АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристики процесу набрякання

Читайте также:
  1. I. Схема характеристики.
  2. II. Поняття соціального процесу.
  3. А выходные характеристики системы являются зависимыми (эндогенными) переменными и в векторной форме имеют вид
  4. АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ АКТИВНОГО ВЕНТИЛЮВАННЯ ЗЕРНА
  5. Акустические колебания, их классификация, характеристики, вредное влияние на организм человека, нормирование.
  6. Амплитудно частотные характеристики различных приборов, измеряющих частоту электрических сигналов.
  7. Амплітудна і фазова частотні характеристики
  8. Антикризисные характеристики управления персоналом
  9. Антропометричні характеристики людини
  10. Антропометричні характеристики людини.
  11. БАЗОВЫЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ ОБЩЕСТВА
  12. БЕЗПЕЧНІСТЬ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

Ступінь набрякання визначається кількістю рідини, що поглинається одиницею маси або об’єму сухого зразка полімеру. Визначають ступінь набрякання ваговим або об’ємним методами. Ваговий метод полягає у зважуванні зразка полімеру до і після набрякання. Розраховують ступінь набрякання за формулою:

100% (23.1)

Об’ємний метод визначення ступеня набрякання ґрунтується на вимірюванні об’єму полімеру до і після набрякання:

100%, (23.2)

де m 0 і V 0 – маса і об’єм зразка полімеру до набрякання; m і V – маса і об’єм полімеру після набрякання.

На рис. 23.1 показані криві, що показують зміну ступеню набрякання полімеру з часом. У випадку обмеженого набрякання ступень набрякання досягає максимального значення, після чого залишається сталим. Під час необмеженого набрякання крива проходить через максимум, після чого ступінь набрякання зменшується практично до нуля внаслідок поступового розчинення зразка полімеру.

Ступінь набрякання ВМС залежить від їх будови і форми макромолекул (найкраще набрякають лінійні ВМС з витягнутими макромолекулами), хімічної природи і фізико-хімічних властивостей розчинника (найкраще полімери набрякають у хімічно спорідненими з ними розчинниках).

 

Рисунок 23.1– Кінетичні криві набрякання ВМС: 1,2 – обмежене набрякання; 3 – необмежене набрякання.

Кінетику набрякання описують рівнянням необоротної реакції І порядку:

, (23.3)

де w – швидкість набрякання; at – ступінь набрякання зразка полімеру у момент часу t; a ¥ – максимальний ступінь набрякання зразка; k – константа швидкості набрякання – величина, що залежить від природи полімеру та розчинника.

Геометрично швидкість набрякання визначають за величиною тангенсу кута нахилу дотичної до кривої " at ". Швидкість набрякання ВМС суттєво зростає при підвищенні температури, при зменшенні розмірів зразків полімеру, його віку і молярної маси.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)