АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Резистивний каскад підсилення на транзисторі в схемі з спільним колектором

Читайте также:
  1. Анализ резисторного каскада в области нижних частот.
  2. Більш детальну інформацію про складові прибутку див. на схемі Чумаченко «Економічний аналіз» стор. 179.
  3. Вибір режиму підсилювального каскаду на транзисторі
  4. Від ламп до Транзисторів
  5. Динамические характеристики усилительных каскадов. Повторители напряжения.
  6. Каскад підсилення на польовому транзисторі
  7. Каскадные таблицы стилей. Фильтры.
  8. Класи роботи підсилювального каскаду на транзисторі
  9. Коли відбулося звільнення від німецьких і румунських окупантів територій України, заштрихованих на картосхемі?
  10. Місце навчальної дисципліни в структурно-логічній схемі.
  11. Підсилювальний каскад на польовому транзисторі
  12. Принципові схемі багатокорпусних випарних установок безперервної дії

 

Принципова електрична схема підсилювального каскаду в схемі з спільним колектором наведена на рис.1.

 

Рис.1.36. Схема підсилювального каскаду на транзисторі в схемі з спільним колектором

 

 

Розглядаючи роботу схеми в області середніх частот вважаємо, що опір розділювальних конденсаторів несуттєвий, тому еквівалентний опір навантаження змінному струму буде складати

 

 

де Re – опір емітерного навантаження постійному струму;

Rн – опір зовнішнього навантаження каскаду.

 

Вихідна напруга Uвих знімається з опору Rен і знаходиться в фазі з вхідною напругою Uвх, оскільки приріст від’ємного потенціалу викликає зменшення базового струму, а значить і емітерного струму. Це викликає приріст від’ємного потенціалу емітера. Крім цього вихідна напруга менша від вхідної на значення Uбе. Оскільки вхідна напруга розподіляється між ділянкою база-емітер і опором Rен. Оскільки опір ділянки база-емітер значно менший від Rен, тому і , то коефіцієнт підсилення за напругою незначно відрізняється від одиниці, але менший від неї. Отже, підсилювальний каскад в схемі з спільним колектором тільки повторює вхідну напругу, звідси і назва „емітерний повторювач”.

Порівнюючи схему з каскадом підсилення з СЕ, можна зробити висновок, що емітерний повторювач можна розглядати як каскад в схемі з СЕ, в якого опір в колі емітера не зашунтований конденсатором. У цьому випадку вся напруга вихідного сигналу послідовно вводиться у вхідне коло, віднімається від напруги вхідного сигналу, оскільки напруги Uвх і Uвих синфазні. Отже в схемі існує стовідсотковий послідовний від’ємний зворотний зв’язок за напругою. Такий зворотний зв’язок збільшує вхідний і зменшує вихідний опори підсилювача і зменшує коефіцієнт підсилення. Тому емітерні повторювачі використовуються, як елемент узгодження високоомних і низькоомних ланок. Еквівалентна схема заміщення підсилювального каскаду в схемі з спільним колектором наведена на рис.1.37.

 

 

 

 

Рис.1.37. Схема заміщення підсилювального каскаду в схемі з спільним колектором

 

 

Вхідний опір емітерного повторювача

 

 

Аналізуючи вираз, можна зробити висновок, що в реальних схемах високий вхідний опір можна отримати при великому опорі навантаження для змінного струму і високоомному подільнику напруги.

Вихідний опір емітерного повторювача малий і залежить від опору джерела вхідного сигналу

 

де Rзн – зовнішній опір вхідного кола каскаду .

 

Повне значення вихідного опору з врахуванням паралельно ввімкненого резистора Re

 

Коефіцієнт підсилення підсилювального каскаду за напругою

 

Вихідна напруга відрізняється від вхідної на спад напруги на переході між базою і емітером транзистора і є завжди менша від вхідної. З врахуванням опору джерела сигналу і опору базового подільника напруги

 

 

Коефіцієнт підсилення каскаду за струмом

 

Враховуючи, що

а

 

де – еквівалентний опір джерела вхідного сигналу,

Отримуємо остаточно вираз для коефіцієнта підсилення каскаду за струмом в схемі з спільним колектором

 

Коефіцієнт підсилення каскаду за струмом зростає із збільшенням опору джерела сигналу Rг і зменшенням опору навантаження Rн. При і , коефіцієнт підсилення за струмом прямує до .

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)