АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Короткі теоретичні відомості. Обчислювальна мережа (ОМ)складається з обчислювальних машин і мережі передачі даних (мережі зв'язку)

Читайте также:
  1. А). Теоретичні передумови.
  2. А). Теоретичні передумови.
  3. А). Теоретичні передумови.
  4. А). Теоретичні передумови.
  5. Арбітражному керуючому забороняється розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з його діяльністю, і використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.
  6. Базові відомості
  7. ВИХОВАННЯ У ДІТЕЙ СТАТЕВОЇ САМОСВІДОМОСТІ
  8. Відомості про складову частину документа // Відомості про ідентифікуючий документ. – Відомості про місцезнаходження складової частини в документі. – Примітки.
  9. Відомості, що становлять державну таємницю
  10. Властивості свідомості та її структура.
  11. Втрата свідомості, травми
  12. Г) теоретичні знання та практичні навички певної роботи.

Вступ

Обчислювальна мережа (ОМ) складається з обчислювальних машин і мережі передачі даних (мережі зв'язку). ОМ класифікуються по геометричних масштабах на глобальні (англ. Global Area Network, GAN), широкомасштабні (англ. Wide Area Network, WAN), регіональні (англ. Metropolitan Area Network, MAN) і локальні обчислювальні мережі (англ. Local Area Network, LAN).

Під локальною обчислювальною мережею (ЛОМ) зазвичай розуміють ОМ, що сполучають обчислювальні машини в одній кімнаті, будівлі або в декількох близько розташованих будівлях. Мережі зв'язку ЛВС мають в даний час наступні типові характеристики: високу швидкість передачі даних (0.1 - 100 Мбіт/с), невелику протяжність (0.1-50 км.), малу вірогідність помилки передачі даних (+1Е-8 - +1Е-11).

ЛВС - це система, складена з окремих модулів, які можна додавати і вибудовувати в потрібній конфігурації. Основними складовими частинами мережі є:

  • абонентські станції;
  • сервери мережі;
  • мережеві адаптери;
  • лінії зв'язку;
  • терминаторы;
  • ретранслятори;
  • мережеве програмне забезпечення.

Окрім основних компонент, мережа NetWare може включати в склад блоки безперебійного живлення, резервні прилади, сучасні динамічно розподілювані об'єкти і різні типи серверів (такі як файл-серверы, принт-серверы або архівні сервери).

Створюючи ЛВС, розробник стоїть перед проблемою: при відомих даних про призначення, переліку функцій ЛВС і основних вимогах до комплексу технічних і програмних засобів ЛВС побудувати мережу, тобто вирішити наступні завдання:

  • пределить архітектуру Лвс:вибрать типи компонент Л ВС;
  • розрахувати кількість компонент ЛВС;
  • провести оцінку показників ефективності ЛВС;
  • визначити вартість ЛВС.

При цьому повинні враховуватися правила з'єднання компонентів ЛВС, засновані на стандартизації мереж, і їх обмеження, специфіковані виготівниками компонент ЛВС.

Конфігурація ЛВС для АСОВІ істотним чином залежить від особливостей конкретної прикладної області. Ці особливості зводяться до типів передаваної інформації (дані, мова, графіка), просторового розташування абонентських систем, інтенсивностей потоків інформації, допустимим затримкам інформації при передачі між джерелами і одержувачами, об'ємам обробки даних в джерелах і споживачах, характеристикам абонентських станцій, зовнішнім кліматичним, електромагнітним чинникам, ергономічним вимогам, вимогам до надійності, вартості ЛВС і так далі

Початкові дані для проектування ЛВС можуть бути отримані в ході передпроектного аналізу прикладної області, для якої повинна бути створена АСОВІ. Ці дані уточнюються потім п результаті ухвалення рішень на етапах проектування ЛВС і побудови все більш точних моделей АСОВІ, що дозволяє "_ в технічному завданні на ЛВС сформулювати вимоги до неї. Краща ЛВС - це та, яка задовольняє всім вимогам користувачів, сформульованим в технічному завданні на розробку ЛВС, при мінімальному об'ємі капітальних і експлуатаційних витрат. Дана лабораторна робота присвячена практичному вивченню методів проектування конфігурації ЛВС.

Короткі теоретичні відомості

Проектування конфігурації ЛВС відноситься до етапу проектування технічного забезпечення автоматизованих систем і здійснюється на цьому етапі після розподілу функції автоматизованої системи по абонентських станціях ЛВС, вибору типів абонентських станцій, визначення фізичного розташування абонентських станцій.

Завдання на проектування включає вимоги до ЛВС, вказівки про доступні компоненти апаратних і програмних засобів, знання про методи синтезу і аналізу ЛВС, переваги і критерії порівняння варіантів конфігурації ЛВС.

Розглянемо варіанти топології і склад компонент локальної обчислювальної мережі.

1.1. Топологія ЛВС.

Топологія мережі визначається способом з'єднання її вузлів каналами зв'язку. На практиці використовуються 4 базові топології:

  • зіркоподібна (мал. 1,а, 1,б);
  • кільце (мал. 2);
  • шинна (мал. 3);
  • деревовидна або ієрархічна (мал. 4).

Топологія мережі впливає на надійність, гнучкість, пропускну спроможність, вартість мережі і час відповіді [ 1, табл. 1 ].

Вибрана топологія мережі повинна відповідати географічному розташуванню мережі ЛВС, вимогам, встановленим для характеристик мережі, перерахованим в табл. 1. Топологія впливає на довжину ліній зв'язку.

Топологія зірка Топологія розподілена зірка

Ріс.1.

Порівняльні дані по характеристиках ЛВС Таблиця 1.

Р5. Характеристика Якісна оцінка характеристик
Шинній і деревовидній мережі Кільцевій мережі Зіркоподібній мережі
I. Час відповіді Юта. У маркерній шині t отв. передбачено і залежить від числа вузлів мережі. У випадковій шині t отв. залежить від навантаження tотв. Є функція від числа вузлів мережі Toтв. залежить від навантаження і тимчасових характеристик центрального вузла
2. Пропускна спроможність З   У маркерній шині залежить від кількості вузлів. У випадковій шині Із збільшується при спорадичних малих навантаженнях і падає при обміні довгими повідомленнями в стаціонарному режимі З падає при додаванні нових вузлів Із залежить від продуктивності центрального вузла і пропускної спроможності абонентських каналів
З. Надежность   Відмови АС не впливають на працездатність решти частини мережі. Розрив кабелю виводить з ладу шинну ЛВС.   Відмова однієї АС не приводить до відмови всієї мережі. Проте використання обхідних схем дозволяє захистити мережу від відмов АС Відмови АС не впливають на працездатність решти частини мережі. Надійність ЛВС визначається надійністю центрального вузла

Топологія кільце Топологія лінійна шина

Ріс.2 Ріс.3

Ієрархічна мережа з концентраторами

АК - активний концентратор ПК - пасивний концентратор

Мал. 4.

1.2. Вибір типів ліній зв'язку

Як лінії зв'язки можуть виступати кабелі з скрученими парами проводів (виті пари), коаксіальні кабелі, волоконно-оптичні кабелі, радіо, інфрачервоні ІК-, СВЧ - канали.

У набір параметрів ліній зв'язку ЛВС входять: смуга пропускання і швидкість передачі даних, здібність до двоточкової, багатоточкової і/або широкомовної передачі (тобто допустимі застосування), максимальна протяжність і число абонентських систем, що підключаються, топологічна гнучкість і трудомісткість прокладки, стійкість до перешкод і вартість.

При виборі типів кабелю враховують наступні показники:

  • вартість монтажу і обслуговування;
  • швидкість передачі інформації;
  • обмеження на величину відстані передачі інформації (без додаткових підсилювачів-повторителей (repeater);
  • безпека передачі даних.

Головна проблема полягає в одночасному забезпеченні показників, наприклад, найвища швидкість передачі даних обмежена максимально можливою відстанню передачі даних, при якому ще забезпечується необхідний рівень захисту даних. Легкі наращиваемость і простота розширення кабельної системи впливають на її вартість.

Умови фізичного розташування допомагають визначити найкращим чином тип кабелю і його топологію. Кожен тип кабелю має власні обмеження по максимальній довжині: витаючи пара забезпечує роботу на коротких відрізках, одноканальний коаксіальний кабель - на великих відстанях, багатоканальний коаксіальний а волоконно-оптичний кабель - на дуже великих відстанях.

Швидкість передачі даних теж обмежена можливостями кабелю: найбільша - у волоконно-оптичного, потім йдуть одноканальний коаксіальний, багатоканальний кабелі і витаючи пара. Під необхідні характеристики можна підібрати кабелі, що є в наявності.

У табл. 2 приводяться характеристики ліній зв'язку ЛВС Ethernet.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)