АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Етапи наукового дослідження

Читайте также:
  1. Алгоритм дослідження функції на парність та непарність
  2. Анкета, як різновид соціологічного дослідження
  3. В епідеміологічних дослідженнях»
  4. Взяття матеріалу для бактеріологічного дослідження на кишкову групу
  5. Вибір методу (методики) проведення дослідження
  6. Вибіркове соціологічне дослідження
  7. Виділення суміші пігментів листка. Дослідження фізико-хімічних властивостей пігментів
  8. ВИЗНАЧЕННЯ ОБ'ЄКТА І ПРЕДМЕТА ДОСЛІДЖЕННЯ
  9. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.
  10. Виховна робота з педагогічно занедбаними дітьми. Принципи, шляхи і етапи перевиховання важковиховуваних дітей.
  11. Вплив місця проведення наукового заходу на оратора
  12. Генеза етнонаціональних спільнот в Україні. Українська діаспора як об'єкт етнополітичного дослідження.

Підготовчий етап

Після того як тема курсової роботи обрана, слід ознайомитися з означеною проблематикою в межах підручника чи навчального посібника з теорії держави і права. Опрацювання літератури слід починати з основної (законодавчі акти, підручники тощо), а потім звертатися до додаткової (наукові статті, монографії тощо).

Загальну орієнтацію щодо літератури, необхідної для підготовки курсової роботи, дають програми навчальних курсів, які викладаються на кафедрі, та розділ 6 даних методичних рекомендацій.

Вивчення літератури та дослідження проблеми доцільно проводити в історичному аспекті – від історії питання, його теоретичних засад до сучасного стану, практичної реалізації, перспектив розвитку. Це дозволяє вивчити явище в динаміці.

Після загального ознайомлення з проблематикою дослідження курсант повинен скласти попередній план роботи, що надається керівнику і, з урахуванням зроблених ним зауважень та пропозицій, корегується та уточнюється. Складання плану передбачає поділ цілого на менші, але логічно між собою пов’язані частини.

Вдалий план наукової праці повинен відповідати кільком універсальним вимогам:

· теми кожного розділу однакові за важливістю, а самі розділи – приблизно однакові за обсягом;

· охоплювати весь матеріал, що відноситься до теми;

· формулювання назв (заголовків) структурних частин роботи повинні бути по можливості короткими та конкретними.

NB! Не допускається однакова назва роботи та однієї з її структурних частин

На основі попереднього плану має сенс скласти розгорнутий план роботи, який містив би не лише заголовки майбутніх розділів та параграфів, але й короткий зміст останніх. Розгорнутий план значною мірою дозволяє уникнути прогалин, повторів, забезпечити послідовність та логічність викладення матеріалу.

Інформаційно-аналітичний етап

Цей етап передбачає пошук необхідної літератури у бібліотеках та її опрацювання. Фрагменти нормативно-правових актів та наукової літератури, які курсант згодом планує використати у тексті курсової, зберігаються у вигляді нотаток. Дослідникам дуже допомагає звичка зазначати у верхній частині аркуша нотаток джерело, з якого походить матеріал, а на полях – так зване «ключове слово», що допомагає пригадати, якому явищу, чи методичному прийому присвячений даний фрагмент.

Особливу увагу слід приділити фіксації бібліографічних даних: автора книги, повної назви видання, типографської інформації, а також зазначити локалізацію книги – бібліотеку чи електронний ресурс. Остання інформація виявиться дуже важливою, якщо виникне необхідність повторно звернутися до певних джерел, наприклад, щоб уточнити цитату.

Як використовувати джерела? Звернення до праць інших авторів є абсолютно універсальною практикою. Саме так можна продемонструвати, що курсант поділяє погляди відомих та авторитетних дослідників. Можна використати працю відомого автора як приклад – такий підхід є особливо продуктивним, коли порівнюємо дві і більше позиції. Звернення до думок, фактів, сюжетів, викладених у працях попередників, дозволяє помістити курсову роботу у контекст певної наукової дискусії, пов’язати її із ширшими темами і сюжетами. Нарешті, таким чином можна висловити критичні зауваження щодо тих авторів, з поглядами яких автор курсової роботи не погоджується. Використовувати праці інших авторів можна шляхом цитування, перефразовування або узагальнення.

При виконанні дослівних виписок, які пізніше в тексті можуть стати цитатами, потрібно бути особливо обережними. Переписувати потрібно дослівно, включно з помилками і знаками пунктуації. Цитуючи, необхідно дотримуватися кількох формальних правил:

- цитата повинна бути дослівною;

- цитата не повинна бути надто довгою;

- цитата повинна подаватися у лапках і супроводжуватися посиланням на джерело.

Вилучення певних фрагментів, що дозволяє уникнути довгого цитування, позначається трикрапкою, пояснення, які розривають текст цитати, подаються у квадратних дужках – [].

Не рекомендується починати абзаци з цитати, як і поміщати одну цитату відразу ж за іншою. Допускається також переказ запозиченого тексту, посилання в такому випадку також обов'язкове, але лапки не ставляться. При викладі інформації своїми словами не допускається викривлення початкового змісту. Всі цитати повинні бути вивірені за першоджерелами. Якщо автор роботи цитує уривок з документу, який йому не доступний, то виноска робиться на вторинне джерело, звідки був запозичений документ.

Перефразовування, переказування, як правило, становить матеріал для більшої частини тексту курсової роботи. Це означає, що вже на етапі нотаток курсант починає писати текст своєї праці. У цьому випадку він намагається передати думку автора якнайближче до оригіналу, але використовуючи власну лексику. Узагальнення дозволяє одним реченням передати зміст цілого розділу або цілої авторської праці.

Нагадаємо, що перефразовуючи, узагальнюючи чи цитуючи праці інших авторів, курсант повинен мати на меті висловити власну позицію. Найголовніше, що при цьому слід пам’ятати – дослідницька праця повинна бути передусім роботою курсанта і бути написаною словами курсанта. Таким чином, чужі тексти використовуються для того, щоб підтвердити власну думку курсанта, проілюструвати його позицію, протиставити її думці авторитетів чи продемонструвати слабкість аргументації опонентів.

NB! Дослівне запозичення чужого тексту, яке не супроводжується посиланням на джерело, називається плагіатом і суворо карається у науковому середовищі. Робота, автор якої допустився плагіату, знімається з розгляду незалежно від стадії підготовки без права її повторного захисту.

Наративний* етап: написання й оформлення тексту курсової роботи

Наступним етапом роботи над обраною темою є літературне оформлення дослідження (написання тексту роботи). На етапі написання роботи слід чітко розподіляти намічений її обсяг по окремих розділах робочого плану. При написанні роботи автор повинен давати системний виклад теми, пропорційно розкривати її компоненти. Зібраний матеріал, навіть згрупований по окремих питаннях, підрозділах необхідно викласти в одному стилі, послідовно та переконливо.

Текст курсової роботи повинен відповідати вимогам літературного стилю мовлення. Однак, слід запозичувати ті основні риси, які характеризують стиль наукової літератури: логічність, чіткість викладення думок, термінологічну точність, що виключає можливість двоякого тлумачення певних положень, відсутність емоційної забарвленості. Вираз на зразок «Я у моїй роботі + дієслово» є неприпустимим для наукового стилю викладення інформації та є однією з найбільш частих стилістичних помилок. Необхідно уникати персоніфікації та використовувати безособові звороти типу «В даній роботі + дієслово», наприклад, «В даній роботі розглядається…», або вживати «Автор роботи відстоює думку…», «В даній курсовій роботі ми + дієслово».

Слід пам’ятати, що не слід зловживати скороченням слів. Нестандартні скорочення застосовуються у виключних випадках і наводяться у переліку скорочень на початку рукопису.

Керівник курсової роботи попередньо перевіряє написані розділи та слідкує за тим, щоб думки та певні положення, що висловлюються курсантом, були логічно пов’язані з усім текстом, щоб кожна завершена думка відокремлювалась в абзац, щоб було зрозуміло, що є положеннями, які висуває та підтримує автор даної роботи, а що є запозиченим (у цьому випадку вказується джерело).

Досвід рецензування показує, що в курсових роботах найчастіше зустрічаються такі недоліки:

- відхід від теми (тема курсової роботи передбачає розкриття одних питань, а фактично розкриваються інші);

- безсистемний виклад матеріалу, повторення одних і тих самих положень;

- логічні помилки, невміння відокремити головне;

- механічне переписування матеріалу з друкованих видань або з Інтернету;

- недотримання методичних рекомендацій щодо оформлення роботи.

У разі негативної оцінки курсова робота повертається курсанту, який повинен доопрацювати її з урахуванням зауважень і лише після цього доопрацьований варіант подати науковому керівнику для повторної перевірки. Якщо попередня оцінка позитивна, курсант допускається до захисту курсової роботи.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)