АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення конфлікту

Читайте также:
  1. Definitions. Визначення.
  2. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  3. В якій відповіді дано визначення способу (форми) розкрадання чужого майна?
  4. В якій наведеній відповіді містяться визначення мети злочину?
  5. В якій наведеній відповіді містяться визначення мети злочину?
  6. Вибір типу та визначення необхідної кількості вогнегасників та їх розміщення
  7. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  8. Виділяють чотири основні стадії конфлікту.
  9. Визначення
  10. Визначення
  11. Визначення
  12. Визначення

Тема 6 КОНФЛІКТИ

План

1. Визначення конфлікту.

2. Класифікація конфліктів.

3. Типи соціально-психологічних конфліктів на виробництві

4. Як визначити сутність конфлікту

5. Формування готовності до виходу з конфлікту

6. Міжособистісні стилі розв'язання конфліктів

7. Структурні методи розв'язання конфліктів

8. Самостійне розв'язання конфліктів

9. Розв'язання конфліктів за допомогою посередника

 

Визначення конфлікту

 

У попередніх темах розглянуто різні форми спілкування людей у звичайних життєвих ситуаціях: під час індивіду­альної бесіди, на переговорах, в аудиторії тощо. Як вже за­значалося, успіх такої взаємодії багато в чому залежить від людей, їх культури спілкування, загальнолюдської культури в цілому. Водночас кожен із нас може потрапити в незвичну, навіть екстремальну ситуацію. Це буває, наприклад, коли виникає конфлікт.

Колись у літературі обговорювалась так звана теорія без­конфліктності. Проте як суспільство, так і особистість роз­виваються відповідно до законів діалектики: нове прихо­дить через заперечення старого, а отже, і через конфлікти.

В останні роки теорія і практика розв'язання конфліктів розвиваються досить швидко. Виник навіть новий напрямок, представники якого вивчають цю проблему на стику різних наук — конфліктологія. Що ж це таке — конфлікт? Яка його моральна та психологічна природа?

Саме слово "конфлікт" у перекладі з латини означає "зіткнення". Отже, конфлікт — це зіткнення протилежно спрямованих цілей, інтересів, позицій, думок, оцінок тощо. Знання психології конфліктів допомагає людям визначати свою поведінку в екстремальних ситуаціях, вирішувати про­блеми, стимулювати розвиток пізнавальної, емоційно-вольо­вої сфер особистості та її моральної культури. Кожен кон­флікт має зав'язку, розвиток, кульмінацію і розв'язку.

Розпочинається конфлікт із зав'язки, тобто виявлення суперечностей, які активно чи пасивно використовуються у боротьбі. Кульмінація конфлікту — це усвідомлення основ­ного протиріччя, яке спричинило розвиток конфлікту. У ре­зультаті одна із сторін стає переможеною або в цілому дося­гається перемир'я. Після кульмінації конфлікт або розв'я­зується, або загасає сам по собі, або ж конфліктуючі сторони розводяться примусово. Деякі науковці додають ще опісля-конфліктний синдром як психологічний досвід, результат і психічний стан, який відчуває кожна із сторін (особистостей) після виходу із цієї складної ситуації. Коли люди думають і говорять про конфлікт, вони найча­стіше асоціюють його з агресією, погрозами, сварками і, ще гірше, — із ворожістю. Внаслідок цього ствердилася думка, що конфлікт — це небажане явище, і його необхідно, по мож­ливості, уникати, а якщо він все ж виникне, то відразу роз­в'язувати. Так про це писалося в роботах авторів, що нале­жать до адміністративної школи та школи наукового управ­ління. Прихильники, які належать до школи "людських взає­мин" теж вважають, що треба попереджувати руйнівні конф­лікти, бо вони є ознакою неефективних діяльності та управ­ління.

Проте конфлікти, конфронтації не тільки можливі, але часом, особливо у групах високого рівня розвитку, є бажани­ми. Вони допомагають виявити різні погляди, одержати до­даткову інформацію, генерувати більшу кількість альтерна­тив для прийняття рішення, вийти на новий рівень розвит­ку. В одній великій американській корпорації якось її ке­рівники серйозно занепокоїлись, коли взнали про те, що в цен­тральній лабораторії протягом довгого часу не було жодно­го конфлікту. Вони виходили з того, що конфлікт — це страхування від застою, а "конфліктна ідилія" несе в собі небезпе­ку. У таких умовах подальший розвиток неможливий.

Отже, конфлікт може бути конструктивним, функціональ­ним. Тоді він сприяє підвищенню ефективності діяльності. Він може бути і деструктивним. При цьому він призводить до зменшення задоволення справою та зниження ефектив­ності в роботі, у співробітництві з іншими людьми.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)