АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мовні засоби для вираження негативного оцінювання

Читайте также:
  1. C. Надати хворому горизонтального положення тіла, ввести серцеві засоби.
  2. V. Оцінювання правописних (орфографічних і пунктуаційних) умінь учнів
  3. Апаратні і програмні засоби Internet. Протоколи TCP/IP. Доступ користувачів до мережі Internet, система адресації у мережі Internet.
  4. Безумовні рефлекси новонародженого
  5. Вербальні та невербальні засоби спілкування з аудиторією
  6. Висвітлення прав дитини через засоби масової інформації
  7. Відносні величини, форми їх вираження та види
  8. Господарсько-правові засоби захисту прав споживачів
  9. Групові засоби навчання.
  10. Дискредиційна та автоматична політика: сутність та засоби впливу на економіку; мультиплікатор видатків, податків та збалансованого бюджету.
  11. Загальні заходи та засоби регулювання параметрів мікроклімату.
  12. Засоби вирішення проблем

Однак не завжди рецензент погоджується з автором. Інформація «незгоди» вводиться в текст найчастіше за допомогою дієслів умовного способу як побажання (напр., хотілося б, доцільно було б, краще було б) або складнопідрядними реченнями із підрядни­ми умови. Це надає науковому викладу меншої категоричності. Водночас – це вияв наукового такту. Особливо це сто­сується завершальної частини рецензії, у якій аналізують прорахунки автора.

Зауважимо, що інформація з «мінусовою» позначкою подаєть­ся завжди в конкретній формі, без категоричних інтонацій, що свідчить про тактовність рецензентів. Приміром:

Суттєвий (серйозний) недолік наукової роботи по­лягає в непереконливості доведень.., у спро­щеному підході до.., у відсутності чіткої характеристики.., критичної оцінки...

До прорахунків роботи належать...

На нашу думку, варто скоротити...

Поза розглядом дослідження залишилися питання...

Автор не розглянув питання, що безпосе­редньо стосуються теми дослідження.

Серед недоліків дослідження – надмірна (невиправдана) категоричність висновків автора.

Зазначені недоліки мають рекомендаційний характер і не впли­вають на остаточні результати дослі­дження.

Вказані зауваження не впливають суттєво на загальну позитивну оцінку роботи.

Науковим текстам (і усному мовленню) властиве вживання своєрідного граматичного засобу мовного етикету: авторського «ми» (напр.: на наш погляд, вважаємо, ми переконані, ми дотримуємось іншої класифікації). Правомірність функціонування таких конструк­цій, що є наслідком еволюції авторського «я», залишається дис­кусійною, хоч і не суперечить нормам сучасної української мови.

Мовний етикет наукового мовлення, безперечно, узгоджується з нормами наукової етики. Скажімо, поява в тексті вислову «при­клад взято з» і цитат загалом свідчить не лише про повагу до авторитету інших, а й про дотримання етичних норм, бо, образно ка­жучи, лапки є своєрідною «валютою» за духовний борг перед попе­редниками в науці.

Отже, особливість наукового мовного етикету на проти­вагу текстам інших стилів, виявляється в тому, що етикетні вислови відображають специфічні правила мовної поведінки здебільшого одного з комунікантів. Вибір етикетної формули не залежить від віку, характеру взаємин науковців, місця й часу їх спілкування. Він повністю визначається формою наукової комунікації, її різно­видом, жанром і узгоджується зі структурою наукового тексту.

У скарбницю мовного етикету:

- Слушною є думка...

- Слушно вважати, що...

- Справедливе твердження...

- Справедливо стверджувати...

- Без сумніву, ви маєте рацію...

- Безперечно, ваші міркування є слушними...

- Дякую за увагу!

- Дякую за прихильне ставлення до мене!

- Дякую за запитання!

- Автор складає щиру подяку за цінні зауваження й поради...

- Ми ладні погодитись у цьому радше з...

- Навряд чи можна погодитись із твердженням...

- Краще було б...

- Доцільно було б...

- На наш погляд...; на нашу думку...

- Ми дотримуємось іншої класифікації...

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)