АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІ. Порядок вивчення окремих предметів

Читайте также:
  1. I. Порядок наследования восходящих
  2. I. Призвание к наследованию (основания и порядок)
  3. II. Вивчення нового матеріалу.
  4. II. Порядок наследования нисходящих, в частности
  5. II. Порядок подачи и рассмотрения заявлений на оказание материальной помощи
  6. II. ПОРЯДОК ПРИЕМА И УВОЛЬНЕНИЯ РАБОТНИКОВ
  7. II. Порядок проведения конкурса
  8. III. Наследование казны. Особый порядок наследования
  9. III. Порядок наследования в боковых линиях в частности
  10. III. Порядок формирования информационной базы «Золотой фонд студентов».
  11. IV. Вивчення нового матеріалу
  12. IV. Организация и порядок проведения фестиваля

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

І. Загальні засади

У комунальному закладі Сумської обласної ради Глухівській загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів імені М.І.Жужоми в 16 класах навчається 395 учнів 1-11 класів.

Робочий навчальний план складено на основі типових навчальних планів, розроблених Міністерством освіти і науки України, затверджених наказами МОН України:

- для 1-4-их класів - за Типовими навчальними планами початкової школи, затвердженими наказом МОНмолодьспорту України від 10.06.2011 № 572, зі змінами згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 12.12.2014 № 1465 (додаток №1);

- для 5-7-их класів – за Типовими навчальними планами загальноосвітніх навчальних закладів ІІ ступеня, затвердженими наказом МОН України від 03.04.2012 № 409 (у редакції наказу МОН України від 29.05.2014 № 664), із змінами згідно з наказом МОН України від 12.12.2014 № 1465 (додаток №10);

- для 8-9-их класів – за Типовими навчальними планами загальноосвітніх навчальних закладів ІІ ступеня з поглибленим вивченням окремих предметів, затвердженими наказом МОНмолодьспорту України від 23.05.2012 № 616;

- для 10-11-их класів – за Типовими навчальними планами загальноосвітніх навчальних закладів ІІІ ступеня, затвердженими наказом МОН України від 27.08.2010 № 834, зі змінами, внесеними наказом від 29.05.2014 № 657(додаток № 5, додаток № 7, додаток № 9).

Навчальний план для 1-11 класів зорієнтований на 5-денний навчальний тиждень.

Повноцінність загальної середньої освіти забезпечується реалізацією як інваріантної, так і варіативної складових.

Профільне навчання здійснюється на базі 10-11 класів з урахуванням матеріально-технічного, навчально-методичного та кадрового забезпечення школи, навчальних інтересів учнів та побажань батьків.

10 клас - однокомплектний: біотехнологічний профіль;

11 клас - однокомплектний, поділений на дві групи: профіль української філології та математичний профіль.

Мова навчання в школі – українська.

ІІ. Порядок вивчення окремих предметів

Робочі навчальні плани для 1-11 класів включають інваріантну частину, сформовану на державному рівні, та варіативну складову.

Години варіативної складової передбачено на:

1) збільшення годин на вивчення окремих предметів інваріантної складової;

2) упровадження курсів за вибором, факультативів.

При розподілі варіативної складової враховано, що години фізичної культури не враховуються при визначенні гранично допустимого навантаження учнів.

Облік курсів за вибором здійснюється на окремих сторінках класного журналу. Навчальні досягнення учнів оцінюються та виставляються в класні журнали.

Факультативи проводяться для окремих груп учнів. Облік занять проводиться в окремому журналі із зазначенням складу групи, що відвідує заняття. Оцінювання навчальних досягнень учнів не проводиться.

Робочий навчальний план для учнів 1-4 класів

У першому, другому, третьому та четвертих класах новий Державний стандарт початкової загальної освіти реалізується в освітніх галузях: «Мова і література», «Математика», «Природознавство», «Суспільствознавство», «Мистецтво», «Технології», «Здоров’я і фізична культура». Перший, другий, третій та четверті класи працюють за Навчальними програми для загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання. 1-4 класи. – К.: Видавничий дім «Освіта», 2013,затвердженими наказом МОН України від 12.09.2011 № 1050.

Освітня галузь «Мови і літератури» з урахуванням вікових особливостей учнів реалізується через навчальні предмети «Українська мова (мова і читання)», «Іноземна мова (англійська мова)».

Освітні галузі «Математика», «Природознавство» реалізуються через однойменні навчальні предмети, відповідно - «Математика», «Природознавство».

Освітня галузь «Суспільствознавство» реалізується в навчальному предметі «Я у світі».

Освітня галузь «Здоров'я і фізична культура» реалізується в навчальних предметах «Основи здоров'я» та «Фізична культура». Формування навичок здорового способу життя та безпечної поведінки здійснюється в рамках курсу «Основи здоров'я» та інтегрується частково в змісті всіх предметів інваріантної та варіативної складових навчального плану.

Освітня галузь «Технології» реалізується через предмети «Трудове навчання» та «Інформатика».

Освітня галузь «Мистецтво» реалізується в навчальних предметах «Образотворче мистецтво» й «Музичне мистецтво».

Відповідно до інструктивно-методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки України від 01.06.2012 № 1/9-426 для забезпечення синхронності в навчанні читанню й письму в букварний період на вивчення української мови в 1-му класі використано 1 годину з варіативної складової навчального плану, що дасть можливість виділити на навчання грамоті 8 годин на тиждень.

З метою індивідуалізації навчання у варіативній складовій навчального плану передбачені додаткові години на курси за вибором:

Риторика –1 година (1-ий; 2-ий; 3-ті; 4-ий класи) за програмою РИТОРИКА. 1-4 класи (авт.: В. Науменко, М. Захарійчук), 140 годин (Лист МОН України від 03.06.2009 № 1/11-3861).

Логіка – 1 година (2-ий клас) за програмою ЛОГІКА. 2-4 класи

(авт. О. Митник), 105 годин (Лист МОН України від 25.07.2008 № 1/11-3478).

Зарубіжна література – 1 година (2-ий клас) за програмою ЗАРУБІЖНА ЛІТЕРАТУРА. 2-4 класи (авт. А. Мовчун), 105 годин (Лист МОН України від 12.08.2008 року № 1/11-3761).

Основи екології – 1 година (4-А та 4-Б класи) за програмою ОСНОВИ ЕКОЛОГІЇ. 2-4 класи (авт. Н. Пархоменко, Н. Стецюк, Т. Цесаренко, І. Білогубка), 105 годин (Лист ІІТЗО від 01.08.2012 № 14.1/12-Г-197).

Під час вивчення навчальних предметів «Українська мова» та «Англійська мова» здійснюється поділ класів на групи відповідно до нормативів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 20.02.2002 №128 (кількість учнів: 1 клас – 30 учнів, 2 клас – 30 учнів, 3 клас – 34 учні, 4-А клас - 23 учні, 4-Б клас – 21 учень).

При визначенні гранично допустимого навантаження учнів ураховано санітарно-гігієнічні норми та нормативну тривалість уроків: у 1 класі - 35 хвилин, у 2 - 4 класах - 40 хвилин.

Робочий навчальний план для учнів 5–11 класів

Інваріантна складова робочого навчального плану включає предмети, що забезпечують виконання вимог Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти.

У варіативній складовій 5-11 класів передбачено додаткові години для вивчення курсів за вибором та факультативів.

КУРСИ ЗА ВИБОРОМ

Російська мова.

У 5-му, 6-Б, 7-А та 7-Б класах вивчення російської мови передбачено за рахунок другої іноземної мови. Предмет вивчається за програмою: Російська мова для 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою (зі змінами) / Укладачі: Н.Баландіна, І.Синиця, Т.Фролова, Л.Бойченко,

О.Фідкевич, І.Ґудзик.

У 6-А класі (2 години), 8-А, 8-Б класах та в групі української філології 11-го класу (по 1 годині) російська мова вивчається за рахунок годин варіативної складової навчального плану.

Російська мова вивчається як окремий предмет з обов’язковим оцінюванням навчальних досягнень учнів та виставленням балів з даного предмету в документи про базову та повну загальну середню освіту.

Орфографічний практикум - 2 години на тиждень у 10 класі та 1,5 години в групі української філології 11-го класу за програмою курсу за вибором ОРФОГРАФІЧНИЙ ПРАКТИКУМ. 10-11 класи (авт. Л.М. Кочергіна за загальною редакцією К.В. Таранік-Ткачук), (Лист МОН України від 29.06.2010 № 1.4/18-Г-361). Курс вивчається з метою удосконалення орфографічних навичок учнів.

Робота з навчальними текстами – 1 година на тиждень у групі української філології 11-го класу за програмою курсу за вибором РОБОТА З НАВЧАЛЬНИМИ ТЕКСТАМИ. 10-11 класи (авт. О.М. Шуневич; за загальною редакцією К.В. Таранік-Ткачук), (Лист МОН України від 29.06.2010 № 1.4/18-Г-361). Курс вивчається з метою формування в учнів уміння працювати з навчальним текстом, залучаючи їх до пошуку, сприймання, розуміння та інтерпретації здобутої інформації.

Іноземна мова за три роки (німецька мова) -1 година на тиждень у

9-А класі (допрофіль іноземна філологія). Вивчається за програмою факультативного курсу ІНОЗЕМНА МОВА ЗА ТРИ РОКИ.

(авт. Л.М. Харламова, Т.Б.Оболенська,О.Х.Вознюк). Курс спрямовано на розширення світогляду, формування культури спілкування та загальний розвиток мовленнєвої та соціокультурної компетенції учнів.

Гіди-перекладачі (англійська мова) -1 година на тиждень у 8-А класі. Курс вивчається за програмою курсу за вибором ГІДИ-ПЕРЕКЛАДАЧІ. 8 клас (авт. Нікішина Н.М., Вочканова Т.В.), 35 годин (затверджено наказом МОН України від 28.10.2010 № 1021). Під час вивчення курсу учні оволодівають іноземною мовою як засобом спілкування, розвивають здібності щодо використання іноземної мови в діалозі культур. Головна мета курсу полягає у формуванні в учнів комунікативної компетенції, базою для якої є комунікативні вміння, сформовані на основі мовних знань і навичок, передбачених вимогами курсу.

Християнська етика -по 0,5 години у 5-му та 6-их класах за програмою курсу за вибором ОСНОВИ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ЕТИКИ (Лист МОН України від 29.06.2009 №8/1-2, Лист МОН України від 13.07.2010 №1/1-6347), вивчається протягом всього навчального року по 1 годині через тиждень. Метою вивчення курсу є формування в дітей традиційних для України християнських цінностей: благочестя, добра, любові, краси, гідності, обов’язку, честі та совісті.

Основи генетики людини - 0,5 години у математичній групі 11-го класу за програмою ОСНОВИ ГЕНЕТИКИ ЛЮДИНИ. 11 клас (авт. К.М. Задорожний), 17 годин (Лист МОН України від 21.10.2008 року № 1/11-5142). Мета курсу: розвиток в учнів творчих здібностей та стійких інтересів до вивчення як біології в цілому так і питань походження, еволюції та генетики людини зокрема, формування загальнонавчальних і спеціальних умінь вивчення живої природи.

Основи популяційної генетики людини - 0,5 години в математичній групі 11-го класу за програмою ОСНОВИ ПОПУЛЯЦІЙНОЇ ГЕНЕТИКИ ЛЮДИНИ. 11 клас (авт. Н.Ю.Матяш, С.А.Сябро), 17 годин (Лист МОН України від 21.10.2008 року № 1/11-5142). Мета курсу: формування в учнів знань з популяційної генетики людини, розуміння значення міграційних процесів, що відбуваються в конкретному регіоні, країні, планеті в цілому, їх вплив на незворотні зміни в популяціях.

Застосування похідної 1 година на тиждень у математичній групі 11 класу протягом року за програмою курсу за вибором для учнів 11 класів математичного та інформаційно-технологічного профілів ЗАСТОСУВАННЯ ПОХІДНОЇ. 11 клас (авт. А.С.Смішко), 35 годин (затверджено наказом МОН України від 28.10.2010 № 1021). Мета вивчення курсу – систематизація та поглиблення знань учнів про похідну та її застосування до розв’язування задач різних типів.

Готуємось до ЗНО 3 години на тиждень у 10 класі за програмою курсу за вибором ГОТУЄМОСЬ ДО ЗНО. 10-11 класи (авт. Апостолова Г.В.), (затверджено наказом МОН України від 28.10.2010 № 1021). Основне завдання курсу - розширення й поглиблення відомостей з окремих тем курсу алгебри та геометрії, завдання з яких пропонуються на ЗНО з математики.

Основи комп’ютерних презентацій - 1 година на тиждень у 8-Б класі протягом року за програмою курсу за вибором ОСНОВИ КОМП’ЮТЕРНИХ ПРЕЗЕНТАЦІЙ (авт. І.О. Завадський,Н.С.Прокопенко,Т.Г.Прощенко), (збірник «Програми для профільного навчання та допрофільної підготовки». – К.: Видавнича група BHV, Київ, 2009).

Даний курс впроваджується з метою розвитку вмінь створення комп’ютерних презентацій, підвищує результативність підготовки до олімпіад з інформаційних технологій та готує до подальшого вивчення теми на більш глибокому рівні.

Основи інтернету – 0,5 години в 9-Б класі за програмою курсу за вибором ОСНОВИ ІНТЕРНЕТУ (авт. Ю.О. Дорошенко, І.О. Завадський,

Н.С. Прокопенко), (збірник «Програми для профільного навчання та допрофільної підготовки». - К.: Видавнича група BHV, 2009. Даний курс упроваджується для поглибленого вивчення теми «Інтернет», що є необхідним у сучасних умовах розвитку інформаційних технологій і є основою для подальшого повноцінного використання інтернет-ресурсів у вивченні предметів та самоосвітньої діяльності школярів.

Подорож у світ економіки – по 1 годині на тиждень у 5-му та 6-Б класах за програмою ПОДОРОЖ У СВІТ ЕКОНОМІКИ (авт. Т.І. Гільберг, Г.В. Думанська), (збірник програм з економіки для загальноосвітніх навчальних закладів (для курсів за вибором). Ч.ІІ. – Кам'янець-Подільський: Аксіома, 2008). Вивчається як окремий предмет з обов’язковим оцінюванням навчальних досягнень учнів. Мета курсу забезпечення достатнього рівня життєвої компетентності у сфері економічних відносин на рівні держави, родини та окремої людини.

Початки економіки – по 1 годині на тиждень у 7-х класах за програмою ПОЧАТКИ ЕКОНОМІКИ (авт. Ю.В.Бицюра), (збірник програм з економіки для загальноосвітніх навчальних закладів (для курсів за вибором). Ч.ІІ. – Кам'янець-Подільський: Аксіома, 2008). Вивчається як окремий предмет з обов’язковим оцінюванням навчальних досягнень учнів. Мета курсу: забезпечити розвиток економічної культури, економічного мислення учнів, навчити їх критично мислити, самостійно здобувати та застосовувати знання.

ФАКУЛЬТАТИВИ

Шкільна риторика – по 1 годині на тиждень у 6-их класах за програмою факультативного курсу ШКІЛЬНА РИТОРИКА. 5-11 класи (Лист МОН України від 29.06.2010 № 1.4/18-Г-361). Мета вивчення курсу: стимулювання природних механізмів мовлення, освоєння учнями різних мовленнєвих жанрів, формування власного стилю мовлення. Курс сприятиме розумінню законів мовлення, побудови тексту.

Культурознавство англомовних країн – 1 година на тиждень у філологічній групі 11 класу за програмою факультативного курсу КУЛЬТУРОЗНАВСТВО АНГЛОМОВНИХ КРАЇН. 10-11 класи (авт.Н.М. Нікішина, О.А. Каташов) (затверджено наказом МОН України від 28.10.2010 № 1021). Головною метою курсу є:

· навчити учнів орієнтуватися в соціокультурних аспектах життєдіяльності мешканців США;

· формувати навички виходу із ситуацій комунікативних непорозумінь;

· виробляти вміння адаптуватися в іншомовному середовищі;

· сприяти засвоєнню ознак рідної культури в іншомовному оточенні.

Навчання ситуативного спілкування – по 1 годині на тиждень у 7-их класах за програмою факультативного курсу НАВЧАННЯ СИТУАТИВНОГО СПІЛКУВАННЯ. 6-7 класи (Лист ІІТЗО від 23.11.2011 року № 1.4/18-Г-781). Мета вивчення курсу направлена на оволодіння іноземною мовою як засобом спілкування. Досягнення її передбачає засвоєння норм сучасної англійської мови, що дає змогу набути знання про особливості спілкування в різноманітних сферах життєдіяльності.

Пізнаємо Україну – по 1 годині на тиждень у 8-А та 9-А класах за програмою факультативного курсу ПІЗНАЄМО УКРАЇНУ. 8-9 класи (Лист ІІТЗО від 04.07.2011 року № 1.4/18-Г-530). Програма курсу базується на результатах сучасних психолого-педагогічних та методичних досліджень, що розглядають навчання іноземних мов як процес особистісного розвитку учня та дають можливість гідно представляти країну, у якій ти живеш. Широко використовуються творчі, проектні, групові, інтерактивні форми роботи учнів. У програмі чітко визначено міжпредметні зв’язки в межах тематики спілкування.

Математичний калейдоскоп – по 1 годині на тиждень у 5-му та 6-Б класах за програмою факультативного курсу МАТЕМАТИЧНИЙ КАЛЕЙДОСКОП. 5-6 класи (авт. Гартфіл О.Р.), (затверджено наказом МОН України від 28.10.2010 № 1021). Основні завдання курсу – виявити й розширити математичні здібності учнів, сформувати стійкий інтерес учнів до вивчення математики, формувати логіку, інтуіцію та просторову уяву.

За лаштунками шкільної математики – 2 години на тиждень у 8-Б класі протягом навчального року за програмою факультативного курсу ЗА ЛАШТУНКАМИ ШКІЛЬНОЇ МАТЕМАТИКИ. 7-9 класи (авт. В.Г. Бевз, М.І. Бурда, Н.С. Прокопенко), (затверджено наказом МОН України від 28.10.2010 № 1021). Метою курсу є поглиблення й розширення знань учнів з певних тем шкільного курсу математики, ознайомлення учнів з деякими загальними математичними ідеями та формування в них математичної компетентності, розвиток умінь та навичок розв'язування більш складних і різноманітних математичних задач, що сприятиме подальшому успішному складанню ЗНО.

Факультативний курс з геометрії – 0,5 години у математичній групі 11-го класу протягом року за програмою ФАКУЛЬТАТИВНОГО КУРСУ З ГЕОМЕТРІЇ. 11 клас (авт. О.П. Веретільник, М.М. Хабарова, Г.І. Шатило), (затверджено наказом МОН України від 28.10.2010 № 1021). Метою курсу є систематизація та узагальнення знань, отриманих у процесі вивчення геометрії в 7-10 класах, повторення основних опорних фактів і методів розв’язування задач.

Основи програмування - 1 година на тиждень у 8-Б класі протягом року за програмою факультативного курсу ОСНОВИ ПРОГРАМУВАННЯ. 7-9 класи

(авт. С.Д.Вапнічний, В.В.Зубик, В.А. Ребрина). Навчання програмуванню дає змогу учням зрозуміти способи розробки програмних засобів, що поліпшує результати навчання з інформаційних технологій.

Методи розв’язування задач з кінематики, динаміки та законів збереження - 0,5 години в 10 класі вивчається за програмою курсів за вибором та факультативів з фізики та астрономії МЕТОДИ РОЗВ`ЯЗУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ЗАДАЧ (авт. Гельфгат І.М., Ненашев І.Ю.) (Лист МОН України від 19.06.2009 року № 1/11-4349). Метою вивчення курсу є розширення уявлення про теоретичні та експериментальні методи фізичної науки, залучення учнів до розв'язування задач підвищеної складності.

Методи розв’язування задач з термодинаміки та електродинаміки - 1 година на тиждень у математичній групі 11 класу вивчається за програмою курсів за вибором та факультативів з фізики та астрономії МЕТОДИ РОЗВ`ЯЗУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ЗАДАЧ (авт. Гельфгат І.М., Ненашев І.Ю.) (Лист МОН України від 19.06.2009 року № 1/11-4349). Метою вивчення курсу є розширення уявлення про теоретичні та експериментальні методи фізичної науки, залучення учнів до розв'язування задач підвищеної складності.

Сприяння просвітницькій роботі «рівний – рівному»серед молоді України щодо здорового способу життя по 1 годиніна тиждень протягом навчального року в 10-11 класах за програмою факультативного курсу СПРИЯННЯ ПРОСВІТНИЦЬКІЙ РОБОТІ «РІВНИЙ-РІВНОМУ» СЕРЕД МОЛОДІ УКРАЇНИ ЩОДО ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ. 10-11класи (авт. Н.О.Лещук, Ж.В.Савич) (Лист МОН України від 30.11.2006 № 1.4/18-1490). Курс введено з метою формування в учнів навичок здорового способу життя та профілактики ризикованої поведінки.

Креслення - по 0,5 години у 8-А, 8-Б класах та 1 година на тиждень у 9-Б класі за програмою КРЕСЛЕННЯ (Лист Міністерства освіти і науки України від 19.11.2013 № 1/11-17679). Вивчення курсу направлено на основ графічної грамотності школярів, що є важливою складовою технологічної підготовки.

Поділ класів на групи під час вивчення іноземних мов (1-11 класи), інформатики (10-11 класи), предмету «Захист Вітчизни» (10-11 класи) здійснюється відповідно до нормативів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 20.02.2002 №128.

Охорона тварин - по 1 годині на тиждень у 7-их класах за програмою факультативного курсу ОХОРОНА ТВАРИН (авт. О. Й.Буца, О.Є.Гнідець та ін.), 35 годин (Лист МОН України від 21.10.2008 № 1/11-5142). Факультативний курс має на меті формування в учнів систематичних знань про взаємозв’язок природи й суспільства людини, передбачає поєднання знань, переконань та готовності до безпосередньої діяльності з охорони тваринного світу.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)