АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Міжнародний кредит: поняття і форми

Читайте также:
  1. A) способом формирования банковских ресурсов из недепозитных источников
  2. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  3. A. формируется фотохимический туман
  4. Cущность, виды, источники формирования доходов. Дифференциация доходов населения.
  5. E) формирование правительства из членов партии, располагающих большинством мест в Парламенте
  6. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  7. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  8. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  9. Адміністративні стягнення: поняття і види
  10. Актуальность и методология обеспечения безопасности жизнедеятельности. Характерные особенности современного производства, зоны формирования опасных и вредных факторов.
  11. Алгоритм автоматического формирования парных симметричных ключей шифрования-дешифрования открытых сообщений на рабочих станциях абонентов корпоративной системы.
  12. Анализ формирования и выполнения производственной программы

Ринок міжнародного капіталу: сутність, структура, тенденції розвитку

Однією з форм міжнародних економічних відносин є переміщення (експорт—імпорт) капіталу.

Кредитний ринок – ринок позичкового капіталу – це ринок, який забезпечує рух фінансових засобів від тих, хто заощаджує, до тих, хто інвестує. Ринок позичкового капіталу відрізняється тим, що зобов’язання, які знаходяться в обігу є довгостроковими.

Кредитний ринок пов'язаний із функціонуванням позичкового капіталу, тобто капіталу, що надається в позику.

Позичковий капітал виникає в процесі кругообігу грошового капіталу.

Позичковий капітал - це такий грошовий капітал, який надається його власником у позику з метою одержання доходу у формі проценту.

Капітал, який приносить процент, - це капітал-власність, тобто це гроші, які продаються на особливому ринку — ринку капіталів.

Капітал - це вартість, що приносить доход тобто самозростаюча вартість.

Капітал може існувати в різних формах:

· продуктивний капітал (застосовується у промисловості, будівництві, сільському господарстві, на транспорті тощо) приймає форму грошового (як передумова виробництва, виробничого (як засоби виробництва) і товарного (як результат виробництва) капіталу;

· торговельний капітал, що діє у сфері обміну;

· позичковий капітал, що діє у сфері кредитних відносин і надається в позику.

Продуктивний капітал у своєму русі приносить доход у формі прибутку, торговельний - у формі торговельного прибутку, позичковий капітал - у формі проценту.

Капітал може існувати і у формі власності — на землю, нерухоме майно, цінні папери тощо. Він приносить доход у формі земельної ренти, дивідендів, процентів тощо.

Отже, коли йде мова про ринок капіталів, йдеться про позичковий капітал, тобто капітал, що надається в позику.

Конкретною формою руху позичкового капіталу є кредит. Форми його різноманітні - комерційний кредит (кредит товарами), банківський кредит (кредит грошима), споживчий кредит (кредит населенню) тощо. З виникненням і розвитком кредитних відносин пов'язано виникнення кредитного ринку.

Кредитний ринок концентрує попит і пропозицію на позичковий капітал, він зосереджує і надає підприємствам засоби для інвестування, здійснює переміщення тимчасово вільних грошових засобів з одних секторів ринкової економіки в інші.

Суб'єктами кредитного ринку виступають кредитори і позичальники. Кредиторами є банки, підприємства і населення (у випадку, коли вони мають вкладення в банку, тобто надають останнім кредит), держава; вони ж є і позичальниками капіталу (банк - у підприємств і населення, підприємства у банків тощо).

До складу кредитної системи в ринковій економіці входить і ряд інших кредитних установ(страхові, фінансові, інвестиційні компанії, пенсійні фонди, довірчі товариства тощо). Поділ кредитного ринку на грошовий ринок і ринок облігацій зумовлений відмінністю конкретних форм кредиту.

Облігація - цінний папір з фіксованим доходом у формі проценту. Облігація засвідчує, що її власник, купивши цей цінний папір, надав кредит суб'єкту, який випустив і продав облігацію.

Міжнародний кредит: поняття і форми

 

Міжнародний кредит – це форма руху позикового капіталу у сфері міжнародних економічних відносин, де кредиторами і позичальниками виступають суб’єкти різних країн. Суб’єктами цих відносин виступають приватні фірми, комерційні банки, кредитні організації, не фінансові заклади, держави та державні органи, а також регіональні міжнародні банки розвитку, міжнародні фінансові інститути.

Міжнародний кредит – це економічні відносини, які виникають між кредиторами і позичальниками різних країн з приводу надання, використання та погашення позики.

Кредитні відносини складаються на принципах:

- повернення;

- терміновості;

- платності;

- гарантованості.

Основною сутнісною ознакою міжнародного кредиту є те, що він являє собою форму руху позичкового капіталу у сфері міжнародних економічних відносин.

Рух цієї форми капіталу пов’язаний з наданням суб’єктам світового ринку валютних та кредитних ресурсів на умовах повернення, визначення строків, на які кредити надані, та виплати відповідної винагороди за позичку у формі відсотка.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)