АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК З ГОСПОДАРСЬКОГО ПРАВА

Читайте также:
  1. I. Значение владения движимыми вещами (бумагами на предъявителя и правами требования как вещами)
  2. I. Общее понятие о вещных правах на чужую вещь
  3. I. Права угодий в чужих имениях и общее понятие о сервитутах
  4. II. Общее понятие об ограничениях права собственности
  5. II. Права и обязанности Нанимателя
  6. II. Права и обязанности Сторон
  7. II. Права Исполнителя, Заказчика и Обучающегося
  8. II. Права Исполнителя, Заказчика и Обучающегося
  9. II. Способы приобретения права собственности на движимые вещи
  10. III. Виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення
  11. III. Залог (заклад) движимости, ипотека движимости и залог права
  12. IV. Права присвоения

 

Агентська діяльність (комерційне посередництво) – вид підприємницької діяльності, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб’єктам господарювання при здійсненні ними господарської діяльності шляхом посередництва від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок суб’єкта, якого він представляє.

 

Агентська діяльність страхова – вид діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, уповноважених діяти від імені й на підставі доручення одного чи більшої кількості страховиків щодо рекламування, консультування, пропонування страхувальникам страхових послуг і виконання роботи, пов’язаної з укладенням та виконанням договорів страхування (підготовка і укладення договорів страхування, виконання робіт з обслуговування договорів), у тому числі оформлення необхідних документів для своєчасної виплати страхових сум або страхового відшкодування, а також здійснення цих виплат.

 

Адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу (ЄС) – процес зближення і поступового приведення законодавства України у відповідність із законодавством ЄС.

 

Адміністративно-господарські санкції – заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб’єкта господарювання та ліквідацію його наслідків. До таких заходів належать: вилучення прибутку, адміністративно-господарський штраф, стягнення зборів (обов’язкових платежів), зупинення операцій за рахунками суб’єктів господарювання, застосування антидемпінгових заходів, припинення експортно-імпортних операцій, застосування індивідуального режиму ліцензування, зупинення дії ліцензії (патенту) на здійснення суб’єктом господарювання певних видів господарської діяльності, обмеження або зупинення діяльності суб’єкта господарювання, скасування державної реєстрації і ліквідація суб’єкта господарювання, інші встановлені законодавством адміністративно-господарські санкції.

 

Акредитив – форма розрахунків, при якій банк-емітент за дорученням свого клієнта (заявника акредитива) зобов’язаний здійснити платіж третій особі (бенефіціару) за поставлені товари, виконані роботи та надані послуги, надати повноваження іншому (виконуючому) банку здійснити цей платіж.

 

Акцепт – 1.Письмове повідомлення замовником переможця торгів (тендерів), що засвідчує прийняття його тендерної пропозиції і згоду на її оплату.

2. Засвідчена підписом платника (трасата) або іншої особи (посередника в акцепті) згода оплатити переказний вексель у тому вигляді, в якому він пред’явлений до платежу. Акцепт має бути безумовним, написаний на векселі і складатися лише з підпису трасата на лицьовому боці векселя. Акцепт трасата може бути обмежений частиною вексельної суми. Якщо за час від акцепту до моменту пред’явлення векселя до сплати в текст векселя було внесено зміни без згоди акцептанта, останній відповідає згідно з умовами наданого ним акцепту.

 

Акцепт тендерної пропозиції – прийняття замовником тендерної пропозиції та якщо замовником в установлений у тендерних документах строк подано письмове підтвердження виконавцю в акцепті тендерної пропозиції після визначення його переможцем процедури закупівлі.

 

Акцептант – особа, яка підписує вексель і тим самим бере на себе зобов’язання сплатити за переказним векселем (трасат або посередник в акцепті). Акцептант відповідає згідно з умовами свого акцепту.

 

Акціонерне товариство – організація, що має статутний фонд, поділений на певну кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки майном товариства.

 

Акція – цінний папір без встановленого строку обігу, що засвідчує пайову участь у статутному фонді акціонерного товариства, підтверджує членство в цьому товаристві та право на участь в управлінні ним, дає право на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь у розподілі майна акціонерного товариства в разі його ліквідації.

 

Антидемпінгові заходи – попередні або заключні заходи, що застосовуються відповідно до закону у процесі або за результатами антидемпінгового розслідування.

 

Антиконкурентні узгоджені дії – узгоджені дії (угоди), що спричинили або можуть спричинити встановлення (підтримання) монопольних цін (тарифів), знижок, надбавок (доплат), націнок, розподіл ринків за територіальним принципом, асортиментом товарів, обсягом їх реалізації чи закупівель, колом споживачів або за іншими ознаками, що призвели або можуть призвести до їх монополізації, усунення з ринку або обмеження доступу на нього продавців, покупців, інших суб’єктів господарювання.

 

Антимонопольно законодавство – чинні на територіях дер-жав-учасниць нормативно-правові акти, що містять положення про попередження, обмеження і припинення монополістичної діяльності та недобросовісної конкуренції.

 

Антимонопольний комітет України – центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, мета діяльності якого полягає в забезпеченні державного захисту конкуренції в підприємницькій діяльності.

 

Анулювання ліцензії – позбавлення ліцензіата органом ліцензування права на здійснення певного виду господарської діяльності.

 

Арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) – фізична особа, яка має ліцензію, видану в установленому законодавством порядку, і діє на підставі ухвали господарського суду.

 

Арбітражні витрати – це витрати, що складаються з державного мита, сум, що підлягають сплаті за здійснення призначеної арбітражним судом судової експертизи, послуги перекладача, а також інших витрат, пов’язаних з розглядом справи.

Асоціація – договірне об’єднання, створене з метою постійної координації господарської діяльності. Асоціація не має права втручатись у виробничу і комерційну діяльність її учасників.

Банкрутство – встановлена господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність і задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

 

Бартерна (товарообмінна) операція в галузі зовнішньоекономічної діяльності – вид експортно-імпортних операцій, оформлених єдиним договором між суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності України й іноземним суб’єктом господарської діяльності, що передбачає збалансований за вартістю обмін товарами, не опосередкований рухом грошових коштів у готівковій або безготівковій формі.

 

Біржова торгівля – організоване укладення цивільно-правових угод, що спричинюють зміну права власності на цінні папери з обов’язковою наявністю в організатора торгівлі єдиного торговельного залу і правил торгівлі для осіб, які мають виключне право на укладення цих угод за власний рахунок для іншої особи.

Біржовий ринок – оптовий ринок цінних паперів з обмеженим колом відомих учасників, для яких встановлено правила допуску до торгівлі цінними паперами, правила здійснення біржових угод та процедури вирішення спірних питань.

 

Боржник – суб’єкт підприємницької діяльності, неспроможний виконати свої грошові зобов’язання перед кредиторами, у тому числі зобов’язання щодо сплати податків і зборів (обов’язкових платежів), протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати.

 

Брокер – фізична особа, яка є уповноваженою особою брокерської контори або учасника торговельно-інформаційної системи, яка здійснює цивільно-правові угоди щодо цінних паперів, що передбачають оплату цінних паперів проти їх поставки новому власнику на підставі договорів доручення чи комісії за рахунок своїх клієнтів.

 

Брокерська діяльність – професійна діяльність суб’єктів підприємницької діяльності на користь страхувальника або перестрахувальника (цедента), спрямована на визначення його потреби в отриманні страхових послуг, консультуванні, поданні допомоги в розробці умов договору страхування, пошуку страховиків, які відповідають вимогам страхувальника, веденні переговорів та укладенні договорів страхування за дорученням страхувальника, здійсненні розрахунків за договорами страхування, підготовці документів для врегулювання питання про збитки в разі настання страхового випадку.

 

Валюта України – грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет і в інших формах, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території України, а також кошти на рахунках у внесках в банківських та інших кредитно-фінансових установах на території України, що вилучені з обігу, але підлягають обміну на грошові знаки, які перебувають в обігу.

 

Валюта ціни – будь-яка валюта, в якій згідно з умовами договору встановлюється ціна товару.

 

Валютні цінності – матеріальні об’єкти, визначені законодавством України про валютне регулювання як засоби валютно-фінансових відносин.

 

Ввезення в Україну і вивезення з України – фактичне переміщення через митний кордон України товарів та інших предметів.

 

Вексель – цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця сплатити після настання строку певну суму грошей власнику векселя (векселетримачу).

 

Верифікація – експериментальна перевірка достовірності даних.

Вид господарської діяльності – діяльність, що з’являється в разі об’єднання ресурсів (устаткування, технологічних засобів, сировини, матеріалів, робочої сили) з метою створення виробництва певної продукції або надання послуг, може складатися з одного простого процесу або охоплювати кілька процесів, кожний з яких належить до певної категорії класифікації.

 

Виключна (морська) економічна зона – морські райони, що зовні прилягають до територіального моря України, включаючи райони навколо островів, що належать Україні. Ширина виключної (морської) економічної зони становить до 200 морських миль, відлічених від тих самих вихідних ліній, що й територіальне море України.

 

Виключне право – майнове право особи, яка має щодо твору, виконання, постановки, передачі, організації мовлення, фонограми чи відеограми авторське право і/або суміжні права на використання цих об’єктів авторського права і/або суміжних прав лише нею і на видачу лише цією особою дозволу чи заборони їх використання іншим особам у межах строку, встановленого законом.

 

Виконавець робіт – штатний співробітник суб’єкта господарювання, спеціаліст відповідної кваліфікації, який залежно від посадових функцій здійснює конкретну роботу у складі підрозділу (проектант, електромонтажник, зварювальник тощо).

 

Вина – психічне ставлення особи до вчинюваної дії чи бездіяльності та її наслідків, виражене у формі умислу або необережності.

 

Винагорода – оплата творчої праці авторів винаходів, раціоналізаторських пропозицій, а також плата за використання винаходу, раціоналізаторської пропозиції.

 

Винахід – технологічне (технічне) рішення, що відповідає умовам патентоздатності (новизні, винахідницькому рівню і промисловій придатності).

 

Винахід, корисна модель – результат творчої діяльності людини в будь-якій галузі технології. Об’єктом винаходу може бути продукт, пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослини і тварини, спосіб. Об’єктом корисної моделі може бути конструктивне виконання пристрою.

 

Винахідницька робота – науково-дослідна діяльність зі створення технологічних (технічних) рішень, що відповідають умовам патентоспроможності, а також цілеспрямована діяльність, що здійснюється у військових частинах, військових навчальних закладах, установах, організаціях та підприємствах Збройних Сил України щодо стимулювання створення та освоєння принципово нових об’єктів техніки з урахуванням останніх досягнень винахідництва, а також із захисту державних інтересів і прав авторів при патентуванні та використанні службових винаходів.

 

Відокремлення – різновид реорганізації, згідно з яким юридична особа виокремлюється зі складу іншої, що продовжує функціонувати, до нового суб’єкта переходять майнові права і обов’язки реорганізованої юридичної особи відповідно до окремого балансу.

 

Випуск цінних паперів – зареєстрована у встановленому порядку сукупність цінних паперів одного емітента з одним державним реєстраційним номером, що можуть мати різні умови емісії, але надають однакові права.

 

Вироблена продукція – загальний обсяг продукції, виробленої відповідно до угоди про розподіл продукції і доставленої до пункту призначення.

 

Виробник – організація, що несе відповідальність за виробництво, поставку та забезпечення відповідності типовій конструкції кожного виготовленого нею екземпляра продукції.

 

Виробництво (виготовлення) – пов’язана з випуском продукції діяльність, що включає всі стадії технологічного процесу, а також реалізацію продукції власного виробництва.

 

Витрати – зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

 

Витрати виробництва – виражені у грошовій формі поточні витрати підприємства на виробництво (надання певних послуг).

 

Відкрита (індивідуальна) ліцензія – дозвіл на експорт (імпорт) товару протягом певного періоду (але не менш як один місяць) з визначенням його загального обсягу.

 

Відкрите акціонерне товариство – вид акціонерного товариства, акції якого можуть розповсюджуватися шляхом відкритої підписки і купівлі-продажу на біржах.

 

Відкриті торги (тендер) – спосіб продажу активів платника податків, згідно з яким переможцем визнається учасник торгів за підсумками відкритого розгляду і обговорення тендерних пропозицій.

 

Відокремлені підрозділи – структурні підрозділи та одиниці юридичних осіб (філії, представництва, відділення тощо), які виробляють продукцію, реалізовують товари (виконують роботи, надають послуги), а також здійснюють інші операції і не мають статусу юридичної особи.

 

Відчуження майна – передання права власності на державне майно, яке перебуває на балансі суб’єкта підприємницької діяльності, іншим юридичним чи фізичним особам шляхом його продажу за грошові кошти.

 

Вітчизняний виробник – суб’єкт підприємництва – резидент, який здійснює виробництво товарів, виконує роботи чи надає послуги на території України.

 

Власник юридичної особи та/або уповноважений власником орган – учасники (засновники) господарського товариства, загальні збори акціонерного товариства, засновники організації, інші особи або органи, у компетенцію яких входить прийняття рішення про призначення (обрання) посадових осіб.

 

Господарська діяльність – 1.Будь-яка діяльність, у тому числі підприємницька, пов’язана з виробництвом і обміном матеріальних та нематеріальних благ, що мають форму товару. 2. Будь-яка діяльність особи, спрямована на отримання доходу у грошовій, матеріальній або нематеріальній формі, за умови, що безпосередня участь такої особи в організації цієї діяльності є регулярною, постійною і суттєвою. Під безпосередньою участю розуміється діяльність особи через її постійні представництва, філіали, відділення, інші відокремлені підрозділи, а також через довірену особу, агента або будь-яку іншу особу, яка діє від імені та на користь першої особи.

 

Господарська операція – дія або подія, що викликає зміни у структурі активів і зобов’язань, власному капіталі підприємства.

 

Господарський суд – незалежний орган, який вирішує будь-які господарські спори, що виникають між юридичними особами, державними та іншими органами, а також розглядає справи про банкрутство.

 

Господарське зобов’язання – вид зобов’язання, що виникає між суб’єктом господарювання та іншим учасником відносин у сфері господарювання на підставах, що передбачені законом, в силу якого один суб’єкт (зобов’язана сторона, у тому числі боржник) зобов’язаний вчинити на користь іншого суб’єкта певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо) або утриматися від певних дій, а інший суб’єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов’язаної сторони виконання її обов’язку.

 

Господарське об’єднання – добровільне об’єднання юридичних осіб, створене ними з метою координації діяльності, забезпечення захисту їхніх прав, обстоювання спільних інтересів у державних та інших органах, а також у міжнародних організаціях.

 

Готова продукція – це продукт, вироблений з використанням давальницької сировини і визначений як кінцевий у контракті між замовником і виконавцем.

Грошові кошти, розрахунки та інші активи – розрахунки з дебіторами, короткострокові фінансові вкладення – фінансові вкладення на строк до одного року, грошові кошти – кошти в касі, на розрахунках, валютному та інших рахунках в установах банків, інші грошові кошти, інші оборотні активи.

 

Грошово-кредитна політика – комплекс заходів у сфері грошового обігу і кредиту, спрямованих на регулювання економічного розвитку, стримування інфляції і забезпечення стабільності грошової одиниці України, забезпечення зайнятості населення і вирівнювання платіжного балансу.

 

Грубе порушення ліцензійної угоди – одноразове порушення ліцензійних умов, яке свідчить про явне і умисне нехтування вимог угоди з боку ліцензіата, що призвело до значної шкоди, заподіяної державі, навколишньому природному середовищу, юридичним чи фізичним особам.

 

Давальницька сировина – сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, ввезені на митну територію України іноземним замовником (чи закуплені іноземним замовником за іноземну валюту в Україні) або вивезені за її межі українським замовником для використання у виробленні готової продукції. Така сировина не може бути придбана іноземним замовником на митній території України за національну валюту України або отримана ним у результаті здійснення інших операцій, у тому числі товарообмінних. Право власності на давальницьку сировину на кожному етапі її переробки, а також на вироблену з неї готову продукцію має замовник.

Дата операції (дата угоди) – день здійснення операції, тобто виникнення прав (активів) або зобов’язань.

 

Дата реорганізації підприємства – момент оформлення відокремлювального акта (у разі відокремлення чи поділу підприємства) або передавального (у разі злиття, приєднання та перетворення підприємства).

 

Дебітор – юридична та фізична особа, яка внаслідок минулих подій заборгувала підприємству певну суму грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів.

 

Дебіторська заборгованість – сума боргів, що належить підприємству, організації, установі, від юридичних або фізичних осіб.

Декларування – заявлення митному органу в установленій формі відомостей про товари (вантажі) та інші предмети, що переміщуються через митний кордон України.

 

Делеговані повноваження – повноваження органів виконавчої влади, надані органам місцевого самоврядування законом, а також повноваження органів місцевого самоврядування, які передаються відповідним місцевим державним адміністраціям за рішенням районних, обласних рад.

 

Дематеріалізація випуску цінних паперів – комплекс дій з переведення випуску цінних паперів у бездокументарну форму.

 

Демпінг – ввезення на митну територію країни імпорту товару за ціною, нижчою від порівнянної ціни на подібний товар у країні експорту, що заподіює шкоду національному товаровиробнику подібного товару.

 

Демпінгова маржа – сума, на яку нормальна вартість перевищує експортну ціну.

Депозитарний договір – договір між зберігачем і вибраним ним депозитарієм, згідно з яким депозитарій веде для зберігача рахунки в цінних паперах, на яких відбиваються операції з цінними паперами, переданими зберігачем.

 

Депозитарний облік – облік цінних паперів на рахунках власників цінних паперів у зберігачів або облік на рахунках у цінних паперах, який здійснює депозитарій для зберігачів та емітентів.

. Дерегулювання – сукупність заходів, спрямованих на зменшення втручання державних органів у підприємницьку діяльність, усунення правових, адміністративних, економічних та організаційних перешкод у розвитку підприємництва. До цих заходів належать спрощення порядку створення, реєстрації і ліквідації суб’єктів підприємницької діяльності, скорочення переліку видів підприємницької діяльності, що підлягають ліцензуванню і патентуванню, потребують одержання сертифікатів і будь-яких інших дозволів на здійснення підприємницької діяльності, лімітування перевірок і контролю за діяльністю суб’єктів підприємництва, спрощення процедури митного оформлення вантажів при здійсненні експортно-імпортних операцій, забезпечення послідовності й стабільності нормативно-правового регулювання підприємницької діяльності.

 

Державна акціонерна компанія – відкрите акціонерне товариство, в якому державі належить пакет акцій, що відповідно до законодавства забезпечує правомочність рішень загальних зборів акціонерів.

 

Державна власність в Україні – загальнодержавна власність і власність адміністративно-територіальних одиниць (комунальна власність).

 

Державна система правової охорони інтелектуальної власності – установа і сукупність експертних, наукових, освітніх, інформаційних та інших державних закладів відповідної спеціалізації, що входять у сферу управління установи.

 

Державне замовлення – засіб державного регулювання економіки шляхом формування на контрактній (договірній) основі складу й обсягів продукції, необхідної для державних потреб, розміщення державних контрактів на її поставку (закупівлю) серед підприємств, організацій та інших суб’єктів господарської діяльності України всіх форм власності.

 

Державне мито – грошовий збір, що справляється в судових та арбітражних органах, органах державного нотаріату, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства закордонних справ України, Державного патентного відомства України, міських, сільських та селищних рад народних депутатів та інших передбачених законодавством України органах за вчинення ними окремих дій і видання документів.

 

Державне підприємство – організація, заснована на загальнодержавній власності.

 

Державне підприємство комунальне – підприємство, засноване на власності адміністративно-територіальних одиниць.

 

Державне прогнозування економічного і соціального розвитку – науково обґрунтоване передбачення напрямків розвитку країни, окремих галузей економіки або окремих адміністративно-територіальних одиниць, можливого стану економіки та соціальної сфери в майбутньому, а також альтернативних шляхів і строків досягнення параметрів економічного та соціального розвитку. Прогноз економічного та соціального розвитку є засобом обґрунтування вибору певної стратегії і прийняття конкретних рішень органами законодавчої та виконавчої влади, а також органами місцевого самоврядування з регулювання соціально-економічних процесів.

 

Державне регулювання ринку цінних паперів – здійснення державою комплексних заходів упорядкування, контролю й нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних і запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

 

Державний контракт – договір, укладений державним замовником від імені держави з виконавцем державного замовлення, в якому визначаються економічні та правові зобов’язання сторін і регулюються відносини замовника і виконавця.

Державні гарантії захисту інвестицій – система спрямованих на захист інвестицій правових норм, що не стосуються питань фінансово-господарської діяльності учасників інвестиційної діяльності та сплати ними податків, зборів (обов’язкових платежів). Такі гарантії не можуть бути скасовані або звужені щодо інвестицій, здійснених у період дії цих гарантій.

 

Державні капітальні вкладення – спрямовані на створення і відновлення основних фондів інвестиції, джерелом фінансування яких є кошти Державного бюджету, державних підприємств та організацій, а також місцевих бюджетів.

 

Державні кошти – кошти Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів, державних цільових фондів, Пенсійного фонду України, а також державні кредитні ресурси.

 

Державні цінні папери – визначені законодавством боргові зобов’язання, що емітуються державою в особі її уповноважених органів і в порядку, визначеному чинним законодавством України.

. Дивіденд – частина прибутку акціонерного товариства, яка розподіляється між акціонерами у вигляді доходу відповідно до кількості й видів акцій, що їм належать.

Дилер – фізична особа, яка є уповноваженим представником брокерської контори або учасником торговельно-інформаційної системи, що здійснює цивільно-правові угоди з цінних паперів, які передбачають оплату цінних паперів проти їх поставки новому власнику від власного імені та за власним коштом з метою перепродажу третім особам.

 

Дискримінація підприємців органами влади і управління – заборона створення нових підприємств чи інших організаційних форм підприємництва в будь-якій сфері діяльності, а також встановлення обмежень на здійснення окремих видів діяльності, на виробництво певних видів товарів з метою обмеження конкуренції, примушування підприємців до вступу в асоціації, концерни, міжгалузеві, регіональні та інші об’єднання підприємств, а також до пріоритетного укладення договорів, першочергової поставки товарів певним споживачам, прийняття рішень про централізований розподіл товарів, що призводить до монопольного становища на ринку, встановлення заборони на реалізацію товарів з одного регіону республіки в інший, надання окремим підприємцям податкових та інших пільг, які ставлять їх у привілейоване становище щодо інших підприємців, що призводить до монополізації ринку певного товару, обмеження прав підприємців щодо придбання та реалізації товарів, встановлення заборон чи обмежень відносно окремих підприємців або груп підприємців.

 

Дискредитація суб’єкта господарювання – поширення в будь-якій формі неправдивих, неточних або неповних відомостей, пов’язаних з особою чи діяльністю суб’єкта господарювання, які завдали або могли завдати шкоди його діловій репутації.

 

Дії в інтересах підприємства – дії працівника, які не входять в його виробниче завдання чи у прямі обов’язки. Наприклад, подання допомоги іншому працівнику, дії з попередження можливих аварій або рятування людей та майна підприємства.

 

Ділова репутація – сукупність підтвердженої інформації про особу, що дає можливість зробити висновок про професійні та управлінські здібності такої особи, її порядність і відповідність її діяльності вимогам закону.

 

Діяльність друкованих засобів масової інформації – збирання, створення, редагування, підготовка інформації до друку й видання друкованих засобів масової інформації з метою її поширення серед читачів.

 

Діяльність з ведення реєстру власників іменних цінних паперів (реєстраторська діяльність) – професійна діяльність на ринку цінних паперів з отриманням дозволу Комісії, що включає збирання, фіксацію, обробку, зберігання та надання даних, які становлять систему реєстру власників іменних цінних паперів, щодо іменних цінних паперів, їх емітентів та власників, а також виконання інших функцій.

 

Діяльність з управління цінними паперами – діяльність, яку здійснює банк від свого імені за винагороду на підставі відповідного договору протягом визначеного терміну з управління портфелем цінних паперів, що визначені цим договором і належать на правах власності іншій особі, в інтересах цієї особи або визначених цією особою третіх осіб.

Добровільні пожертвування – 1. Внески підприємств або громадян на загальносуспільні потреби, а також до неприбуткових організацій, створених згідно із законодавством про об’єднання громадян. Зокрема, це внески в Державний бюджет України та місцеві бюджети, якщо вони використовуються в межах загальних асигнувань бюджету і не пов’язані прямо чи побічно зі збільшенням прибутку таких підприємств або громадян, внески в неприбуткові організації, створені з метою здійснення релігійної, екологічної, оздоровчої, культурної, освітньої, наукової та благодійної діяльності, якщо ця діяльність не пов’язана прямо чи побічно зі збільшенням прибутку цих підприємств або громадян та доходи таких неприбуткових організацій формуються виключно з добровільних пожертвувань. 2. Кошти, одержувані закладами і установами освіти та науки, що повністю або частково фінансуються з бюджету на здійснення діяльності, передбаченої їх статутними документами. 3. Кошти, одержувані релігійними організаціями від здійснення діяльності, передбаченої їх статутними документами.

 

Добровільне страхування – вид страхування, що здійснюється на основі договору між страхувальником і страховиком. Загальні умови і порядок здійснення такого страхування визначаються правилами страхування, що встановлюються страховиком самостійно відповідно до вимог закону. Конкретні умови страхування визначаються при укладенні договору страхування відповідно до законодавства.

 

Довгостроковий договір (контракт) – будь-який договір на виготовлення, будівництво, встановлення або монтаж матеріальних цінностей, що входитимуть до складу основних фондів замовника або складових таких основних фондів, а також на створення нематеріальних активів, пов’язаних із виготовленням, будівництвом, встановленням або монтажем (послуг типу «інжиніринг», науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт та розробок) цих цінностей, за умови, що такий контракт не планується завершити раніше ніж через дев’ять місяців з моменту здійснення перших витрат або отримання авансу (передоплати).

 

Доведення до банкрутства – умисне, з корисливих мотивів, іншої особистої заінтересованості або в інтересах третіх осіб вчинення власником або посадовою особою суб’єкта підприємницької діяльності дій, що призвели до стійкої фінансової неспроможності суб’єкта підприємницької діяльності, якщо це завдало істотної шкоди державним чи громадським інтересам або охоронюваним законом правам та інтересам кредиторів

 

Довірена особа клієнта – фізична особа (член сім’ї, працівник клієнта – юридичної особи та ін.), визначена в договорі між емітентом і клієнтом, якій клієнт довірив виконувати операції з платіжною карткою за рахунок частини або всіх коштів з його карткового рахунка.

 

Довіреність – письмове уповноваження, яке видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

 

Довірче товариство – товариство з додатковою відповідальністю, яке здійснює представницьку діяльність відповідно до договору, укладеного з довірителями майна щодо реалізації їх прав власників. Майном довірителя є кошти, цінні папери і документи, які засвідчують право власності довірителя.

 

Договір – усна чи письмова угода між споживачем і продавцем (виконавцем) про якість, терміни, ціну та інші умови, за якими здійснюються купівля-продаж, роботи та послуги. Письмова угода може оформлюватися квитанцією, товарним чи касовим чеком, квитком, путівкою, талоном або іншими документами.

 

Договір дарування – вид договору, згідно з яким одна сторона передає безоплатно другій стороні майно у власність.

 

Договір добровільного страхування – вид договору, згідно з яким страхова організація зобов’язується при настанні зазначеної в договорі події (страхового випадку) за майновим страхуванням відшкодувати страхувальнику або іншій особі, на користь якої укладено договір, понесену шкоду (виплатити страхове відшкодування) у межах обумовленої в договорі суми (страхової суми), а коли майно застраховане не в повній вартості – відповідну частину шкоди, якщо інше не передбачено правилами страхування, за особистим страхуванням – сплатити страхувальнику або іншій особі, на користь якої укладено договір, обумовлену в договорі страхову суму незалежно від належних йому сум за державним соціальним страхуванням, соціальним забезпеченням і сум, належних у порядку відшкодування шкоди.

 

Договір доручення – вид договору, згідно з яким одна сторона (повірений) зобов’язується виконати від імені й за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії.

 

Договір комісії – вид договору, згідно з яким одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за винагороду вчинити одну або кілька угод від свого імені за рахунок комітента.

 

Договір концесії (концесійний договір) – вид договору, відповідно до якого уповноважений орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування (концесієдавець) надає на платній та строковій основі суб’єкту підприємницької діяльності (концесіонеру) право створити (побудувати) об’єкт концесії чи суттєво поліпшити його та/або здійснювати його управління (експлуатацію) відповідно до цього закону з метою задоволення громадських потреб.

 

Договір купівлі-продажу – вид договору, згідно з яким продавець зобов’язується передати майно у власність покупцю, а покупець – прийняти майно і сплатити за нього певну грошову суму.

 

Договір лізингу (лізинговий контракт) – укладена в письмовій формі угода між лізингодавцем і лізингоодержувачем, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов’язків у зв’язку з предметом лізингу.

 

Договір майнового найму – вид договору, згідно з яким наймодавець зобов’язується надати наймачу майно в тимчасове користування за плату.

 

Договір міни – вид договору, згідно з яким між сторонами здійснюється обмін одного майна на інше.

 

Договір на здійснення незалежної оцінки майна – договір між замовником оцінки і експертом, визначеним на конкурсних засадах у порядку, встановленому Фондом державного майна, відповідно до якого експерту доручається здійснити незалежну оцінку майна.

 

Договір обов’язкового страхування – вид договору, згідно з яким страхова організація при настанні передбаченої законом події (страхового випадку) відшкодовує страхувальнику або іншій особі, якій належить застраховане майно, понесену нею шкоду: при повній загибелі майна – у повній сумі страхового забезпечення, а при частковому пошкодженні – у розмірі відповідної частини страхового забезпечення. При цьому страхувальник зобов’язаний вносити встановлені страхові платежі.

 

Договір оренди землі – угода сторін про взаємні зобов’язання, відповідно до яких орендодавець за плату передає орендарю у володіння і користування земельну ділянку для господарського використання на обумовлений договором строк.

 

Договір перевезення вантажу – вид договору, згідно з яким транспортна організація (перевізник) зобов’язується доставити ввірений їй відправником вантаж до пункту призначення і видати його управомоченій на одержання вантажу особі (одержувачу), а відправник зобов’язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату.

 

Договір підряду – вид договору, згідно з яким підрядчик зобов’язується виконати на власний риск певну роботу за завданням замовника з його або своїх матеріалів, а замовник зобов’язується прийняти й оплатити виконану роботу.

 

Договір позики – вид договору, згідно з яким одна сторона (позикодавець) передає другій стороні (позичальнику) у власність (в оперативне управління) гроші або речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцю таку ж суму грошей або кількість речей такого самого роду і якості.

 

Договір поставки – вид договору, згідно з яким організація-постачальник зобов’язується передати в певні строки або строк організації-покупцю (замовнику) у власність (в оперативне управління) певну продукцію за обов’язковим для обох організацій плановим актом розподілу продукції, організація-по-купець зобов’язується прийняти продукцію і оплатити її за встановленими цінами.

 

Договір про надання страхових агентських послуг (агентська угода) – письмова угода між страховиком і страховим агентом, де визначаються права й обов’язки сторін щодо порядку укладення, обслуговування та виконання договорів страхування, порядок внесення страхових платежів, умови здійснення взаєморозрахунків, відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов зазначеної угоди, інші умови за згодою сторін.

 

Договір про надання страхових брокерських послуг (брокерська угода) – письмова угода між страхувальником і страховим брокером, де визначаються права й обов’язки сторін, порядок і умови набрання чинності договором страхування, що укладається при посередництві страхового брокера, порядок внесення страхових платежів та інформування страхувальника про набрання чинності договором страхування, умови здійснення взаєморозрахунків, відповідальність за невиконання або неналежне виконання умов зазначеної угоди, інші умови за згодою сторін.

 

Договір про спільну діяльність – вид договору, згідно з яким сторони зобов’язуються діяти спільно для досягнення спільної господарської мети, як-от: будівництво і експлуатація міжколгоспного або державно-колгоспного підприємства чи установи (що не передаються в оперативне управління організації, яка є юридичною особою), будування водогосподарських споруд і пристроїв, будівництво шляхів, спортивних споруд, шкіл, пологових, житлових будинків та ін.

 

Договір схову – угода, за якою одна сторона (охоронець) зобов’язується зберігати передане їй другою стороною майно і повернути його цілим.

 

Договір чартеру – угода між фрахтувальником і авіаперевізником про виконання чартерного рейсу.

 

Документ контролю за доставкою товарів – документ (попередня вантажна митна декларація, попередня декларація на підакцизні товари, попереднє повідомлення та ін.), що містить відомості про переміщувані товари, відправника, одержувача тощо і потрібний для здійснення контролю за переміщенням цих товарів між митницями.

Домінуюче положення – виключне положення суб’єкта господарювання на товарному ринку, що дає йому змогу самостійно або спільно з іншими суб’єктами господарювання диктувати умови споживачам і/або конкурентам, ускладнювати доступ на ринок іншим суб’єктам господарювання чи в інший спосіб обмежувати конкуренцію.

 

Досудова санація – система заходів відновлення платоспроможності боржника, які може здійснювати власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, інвестор з метою запобігання банкрутству боржника шляхом реорганізаційних, організаційно-господарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних, правових заходів згідно із законодавством до початку порушення провадження у справі про банкрутство.

 

Досягнення неправомірних переваг у конкуренції – отримання таких переваг відносно іншого господарюючого суб’єкта (підприємця) шляхом порушення чинного законодавства, що підтверджено рішенням наділеного відповідною компетенцією державного органу.

 

Дотація – кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для покриття витрат на заробітну плату осіб, працевлаштованих за направленням державної служби зайнятості, надані роботодавцю, що створює додаткові робочі місця для працевлаштування безробітних.

 

Доходи – 1. Сума коштів або вартість майна, отримана (нарахована) платником податку від продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів та деривативів, збільшена на вартість будь-яких матеріальних цінностей чи нематеріальних активів, що передаються платнику податку у зв’язку з таким продажем, обміном або відчуженням. 2. Суми, що отримуються від інвестицій або у зв’язку з ними, включаючи прибуток, дивіденди, відсотки, доходи від приросту капіталу, роялті, управлінські, технічні та інші ставки або доходи натурою, реінвестовані надходження та прибуток від капіталу. 3. Збільшення економічних вигод протягом звітного періоду у формі припливу або збільшення активів чи зменшення зобов’язань, що спричинюють збільшення капіталу і не є внесками акціонерів. 4. Будь-яка економічна вигода, одержана внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передує легалізації (відмиванню доходів), яка може складатися з матеріальної власності чи власності, вираженої у правах, і включає рухоме чи нерухоме майно та документи, які підтверджують право на таку власність або частку в ній.

Доходи з авторських прав і ліцензій (роялті) – платежі будь-якого виду, одержані у вигляді винагород за використання або надання права використання авторських прав на будь-які твори літератури, мистецтва, науки, включаючи кінофільми, записи для радіомовлення і телебачення, відеокасети, на будь-який патент, товарний знак, креслення або моделі, схеми, комп’ютерні програми, секретні формули або процес, або за використання чи надання права використання промислового, комерційного або наукового обладнання, або за інформацію про промисловий, комерційний або науковий досвід (ноу-хау).

 

Дочірня компанія (підприємство) – організація, що контролюється іншою компанією. Контроль передбачає, що материнська компанія (банк) прямо або через дочірні компанії володіє 50 % або більшою часткою капіталу компанії. Контроль виявляється також тоді, коли материнська компанія (банк) прямо або через дочірні компанії володіє менш ніж 50 % капіталу компанії, але при цьому має частку управлінських голосів у компанії, що перевищує 50 % завдяки угодам з іншими інвесторами, право управляти фінансовою та виробничою політикою підприємства згідно зі статутом або угодою, право призначати або звільняти більшість членів ради директорів або аналогічного керівного органу компанії, право визначального голосу в раді директорів або аналогічному керівному органі компанії.

 

Економічна конкуренція (конкуренція) – змагання між суб’єктами господарювання з метою здобуття завдяки власним досягненням переваг над іншими суб’єктами господарювання, внаслідок чого споживачі, суб’єкти господарювання мають можливість вибирати між кількома продавцями, покупцями, а окремий суб’єкт господарювання не може визначати умови обороту товарів на ринку.

 

Економічна концентрація – 1. Створення, реорганізація (злиття, приєднання) суб’єктів господарювання (у тому числі господарського товариства, асоціації, концерну, корпорації, консорціуму, іншого об’єднання підприємств). 2. Вступ одного або кількох суб’єктів господарювання в об’єднання. 3. Безпосереднє або опосередковане придбання чи набуття будь-яким іншим способом у власність, одержання в управління (користування) часток (акцій, паїв), а також активів (майна) у вигляді цілісних майнових комплексів суб’єктів господарювання чи структурних підрозділів суб’єктів господарювання. 4. Оренда цілісних майнових комплексів суб’єктів господарювання або структурних підрозділів суб’єктів господарювання. 5. Затвердження суб’єктами господарювання, органами державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-господарського управління та контролю установчих документів, на підставі яких створюються господарські товариства, асоціації, концерни, корпорації, консорціуми та інші об’єднання підприємств, а також змін до установчих документів, пов’язаних зі зміною предмета і цілей діяльності, порядку розподілу прибутків і збитків, складу, формування та компетенції органу управління, прийняття органом управління рішень, інших змін, що посилюють узгодженість дій на ринку засновників (учасників) господарського товариства чи об’єднання підприємств, або призводять в інший спосіб до погіршення умов конкуренції між засновниками (учасниками).

 

Експорт – продаж товарів українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності іноземним суб’єктам господарської діяльності з вивезенням або без вивезення цих товарів через митний кордон України, включаючи реекспорт товарів.

 

Експортер – суб’єкт господарсько-правових відносин, що вивозить з країни експорту товар (товари).

Експортно-імпортні операції – міжнародні розрахунки, у процесі яких регулюються платежі за грошовими вимогами та зобов’язаннями, що виникають у підприємств щодо експорту чи імпорту товарів і послуг.

 

Емісія – здійснення операцій з відкриття картрахунків і випуску платіжних карток певної платіжної системи.

 

Емітент – юридична особа, яка від власного імені випускає акції і виконує обов’язки, що випливають з умов їх випуску.

 

Єдина база даних про підприємства, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство – програмно-технічний комплекс, який забезпечує отримання від арбітражних судів та арбітражних керуючих відомостей про суб’єкти підприємницької діяльності, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, а також їх належне зберігання, нагромадження, користування, підготовку звітів, захист на всіх технологічних ланках від несанкціонованого доступу, взаємодію з користувачами бази даних.

 

Єдина державна регуляторна політика у сфері підприємництва – діяльність, спрямована на досягнення оптимального регулювання державою підприємницької діяльності, усунення правових, економічних та адміністративних перешкод у реалізації права на підприємницьку діяльність.

 

Заборгованість – прострочена понад два роки заборгованість юридичних осіб-резидентів щодо відшкодування витрат Державного бюджету України, пов’язаних з виконанням гарантійних та кредитних зобов’язань Кабінету Міністрів України.

 

Завдаток – грошова сума, що видається однією з договірних сторін у рахунок належних з неї за договором платежів другій стороні для підтвердження укладення договору і забезпечення його виконання.

 

Загальнодержавна (республіканська) власність – земля, майно, що забезпечує діяльність Верховної Ради України та утворюваних нею державних органів, майно Збройних Сил, органів державної безпеки, прикордонних і внутрішніх військ, оборонні об’єкти, єдина енергетична система, системи транспорту загального користування, зв’язку та інформації, що мають загальнодержавне (республіканське) значення, кошти республіканського бюджету, республіканський національний банк, інші державні республіканські банки та їх установи і створювані ними кредитні ресурси, республіканські резервні, страхові та інші фонди, майно вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, майно державних підприємств, об’єкти соціально-культурної сфери або інше майно, що становить матеріальну основу суверенітету України і забезпечує її економічний та соціальний розвиток.

 

Загальнодержавний ринок – ринок товарів, територіальні (географічні) межі якого охоплюють територію держави.

 

Законні джерела існування – заробітна плата, прибуток від підприємницької діяльності або власності, пенсія, стипендія, аліменти, соціальні виплати, допомога, власні фінансові заощадження або фінансова допомога від членів сім’ї, інших фізичних та юридичних осіб, що мають законні доходи.

 

Законодавчо регульована сфера – сфера, в якій вимоги до продукції і умови введення її в обіг регламентуються законодавством.

 

Закрите акціонерне товариство – вид акціонерного товариства, акції якого розподіляються між засновниками і не можуть розповсюджуватися шляхом підписки, купуватись і продаватись на біржах.

 

Закриття тендера – дія, що відбувається після укладення договору про енергетичні обстеження між замовником і підрядником – переможцем тендера або в разі відхилення замовником тендера всіх тендерних пропозицій.

 

Залік взаємної заборгованості – здійснення безготівкових розрахунків, при яких взаємні вимоги й зобов’язання боржників і кредиторів погашаються в рівнозначних сумах. Залік взаємної заборгованості, що виконується банком, здійснюється незалежно від наявності першочергових претензій до учасників цього заліку.

 

Зарубіжні перевезення – транспортування вантажів або пасажирів морськими (річковими) суднами з портів України в зарубіжні порти й навпаки і між зарубіжними портами, оформлені перевізними документами закордонного сполучення і сплачені в іноземній валюті.

 

Замовник – 1.Суб’єкт господарської діяльності, який надає давальницьку сировину. 2. Учасник контракту, який визначає умови його складання, приймає закінчені роботи і здійснює розрахунки за них із підрядником. Замовником може бути інвестор або за його дорученням інші фізичні та юридичні особи. 3. Особа, яка видає замовлення, укладає контракт, контролює процес його виконання, приймає закінчені роботи. 4. Міністерство, інший центральний орган виконавчої влади, орган законодавчої, судової влади, місцевий орган виконавчої влади та орган місцевого самоврядування, а також підпорядковані їм установи та організації, підприємства і установи, уповноважені відповідно Кабінетом Міністрів України або місцевими органами виконавчої влади здійснювати закупівлю товарів, робіт і послуг для державних потреб.

 

Застава – внесення на депозит органу досудового розслідування або суду підозрюваним, обвинуваченим, підсудним, іншими фізичними чи юридичними особами грошей або передання їм інших матеріальних цінностей з метою забезпечення належної поведінки, виконання зобов’язання не відлучатися з місця постійного проживання або з місця тимчасового перебування без дозволу слідчого чи суду, явки за викликом до органу розслідування і суду особи, щодо якої застосовано запобіжний захід.

 

Застереження – одностороння заява в будь-якому формулюванні й під будь-якою назвою, зроблена державою при підписанні, ратифікації, прийнятті чи затвердженні договору або приєднанні до нього, за допомогою якого вона бажає виключити або змінити юридичну дію певних положень договору в їх застосуванні до цієї держави.

Застрахована особа – найманий працівник, а в передбачених законодавством випадках й інші особи (громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їхніх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України), на користь яких здійснюється загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням.

Захист інвестицій – комплекс організаційних, технічних та правових заходів, спрямованих на створення умов для збереження інвестицій, досягнення цілей внесення інвестицій, ефективної діяльності об’єктів інвестування та реінвестування, захисту законних прав та інтересів інвесторів, у тому числі права на отримання прибутку (доходу) від інвестицій.

Зберігання інформації – забезпечення належного стану інформації та її матеріальних носіїв.

 

Зберігач – комерційний банк або торговець цінними паперами, який має дозвіл на зберігання й обслуговування обігу цінних паперів і операцій емітента з цінними паперами на рахунках у цінних паперах як щодо тих цінних паперів, що належать йому, так і тих, які він зберігає згідно з договором про відкриття рахунка в цінних паперах, при цьому зберігач не може вести реєстр власників цінних паперів, щодо яких здійснює угоди.

 

Зберігач цінних паперів – банк та/або торговець цінними паперами, що має дозвіл здійснювати депозитарну діяльність стосовно цінних паперів, які він зберігає від імені та за розпорядженням власника згідно з депозитарним або іншим договором, на підставі якого він обслуговує цього власника.

 

Збитки – 1.Незаконні грошові або матеріальні витрати, здійснені кредитором – об’єктом ревізії (перевірки), втрата або пошкодження його майна, а також не одержані кредитором доходи, які б він одержав, якби зобов’язання були виконані боржником у межах строку позовної давності. 2. Ступінь пошкодження застрахованого об’єкта у грошовому вираженні.

 

Збитки з вини споживача – витрати, недоотримана вигода (за винятком доходу від реалізації недоврахованої електроенергії) постачальника електричної енергії або електропередавальної організації (основного споживача), яких вони зазнали через пошкодження електроустановок внаслідок зловмисної чи недбалої діяльності споживача (субспоживача) або інших осіб, і вартість робіт та послуг, необхідних для відновлення електроустановок та електропостачання.

 

Збитки споживача – вартість пошкодженого устаткування, недоотримана вигода від реалізації недовиробленої продукції, втрати від екологічних наслідків та травматизму і втрати здоров’я, які виникли внаслідок обмеження чи припинення постачання електроенергії з вини її постачальника або електропередавальної організації, а також вартість робіт, необхідних для відновлення устаткування та технологічних процесів.

 

Збір за видачу дозволу на розміщення об’єкта торгівлі – плата за оформлення та видачу дозволу на торгівлю у спеціально відведених для цього місцях.

 

Зворотний лізинг – 1. Договір лізингу, який передбачає набуття лізингодавцем майна у власника і передання цього майна йому в лізинг. 2. Вид лізингу (якщо він передбачений національним законодавством сторін), згідно з яким постачальник предмета лізингу продає його лізинговій компанії, а остання, у свою чергу, здає цей предмет у лізинг колишньому постачальнику предмета лізингу.

 

Здавання в майновий найм – передання права користування і/або володіння оригіналом чи примірником твору, фонограми, відеограми на певний строк з метою одержання прямої чи опосередкованої комерційної вигоди.

Здійснення контролю – володіння безпосередньо або через деяку кількість взаємопов’язаних фізичних чи юридичних осіб найбільшою часткою (паєм, пакетом акцій) статутного фонду платника податку або управління найбільшою кількістю голосів у керівному органі такого платника податку або володіння часткою (паєм, пакетом акцій) щонайменше 20 % статутного фонду платника податку.

 

Здійснення поставки – дата виконання нерезидентом усіх зобов’язань щодо поставки, покладених на нього за договором.

 

Здійснення розрахунків через уповноважені банки – здійснення розрахунків у безготівковій формі, якщо інше прямо не встановлено законодавством.

 

Злиття – 1. Припинення діяльності двох (чи кількох) комерційних банків як юридичних осіб і передання за передаточним балансом усіх майнових прав і зобов’язань банку – юридичній особі, що створена в результаті реорганізації. 2. Об’єднання підприємств (шляхом створення нової юридичної особи або приєднання підприємств до головного підприємства), у результаті якого власники (акціонери) об’єднаних підприємств контролюватимуть усі чисті активи об’єднаних підприємств з метою досягнення подальшого спільного розподілу ризиків і вигод від об’єднання. При цьому жодна зі сторін не може бути визначена як покупець.

 

Зловживання владою або посадовим становищем – умисне, з корисливих мотивів, іншої особистої заінтересованості або в інтересах третіх осіб використання посадовою особою влади чи посадового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди державним чи громадським інтересам або охоронюваним законом правам та інтересам окремих фізичних чи юридичних осіб.

 

Зловживання монопольним становищем на ринку – нав’язування таких умов договору, які ставлять контрагентів у нерівне становище, або додаткових умов, що не стосуються предмета договору, у тому числі нав’язування товару, не потрібного контрагенту, обмеження або припинення виробництва, а також вилучення з обороту товарів з метою створення або підтримки дефіциту на ринку чи встановлення монопольних цін, часткова або повна відмова від реалізації чи закупівлі товару за відсутності альтернативних джерел постачання або збуту з метою створення або підтримки дефіциту на ринку чи встановлення монопольних цін, інші дії, спрямовані на створення перешкод доступу на ринок (виходу з ринку) інших підприємців, встановлення монопольних цін (тарифів, розцінок) на свої товари, а також дискримінаційних цін, що обмежують права окремих споживачів.

 

Зобов’язання – 1.Заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, приведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди. 2. Відповідальність розпорядника коштів бюджету як споживача товарів, робіт, послуг, що виникає з договорів (угод, замовлень), згідно з якими він повинен сплатити належну суму виконавцю за умов реалізації цих договорів. 3. Вимоги до активів банківської установи, що становлять її зобов’язання сплатити фіксовану суму грошових коштів у визначений момент у майбутньому. При веденні обліку і складанні звітності до зобов’язань включаються також кредиторська заборгованість за нарахованими процентами та відстрочена дебіторська заборгованість за доходами, але не включаються доходи, прибуток і внутрішньобанківські розрахунки. 4. Будь-яке здійснене відповідно до бюджетного асигнування розміщення замовлення, укладення контракту (угоди), придбання товару, послуга чи інші ідентичні операції протягом бюджетного року, згідно з якими необхідно здійснити платежі з бюджету протягом цього ж бюджетного року або в майбутньому.

 

Зобов’язання грошове – зобов’язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших передбачених законодавством підставах. Склад і розмір грошових зобов’язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням процентів, які зобов’язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про порушення провадження у справі про банкрутство, якщо інше не передбачено законом.

 

Зовнішньоекономічна діяльність – діяльність суб’єктів господарської діяльності України та іноземних суб’єктів господарської діяльності, побудована на відносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

 

Зовнішньоекономічний договір (контракт) – матеріально оформлена угода двох або більше суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх зарубіжних контрагентів, спрямована на встановлення, зміну або припинення їх взаємних прав і обов’язків у зовнішньоекономічній діяльності.

 

Зовнішньоторговельний контракт – контракт на закупівлю товарів, укладений між бенефіціаром та зарубіжним постачальником, згідно з якими бенефіціар закуповує товари, придбання яких передбачене відповідним договором з МФО.

Зона митного контролю – чітко визначене в пункті пропуску через державний кордон України або в інших місцях митної території України відокремлене місце, у межах якого митні органи здійснюють митний контроль.

 

Ідентифікаційний номер – цифровий код, що складається із десяти символів (присвоюється кожній особі згідно з визначеною системою кодування на підставі даних про дату народження і стать особи).

 

Іменний вексель – вексель без права його індосацїї першим векселедержателем іншій особі. При цьому в текст векселя векселедавець включає вказівку «не наказу», «без права передавання» або інше рівнозначне. Однак іменний вексель може бути переданий у порядку і з наслідками звичайної цесії.

 

. Імпорт – ввезення на митну територію країни імпорту товару (товарів), призначеного для споживання в цій країні імпорту.

 

Імпорт товарів – купівля (у тому числі з оплатою в негрошовій формі) українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності в іноземних суб’єктів господарської діяльності товарів з ввезенням або без ввезення цих товарів на територію України, включаючи купівлю товарів, призначених для власного споживання установами та організаціями України, розташованими за її межами.

 

Імпортер – суб’єкт господарсько-правових відносин, що декларує надходження на митну територію України товару (товарів).

 

Інвентаризація – періодична перевірка наявності товарно-матеріальних цінностей банку, стану їх зберігання, правильності ведення складського господарства і реальності даних обліку.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.069 сек.)