АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття про нігті. Будова нігтя

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. I. Поняття необережності, як форми вини.
  3. IV. Основні поняття і визначення,
  4. VІІ.Оперування поняттями
  5. Аварійний комісар: поняття, функції.
  6. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  7. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  8. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  9. Адміністративні стягнення: поняття і види
  10. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування
  11. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  12. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ

Нігті — це тверді рогові пластини, розта­шовані у нігтьових ло­жах зворотних повер­хонь кінцевих фаланг кистей та стоп. Вони по­чинають розвиватися на третьому місяці внутрішньоутробного життя зародка людини.

Відкрита частина нігтьової пластини — це тіло, а закрита про­ксимальна частина - корінь нігтя. Ложе, на якому покоїться ніготь, відповідає ростковому шару епідермісу, і з трьох боків оточено нігтьовими валиками (задній та два бокових). Вільний край нігтя нависає над нігтьовою борозною. На лінії переходу нігтьового вали­ка у нігтьову пластину утворюються нігтьові пазухи, або синуси. Задня частина нігтьової пластини називається лункою нігтя, вона має вигляд матово-білого півмісяця.

Від закритої частини нігтьового вала епідерміс поширюється на внутрішню частину шкіряної складки, а зернистий та остьові його шари розташовані на поверхні нігтьової пластини у вигляді нігтьо­вої шкірки, кутикули. Вона міцно прилягає до поверхні нігтя й за­криває доступ до матриксу. Кутикула складається з двох основних шарів: верхнього й нижнього. Особливість нижнього шару полягає в тому, що він може дуже міцно зростатися з поверхнею нігтя — птеригієм, або залишком зародка нігтя. Кутикула та птеригій захища­ють матрикс нігтя. Таку ж функцію виконує й поніхій - поперечна піднігтьова борозна у вигляді смужки шкіри, яка знаходиться під вільним краєм нігтьової пластинки.

Матрикс розташований у проксимальній частині нігтьового ложа. Він є головною частиною росткової зони і місцем, де ніготь утворюється постійно. Саме матрикс зумовлює форму, товщину, структуру і швидкість росту нігтя. При його пошкодженні ріст нігтя призупиняється, а на нігтьовій пластинці утворюються поперечні борозни або ніготь атрофується.

Рис. 3. Структура нігтьової фаланги:

Нігтьове ложе лише частково бере участь у генерації нігтьової пластинки. Воно складається із декількох зон:

· зона із шкіряними сосочками створює внутрішній зв'язок між шкі­рою і нігтьовою пластиною;

· зона грубої кайми утворює своєрідну природну підкладку для нігтьової пластинки;

· зона нижньої кайми створює підставку на початку нігтьового кореня; зона кайми з сосочками є пе­рехідною між зонами сосочковою та нижньої кайми.

· нижня сосочкова зона — це не­рухома частина нігтьового апарата за рахунок кріплення зв'язками до кіст­кової фаланги. Усі сосочки пронизані нервовими волокнами і кровоносними судинами.

Нігтьова пластина — похідне рогового шару шкіри — лежить на нігтьовому ложі і захищає фалангу від механічного впливу. У кожної людини товщина нігтьових пластин різна, а з віком під впливом зовнішнього сере­довища або в результаті деяких захво­рювань змінюється. Так, нігтьове ложе пошкоджується при використанні недосконалої техніки манікюру, при нігтьових дистрофіях. При цьому послаблюються зв'язки між клітинами, що призво­дить до змін форми нігтьової пластини, її сплющення та відокрем­лення від нігтьового ло­жа (онохоліз). За добу довжина нігтя збільшу­ється на 0,12 мм, а пов­ністю він оновлюється за півроку. Ніготь росте у довжину та товщину. Спочатку порції май­бутнього нігтя ростуть дещо вгору, а потім змі­нюють напрям на гори­зонтальний (рис. 4).

 

Рис. 4. Схема утворення нігтьової пластини:

1 — кісткова фаланга; 2 — матрикс; 3 — задній нігтьо­вий валик; 4 — нігтьове ложе; 5 — процес утворення лусочок нігтя при ороговінні.

Товщина нігтьової пластини залежить від довжини матриксу: чим він коротший, тим ніготь тонший. При пошкодженні, травмах і дистрофіях частина матричного апарата тимчасово або назавжди втрачає можливість утворення речовини нігтя. Це може бути навіть при не­значному натисненні на лунку нігтя. Після некваліфікованого вико­нання манікюру нігті стають хвилястими; нігті пальців ніг у резуль­таті нерівномірного навантаження на нігтьовий матрикс поперечно викривлюються. Важливо встановити причину витончення нігтів і погіршення їх стану, щоб дати можливість матриксу відновитися. Цей процес триває від 9 до 12 міс. При генетично закладеному короткому матриксі, SPA-методи корекції товщини нігтьової пластини не діють. У цьому випадку для укріплення нігтів використовують інші методики.

До цього часу не доведено, що кальцій та інші мінерали укріплю­ють структуру нігтів. Тому при лікуванні та відновлюванні нігтів спо­луками кальцію нігтьові пластини тільки насичуються цим елемен­том і виникає ефект його надлишку у нігтях. При цьому вільний край нігтьової пластини стає білим, а нігті — непрозорими, ламкими й крихкими. Здорові нігті — прозорі та міцні, що залежить від правиль­ного співвідношення в організмі сірки, холестерину і води. Ця рівно­вага різко порушується при дистрофіях різних видів росткової зони нігтя, а також при порушенні загального обміну речовин в організмі.

Нігті мають шарову й пористу структуру. Тому в них одночасно проходять процеси всмоктування та випотівання, причому інтен­сивніше ніж у шкірі. Тому через нігті добре проникають різні активні інгредієнти, на чому й основані різні методи місцевого лікування.

Форма та структура нігтів генетично залежні, але вони можуть змінюватися протягом життя людини. Нігтьова пластина постійно змінює форму й натяг залежно від навколишнього середовища. Наприклад, у холодному або сухому середовищі нігті скорочують­ся; у теплому і вологому — розпрямляються або набухають. Тому для захисту нігтів застосовують спеціальні еластичні покриття.

Нині косметологи володіють технологіями для відновлювання нормального функціонування нігтів, а також методами естетичної корекції різних дефектів будь-якої складності. При цьому важливо враховувати фактори харчування і вплив хронічних захворювань.

Висновок.

Отже, шкіра - це найбільший орган людини, вона тонша на тих ділянках тіла, які менше піддаються дії тертя, грубіша там, де навантаження більші. Складається з трьох шарів – епідермісу (3 шарів), дерми (2 шарів) та підшкірної жирової клітковини.

Нігті— це тверді рогові пластини, розта­шовані у нігтьових ло­жах зворотних повер­хонь кінцевих фаланг кистей та стоп. Вони виконують багато функцій, таких як захист кінчиків пальців від зовнішнього впли­ву навколишнього середовища, забезпечення більш точних рухів при роботі з дрібними предметами, усування свербежу шкіри тощо.

Нігтьовий апарат — це структура, що постійно оновлюється. Ніготь росте все життя головним чином за рахунок матриксу, який міцно з'єднаний з тілом нігтя і дещо менше з нігтьовим ложем. Він становить з ними рухому росткову зону нігтя, а тому знання особливостей анатомії нігтьового апарата, процесу утворення й функціонування нігтів повинні бути основою роботи фахівців, які займаються доглядом за нігтями рук і ніг.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)