рахунки в банках” та 32 “Рахунки в казначействі” розподіляються на рахунки третього порядку (311-1, 311-2, 321-1, 321-2 та інші).

Крім того, якщо нормативно-правовими актами передбачено більшу деталізацію власних коштів установи, ніж порядком відкриття рахунків в органах Державного казначейства (установах банків), то субрахунки рахунків 31 “Рахунки в банках” та 32 “Рахунки в казначействі” додатково розподіляються на рахунки четвертого, п’ятого порядків (313-1-1, 313-1-2, 323-1-1, 323-1-2 та інші).

3.10. За дебетом субрахунків рахунків 31 та 32 обліковуються суми бюджетних асигнувань, власних надходжень та інших доходів, а також суми, що надходять на ім’я установи на відновлення касових видатків. При цьому операції відображаються за кредитом відповідного субрахунку рахунків 30, 33, 35, 36, 50, 52, 60, 63, 64, 65, 67, 68, 70, 71, 72, 74, 80, 81.

За кредитом субрахунків рахунків 31 та 32 відображаються суми проведених оплат видатків установи, суми помилково та зайво перерахованих коштів, внутрішньовідомчі розрахунки, при цьому дебетуються відповідні субрахунки рахунків 30, 35, 36, 50, 52, 60, 63, 64, 65, 67, 68, 70, 71, 81, 82.

Облік коштів, які надходять і використовуються в іноземній валюті, здійснюється згідно з вимогами, визначеними у Порядку відображення в обліку операцій в іноземній валюті, затвердженому наказом Державного казначейства України від 24.07.2001 N 126 та зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 06.08.2001 за N 670/5861.

Щомісяця, при зміні курсу іноземної валюти, нараховується курсова різниця на кошти, що перебувають на валютному рахунку: при збільшенні курсу — за дебетом субрахунку 318 “Поточні рахунки в іноземній валюті” та кредитом субрахунку 442 “Інша переоцінка”, а при зменшенні курсу проводиться зворотна операція.

Відображення проведених операцій здійснюється в регістрах бухгалтерського обліку згідно з Інструкцією про форми меморіальних ордерів бюджетних установ та порядком їх складання, затвердженою наказом Державного казначейства України від 27.07.2000 N 68 і зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 31.08.2000 за N 570/4791.

Курсова різниця на кошти, що перебувають на рахунках установи в установах банків, відображається у кореспонденції з субрахунком 442 “Інша переоцінка”.

Залишки коштів у бухгалтерському обліку за субрахунками рахунків 31 та 32 повинні відповідати залишкам коштів за випискою органу Державного казначейства та/або установи банку з відповідного реєстраційного, спеціального реєстраційного, особового, поточного рахунку установи.

3.11. Облік касових видатків установи ведеться в Картці аналітичного обліку касових видатків, форма та порядок заповнення якої встановлений наказом Державного казначейства України від 06.10.2000 N 100 “Про затвердження форм карток і книг аналітичного обліку бюджетних установ та порядок їх складання”, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2000 за N 747/4968.

Облік касових видатків ведеться в розрізі кодів бюджетної класифікації, з виділенням видатків за загальним і спеціальним фондами, за джерелами формування спеціального фонду окремо за кожним рахунком, відкритим в органі Державного казначейства (установі банку) на ім’я установи. У централізованих бухгалтеріях облік касових видатків ведеться додатково в розрізі установ, що обслуговуються централізованою бухгалтерією.

Крім того, якщо нормативно-правовими актами передбачено більшу деталізацію власних коштів установи, ніж порядком відкриття рахунків в органах Державного казначейства (установах банків), то Картки аналітичного обліку касових видатків ведуться додатково за деталізацією згідно з цими нормативно-правовими актами.

У картках підбиваються підсумки за місяць і з початку року. У підсумку видатків суми, що надійшли на відновлення касових видатків, рахуються з мінусом.

Аналітичний облік операцій за сумами, отриманими на виконання окремих доручень, ведеться додатково в розрізі надавачів сум за дорученням.

3.12. Протягом місяця облік операцій з надходження бюджетних асигнувань загального фонду бюджету на особовий, реєстраційний, поточний рахунок установи та здійснення видатків з цих рахунків ведеться в Накопичувальній відомості руху грошових коштів загального фонду в органах Державного казначейства (установах банків) ф. 381 (бюджет) — меморіальний ордер N 2.

Меморіальні ордери складаються за кожним рахунком окремо:

особовим, реєстраційним, поточним.

Облік операцій з отримання власних надходжень та інших коштів спеціального фонду бюджету на спеціальні реєстраційні, поточні рахунки установи, а також перерахування коштів з цих рахунків ведеться в Накопичувальній відомості руху грошових коштів спеціального фонду в органах Державного казначейства (установах банків) ф. 382 (бюджет) — меморіальний ордер N 3.

Якщо установі відкрито декілька особових, реєстраційних, спеціальних реєстраційних, поточних рахунків, Накопичувальні відомості ведуться за кожним рахунком окремо, з присвоєнням меморіальним ордерам номерів відповідно N 2-1, 2-2, 2-3, 3-1, 3-2, 3-3 та інші.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)