АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимоги до змісту наукових робіт

Читайте также:
  1. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  2. Автоматизація робіт за допомогою Mathcad.
  3. Аналізу соціальної взаємодії присвячено чимало наукових теорій.
  4. Аналітичний огляд наукових публікацій на тему : «Процентна політика НБУ та оцінка її ефективності»
  5. Анотування статті суспільно-політичного змісту
  6. Аудит нарахування внесків до фондів на заробітну плату
  7. Безробіття як економічне явище і його наслідки. Закон Оукена.
  8. Безробіття, його причини, види,форми, та соціально-економічні наслідки.
  9. Безробіття, його сутність і види. Закон Оукена.
  10. Безробіття: суть, структура, вимірювання та соціально – економічні наслідки.
  11. ВАРІАНТИ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ
  12. Варіанти контрольних робіт для студентів заочної форми навчання

ДО ОФОРМЛЕННЯ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКИХ РОБІТ

Загальні положення

1.1. Назва наукової роботи повинна бути лаконічною, стислою, відповідати суті вирішеної наукової проблеми (задачі), вказувати на мету дослідження та його завершеність. У назві не слід використовувати ускладнену термінологію.

1.2. При оформленні результатів наукової роботи необхідно посилатися на авторів та джерела, з яких використано окремий матеріал. У випадках використання запозичених матеріалів з наукових праць, досліджень без посилання на їх авторів наукова робота знімається з конкурсу захисту не залежно від стану проходження.

1.3. Зміст наукової роботи необхідно викладати стисло, аргументовано, уникати бездоказових тверджень.

1.4. Роботу подають на Всеукраїнський конкурс наукових робіт членів МАН України (I – III етапи) у вигляді спеціально підготованого рукопису у твердому плетінні.

Структура наукової роботи

2.1. Наукова робота повинна мати:

§ титульний аркуш;

§ зміст;

§ перелік умовних позначень (при необхідності);

§ вступ;

§ основну частину;

§ висновки;

§ список використаних літературних джерел, додатки (при необхідності).

Вимоги до змісту наукових робіт

3.1. Титульний аркуш містить назву міністерства, територіальне відділення МАН (Донецьке), а також відомості про базовий науковий, вищий навчальний або навчальний (школа, позашкільний заклад) заклад, у якому виконана робота; прізвище, ім’я, по батькові автора, його звання (кандидат у члени МАН, дійсний член МАН України); назву наукової роботи; науковий ступінь, вчене звання, прізвище, ім’я, по батькові наукового керівника (чи консультанта); місто (область); рік подання на конкурс.

3.2. Зміст – це друга після титульного аркушу сторінка; в ньому визначена структура (план) наукової роботи з назвами розділів, підрозділів та номери початкових сторінок.

3.3. Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів (за необхідності). У випадку вживання у науковій роботі специфічної термінології або мало відомих скорочень, нових символів і т.ін., після другої сторінки (змісту) необхідно навести їх перелік окремою сторінкою. Перелік слід друкувати двома колонками за абеткою: зліва, у першій колонці – скорочення, справа – розшифровку.

3.4. Вступ.

У вступі необхідно розкрити актуальне значення теми (проблеми) та стан її вивчення.

Після визначення актуальності проблеми наукової роботи формулюється мета та завдання дослідження, обгрунтовується важливість його проведення. Не слід формулювати мету як “Досягнення…”, “Вивчення…”, тому що ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не саму мету.

При обгрунтуванні наукової новизни отриманих результатів необхідно аналітично довести їх відмінність від тих результатів, які були відомі раніше.

У вступі потрібно відобразити практичне або теоретичне значення наукової роботи, особливо для розвитку (пізнання) відповідних галузей науки, техніки, виробництва, культури в окремому регіоні або в Україні.

Крім того повідомляється про те, на яких конкурсах, зборах, науково-практичних конференціях, інших заходах оприлюднено результати досліджень (апробація результатів). Якщо за наслідками наукового дослідження є публікації в учнівській пресі, різних регіональних виданнях, обов’язково вказується їх кількість.

3.5. Основна частина наукової роботи складається з розділів, а також підрозділів, пунктів, підпунктів. Кожний розділ починають з нової строки.

У розділах основної частини подають: загальну методику, методи досліджень та вирішення задач; результати теоретичних аба експериментальних досліджень, їх аналіз та узагальнення, а також огляд літератури за обраною темою. При цьому враховується впровадження автором якісних форм і методів досліджень, актуальність теми, викладення матеріалу за принципами послідовності, науковості та системності, самостійність у процесі опрацювання наукової роботи, практична спрямованість дослідження.

Виклад матеріалу підпорядковується одній провідній ідеї, чітко визначеній автором. У розділі “Огляд літератури” необхідно, посилаючись на різні видання, висвітлити основні етапи розвитку наукової думки за визначеною проблемою.

Стисло характеризуючи напрацювання науковців, дослідників, що використані автором наукової роботи, слід обгрунтувати доцільність вибору проблеми та визначити значення подальшої роботи над нею. При цьому у списку використаних джерел обов’язково вказати авторів запозичених матеріалів та видання, з яких вони друкувались.

У роботах або розділах теоретичного характеру розкриваються методи розрахунків, гіпотези, що розглядаються. В експериментальних – принципи дії і характеристики використаних приладів, апаратури, а також методи математичної та інших форм обробки отриманих результатів.

В наступних розділах автор наукової роботи викладає результати власних досліджень, аналізує та обгрунтовує їх.

3.6. Висновки не повінні мати зайвих слів, в них необхідно відобразити найважливіші результати досліджень, звернути увагу на якісні та кількісні показники здобутих результатів, викласти рекомендації щодо їх використання.

3.7. Список використаних джерел розміщується в порядку згадування ждерел у тексті за їх наскрізною нумерацією або за абеткою.

3.8. Додатки. За необхідності до додатків доцільно включити проміжні математичні та інші доведення, формули та розрахунки; таблиці допоміжних даних, схеми, ілюстрації допоміжного характеру, протоколи випробувань; опис алгоритмів і програм розв’язання задач і т.і.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)