АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

III. ПРО РАДУ НАРОДНІХ КОМІСАРІВ І НАРОДНІ КОМІСАРІЯТИ АМСРР

Читайте также:
  1. Глобальні проблеми сучасності. Міжнародні організації
  2. Державні і міжнародні
  3. Інституційні посередники в міжнародній економічній діяльності України
  4. КВІТНЯ – ДЕНЬ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ. МІЖНАРОДНІЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ РАДІАЦІЙНИХ АВАРІЙ І КАТАСТРОФ
  5. Міжнародна економічна інтеграція. Провідні міжнародні економічні об’єднання.
  6. Міжнародні валютно-фінансові організації
  7. Міжнародні економічні аспекти вирішення екологічних проблем.
  8. Міжнародні економічні відносини.
  9. Міжнародні концепції встановлення інвалідності
  10. Міжнародні організації з соціального підприємництва
  11. Міжнародні правила ІНКОТЕРМС, що використовуються в сфері зовнішньоекономічної діяльності

23. Раду Народніх Комісарів Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки утворює Центральний Виконавчий Комітет АМСРР у складі:

Голови Ради Народніх Комісарів і Народніх Комісарів, що стоять на чолі окремих Народніх Комісаріятів АМСРР.

1) Народнього Комісара Внутрішніх Справ,

2) Народнього Комісара Юстиції,

3) Народнього Комісара Освіти,

4) Народнього Комісара Соціяльного Забезпечення,

5) Народнього Комісара Охорони Здоров'я,

6) Народнього Комісара Земельних Справ,

7) Народнього Комісара Фінансів,

8) Народнього Комісара Внутрішньої Торгівлі,

9) Народнього Комісара Робітничо-Селянської Інспекції,

10) Народнього Комісара Праці, й

11) Голови Ради Народнього Господарства.

Примітка. Ті чи инші з перечислених у цьому артикулі Нарко­матів можуть бути об'єднані в одному апараті на підставі постанови Мол­давського Центрального Виконавчого Комітету, що її затвердив Всеу­країнський Центральний Виконавчий Комітет.

24. Уповноважені загальносоюзних Народніх Комісаріятів при УСРР мають при АМСРР своїх представників, безпосередньо їм підпорядкова­них. Зазначені представники увіходять до Ради Народніх Комісарів АМСРР з дорадчим голосом.

25. При Раді Народніх Комісарів АМСРР організується на правах об'єднаних народніх Комісаріятів Статистичне Управління й Державне Політичне Управління; особи, що стоять на чолі їх, увіходять з правом до­радчого голосу до Ради Народніх Комісарів АМСРР.

26. У склад Ради Народніх Комісарів АМСРР Молдавський Цент­ральний Виконавчий Комітет може вводити з правом ухвального або до­радчого голосу й инших осіб.

27. Рада Народніх Комісарів АМСРР відповідає за свою діяльність так перед Молдавським Центральним Виконавчим Комітетом, як і перед Всеукраїнським Центральним Виконавчим Комітетом, і здійснює свою діяльність так під керівництвом Центрального Виконавчого Комітету Ав­тономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки, як і Всеу­країнського Центрального Виконавчого Комітету, Ради Народніх Комісарів УСРР і Української Економічної Наради.

28. Постанови Ради Народніх Комісарів АМСРР може касувати так Молдавський Центральний Виконавчий Комітет, як і Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет.

Примітка. Раді Народніх Комісарів УСРР належить право при­пиняти постанови Ради Народніх Комісарів АМСРР, подаючи про ска­сування цих постанов до Президії Всеукраїнського Центрального Вико­навчого Комітету.

29. Народні Комісаріяти АМСРР розподіляються на:

а) необ'єднані, що до числа їх належать Народні Комісаріяти: Внутрішніх Справ, Охорони Здоров'я, Земельних Справ, Народньої Освіти, Соціяльного Забезпечення і Юстиції;

б) об'єднані з однойменними народніми Комісаріятами УСРР, що до числа цих наркоматів належать Народні Комісаріяти: Внутрішньої Торгівлі, Праці, Робітничо-Селянської Інспекції, Фінансів, Рада Народ­ного Господарства й на правах народних Комісаріятів — Статистичне Уп­равління й Державне Політичне Управління.

ЗО. Народніх Комісарів, що стоять на чолі необ'єднаних Народніх Комісаріятів АМСРР: Внутрішніх Справ, Охорони Здоров'я, Земельних Справ, Народньої Освіти, Соціяльного Забезпечення й Юстиції обирає Молдавський Центральний Виконавчий Комітет з тим, що Народнього Комісара Юстиції і Прокурора АМСРР — за згодою з Народнім Комісаріятом Юстиції УСРР.

51. Необ'єднані Народні Комісаріяти Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки підпорядковані безпосередньо Центральному Виконавчому Комітетові й Раді Народніх Комісарів АМСРР і здійснюють свою діяльність під їхнім керівництвом.

Необ'єднані Народні Комісаріяти Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки відповідним однойменним не­об'єднаним Народнім Комісаріятам УСРР не підпорядковані, але повинні виконувати окремі завдання останніх, що не ламають внутрішньої авто­номії АМСРР, а також подавати їм всі жадані відомості й звіти.

Примітка. Межі й порядок підлеглости Прокурора Республіки АМСРР Прокуророві Республіки УСРР установляється особливим за­коном, що його видає Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет.

32. Обіжники, що їх видають необ'єднані Народні Комісаріяти УСРР на тлумачення законів УСРР, які чинні також на території АМСРР (арт. 4-й цієї конституції), обов'язкові для необ'єднаних Народніх Комісаріятів АМСРР, але їх може припинити Молдавський Центральний Виконавчий Комітет (і його Президія) в разі явної невідповідности законові. Про таке припинення Молдавський Центральний Виконавчий Комітет негайно оповіщає Раді Народніх Комісарів УСРР і відповідним Народнім Комісаріятам УСРР.

33. Народніх Комісарів Внутрішньої Торгівлі, Праці, Робітничо-Се­лянської Інспекції, Фінансів, Голову Ради Народнього Господарства, Керовничого Статистичного Управління й Голову Державного Політичного Управління, що стоять на чолі об'єднаних Народніх Комісаріятів і цент­ральних установ АМСРР, обирає Молдавський Центральний Виконав­чий Комітет за погодженням з відповідними однойменними об'єднаними Народніми Комісаріятами УСРР.

34. Об'єднані Народні Комісаріяти АМСРР, підлягаючи Молдавсь­кому Центральному Виконавчому Комітетові й Раді Народніх Комі­саріятів АМСРР, здійснюють у своїй діяльності директиви й завдання відповідних об'єднаних Народніх Комісаріятів УСРР і підконтрольні їм.

35. Обіжники, постанови й розпорядження об'єднаних Народніх Комісаріятів УСРР є обов'язкові для об'єднаних Народніх Комісаріятів АМСРР.

Зазначені обіжники, постанови й розпорядження може припинити Молдавський Центральний Виконавчий Комітет (і його Президія) в разі, якщо вони явно не відповідають законам Союзу РСР або УСРР. Про та­ке припинення Молдавський Центральний Виконавчий Комітет негайно оповіщає Раді Народніх Комісарів УСРР і відповідним Народнім Комісаріятам УСРР.

Примітка. Всі розпорядження й завдання об'єднаних Народніх Комісаріятів УСРР належить провадити через відповідні об'єднані На­родні Комісаріяти АМСРР.

36. Звання Народнього Комісара АМСРР належить виключно чле­нам Ради Народніх Комісарів АМСРР, перечисленим у арт, 23 Консти­туції, і ніяким иншим представникам влади в АМСРР надане бути не мо­же.

IV. ОРГАНІЗАЦІЯ ВЛАДИ НА МІСЦЯХ У АМСРР

37. За органи влади на місцях у Автономній Молдавській Соціялістичній Радянської Республіці є:

а) Ради Робітничих, Селянських і Червоноармійських Депутатів (міські й сільські),

6) З'їзди Рад (районові) і Виконавчі Комітети (виконкоми), що їх во­ни обирають.

38. Вибори до місцевих органів влади провадяться на підставі загаль­ного виборчого закону УСРР.

39. Адміністративно-територіальний поділ Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки встановлює Молдавський Цент­ральний Виконавчий Комітет і затверджує Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет.

V. ПРО ОРГАНІЗАЦІЮ ОРГАНІВ ЮСТИЦІЇ АМСРР

40. Судові органи Автономної Молдавської Соціялістичної Радянсь­кої Республіки засновуються й вони діють на підставах, законами Союзу РСР і УСРР і правилами цієї Конституції установлених.

41. На території Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки засновується Головний Суд, що діє на підставі особливого про нього положення, затвердженого Всеукраїнським Центральним Виконав­чим Комітетом.

42. На Головний Суд Автономної Молдавської Соціялістичної Ра­дянської Республіки покладається:

а) загально тлумачити (пленумом) місцеві закони в справах судової практики;

б) розвязувати прохання про перегляд справ, що їх розвязали народні суди АМСРР на підставі знову виявлених обставин;

в) касувати, порядком погляду, присуди й вироки народніх судів АМСРР;

г) розглядати, касаційно-ревізійним порядком, присуди й вироки на­родніх судів АМСРР з правом їх касувати й виправляти в межах і випад­ках Положенням про Головний Суд АМСРР, передбачених;

д) розвязувати, як судові першої інстанції, справи особливої важливости, а також що до звинувачення вищих урядових осіб АМСРР у злочи­нах по посаді, з винятком тих випадків, коли такі справи спеціяльною по­становою Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету передано на розгляд Найвищому Судові УСРР;

е) розвязувати инші справи, згідно з Положенням про Головний Суд АМСРР.

43. З касаційно-ревізійного погляду Головний Суд АМСРР підлягає контролі Найвищого Суду УСРР.

44. Адміністративно-організаційні функції, що до судових установ, що знаходяться на території АМСРР, покладаються на Народній Комісаріят Юстиції АМСРР.

VI. ПРО БЮДЖЕТ АМСРР

45. Державні прибутки й видатки Автономної Молдавської Соціялі­стичної Радянської Республіки об'єднуються в Ті державному бюджеті, що входить у склад бюджету Української Соціялістичної Радянської Рес­публіки.

46. Державний бюджет Автономної Молдавської Соціялістичної Ра­дянської Республіки після того, як його розгляне й затвердить Молдавсь­кий З'їзд Рад, або у випадках у примітці до артикулу 15 цієї Конституції зазначених. Молдавський Центральний Виконавчий Комітет подає вста­новленим порядком на затвердження Всеукраїнському Центральному Ви­конавчому Комітетові і його включається в склад державного бюджету Української Соціялістичної Радянської Республіки.

Примітка. Докладно бюджетові права Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки, а також порядок складання, за­твердження й виконання її бюджету визначається особливим законом, що його видає Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет.

47. Місцевий бюджет Автономної Молдавської Соціялістичної Ра­дянської Республіки регулюється тимчасовим Положенням про місцеві фінанси.

VII. ПРО ГЕРБ І ПРАПОР АМСРР

48. Молдавська Соціялістична Радянська Республіка має свій дер­жавний герб і прапор, що їх установлює Молдавський Центральний Вико­навчий Комітет і затверджує Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет.

Болта. 23 квітня 1925 р.

Голова Першого Молдавського З'їзду Рад Старий

Секретар Першого Молдавського З'їзду Рад Бочачер

Харків, дня 10 травня 1925 р.

Голова IX Всеукраїнського З'їзду Рад Петровський

Секретар IX Всеукраїнського З'їзду Рад А.Буценко

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)