АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

А). Теоретичні передумови. Вогонь, що вийшов із під контролю, здатний викликати значні руйнівні та смертоносні наслідки

Читайте также:
  1. А). Теоретичні передумови.
  2. А). Теоретичні передумови.
  3. А). Теоретичні передумови.
  4. Г) теоретичні знання та практичні навички певної роботи.
  5. для підготовки до здачі іспиту з дисципліни «Теоретичні проблеми кримінального судочинства»
  6. Змістовий модуль 1. Теоретичні аспекти конкурентоспроможності продукції
  7. І ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  8. І. Теоретичні відомості
  9. І. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  10. ІІ. ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ
  11. Інституювання й теоретичні передумови формування політичної науки

Вогонь, що вийшов із під контролю, здатний викликати значні руйнівні та смертоносні наслідки. До таких проявів вогняної стихії належать пожежі.

Пожежа - неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що роз­повсюджується у часі і просторі.

Пожежна безпека об'єкта - стан об'єкта, за якого з регламентованою імо­вірністю виключається можливість виникнення і розвитку пожежі та впливу на людей її небезпечних факторів, а також забезпечується захист матеріальних ці­нностей.

Основним напрямком забезпечення пожежної безпеки є усунення умов виникнення пожежі та мінімізації її наслідків. Об'єкти повинні мати системи пожежної безпеки, спрямовані на запобігання пожежі, дії на людей та матеріа­льні цінності небезпечних факторів пожежі, в тому числі їх вторинних проявів. До таких факторів, згідно ГОСТ 12.1.004-91, належать: полум'я та іскри, підви­щена температура навколишнього середовища, токсичні продукти горіння і те­рмічного розкладу матеріалів і речовин, дим, знижена концентрація кисню.

Вторинними проявами небезпечних факторів пожежі вважаються: улам­ки, частини зруйнованих апаратів, агрегатів, установок, конструкцій; радіоак­тивні та токсичні речовини і матеріали, викинуті зі зруйнованих апаратів та установок; електричний струм, пов'язаний з переходом напруги на струмопро-відні елементи будівельних конструкцій, апаратів, агрегатів внаслідок пошко­дження ізоляції під дією високих температур; небезпечні фактори вибухів, по­в'язаних з пожежами; вогнегасні речовини.

Системи пожежної безпеки - це комплекс організаційних заходів і техні­чних засобів, спрямованих на запобігання пожежі та збитків від неї.

Відповідно до ГОСТ 12.1.004-91 пожежна безпека об'єкта повинна забез­печуватися системою запобігання пожежі, системою протипожежного захисту і системою організаційно-технічних заходів. Системи пожежної безпеки мають запобігти виникненню пожежі і впливу на людей небезпечних факторів пожежі на необхідному рівні. Об'єкти, пожежі на яких можуть привести до загибелі або масового ураження людей небезпечними факторами пожежі та їх вторинні про­яви, а також до значного пошкодження матеріальних цінностей, повинні мати системи пожежної безпеки, що забезпечують мінімально можливу імовірність виникнення пожежі. Конкретні значення такої імовірності визначаються проек­тувальниками та технологами.

Метою пожежної безпеки об'єкта є попередження виникнення пожежі на визначеному чинними нормативами рівні, а у випадку виникнення пожежі -обмеження її розповсюдження, своєчасне виявлення, гасіння пожежі, захист людей і матеріальних цінностей.

 

Основними вихідними даними при розробці комплексу технічних і орга­нізаційних рішень щодо забезпечення потрібного рівня пожежної безпеки в ко­жному конкретному випадку є чинна законодавча і нормативно-технічна база з питань пожежної безпеки, вибухопожежонебезпечні властивості матеріалів і речовин, що застосовуються у виробничому циклі, кількість вибухопожежоне-безпечних матеріалів і речовин та особливості виробництва. На основі цих ви­хідних даних визначаються такі критерії вибухопожежонебезпеки об'єкта, як категорії приміщень і будівель за вибуховою та пожежною небезпекою, а також класи вибухонебезпечних і пожежонебезпечних зон. Саме залежно від категорії приміщень та будівель і класу зон за вибуховою і пожежною небезпекою, від­повідно до вимог чинних нормативів, розробляються технічні і організаційні заходи і засоби забезпечення вибухопожежної безпеки об'єкта.

Залежно від агрегатного стану і особливості горіння різних горючих ре­човин та матеріалів пожежі, за ГОСТ 27331 - 87, поділяються на відповідні класи та підкласи:

- клас А - горіння твердих речовин, що супроводжуються (підклас А1), або не супроводжуються (підклас А2) тлінням;

- клас В - горіння рідких речовин, що не розчиняються (підклас В2) у воді;

- клас С - горіння газів;

- клас Д - горіння металів легких, за винятком лужних (підклас Д1);

- клас Е - горіння електроустановок під напругою.

На етапі проектування на будгенплані, в проекті виконання робіт (ПВР) показують розташування адміністративно-побутових, тимчасових споруд, скла­дів, майданчиків для стоянки будівельних машин, доріг, споруд призначених для зносу, мереж пожежного водопостачання, огорож пожежного депо. На буд­генплані виділяють спеціальні місця для проведення небезпечних робіт. Всі ці питання відображаються в календарному плані який складають так, щоб в пер­шу чергу будувались пожежні депо і пожежне водопостачання.

Крім того, обов'язково передбачають міри по блискавкозахисту споруд і будівельних лісів, зазначають засоби зберігання горючих рідин.

Пересувні вагончики розташовують гуртами на відстані не менш 24 м від споруджуваної будівлі. В кількості не більше 10 вагончиків і відстань між гур­тами не менш 18 м. До всіх споруд і вагончиків повинен бути вільний проїзд. На будівельному майданчику склади лісоматеріалів і легко спалимих рідин роз­ташовують на відстані не менш ЗО метрів для пиломатеріалів, 15 метрів - для круглого лісу і 24 метрів для інших спалимих матеріалів. На складі видачі, роз­ташованому тільки над землею, допускається зберігати не більше 5 м легко­займистих і 25 м3 спалимих рідин. Розлиття легко спалимих рідин дозволяється тільки насосами через мідну сітку. На складі карбід кальцію зберігають на сте­лажах в металевих закритих барабанах в сухому провітрюваному надземному приміщенні. Нижню полицю стелажа розташовують в 20 см від полу, щоб уни­кнути затоплення карбіду кальцію. Конструкція складів де зберігаються вибу-


хонебезпечні і вогненебезпечні рідини, гази, лаки, краски і тощо виконують з неспалимих матеріалів.

Всі будівельні майданчики обладнуються набором первинних засобів по­жежогасіння - вогнегасниками, пожежними кранами, баками з водою, ящиками з піском, баграми, ломами, тощо.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)