АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кілька сегментів насильства в сім'ї

 

Заперечення.
У сімейних відносинах, як засіб маніпуляції іншою людиною, можна зустріти таку поведінку, як приниження, через знецінення особистості. До принизливого поводження можна віднести образа, зневага, байдужість і прізвиська. Кожен з цих аспектів різною мірою пригнічує і травмує особистість.
Можна зустріти такий випадки коли на перший погляд потреби дитини задовольнялися з боку батьків, але не було чуттєвого, теплого ставлення. Саме байдужість батьків до дитини, послужило освітою емоційної травми. У подальшому, такий травмований чоловік ставився байдуже до себе і до людей, вважаючи за краще залишатися осторонь від відносин, побоюючись повторення досвіду відкидання.
Отримана емоційна травма, супроводжується глибокою образою і таємним бажанням помсти. Діти, не здатні протистояти батьківського авторитету, вихлюпують свою образу і злість на однолітків, або тих, хто їх молодших або слабкіше.
Ряд заборон.
Кожен з членів сім'ї, має свої потреби, тільки от, задовольняються чи вони, це вже окрема розмова. Нав'язування своїх інтересів, задоволення власних амбіцій всупереч бажанню іншої людини, породжує напругу у взаєминах.
Будь-яке насильство супроводжується внутрішньоособистісних конфліктів між реальними обставинами і бажаннями людини. Дитина, на відміну від дорослої людини, в рідкісній мірою здатна протистояти вимогам батьків, оскільки багато в чому просто залежимо від батьків. Часом дитина вибирає підкорятися думкам батьків всупереч своїй волі, побоюючись відкидання з боку батьків у разі непокори.
Батьки мають звичку, вибирати за дитину їхні інтереси, і в деяких ситуаціях, це цілком нормально, якщо це не суперечить волі дитини.
- Я краще знаю, що тобі потрібно!
Сексуальне насильство - інструментальне ставлення до тіла. Цікаво, що правоохоронні органи в Росії та Україні, не приділяють належної уваги сексуальному насильству, що стався між чоловіком і дружиною, якщо воно не супроводжувалося фізичними погрозами або застосуванням сили. У багатьох інших країнах, сексуальне насильство в сім'ї, відноситься до особливо тяжких злочинів.
Глузування про тіло. Подібний насильством в сім'ї я зустрічаюся досить часто. Справа в тому, що так, як ставляться батьки до тіла дитини, і формує ставлення цієї дитини до свого тіла, і самому собі в цілому. Глузування про тіло, травмують іншої людини, пригнічуючи його особистість, і знижуючи його здатність протистояти образам.
Насправді, не обов'язково дитині мати «дефекти» тіла, щоб утворився привід для приниження, досить того, що батьки упереджено ставляться до дитини.
Глузування про тіло, можуть нести відтінок для іронії чи жарту, не підозрюючи абсолютно, що такою поведінкою можна нанести емоційну травму.
Відсутність здорової моделі поведінки між чоловіком і жінкою. Основна функція батьків, це рольової зразок для дітей. Модель поведінки батьків, копіюється, і переноситься ними у доросле життя. Якщо відсутній один з батьків, то у дитини не формується досвід відносин. У нього немає досвіду «входження» у відносини, вихід із кризових ситуацій, примирення
У класичному прикладі, якщо в сім'ї немає батька, у дівчинки-дитини, не формується відносини з чоловічою статтю. Надалі, висока ймовірність того, що ця дівчина буде зазнавати труднощів з чоловічою статтю. У випадку з хлопчиком-дитиною, за відсутністю батька, він не буде отримувати в належній мірі розвиток своєї чоловічої ідентичності.
Якщо в родині присутні обоє батьків, але між ними немає здорової моделі поведінки, це порушує не в меншій мірі розвиток дитини, ніж відсутність одного з батьків.
Маніпулювання дітьми. Будь-який вид маніпулювання дітьми, є насильством до дітей.
- Якщо ти не прибереш в кімнаті, то гуляти сьогодні не підеш.
Таким чином батьки управляють дітьми, шантажуючи їх і підпорядковуючи своїм потребам.
Загрози фізичним насильством.
Це передбачає будь-який вид загрози застосування фізичної сили для контролю. «Я вб'ю тебе, якщо ти не заткнешся» або «Я зламаю тобі шию», «Якщо ти не перестанеш себе погано вести, то отримаєш від мене». Більшість людей не загрожують своїм партнерам, але кривдник може для виправдання своєї поведінки сказати, що так все розмовляють. Існування загроз у просторі сімейних відносин - ознака, на яку слід звернути увагу, поки справа не дійшла до їх безпосередньої реалізації.
Побої, ляпаси - це вже безпосередньо фізичне насильство.
Ізоляція. Багато батьків, в «благих» цілях, за всіма нормами педагогіки, карають дітей через ізоляцію (відкидання). Прикладом добре служить міра покарання, як ставити дитину в кут, закривати в кімнаті, комірці...
У подружніх парах, зустрічається модель, в якій один з подружжя, ігнорує іншого, через ізоляцію.
- Мені з тобою важко, тому, раз ти мене не розумієш, я піду поживу у мами. А ти поки подумай, і спробуй, як без мене жити.
До такого насильства в сім'ї як ізоляція, можна віднести досить поширене поведінка, коли один з партнерів просить іншого, не залишати його одного, не зустрічатися з батьками, друзями. У випадку невиконання прохання, партнер може вибрати такий спосіб поведінки, як шантаж.
- Вибирай, або я, або подруги.
- Я так розумію, що тобі риболовля (хобі) дорожче, ніж я?! Вибирай, що для тебе важливіше.
Публічне приниження. Безумовно, кожен член сім'ї, має право виявляти свої почуття, але тільки особисто, без присутності сторонніх. Публічне приниження служить посиленням особистої образи.
Прикладом послужить класичне поведінка, в якому дружина випившого чоловіка, голосить, соромить його на людях, вважаючи, що в нього прокинеться почуття сорому і відповідальності, і він перестане вживати алкоголь. Тільки дружина не знає, що через отриманого публічного приниження, і виникла тривоги, чоловік ще більше нап'ється, щоб заглушити душевний біль.
Критика -це оцінюєче судження, яке часто містить негативне забарвлення.
Сарказм - жорстока насмішка, яка може відкриватися позитивним судженням, але в цілому, завжди містить негативне забарвлення і вказує на недолік людини. Сарказм, це пригнічена агресія, яка виражається в прихованій формі.
Одна дівчина говорить інший:
- Ось ти у нас Олена- актриса... талановита... як вип'єш на корпоративі, так відразу починаєш виконувати... давай, повтори сьогодні своє шоу!
Схоже на жарт, навіть нагадує комплімент, але з такою язвінкой...
Залякування Богом.
- Якщо ти не перестанеш себе погано вести, Бог тебе покарає, і ти будеш горіти в пеклі.
Основний принцип залякування, це маніпуляція іншою людиною заради своїх цілей, всупереч інтересам іншої людини.
Залякування жестами. Замахування рукою на дитину, або на одного з членів сім'ї, так само ставиться до насильства. Таку модель поведінки можна зустріти без праці.
Руйнування особистих речей.
Для контролю над іншим, з метою підпорядкування, заподіянням емоційної травми, кривдник здатний зруйнувати особисті речі іншої людини. Як правило, вибираються «улюблені» речі, так як за допомогою їх, можна швидше досягти бажаного результату приниження та образи. Дружина, наприклад, може зіпсувати автомобіль, який дуже подобається чоловікові, а чоловік, зіпсувати гарну річ дружини.
Контролювання поведінки.
Це недовіра, обмеження особистого простору, дій, кола інтересів, спілкування, так само може бути зайві ревнощі.
Економічне насильство - це спроби позбавлення одним дорослим членом сім'ї іншого можливості розпоряджатися сімейним бюджетом, мати засоби і права розпоряджатися ними на свій розсуд, економічний тиск на неповнолітніх дітей і т.д.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)