АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ураження серцево-судинної системи

Читайте также:
  1. A. Два, перший – у вогнищі ураження бригадами постійної готовності першої черги, другий – за межами вогнища ураження спеціалізованими бригадами постійної готовності другої черги.
  2. A. Рятувальниками і фельдшером медсанчастини у вогнищі ураження.
  3. IV. Настільні видавничі системи.
  4. Алкогольні ураження печінки мають три стадії.
  5. Вогнище хімічного ураження
  6. Економічна інформація та економічна інформатика. Інформаційна система: структура, склад та компоненти системи.
  7. Заходи першої медичної допомоги при аваріях на АЕС, в осередках ядерного ураження.
  8. Змішані криптосистеми.
  9. Класифікація артеріальної гіпертензії за ураженнями органів-мішеней
  10. НОВІ ВИДИ ЗБРОЇ МАСОВОГО УРАЖЕННЯ
  11. Основи організації та послідовність проведення рятувальних та інших невідкладних робіт в осередках ураження.
  12. Політичні партії та партійні системи.

Алкоголь і шкідливі продукти його обміну, потрапляючи в загальний кровотік, впливають на кров, судини та серце. Руйнуються еритроцити, знижується вміст гемоглобіну, знижуються Імунобіологічні властивості крові. Алкоголь впливає на діяльність серця. Склянка пива чи чарка горілки викликають негайне прискорення серцебиття до 100 і більше ударів на хвилину. Паузи між скороченнями серцевого м'яза, необхідні для відпочинку, зменшуються. Це призводить до дистрофічних змін м'язових волокон, між якими з'являється прошарок жиру. Серце розширюється, стає млявим. У медицині є спеціальний термін — пивне, або бичаче, серце. Розширене, ожиріле серце алкоголіка працює погано, не забезпечуючи нормального кровообігу.

У дітей і підлітків ті ж симптоми порушень діяльності серця, однак виявляються вони навіть при прийомі незначних доз алкоголю, більш яскраво виражені, швидше формуються і можуть стати причиною раптової смерті.

Ураження серця частіше поєднується з клінічними ознаками алкогольного ураження підшлункової залози, печінки й інших органів.

Алкоголь впливає на судини, руйнуючи внутрішню оболонку. При цьому на їхніх стінках унаслідок порушення жирового обміну відкладаються жироподібні речовини та солі кальцію, тобто розвивається атеросклероз (склероз судин).

У тих, хто зловживає спиртними напоями, частіше і раніше, ніж у непитущих, уражаються судини головного мозку і судини, що живлять м'яз серця (коронарні). Особливо глибокі порушення відбуваються в дрібних судинах—капілярах. Алкоголь змінює їх проникність, що призводить до кисневої недостатності. Артерії втрачають еластичність, стають тендітними, можливі внутрішні крововиливи.

Навіть на ранніх стадіях захворювання в алкоголіків спостерігається вегето-судинна дистонія, підвищення чи зниження артеріального тиску.

У дітей і підлітків, що вживають спиртні напої, часто розвиваються атеросклеротичне ураження коронарних судин і гостоа коронарна недостатність. З'являються приступи болю за грудьми, обумовлені ущільненням і звуженням серцевих артерій і порушенням постачання серцевого м'яза киснем і поживними речовинами. Причиною можуть бути фізичні навантаження чи емоційне напруження.

При порушенні кровопостачання знижується сила серцевих скорочень, пришвидшується серцебиття і створюється додаткове навантаження на міокард.

Алкоголь підвищує зсідання крові, внаслідок чого в коронарних артеріях може утворитися тромб (згусток крові), який закупорює їх просвіт, що призводить до інфаркту міокарда, тобто ураження ділянки серцевого м'яза. Це захворювання супроводжується тривалими болями в області серця, порушеннями ритму і недостатністю серцевої діяльності. Приблизно кожен десятий інфаркт розвивається після вживання спиртних напоїв. Самі інфаркти, що розвиваються на тлі алкогольної інтоксикації, у два рази частіше ускладнюються серцевим болючим шоком, у півтора рази — набряком легень.

Унаслідок порушення діяльності серцево-судинної системи з'являються набряки, болі в області серця, розвивається задишка. Найменше фізичне напруження викликає стомлення, і хворі не здатні не тільки до фізичної роботи, але і не можуть навіть піднятися сходами.

Хронічні й гострі захворювання органів дихання бувають в осіб, що вживають спиртне і страждають алкоголізмом, значно частіше, ніж у людей, які не зловживають алкоголем.

Наприклад, запалення легень, хронічні бронхіти, емфізема легень у хворих на алкоголізм спостерігаються в 2—4 рази частіше. Гострі пневмонії протікають особливо важко. У патологічний процес втягуються значні ділянки легені. Часті ускладнення у вигляді нагноєння, поява рідини в плевральній порожнині, виключення ділянки легенів з акту дихання. Подібні особливості гострих пневмоній мають у своїй основі глибокі органічні та функціональні зміни в легенях, а також імунологічні порушення, властиві людям, які зловживають алкоголем.

Часте ураження органів дихання при алкоголізмі пов'язане з наркотичною дією алкоголю: сповільнюється дихання і зменшується об'єм повітря, що надходить у легені. Пари алкоголю, що виділяються легенями, токсично впливають на їхню тканину і верхні дихальні шляхи. Особливо страждають при цьому маленькі легеневі пухирці (альвеоли), у яких відбувається газообмін. Тканина їх під дією парів алкоголю втрачає еластичність, розширюється, на внутрішній поверхні відбувається надлишкове виділення слизу, що викликає кашель.

Голос в алкоголіків грубий, сиплий, зі своєрідним тембром, оскільки від парів спирту запалюються голосові зв'язки, вони товщають і ущільнюються.

Від вживання алкоголю уражаються і нирки. Початкове запалення, викликане алкоголем, надалі змінюється зморщуванням нирок, їх функції порушуються, і в результаті — отруєння організму.

Вплив алкоголю на нирки спричиняє виснаження їх клітин, розвиток гострої ниркової недостатності. Частішають хвороби сечовиносних шляхів. У більшості хворих на алкоголізм порушується видільна функція нирок, що проявляється у вигляді набряків кінцівок і обличчя.

Алкоголізм сприяє пожвавленню туберкульозу в затихлих вогнищах, що локалізуються в легенях чи внутрішньогрудних лімфатичних вузлах. За даними вітчизняних і закордонних дослідників, у міру зниження загальної захворюваності туберкульозом ним усе частіше хворіють питущі й хворі на алкоголізм.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)