АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Типологія інформаційних систем у менеджменті організації

Читайте также:
  1. A) к любой экономической системе
  2. A) прогрессивная система налогообложения.
  3. C) Систематическими
  4. CASE-технология создания информационных систем
  5. ERP и CRM система OpenERP
  6. HMI/SCADA – создание графического интерфейса в SCADА-системе Trace Mode 6 (часть 1).
  7. I Понятие об информационных системах
  8. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  9. I. Основні риси політичної системи України
  10. I. ОСНОВНЫЕ ПОНЯТИЯ (ТЕРМИНЫ) ЭКОЛОГИИ. ЕЕ СИСТЕМНОСТЬ
  11. I. ОСНОВНЫЕ ТРЕБОВАНИЯ К СИСТЕМАМ ЭЛЕКТРОСНАБЖЕНИЯ
  12. I. Суспільство як соціальна система.

Виконавчі інформаційні системи (Executive Support Systems – ESS) – призначені для системного аналізу навколишнього середовища організації на ЕОМ і формування стратегічних рішень по напрямкам розвитку бізнесу, прогнозування продажів, бюджету, прибутку, планування особового складу.

Керуючі інформаційні системи (Hanagement Information Systems – MIS) – призначені для узагальнення на ЕОМ поточних операційних даних: наказів, виробництва, бухгалтерії.

Інформаційні системи підтримки прийняття рішень (Decision Support Systems – DSS) – призначені для моделювання на ЕОМ поточних даних виробничо-господарської діяльності організації, з метою порівняння й агрегірування інформації; аналізу впливу перемінних на показники, що резюмують; оптимізації; прогнозування.

Інформаційні системи рівня знання (Knowledge Work Systems – KWS) – призначені для створення на ЕОМ інтегрованої бази науково-технічної, комерційної й економічної інформації.

Інформаційні системи діловодства (Office Automation Systems – OAS) – призначені для автоматизації процесів підготовки, вводу, збереження, пошуку і виводу організаційно-розпорядницьких документів.

Інформаційні системи діалогової обробки запитів (Transaction – Processing Systems – TPS) – це комп'ютеризована система, що виконує і розраховує рутинні транзакції, необхідні для здійснення бізнесу.

Інтегрована автоматизована інформаційна система забезпечує комплексне рішення задач керування комерційної діяльності з використанням комп'ютерних технологій для одержання максимального економічного ефекту.

Взаємозв'язок ІС в інтегрованій системі наведений на рис. 4.8

Рис.4.8. Взаємозв'язок ІС в інтегрованій системі

 

Інформаційні системи підтримки бізнесу (BSS) призначені для автоматизованого збору, відновлення, розподілу інформації про бізнеси-процеси, починаючи від формування відомостей про контрагентів організації й оформлення договорів комерційних справ до контролю надходження платежів і аналізу результативності маркетингової діяльності організації.

Інформаційні системи бізнесу-планування призначені для автоматизованого моделювання поточного стану організації, формування стратегій її розвитку на базі інвестиційних проектів і вибору з них оптимальних, з розрахунком на ЕОМ прогнозних показників строку окупності проектів і ефективності діяльності організації.

Інформаційні системи управління виробництвом призначені для автоматизованого збору, обробки, нагромадження і відображення інформації про параметри виробничих операцій з метою виявлення критичних ситуацій і прийняття рішень по їхній ліквідації та оптимізації управління устаткуванням.

Інформаційні системи управління персоналом призначені для оптимізації діяльності управління персоналом у кадрових службах організації, на основі формування інтегрованої бази даних персоналу на ЕОМ.

Інформаційні системи управління фінансовоі діяльності призначені для автоматизованої оцінки та аналізу фінансово-господарського стану організації, по даних фінансової звітності та прийняття рішень по управлінню фінансами.

Бухгалтерська інформаційна система призачена для упорядкування та відображення на ЕОМ усіх господарських операцій, на основі автоматизації рахунків, проведень і форм первичноі документації, з ціллю представлення аналітичних оцінок, контроля діяльності підприємства та посилення контролюючих функцій.

Планування розвитку управлінських інформаційних систем

Процес планування інформаційних систем наведений на рис. 4.9.

Рис. 4.9. Процес планування інформаційних систем

Реінжинирінг – фундаментальне переосмислення і радикальне перепроектування бізнесів-процесів організації, на базі комп'ютерних технологій і систем, з метою досягнення корінних поліпшень актуальних показників їхньої діяльності – вартості, якості, послуг і темпів.

Характеристика підходів до планування інформаційних систем наведени на рис. 4.10.

 

Рис. 4.10. Характеристика підходів до планування інформаційних систем

Особливості системного підходу до планування ІС наведени на рис. 4.11.

Рис. 4.10. Особливості системного підходу до планування ІС

Характеристика методологій планування інформаційних систем наведена на рис. 4.11.

Рис. 4.11. Характеристика методологій планування інформаційних систем

 

Засоби об'єктного підходу до планування ІС наведени на рис. 4.12

Рис. 4.12. Засоби об'єктного підходу до планування ІС

 

Комп'ютерні програми підтримки реінжинирінга наведени на рис. 4.13.

 

Рис. 4.13. Комп'ютерні програми підтримки реінжинирінга

 

Життєвий цикл ІС – є моделлю створення, впровадження і використання інформаційної системи, відображає її різні стани і включає етапи: аналіз вимог до створення ІС; побудова моделі системи; розробка технічного завдання; проектування; реалізація (програмування й адаптація); тестування і налагодження; експлуатація і супровід.

Характеристика моделей розвитку інформаційних систем наведени на рис. 4.14.

 

Рис. 4.14. Характеристика моделей розвитку інформаційних систем

CASE-технології (Computer Assisted System Engeneering) – сукупність методологій аналізу, проектування, розробки і супровід програмних засобів життєвого циклу ІС.

Принципи планування впровадження ІС наведени на рис. 4.15

 

Рис. 4.15. Принципи планування впровадження ІС

 

Етапи впровадження ІС наведени на рис. 4.16.

 

Рис. 4.16. Етапи впровадження ІС

Характеристика технічної і програмної підтримки ІС наведена на рис. 4.17.

 

Рис. 4.17. Характеристика технічної і програмної підтримки ІС

 

Характеристика послуг для підтримки функціонування ІС наведена на рис 4.18.

 

Рис. 4.18. Характеристика послуг для підтримки функціонування ІС

 

Управління організаційними змінами у процесі впровадження нових видів інформаційних технологій передбачає: оптимізацію організаційної структури; процесів і функцій, що описують взаємодію ланок цієї структури; зміна мотивації персоналу. Засоби плану реалізації ІС наведени на рис 4.19


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)