АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 3. СУСПІЛЬСТВО ЯК ОБ'ЄКТ ВИВЧЕННЯ СОЦІОЛОГІЇ

Поняття суспільства. Головні ознаки суспільства та сфери його життєдіяльності.

Суспільство як система. Основні компоненти суспільства. Сутність соціальної дії. Мотиви соціальної дії. Соціальна взаємодія. Соціальний зв'язок та його регуляція. Специфіка соціальних відносин.

Громадянське суспільство.

Типологія історичного розвитку суспільства: формаційний, цивілізаційний та технологічний підходи (концепції К. Маркса, Д. Белла, Е. Тоффлера, Ф.Фукуями, М.Кастельса).

Поняття соціального прогресу. Критерії, тенденції та механізми соціального прогресу.

Глобальний характер сучасного суспільного розвитку, урбанізація, модернізація, інформаційна революція. Рекомендована література: 17, 28, 35, 44, 45, 47, 51, 61, 64, 84, 85.

Практичне заняття №4. Визначення суспільства та ступені

його розвитку ПЛАН:

1. Поняття суспільства та його основні ознаки.

2. Політична, економічна, соціальна та духовна сфери суспільства.

3. Громадянське суспільство та його вплив на соціальні процеси.
Рекомендована література: 35, 38, 44, 45, 51, 61, 64, 67, 84, 85.


 




Методичні поради:

Готуючись до практичного заняття, слід зрозуміти сутність терміна "суспільство", навчитися розрізняти поняття "суспільство", "держава", "країна" і скласти уявлення про різні типи суспільства та сформувати вміння їх розділяти..

Суспільство - це сукупність людей, об'єднаних історично сформованими формами взаємозв'язку і взаємодії з метою задоволення своїх потреб, що характеризується стійкістю і цілісністю, самовідтворенням і самодостатністю, саморегульованістю і саморозвитком, досягненням такого рівня культури, коли з'являються особливі соціальні норми і цінності, які лежать в основі взаємозв'язку і взаємодії людей.

"Країна" - це поняття, що відбиває переважно географічну характеристику частини нашої планети, визначеної межами незалежної держави.

"Держава" - поняття, що відбиває головне в політичній системі країни і тому виступає як найважливіша категорія, насамперед політології.

"Суспільство" - поняття, що безпосередньо характеризує соціальну організацію країни і тому займає центральне місце в системі категорій соціології. Суспільство не обов'язково відповідає політичним межам.

Основними ознаками суспільства є: спільна територія, загальноприйнята система норм і цінностей, система культури, що є основою зв'язків між людьми, саморегуляція, саморозвиток та автономність. Існують такі історичні типи суспільства: традиційне, індустріальне та постіндустріальне.

Структурними елементами (підсистемами) суспільства є: економічна, соціальна, політична та ідеологічна.

Уявлення про суспільство як соціальну систему полягає в тому, що суспільство - цілісна система елементів (підсистем), що знаходяться в стані тісного взаємозв'язку. Кожна підсистема складається із своїх власних блоків і елементів, які виконують свої функції цілісного соціального організму. Кожна підсистема, у свою чергу, має чотири підсистеми, які виконують такі функції: адаптації (А), ціледосягнення (С), інтеграції (І) та підтримання латентного взірця (Ь). В ході адаптації соціальної системи до внутрішнього та зовнішнього середовища їй доводиться стикатися із всіма чотирма


підсистемами в цілях підтримання свого існування та досягнення більш високого рівня інтеграції.

Основне завдання системного підходу в дослідженні суспільства складається в об'єднанні різних знань із приводу суспільства в цілісну систему, що могла б стати теорією суспільства.

Завдання для самостійної роботи:

1. Дайте визначення поняттям і внесіть їх до термінологічного
словника: "ознаки суспільства", "елементи суспільства",
"соціальні зміни", "соціальна система", "структурні соціальні
зміни", "процесуальні соціальні зміни", "функціональні
соціальні зміни", "мотиваційні соціальні зміни", "цивілізація",
"фактори соціальних змін", "трансформація суспільства".

2. Перевірте свої знання про структуру суспільства, зробивши
порівняльний аналіз основних ознак простого та складного
суспільства, заповни вши таблицю:

Ознаки простого суспільства Ознаки складного суспільства
1. 1.
2. 2.
3. 3.

3. Проаналізуйте основні фактори, що впливають на процес соціальних змін та зробіть порівняльний аналіз двох теорій —

функціоналізму і конфліктології, виходячи з основних тез цих теорій про суть соціальних змін.

Запитання для самоконтролю:

1. Що таке суспільство?

2. Чому людина не може існувати поза суспільством?

3. Чим відрізняється від інших наук соціологічне пояснення
виникнення суспільства?

4. Які історичні типи суспільства ви знаєте?

5. Як суспільство розглядається з позицій системного аналізу?

6. Які структурні елементи включає в себе суспільство?

7. Що таке "соціальна система" та "соціальна структура"?

8. До якого типу суспільства ви віднесли б сучасну Україну?

9. Які ви знаєте приклади еволюційних та революційних змін у різні
періоди розвитку українського суспільства?


Практичне заняття №5.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)