АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика типів виробництва

Читайте также:
  1. V. Характеристика современного гражданского права
  2. Анализ возможных мест утечки веществ и характеристика этих веществ.
  3. Бактерии, их характеристика
  4. Билет №6.Типы культуры,их характеристика
  5. В 1. Перенос расплавленного металла в сварочной дуге. Силы, действующие в дуге на расплавленный металл, общая характеристика.
  6. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения, КЕО.
  7. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения. КЕО
  8. В 4. Характеристика процесса горения. Виды горения. Горючие вещества Взрывопожароопасные свойства ГВ.
  9. В-7 Общая характеристика первобытного общества?
  10. Валовой национальный продукт и валовой внутренний продукт: их структура и сравнительная характеристика.
  11. Ведущие отрасли права РФ (краткая характеристика).
  12. Взаємозв'язок сукупного попиту та сукупної пропозиції. Рівноважний обсяг виробництва.

Розрізняють три типи виробництва: одиничне, серійне, масове.

Одиничне виробництво
Х арактерізуется виготовленням штучних, як правило, унікальних, виробів різноманітного виду і призначення, широкого асортименту і малим обсягом випуску однакових виробів. Зразки або не повторюються, або повторюються нерегулярно. Робочі місця не мають глибокої спеціалізації. Неможливо постійне закріплення операцій за окремими робочими місцями, і коефіцієнт спеціалізації більше 40 деталеоперацій на одне робоче місце. Спеціалізація таких робочих місць обумовлена ​​тільки їх технологічної характеристикою і розмірами оброблюваних виробів. При цьому виробництві застосовують універсальне устаткування, і в основному послідовний вид руху партії деталей по операціях технологічного процесу. Заводи мають складну виробничу структуру, а цехи спеціалізовані за технологічним принципом. Таким чином, ми можемо виділити наступні особливості одиничного виробництва:
- Непостійний характер виробничого процесу;
- Широка і непостійна номенклатура виробів;
- Розосередження виробництва за спеціалізованими підрозділами підприємства;
- Виготовлення продукції на основі індивідуальних (на кожен виріб) замовлень;
- Використання в процесі виробництва працівників високої кваліфікації; підвищена тривалість виробничого циклу;
- Контроль якості кожного готового виробу.
До одиничного виробництва відноситься випуск найбільших машин, унікальних приладів, обладнання, потужних гідравлічних турбін і генераторів, прокатних станів, крокуючих екскаваторів, атомних реакторів та інших виробів, а також нестандартної продукції за індивідуальними замовленнями.
Серійне виробництво
Характеризується випуском партіями однорідної продукції протягом встановленого періоду часу. Серійне виробництво характеризується виготовленням обмеженого асортименту продукції. Партії (серії) виробів повторюються через певні проміжки часу. У залежності від розміру серії розрізняють дрібносерійне, среднесерійное і великосерійне виробництва.
Продукцією серійного виробництва є стандартна продукція, наприклад машини встановленого типу, що випускаються зазвичай у більш значних кількостях (металорізальні верстати, насоси, компресори, обладнання хімічної та харчової промисловості).
Відмінні рисами серійного виробництва є:
- Виробництво серіями щодо обмеженої номенклатури повторюваної продукції;
- Щодо нетривала тривалість виробничого циклу;
- Типізація технологічного процесу;
- Наявність спеціалізованого обладнання та робочих місць;
- Використання в процесі виробництва робітників середньої кваліфікації;
- Механізація контролю якості продукції.
Дрібносерійне виробництво тяжіє до одиничного: вироби випускаються малими серіями широкої номенклатури, їх повторюваність у програмі підприємства або відсутня, або нерегулярна, а розміри серій коливаються; підприємство постійно освоює нові вироби і припиняє випуск раніше освоєних. За робітниками місцями закріплена широка номенклатура операцій. Обладнання, види рухів, форми спеціалізації і виробнича структура практично ті ж, що і при одиничному виробництві.
Среднесерійное виробництво характерне тим, що вироби випускаються досить великими серіями обмеженою номенклатури; серії повторюються з неабиякою регулярністю. За робітниками місцями закріплена більш вузька номенклатура операцій. Устаткування універсальне і спеціальне, вид руху предметів праці - паралельно-послідовний. Заводи мають розвинену виробничу структуру, заготівельні цехи спеціалізуються за технологічним принципом, а в механоскладальних цехах створюються предметно-замкнуті ділянки.
Великосерійне виробництво характерне виготовленням продукції великими серіями дуже вузької номенклатури. При цьому найважливіші види продукції можуть випускатися безперервно. Робочі місця спеціалізовані, устаткування звичайно спеціальна, види рухів предметів праці-паралельно-послідовний і паралельний. Заводи мають просту виробничу структуру, обробні та складальні цехи спеціалізовані за предметним принципом, а заготівельні - за технологічним.
Переваги серійного виробництва:
- Висока ефективність використання прогресивного обладнання і технології;
- Детальна розробка технології, яка проводиться з високою ефективністю, тому що витрати на неї розподіляються на відносно велику кількість виробів;
- Рідкісна переналажіваемость виробництва з одного виробу на інше, що економить чимало часу і витрат у порівнянні з одиничним виробництвом.
Масове виробництво
Характеризується випуском у великих обсягах обмеженої номенклатури виробів протягом тривалого часу. Масове виробництво характеризується виготовленням окремих видів продукції у великих кількостях на вузькоспеціалізованих робочих місцях протягом тривалого періоду. Механізація і автоматизація масового виробництва дозволяють значно знизити частку ручної праці. Для масового виробництва характерні незмінна номенклатура виробів, що виготовляються, спеціалізація робочих місць на виконанні однієї постійно закріпленої операції, застосування спеціального обладнання, невелика трудомісткість і тривалість виробничого процесу, висока автоматизація і механізація.
Собівартість продукції масового виробництва в порівнянні з продукцією одиничного і серійного виробництва мінімальна. Цей тип виробництва економічно доцільний при досить великому обсязі випуску продукції. Необхідною умовою масового виробництва є наявність стійкого та значного попиту на продукцію. В умовах економічної кризи масове виробництво стає найбільш уразливим.
Прикладами такого виробництва можуть служити процеси виготовлення автомобілів, комп'ютерів, побутової електронної техніки, шарикопідшипників; масове обслуговування у сфері сервісу - процеси функціонування метро, ​​універмагів, аеропортів.
Основними відмітними рисами масового виробництва є:
- Висока ступінь спеціалізації виробництва;
- Безперервність виробничого процесу;
- Автоматизація технологічного процесу;
- Стандартизація та уніфікація деталей, вузлів і агрегатів;
- Диспетчеризація виробництва;
- Автоматизація контролю якості продукції.
На підприємствах з масовим характером виробництва за робочими місцями закріплюється вузька номенклатура операцій, всі вироби виготовляються одночасно і паралельно, обладнання спеціальне, вид руху предметів праці - паралельний. Цехи і ділянки спеціалізовані переважно за предметним принципом. Заводи мають просту і чітко визначену виробничу структуру.
У порівнянні з серійним і одиничним цей тип виробництва має ряд переваг:
- З'являється можливість впровадження заздалегідь розробленого технологічного процесу, застосування спеціалізованого устаткування і розміщення його по ходу технологічних операцій;
- Створюються умови для підвищення продуктивності праці робітників, які обслуговують спеціалізоване обладнання, зростання їх кваліфікації;
- Спрощується розробка планів і норм у виробництві, організація обліку та управління.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)