АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Глобальні економічні проблеми: сутність, види, динаміка

Читайте также:
  1. Альтернативні макроекономічні теорії.
  2. Безробіття, його причини, види,форми, та соціально-економічні наслідки.
  3. Безробіття: суть, структура, вимірювання та соціально – економічні наслідки.
  4. В якості економічної моделі справжнього соціалізму економічні радники Горбачова певний час вбачали
  5. Валовий внутрішній продукт: сутність, зміст його елементів за виробничим методом.
  6. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, паритет купівельної спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  7. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, парітет купів.спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  8. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, парітет купівельної спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  9. Видатки бюджету, їх сутність, склад і класифікація
  10. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  11. Види, форми та методи здійснення міжнародних інвестицій в Україні
  12. ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ: ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ В УКРАЇНІ - ПОТОЧНИЙ СТАН СПРАВ

 

Сучасний світовий економічний порядок тривалий час сприймався як складний, крихкий баланс різних сил і течій, нестійку рівновагу відцентрових і доцентрових тенденцій. Але в останнє десятиліття господарство в масштабі планети все більше постає як неподільний, цілісний організм з несформованим єдиним механізмом функціонування. У протиборстві різнопланових і різноспрямованих процесів, в зіткненні національних інтересів з глобальними викликами сучасності, через багато-образі господарських структур і економічної взаємодії пробиває дорогу тенденція до формування нової, більш високої за рівнем світової економічної спільноти.

Загострення загальних для всього людства глобальних проблем посилює зростання свідомості необхідність узгоджених дій по їх вирішенню. Виник і вже незворотній глобалізм світових економічних процесів, що означає необхідність створення союзу цивілізованих народів на базі загальнолюдських цінностей, сучасної вироблення оптимальних варіантів розвитку, поєднання інтересів особи, суспільства, держави високої ефективності праці та якості життя.

У сучасному світовому господарстві збільшується взаємозв'язок і взаємозалежність загальних і локальних, глобальних та національних інтересів. Складність і гострота економічних проблем світового господарства породжені самим типом сучасної цивілізації, рівнем і характером розвитку виробничих сил. На перший план перед людством висуваються такі загальні проблеми, як збереження миру на Землі, запобігання воєн - хімічних, бактеріологічних, а особливо термоядерних, припинення гонки озброєнь, розширення переходів, запобігати-щення локальних і глобальних збройних конфліктів.

Велику небезпеку для людства представляє катастрофічно погіршується стан навколишнього середовища, назріла необхідність спільного світового освоєння космосу, запасів світового океану.

Загальною турботою є паливно-енергетичний, а також сировинне забезпечення країн. Вимагає якнайшвидшого розв'язання і продовольча питання: він злободенний поки для багатьох країн. У цьому ряду стоять проблеми голоду, бідності, боротьба з епідеміями, зі страшними хворобами століття (рак, ішемією, СНІДом).

Великі проблеми існують і на ринку праці: проблеми зайнятості, зростання масової безробіття хвилює більшість розвинених і країн, що розвиваються.

Загалом колі проблем виділяється питання про охорону прав людини в сучасному світі, про звільнення його від надмірного державного контролю.

Глобальні проблеми зачіпають самі різні сторони життя людського суспільства (світову політику й економіку, міждержавні і міжнаціональні відносини, космічні та світові умови існування людей, масову свідомість людей), а тому потребують комплексного підходу та всебічного вивчення. Світова співтовариство здатне вирішити глобальні проблеми, лише об'єднавши зусилля і ресурси. Звідси виникає необхідність глобальної перебудови що склалася системи відносин - політичних і економічних.

У світі дедалі більше вкорінюється думку про необхідність досягнення міжнародного консенсусу. Сучасний період розвитку світового господарства характеризується завершенням смуги структурних криз в західній економіці, початком трансформації економіки країн Східної Європи і колишнього СРСР, прогнозованою на десятиліття.

Світ рухається по шляху інтеграції: від торгівлі та економічних зв'язків між окремими країнами до єдиного всесвітнього економічного комплексу. Одним з найголовніших умов нормального ефективного функціонування світової економіки, створення єдиного ринкового простору є, перш за все, повна свобода торгівлі між країнами, спільне вирішення більшості економічних проблем.

Проблеми взаємозалежності сучасного світу слід розглядати в контексті двох доповнюють один одного тенденцій - глоболізаціі та регіоналізації світу. Перша з них відображає якісно новий стан взаємозв'язків в політиці, економіці, екології. Зародившись у сфері торговельно-фінансових відносин як результат революції в галузі інформації та засобів зв'язку в 90-і рр.., ця тенденція стала все більше проявлятися в необхідності регулювання світового господарства на глобальному рівні і особливо в екологічному плані.

Друга тенденція, яка визначається як «багатополюсного», «багатополярність», виявляється в перерозподіл значення і ваги окремих країн і груп у світовій економіці.

З поступової втратою США ролі міжнародного економічного лідера висуваються «нові індустріальні країни»першого і другого покоління Азії та Латинської Америки; переорієнтовані на нове економічне мислення Китай, країни Східної Європи та СНД. Формуються великі регіональні економічні блоки, зони, розподіл сфери політичного та економічного впливу.

У цій ситуації проблема самозбереження, самопідтримки, самозабезпечення стає життєво важливою, що вимагає негайного і постійного дозволу.

Глобальні світові проблеми дуже різні. Проте вони мають ряд спільних рис, що дозволяють об'єднати їх в єдине ціле. До загальних рис належать:

кожна з них і всі вони разом принципово важливі для долі людства. Затримка з їх вирішенням загрожує загибеллю цивілізації або деградацією умов життя і виробничої діяльності на Землі;

вони характеризуються глибоким зв'язком між собою і взаємозв'язком своїх політичних, економічних і науково-технічних аспектів;

в них відбивається поглиблення та ускладнення світогосподарських зв'язків та інтернаціоналізація інших суспільних процесів на Землі;

вони можуть бути вирішені лише об'єднанням зусиль усіх держав і народів. Знайти рішення глобальних проблем, значить, забезпечити умови виживання всіх народів і подальшого розвитку цивілізації.

За своїм походженням, характером і способам вирішення глобальні проблеми поділяються на три групи:

перша група включає проблеми, пов'язані з взаємовідносинами розвинених і країн, що розвиваються (питання війни і миру, роззброєння та розвитку);

друга група охоплює проблеми, що виражають відносини в системі «людина - суспільство» (зростання народонаселення, боротьба з бідністю, голодом, хворобами, розвиток людини в умовах НТР);

третя група включає проблеми відносин у системі «суспільство - природа» (захист навколишнього середовища, ресурси, енергетика).

Центром і сполучною ланкою всього комплексу загальносвітових проблем є людина та її майбутнє.

Глобальні світові проблеми життєво важливі для людства. Їх невирішеність порож-дає загрозу для майбутнього всіх людей. Наприклад, НТР призвела до небаченого розвитку засобів руйнування і військової справи. Людина виявилася здатною знищити все живе на нашій планеті. Накопичених арсеналів, як вважають вчені, достатньо для того, щоб знищити 58 млрд. чоловік, або в 11,5 рази більше, ніж живе людей на Землі.

Ще один приклад. Небезпека для життя людей являє хімізація виробництва. З продуктами харчування, медикаментами, забрудненим повітрям різноманітні речовини, шкідливі для людини, проникають у його організм. Це згубно позначається на здоров'я людей, негативним чином впливає на фізичну повноцінність майбутнього покоління. Щороку від 1000 до 2000 нових хімічних речовин з непізнаним ефектом впливу на організм людини і навколишнє середовище надходить до споживачів. Всього ж сьогодні використовується 80 тис. хімічних речовин.

Небезпека глобальних проблем призводить до 2 висновків:

якщо тенденція розвитку цих проблем буде зберігатися, то протягом

наступного століття людство підійде до меж свого зростання. Найбільш імовірним буде досить різке і некерований падіння, як чисельності населення, так і промислового виробництва;

є можливість змінити дані тенденції зростання, стабілізувати економічне і екологічний стан людства, підтримати його в далекому майбутньому. Глобальне

рівновагу можна спроектувати таким чином, що потреби кожної людини на землі будуть задовольнятися, а його індивідуальний потенціал буде реалізовуватися.

В іншому випадку людству загрожують: міжнаціональні та міждержавні конфлікти, відсутність узгодженості в економічній сфері, неузгодженість в охороні навколишнього середовища, неотрегулірованность зростання населення, політичний авантюризм, занепад особистої і державної моралі, споживчий егоїзм, зростання кримінальних злочинів, націоналістичний і політичний тероризм, руйнівний поширення алкоголізму та наркоманії. І все ж безсумнівним є те, що людство знайде розумне рішення складного завдання здійснення необхідного і неминучого прогресу із збереженням людського в людині і природного в природі.

Не випадково, вже наприкінці 20-го століття все більш важливе значення надається вивченню проблем демографії; продовольчого забезпечення населення планети; ресурсів та їх заповнення; забезпечення безпеки та миру; охорони навколишнього середовища.

Прояв і подальше загострення цих проблем в планетарному масштабі настійно вимагає їх ретельного розгляду і пошуку шляхів їх вирішення також на глобальному рівні.

Глобальні проблеми дуже гострі і складні, тому вони перебувають у центрі уваги політичних і громадських діячів, літераторів і вчених-соціологів, юристів, географів, медиків, фізиків. Разом з тим у цих проблем є і яскраво виражений економічний аспект. Вони впливають на структуру відтворення, на динаміку економічних процесів, на пошук ефективних форм і методів управління. Послідовне вивчення глобальних проблем можливе лише в рамках аналізу системи світового господарства.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)