АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Науково-теоретична база

Читайте также:
  1. Науково-теоретична база

Вступ. Актуальність теми

«Може, маленька дитина повторює те, що було вже зроблено, створено іншими людьми, але якщо це діяння – плід її власних зусиль, - вона творець; її розумова діяльність – творчість.» В. О. Сухомлинський

Сьогодні в умовах величезних змін у соціальному, економічному та політичному житті України постала проблема радикальної перебудови у сфері освіти та виховання, мета якої – формувати конкурентноздібну, творчу особистість, яка спроможна до самовизначення, до самореалізації та самовдосконалення.

Проголосивши людину найвищою цінністю, наша держава стала на шлях втілення гуманістичних ідей у педагогічну теорію і практику. Тому навчання у сучасній школі має забезпечувати оптимальні передумови для самореалізації особистості школяра, розкриття усіх закладених у ній природних задатків, її здатності до свободи, відповідальності й творчості. Розвиток творчих здібностей має бути невід’ємною умовою змісту усіх навчальних предметів початкової школи, органічно доповнювати навчальний процес, щоб забезпечити єдність знань, умінь і навичок учнів та їхніх творчих можливостей.

Робота над казкою на уроках читання є одним з перспективних прийомів навчання та виховання, адже він створює умови для творчої самореалізації учнів, підвищує мотивацію до навчання, сприяє розвитку інтелектуальних здібностей, покликаний сформувати і підвищити рівень пізнавальної активності молодших школярів.

Саме це зумовило мій вибір теми: «Методика роботи над казками на уроках читання у початкових класах».

Науково-теоретична база

Курс на інноваційний розвиток особистості відображений у Законі України «Про освіту», Національній доктрині розвитку освіти, Закону України «Про інноваційну діяльність». Аспекти з питань розвитку творчої особистості висвітлені в дослідженнях Савченко О.Я., Логінова А.Ю., І. Якиманська, І. Бен, С. Подмазін.

Творчий потенціал особистості дослідили відомі вчені, такі як Г.Айзенк, М.Бердяєв, Д.Богоявленська, Л.Виготський, В.Лернер, А.Маслоу, А.Полякова, Я.Пономарьов, та ін..

Повністю підтримую думку цих вчених, що креативність є характерною ознакою творчої особистості, спроможної реалізовувати свій творчий потенціал за власною ініціативою і з вибором відповідних засобів. Креативність розглядається дослідниками і як передумова для будь-якої творчої діяльності, вмотивованої прагненням індивідуума до самоствердження.

У своїй роботі я відштовхуюся від розуміння сутності теоретичних понять: інноваційна, креативна особистість, психологічний супровід, особистісно-орієнтоване навчання. Це дає змогу осягнути глибину досліджуваної проблеми. Враховуючи теоретичні ідеї, прагну побудувати діяльність за принципом: від психології дитини через дидактичні прийоми активізації розумового мислення до творчості учня. В основі – особистісно орієнтований підхід, оскільки кожна дитина варта уваги педагога, потребує допомоги і підтримки. Намагаюся знайти свою власну ідею, яка сприяла б втіленню теорії у практику.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)