АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Засвоєння екзогенних вуглеводів

Читайте также:
  1. Аеробне перетворення вуглеводів
  2. Анаеробне розщеплення вуглеводів
  3. Всмоктування вуглеводів
  4. Етапи засвоєння сенсорних еталонів (за Л. А. Венгером)
  5. ІV. Засвоєння нових знань та способів дій.
  6. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ЗАСВОЄННЯ ДИСЦИПЛІНИ
  7. Особливості засвоєння граматичної будови мови дітьми дошкільного віку
  8. Особливості засвоєння слова у дошкільному віці
  9. Патологія обміну вуглеводів
  10. Перетравлювання вуглеводів
  11. Специфіка засвоєння виразного мовлення на етапі дошкільного дитинства

У звичайних умовах основним джерелом вуглеводів для людини є вуглеводи їжі. Добова потреба у вуглеводах становить приблизно 400 г, причому вкрай бажано. щоб легко засвоюються вуглеводи [глюкоза, сахароза, лактоза та ін] становили не більше 25% їх загальної кількості у харчовому раціоні. У процесі засвоєння їжі всі екзогенні полімери вуглеводної природи розщеплюються до мономерів, що позбавляє ці полімери видовий специфічності, а у внутрішнє середовище організму з кишечнику надходять лише моносахариди та їх похідні; надалі ці мономери використовуються в міру необхідності для синтезу специфічних для людини олігоілі полісахаридів.

Розщеплення крохмалю або глікогену їжі починається вже в ротовій порожнині за рахунок дії на ці гомополісахаріди амілази і мальтази слини, однак цей процес не має істотного значення, оскільки їжа в ротовій порожнині знаходиться дуже короткий час. У шлунку при травленні середу кисла і амілаза слини, що потрапляє в шлунок разом з харчовим грудкою, практично не працює. Основна маса крохмалю і глікогену їжі розщеплюється в тон ком кишці під дією амілази підшлункової залози до дисахаридів мальтози і ізомальтози. Утворилися дисахариди розщеплюються до глюкози за участю ферментів, секретується стінкою кишечнику: мальтази і ізомальтази. Мальтаза каталізує гідроліз a-1,4-глікозидних зв'язків, а ізомальтаза - гідроліз a-1,6-глікозидних зв'язків.

Що поступила з їжею сахароза розщеплюється в кишечнику до глюкози і фруктози за участю ферменту сахарази, а що надійшла лактоза - до глюкози і галактози під дією ферменту лактази. Обидва цих ферменти секретуються стінкою кишечнику.

Процеси розщеплення гетероолігосахарідов або гетерополісахарідов мало вивчені. Мабуть, стінкою кишечнику секретуються глікозідази, здатні розщеплювати a - і b - Глікозидний зв'язку наявні в цих полімерах.

Всмоктування моносахаридів відбувається в тонкому кишечнику, причому швидкості всмоктування різних моносахаридів істотно різні. Якщо швидкість всмоктування глюкози прийняти за 100, то швидкість всмоктування галактози складе 110, фруктози - 43, маннози 19, ксилози - 15. Прийнято вважати, що всмоктування глюкози і галактози йде за участю механізмів активного транспорту, всмоктування фруктози і рибози - за механізмом полегшеної дифузії, а всмоктування маннози або ксилози за механізмом простої дифузії. Приблизно 90% всмокталася глюкози надходить з ентероцитів безпосередньо в кров, а 10% її виявляється в лімфі, втім, згодом і ця глюкоза також виявляється в крові.

Слід зазначити, що вуглеводи можуть бути повністю виключені з харчового раціону. У цьому випадку всі необхідні для організму вуглеводи будуть синтезуватися в клітинах зі з'єднань неуглевод ний природи в ході процесів, що одержали назву глюконеогенез.

Пул глюкози в організмі, надходження глюкози

В клітини

Переважним в кількісному відношенні моносахаридів, присутнім у внутрішньому середовищі організму, є глюкоза. Її вміст у крові щодо постійно і є однією з констант гомеостазу. Вміст глюкози в крові становить 3,3 - 5,5 мМ/л або 80 - 100 мг/дл. Пул глюкози, тобто загальний зміст вільної глюкози в організмі, становить величину порядку 20 р. З них 5 - 5,5 г міститься в крові, решта глюкоза розподілена в клітинах і міжклітинної рідини. З наведених цифр випливає, що концентрація глюкози в клітинах значно нижче, ніж у крові, що створює умови для надходження глюкози з крові в клітини шляхом простої або полегшеної дифузії.

Пул глюкози в організмі є результат динамічної рівноваги процесів, що забезпечують поповнення цього пулу і процесів, що супроводжуються використанням глюкози з пулу для потреб органів тканин.

Поповнення пулу глюкози йде за рахунок наступних процесів:

а/надходження глюкози з кишечнику;

б/утворення глюкози з інших моносахаридів, наприклад, з галактози або фруктози;

в/розпад резервного глікогену в печінці/глікогенез /;


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)