АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СПОСОБИ ДОВЕДЕННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

Читайте также:
  1. А) Концентрация, вызывающая изменения, выходящие за пределы физиологических приспособительных реакций или, скрытую (временно компенсированную) патологию.
  2. Аварії в свердловинах, причини виникнення й способи ліквідації
  3. АНАЛІЗ ОТРИМАНИХ ОПТИМАЛЬНИХ РІШЕНЬ
  4. Аналіз системи «витрати-випупуск-прибуток» як інструмент обгрунтування виробничо-маркетингових рішень
  5. Аналіз фінансових інвестицій у системі прийняття управлінських рішень.
  6. Аспекти управлінських функцій у готельно-ресторанному господарстві.
  7. Багатокритеріальність у задачах прийняття рішень.
  8. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів
  9. В СТАДІЇ ВИКОНАННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ
  10. Види і способи спостереження.
  11. Визнання та приведення до виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу
  12. Визначення конфлікту, зміст, типи і способи протікання

Керівник розробляє рішення, а його втілення в життя, у вирішальному ступені, залежить від виконавців, при цьому велике значення мас їх суб'єктивне ставлення до цього рішення. Тому керівникові необхідно направляти свої зусилля не тільки на те, щоб просто змусити підлеглих виконати завдання, скільки на те, щоб зробити їх своїми однодумцями. Хороший результат дають такі способи:

«Розширення кола інформації»

Більш сприятливі умови для прояву творчої ініціативи виконавців створюються у тому випадку, коли кожен з них добре знає не тільки свою задачу, а й чітко усвідомлює свою роль у вирішенні спільного завдання. Тому керівникові доцільно більш широко інформувати виконавців про мету і зміст усього завдання, показати взаємозв'язок., взаємозалежність окремих видів робіт. Тільки в такому випадку очікується конструктивна ініціатива, що корисна для ефективного вирішення загальної проблеми.

«Переконання»

Повідомляючи підлеглим про прийняте рішення, керівникові не можна обмежуватися інформацією лише про те, що треба зробити. Необхідно дати відповідь на питання: навіщо це потрібно робити? Наскільки прийняте рішення відповідає інтересам усього колективу, окремих працівників? Чому потрібна саме ця програма дій, а не якась інша з іншими можливими варіантами?

«Прохання»

Для компетентних і сумлінних працівників кращою формою доведення розпорядження виступає товариське прохання. З урахуванням індивідуальних особливостей працівників (життєві цінності, професіоналізм, мотивація) хороший ефект дають такі варіанти стимулюючого виливу керівника в процесі передачі рішень: підкреслюються ділові якості працівника, висловлюється впевненість в його можливостях, виявляється довіра у виконанні важливих, термінових і складних задач, надається перевага порівняно з іншими працівниками, поважається ініціатива працівника і ретельність виконання завдань, доводиться, що працівник може зробити більше, ніж він думає, оцінюються його попередні успіхи, підкреслюється значимість розвитку професійних якостей.

Якщо ж авторитет керівника в колективі недостатньо високий, а рівень професіоналізму і відповідальності підлеглих низький, то використовується більш категорична форма передачі вказівок, розпоряджень («офіційне» письмове розпорядження, розпорядження з погрозою подальших санкцій і т.п.).

Організаційні здібності керівника можуть бути високі чи не дуже, знання — також, але якщо управлінець спроможний бачити в людях особистість, радитись з ними та правильно використовувати їхні досвід і енергію, він зможе стати справжнім менеджером-управлінцем.

Аналізуючи витрату свого часу на вирішення управлінських завдань, що виникають, керівникові необхідно визначитись, що зроблено на достатньо високому рівні і де було допущено помилки. При цьому необхідно переконатися і відзначити, які обов'язки були передані підлеглим.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)