АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Самостійне розв'язання конфліктів

 

У ситуації конфлікту люди часто неправильно сприйма­ють власні дії, наміри, а тим паче погляди опонента, етичну сторону конфлікту. До типових викривлень належать:

— "ілюзія власного шляхетства". У більшості випадків кожен із опонентів є впевненим у своїй порядності і до того ж йому здається, що саме він прагне до справедливого вирі­шення конфлікту;

— "пошук соломинки в очах іншого". Кожен з учасників конфлікту бачить навіть невеликі недоліки і помилки в іщпо-го, а своїх не усвідомлює;

— "подвійна етика". Навіть тоді, коли опоненти бачать, що діють однаково, власні дії вони сприймають як чесні, спра­ведливі й законні, а дії опонента — як протилежні;

— "все зрозуміло". Дуже часто один із партнерів занадто спрощує ситуацію, причому так, щоб це підтверджувало за­гальне уявлення про те, що його дії є правильними, а дії опо­нента, навпаки, поганими і неадекватними.

Основною умовою для конструктивного розв'язання кон­фліктів є відкрите та ефективне спілкування сторін, що опи­нилися в ситуації зіткнення позицій. На жаль, у такій си­туації рівень комунікації, моральної та психологічної куль­тури спілкування, як правило, знижується, бо обидві сторони роблять одне одному боляче.

Дійсно, коли людину вже захопили емоції, вона говорить менш ясно і чітко, а опонента майже не слухає. Тому часом є сенс у тому, щоб поки конфлікт не спалахнув, ризикнути і нехай навіть у різкій формі, але якомога повніше, виказати все те, що хвилює.

Після цього конструктивному рішенню конфлікту можуть сприяти:

— висловлювання про те, як саме зрозуміли слова та дію іншого, а також підтвердження того, що все сприйнято пра­вильно;

— відкриті й особистісно орієнтовані висловлювання, які передають стан, почуття та наміри учасників конфлікту;

— демонстрування того, що партнера сприймають як осо­бистість всупереч тому, що призвело до конфлікту.

При всьому цьому бажано використовувати "Я-твердження", а не вживати "Ви-твердження". Наприклад, замість того, щоб сказати "Навіщо Ви завжди перебиваєте мене?", краще висловитись так: "Коли Ви намагаєтесь сказати мені щось тоді, коли я висловлююсь, то я не можу усвідомити те, про що Ви повідомляєте. Я зосереджений на своїх думках і словах. Був би Вам дуже вдячним, якби Ви вислухали мене, а потім сказали все, що хочете. Тоді я Вас уважно вислухаю".

Позитивний результат при розв'язанні конфліктів дає ра­ціонально-інтуїтивний метод. Він передбачає:

а) використання опори на розум та інтуїцію;

б) гальмування негативних емоцій, насамперед роздрату­вання.

Чи можна позбутися роздратування і як краще це зроби­ти? Для цього треба наказати собі зупинитися, заспокоїтися. Можна позбавитися цього негативного почуття за допомо­гою таких прийомів, як "заземлення", "проекція на екран", візуалізація, очистка енергетичної оболонки тощо [10].


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)