АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вуглеводи поділяються на три великі групи: моносахариди та їх похідні, олігосахариди і полісахариди

Читайте также:
  1. А. Моносахариди
  2. Господарські зобов'язання поділяються на два види: майново-господарські зобов'язання; організаційно-господарські зобов'язання.
  3. Групи: Ф, БО, МЕ, ЕП, ЕК , ХАІ, ІТП Екзаменатор: Загоруйко І.О.
  4. Групи: Ф, БО, МЕ, ЕП, ЕК, МК Екзаменатор: Загоруйко І.О.
  5. Групи: Ф, БО, МЕ, ЕП, ЕК, МК Екзаменатор: Загоруйко І.О.
  6. Депутатські групи: завдання та функції, порядок утворення та повноваження
  7. За видом власності та порядком заснування об’єднання підприємств поділяються на недержавні та державні або комунальні.
  8. За самовіддану працю в тилу 31 жовтня 1946 А.Б. Ганькевич отримує свою першу нагороду - медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр..»
  9. Залежно від строку, об’єднання підприємств поділяються на
  10. Змінні автомобільні кузови поділяють на дві групи: загального призначення (універсальні) і спеціального призначення (спеціалізовані за видами вантажів).
  11. Сільські сервітути поділяються на дорожні, водні та інші.

Міністерство освіти і науки

Прикарпатський національний університет

Імені Василя Стефаника

Реферат на тему:

Обмін вуглеводів

Виконав: студент

Групи ФВ-32

Яблінчук І.Я.

Перевірив: викладач

Остап’як З.М.

Івано-Франківськ

Р.

Зміст:

Классіфікація та біологічна роль вуглеводів.

Засвоєння екзогенних вуглеводів.

Пул глюкози в організмі, надходження глюкози

В клітини.

Синтез і розщеплення глікогену

Список використаної літератури

Классіфікація та біологічна роль вуглеводів

Вуглеводи становлять незначну частину загального сухого ваги тканин людського організму - не більше 2%, у той час як на білки, наприклад, припадає до 45% сухої маси тіла. Тим не менше, вуглеводи виконують в організмі цілий ряд життєво важливих функції, беручи участь у структурній і метаболічної організації органів і тканин.

З хімічної точки зору вуглеводи представляють собою багатоатомних альдегідів-або кетоноспірти або їх полімери, причому мономірні одиниці в полімерах з'єднані між собою Глікозидний зв'язками.

Класифікація вуглеводів.

Вуглеводи поділяються на три великі групи: моносахариди та їх похідні, олігосахариди і полісахариди.

1.1.1. Моносахариди в свою чергу діляться, по перше, за характером карбонільної групи на Альдози і Кетози і, по-друге, за числом атомів вуглецю в молекулі на триозы, тетрозы, пентози і т.д. Зазвичай моносахариди мають тривіальні назви: глюкоза, галактоза, рибоза, ксилоза та ін До цієї ж групи сполук відносяться різні похідні моносахаридів, найважливішими з них є фосфорні ефіри моносахаридів [глюкозо-6-фосфат, фруктозо-1,6-бісфосфат, рибоза - 5-фосфат та ін], уроновие кислоти [галактуроновая, глюкуронова, ідуроновая и др.], аміносахара

[глюкозамін, галактозамін и др.], сульфатованих похідні уронових кислот, ацетильовані похідні аміносахаров і др.Общее кількість мономерів та їх похідних становить кілька десятків з'єднань, що не поступається наявному в організмі кількості індивідуальних амінокислот.

1.1.2. Олігосахариди, що представляють собою полімери, мономірні одиницями яких є моносахариди або їх похідні. Кількість окремих мономірних блоків у полімері може сягати півтора чи двох/не більше/десятків. Всі мономірні одиниці в полімері пов'язані Глікозидний зв'язками. Олігосахариди в свою чергу діляться на гомоолігосахаріди, що складаються з однакових мономірних блоків [мальтоза], і гетероолігосахаріди - до їх складу входять різні мономірні одиниці [лактоза]. У більшості своїй олігосахариди зустрічаються в організмі як структурних компонентів більш складних молекул - гліколіпіду або глікопротеїдів. У вільному вигляді в організмі людини можуть бути виявлені мальтоза, причому мальтоза є проміжним продуктом розщеплення глікогену, і лактоза, що входить в якості резервного вуглеводу в молоко годуючих жінок. Основну масу олігосахаридів в організмі людини становлять гетероолігосахаріди гліколіпіду і глікопротеїдів. Вони мають надзвичайно різноманітну структуру, обумовлену як різноманітністю що входять до них мономірних одиниць, так і різноманітністю варіантів глікозидних зв'язків між мономерами в олігомеру [a-і b-Глікозидний зв'язку; зв'язку, що з'єднують різні атоми вуглецю в сусідніх мономірних одиницях: a - 1,4, a - 1,3, a - 1,6 и др.].

Полісахариди, що представляють собою полімери, побудовані з моносахаридів чи їх похідних, з'єднаних між собою ду Глікозидний зв'язками, з числом мономірних одиниць від декількох десятків до декількох десятків тисяч. Ці полісахариди можуть складатися з однакових мономірних одиниць, тобто бути гомополісахарідамі, або ж до їх складу можуть входити різні мономірні одиниці - тоді ми маємо справу з гетерополісахарідамі. Єдиним гомополісахарідом в організмі людини є глікоген, що складається із залишків aD - глюкози. Більш різноманітний набір гетерополісахарідов - в організмі присутні гіалуронова кислота, хондроітінсульфати, кератансульфатів, дерматансульфат, гепарансульфат та гепарин. Кожен з перерахованих гетерополісахарідов складається з індивідуального набору мономірних едініц.Так основними мономірні одиницями гіалуронової кислоти є глюкуронова кислота і N-ацетилглюкозамін, тоді як до складу гепарину входять сульфатованих глюкозамін і сульфатованих ідуроновая кислота.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)