АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методика викладання філософських дисциплін як навчальна дисципліна

Читайте также:
  1. FAST (Методика быстрого анализа решения)
  2. III МЕТОДИКА ПРЕПОДАВАНИЯ БИОЛОГИИ
  3. III.4.4. Методика интеллектуального оргдиалога при обучении старшеклассников общению
  4. VIII. Методика экспресс-диагностики педагогической направленности учителя (Ю.А. Кореляков, 1997)
  5. Анатомо-физиологические особенности кожи, подкожной клетчатки, лимфатических узлов. Методика обследования. Семиотика.
  6. Анатомо-физиологические особенности органов дыхания у детей. Методика обследования. Семиотика.
  7. Анатомо-физиологические особенности органов кровообращения. Методика обследования. Семиотика.
  8. Анатомо-физиологические особенности органов пищеварения у детей. Методика обследования. Семиотика.
  9. Анатомо-физиологические особенности печени, желчного пузыря и селезенки у детей. Методика обследования. Семиотика.
  10. Анаэробная выносливость и методика ее направленного развития
  11. Аннотация и методика проведения лабораторных работ
  12. Аннотация и методика проведения лабораторных работ.

Предмет, зміст, мета, структура, функції та завдання курсу «Методика викладання філософських дисциплін». Мета та завдання дисципліни в контексті компетентнісного підходу.

Форми, методи, прийоми навчання.

Гносеологічний зміст методики як науки. Метод, методологія та методика викладання. Концептуальний апарат, основні принципи та структура методики. Учбовий процес: основні складові та аспекти. Алгоритм формування методичних вмінь та навичок. Основні засади викладання філософських дисциплін.

Нормативні документи та варіативна складова, що визначають зміст освіти. Викладання філософії і профіль ВНЗ.

 

Тема 2.

Феномен філософського знання.

Проблема визначення поняття «знання». Сутність та типологія знання. Рівні пізнавальної діяльності. Особливості філософського знання. Аспекти філософського знання: світоглядний, соціальний, культуротворчий, методологічний. Структура та специфіка філософського знання.

Логіка як провідний інструментарій формування культури людського мислення. Основні правила та характеристики логічного мислення. Взаємозв’язок теоретичних знань з їх практичним застосуванням в контексті вирішення логічних вправ і задач.

Викладання етики та курсів морально-духовного спрямування у ЗНЗ та ВНЗ: співвідношення теоретичних засад етичного знання та його практичної апробації. Проблемний, дискусійний, ігровий та інші підходи.

Специфіка та основні методичні та методологічні проблеми викладання інших філософських дисциплін у ЗНЗ та ВНЗ.

 

 

Тема 3.

Основні методи викладання філософських дисциплін.

 

Загальна характеристика та класифікація методів навчання. Основні форми та

Засоби викладання філософії.

Види та стилі навчання. Репродуктивний стиль навчання. Проблемне навчання.

Творчий стиль навчання. Особливості проблемного підходу до викладання та засвоєння філософського знання: значення питань у визначенні проблеми, проблемні ситуації, аргументація, доведення, розв’язання проблеми. Модульний підхід до викладання та засвоєння філософського знання.

Методи навчання: словесні, наочні, практичні. Активні методи навчання.

Методи формування професійних якостей вчителя та викладача філософських дисциплін. Педагогічна майстерність. Взаємовідносини вчителя та учня, викладача та студента: етичний аспект. Врахування профільного рівня у викладанні філософських дисциплін.

 

 

Тема 4.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)