АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація як загальна функція менеджменту

Читайте также:
  1. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  2. Аналіз як функція управління
  3. ВЕСТИБУЛЯРНА ФУНКЦІЯ
  4. Взаємодія України з міжнародними валютно-фінансовими організаціями.
  5. Визначення основних функцій менеджменту та їх взаємозв’язку в межах циклу менеджменту.
  6. Виробнича функція в моделі Р. Солоу
  7. Виробнича функція та її вплив на формування сукупної пропозиції.
  8. Вопрос Загальна характеристика апеляційного оскарження, строк подання. Вимоги до форми та змісту апеляційної скарги (подання).
  9. вопрос Загальна характеристика касаційного оскарження, строк подання. Вимоги до форми та змісту касаційної скарги (подання).
  10. Вопрос Загальна характеристика справ, підвідомчих господарським судам.
  11. Вопрос Загальна характеристика та види запобіжних заходів.
  12. Вопрос Загальна характерстика прийняття рішення при вирішенні господарського спору. Вимоги до змісту рішення.

Види і зміст управлінської діяльності

1. Функції менеджменту: визначення та класифікація

2. Планування як загальна функція менеджменту

3. Організація як загальна функція менеджменту

4. Мотивування як загальна функція менеджменту

5. Контролювання як загальна функція менеджменту

6. Регулювання як загальна функція менеджменту

Функції менеджменту: визначення та класифікація

Функції менеджменту – види управлінської діяльності, які забезпечують формування способів управлінського впливу.

Види:

· за ознакою місця у менеджменті (поділ дозволяє підкреслити роль конкретних функцій менеджменту, важливу роль загальних функцій та виділити об’єднувальну функцію)

1) загальні;

2) конкретні (сприяють у тому чи іншому процесі):

o за ознакою процесів, елементів управління:

- управління основним виробництвом;

- управління допоміжним

- управління технічною підготовкою

- управління матеріально-технічним забезпеченням

- управління зовнішньоекономічною діяльністю

- управління патентно-ліцензійною діяльністю тощо.

o за ознакою об’єкта:

- управління підприємством;

- управління цехом;

- управління службою;

- управління відділом;

- управління дільницею – структурним підрозділом.

o за ознакою елементів виробничо-господарської діяльності:

- управління працею;

- управління знаряддями праці;

- управління інформацією.

3) об’єднувальна (у процесі керування виробничо-господарської діяльності – контроль за виробничою діяльністю, структурним підрозділом).

Загальні функції:

1) планування;

2) організація;

3) мотивування;

4) контролювання;

5) регулювання.

Планування як загальна функція менеджменту

Планування – вид управлінської діяльності, що визначає перспективу і майбутній стан організації.

Види:

1) стратегічне планування передбачає встановлення місії і цілей організації, аналіз середовища та стану організації, оцінку стратегічних альтернатив та вибір стратегії.
- складний процес, який охоплює декілька етапів:
1 – інформаційне забезпечення стратегічного планування (підбір інформації, корисної для відповідного плану робіт/дій, що характеризує зовнішні/внутрішні фактори, що впливають на діяльність);
2 – встановлення місії та цілей організації (Місія – чітко визначена причина існування організації. Цілі бувають довгострокові (більше 5 р.), середньострокові (1-5 р.), короткострокові (до 1 р.). Цілі мають бути конкретними, відповідати меті діяльності організації, визначати шляхи їх досягнення);
3 – вибір методів аналізу факторів внутрішнього/зовнішнього середовища (порівняння, оцінка, моніторинг, системний метод, думки колег взяти за основу(?));
4 – оцінка та аналіз факторів зовнішнього середовища (найважливіший елемент – конкуренти; споживачі – другорядний елемент (?!) + політичні фактори, технології виробництва, трудовий потенціал);
5 - оцінка та аналіз факторів внутрішнього середовища (персонал має можливість впливу на внутрішнє середовище + технології виробництва. Серед внутрішніх факторів є сильні та слабкі позиції, що впливають на споживачів, ринок, імідж);
6 – прогнозування умов функціонування та результатів виробничо-господарської діяльності (прогнозування змін у внутрішньому/зовнішньому середовищі, покращення результатів тощо);
8 – виконання розрахунків, обґрунтувань, проектних розробок (економічні розрахунки, економічні коефіцієнти ліквідності, фінансової стійкості, платоспроможності, показники рентабельності);
9 – формування варіантів стратегії (стратегічних альтернатив) – необхідно розробити техніку стратегії, декілька варіантів, серед яких обирати кращий (представляються контрагентам, керівнику тощо);
10 – вибір стратегії на засадах управлінських рішень (з мінімальними ризиками та максимальною ефективністю);
11 – оцінка стратегії на предмет відповідності встановленим критеріям (оцінюється рівень прибутковості, рентабельності; обсяги реалізації; ефективність з мінімальними затратами, ризиками).

2) тактичне планування є одночасно логічним продовженням стратегічного планування і способом реалізації стратегії з метою забезпечення виконання місії організації. Види:

o поточне планування – різновид управлінської діяльності, спрямований на розробку параметрів, заходів, бюджетів та адміністративних важелів з метою формування поточних планів щодо функціонування конкретних сфер діяльності організації чи діяльності її загалом на річний період у напрямку досягнення обраної стратегії діяльності. Вид: бюджетне планування (бюджет формується як для організації загалом, так і для кожного структурного підрозділу).

o оперативне планування – різновид управлінської діяльності, спрямованої на формування вузьких, деталізованих, короткотермінових планів з конкретних питань діяльності підприємства, які формуються у розвиток поточних планів (оперативні наради). Виробничий відділ – перш за все розробляється платіжний план (??) (розрахунки з податками, постачальниками і т. д.)

Організація як загальна функція менеджменту

Організування – вид управлінської діяльності, який відображає процес створення організаційної структури управління організації.

Аспекти організування:

- Поділ організації на підрозділи відповідно до цілей і стратегії;

- Встановлення взаємовідносин повноважень вищих та нижчих рівнів управління і забезпечення можливості розподілу і координації завдань.

Організування базується на 3-х категоріях:

Повноваження – обмежене право використовувати ресурси підприємства і спрямовувати зусилля підлеглих працівників на виконання поставлених завдань.

Відповідальність – покладений на посадову особу обов’язок виконувати поставлені завдання і забезпечувати їх позитивне розв’язання. Подвійна властивість: з одного боку – особа, якій передано повноваження, несе відповідальність, з іншого боку, особа, яка передала повноваження також не звільняється від відповідальності.

Делегування – основний процес, з допомогою якого керівництво встановлює формальні взаємовідносини працівників організацій.

Організаційна структура:

1) лінійна

2) функціональна

3) комбінована


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)