АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виявлення сильних і слабких сторін підприємства (бізнес-проекту)

Читайте также:
  1. Аналіз активів та пасивів підприємства
  2. Аналіз беззбитковості підприємства
  3. Аналіз валового прибутку підприємства
  4. Аналіз використання виробничої потужності підприємства
  5. Аналіз використання обладнання і виробничої потужності підприємства
  6. Аналіз забезпеченості підприємства основними засобами
  7. Аналіз платоспроможності підприємства
  8. Аналіз показників використання основних засобів підприємства
  9. Аналіз структури капіталу підприємства
  10. Аналіз технічного рівня розвитку підприємства
  11. Аналіз фінансової стійкості підприємства
  12. Аналітична ідентифікація фінансових ризиків підприємства

Виявлення сильних та слабких сторін здійснюється в межах внутрішнього аналізу процесу стратегічного управління й перед­бачає оцінку чинників, які піддаються впливу та контролю під­приємства, тобто чинників, обумовлених результатами його гос­подарювання, та є результатом ефективності його функціонування чи окремих дій.

Безперечно, слабкими сторонами є основні характеристики ви- робничо-господарської та фінансової діяльності підприємства, за котрими воно поступається основним конкурентам. Сильні сторони відповідають конкурентним перевагам, або принаймні характе­ристикам, за якими підприємство не поступається конкурентам.

Аналізуючи сильні та слабкі сторони діяльності підприємства, можна використати результати аналізу його конкурентоспромож­ності (скажімо, за окремими чинниками — складовими конкурен­тоспроможності). Доцільно також здійснювати внутрішній аналіз підприємства за всіма напрямами його діяльності, наприклад: маркетинг; виробництво продукції; система збуту та товароруху продукції; персонал; фінансові ресурси; інноваційна діяльність; система управління підприємством і под.

Для оцінки сильних та слабких сторін підприємства можна використовувати форму балансу (табл. 2.3). Успіх підприємства значно залежить також від: використання якісних сировини та матеріалів; сучасного обладнання і дотримання вимог технології; фахових навичок і ставлення до роботи персоналу підприємства; реалізації інноваційного потенціалу підприємства, здатності впро­ваджувати технічні, технологічні й організаційні нововведення. У кінцевому підсумку сильні сторони підприємства (як і слабкі) відображаються у показниках ефективності його фінансово-госпо­дарської діяльності.

Результати дослідження сильних та слабких сторін дають змо­гу визначити сфери підвищеної першочергової уваги, котрі потре­бують удосконалення, та позитивні сторони, на які варто опиратись під час формування стратегії і тактики реалізації підприємниць­кого проекту.


 

Таблиця 2.3. Сильні та слабкі сторони підприємства

Сильні сторони Слабкі сторони
Переваги підприємства за напря­мами: — маркетинг; — виробництво; — організація праці; — інноваційна діяльність; — управління фінансовими ресур­сами тощо. Недоліки підприємства за напрямами: — маркетинг; — виробництво; — організація праці; — інноваційна діяльність; — управління фінансовими ресурса­ми тощо
Унікальні знання та права влас­ності Недостатність володіння підприємс­твом інформацією стосовно ефективної технології бізнесу, особливостей і ви­мог споживачів та ін.
Наявність у підприємства необхід­них (у тому числі унікальних) ре­сурсів і доступу до них Відсутність необхідних ресурсів чи до­ступу до них

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)