АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Задача 5. 1. а) загальна кількість випадків захворювань на вірусний гепатит А за 1 рік:

Читайте также:
  1. I. 3.1. Двойственная задача линейного программирования
  2. II.2. Задача о назначениях
  3. II.4. МЕТОД ВЕТВЕЙ И ГРАНИЦ В ЗАДАЧАХ ЦЕЛОЧИСЛЕННОГО ПРОГРАММИРОВАНИЯ
  4. VI. Общая задача чистого разума
  5. В задачах 13.1-13.20 даны выборки из некоторых генеральных совокупностей. Требуется для рассматриваемого признака
  6. в задачах экспертного выбора.
  7. В) Задача
  8. В) Задача
  9. В) Задача
  10. В) Задача
  11. В) Задача
  12. В) Задача

1. а) загальна кількість випадків захворювань на вірусний гепатит А за 1 рік:

68 + 26 = 90 випадків;

б) індекс сезонності (ІС):

ІС = 68 / 26 = 2,6 рази;

в) коефіцієнт сезонності (КС):

90 – 100 КС = 68 ×100 / 90 = 75,5 %.

68 – КС

2. Проведення щеплень за епідпоказаннями на території ризику, посилення контролю за якістю води централізованих і децентралізованих джерел водопостачання та на інших об’єктах епідемічного ризику (організовані колективи, підприємства громадського харчування і торгівлі тощо).

3. Демографічні дані окремих вікових, професійно-побутових і статевих груп; кількість випадків захворювання на вірусний гепатит А серед них.

 


Додаток 2

 
 

 

 

Додаток 3

  ЕН ЕА ОЕА РЕА ЕД
           
Визначення Система динамічного і постійного стеження за ЕП конкретного інфекційного захворювання на певній території Вивчення якісних кількісних особливостей ЕП з використанням ЕМ дослідження Це аналіз конкретної епідситуації на даній території, в даний час, що безпосередньо відбиває стан і тенденції розвитку ЕП Це аналіз рівня, структури інфекційної захворюваності за певний проміжок часу в минулому і прогнозування захворюваності на майбутнє Розпізнавання проявів захворюваності і епідстану на основі ЕМ досліджень та наукових даних про причини, умови і механізми виникнення та поширення інфекційних хвороб
Мета Оцінка епідситуації, розробка прогнозів і обґрунтування заходів, спрямованих на: 1) попередження інфекційних хвороб серед окремих груп населення; 2) зниження рівня інфекційної захворюваності сукупного населення; 3) регіональна ліквідація окремих інфекційних хвороб Встановлення рушійних сил ЕП, що проявляються в конкретних умовах (час, місце), а також оцінка ПЕЗ Динамічна оцінка ЕП для раціоналізації напрямків профілактичної і протиепідемічної роботи. ОЕД – оцінка епідситуації на певній території на основі отриманої оперативної інформації. Мета прийняття оперативного рішення з управління ЕП Отримання даних про епідобстановку на певній території за рік або декілька років з метою планування протиепідемічної роботи на декілька наступних років. Мета: удосконалення профілактичних і ПЕЗ і прогнозування епідситуації на наступний календарний рік. РЕД – оцінка епідобстановки в даному регіоні за минулий рік чи декілька років.   Виявлення причин та умов виникнення і поширення інфекційної захворюваності, що дозволяє: 1)спрогнозувати епідситуацію; 2) вибрати правильний напрямок в комплексі профілактичних і протиепідемічних заходів.
           
Методична основа ОЕА і РЕА Статистичні методи Обстеження епідосередку    
  Теоретична основа: 1) Теорія механізму передачі; 2) Теорія природної осередковості4 3) Теорія саморегуляції паразитарних систем. Завдання: 1/ оцінка масштабів характеру поширеності та соціально-економічного значення конкретних нозоформ; 2/ районування території з врахуванням реального і потенційного неблагополуччя з інфекційної захворюваності; - інтенсивні (на 100000 нас.); - екстенсивні % Якісні прояви: 1/ розподіл за віковими, соц.-побутовими, професійними ознаками; 2/ за часом (сезонність, періодичність); 3/ ознаки за перебігом хвороби; 4/ ознаки за етіологією збудника; 5/ ознаки, що характеризують виникнення та розвиток осередків; Завдання: виявлення передвісників змін епідситуації ще до виникнення масових захворювань. ОЕА необхідний для швидкого і своєчасного визначення причин виникнення осередків, що забезпечує їх своєчасну ліквідацію. Складові елементи: 1/епідобстеження осередку з поодинокими випадками інфекційних зах-нь; 2/ епідобстеження осередків з груповими зах-ми (спалахи, епідемії); Завдання: 1/ встановлення по кожній нозоологічній формі інфекції “часу ризику”, “території ризику”, “груп ризику”, “факторів ризику”; 2/ виявлення інфекції, яка має найбільше епідеміологічне, соціально-економічне значення для населення 3/ прогноз епідситуації на наступний рік (роки) 4/ розробка раціональних, науково обґрунтованих підходів до планування профілактичних та протиепідемічних заходів на даній території; ЕМ дослідження – сукупність методичних прийомів для вивчення ЕП на території серед груп і колективів населення та протягом часу з метою виявлення причин і умов, які впливають на захворюваність. ЕМ має комплексний характері включає в себе епідобстеження і спостереження, бактеріологічні, експериментальні, вірусологічні, статистичні, гігієнічні, картографічні, клінічні методи.
          5    
    3/ виявлення тенденцій і оцінка темпів динаміки ЕП у часі; 4/ виявлення контингентів підвищеного ризику захворювання; 5/ виявлення причин і умов, що визначають характер проявів ЕП; 6/ визначення адекватності системи профілактичних і протиепідемічних заходів, планування послідовності і термінів реалізації; 7/ контроль якості і ефективності профілактичних і протиепідемічних заходів з метою їх корекції; 8/ розробка періодичних прогнозів епідситуації. 6/ ознаки, які характеризують умови інфікування. Кількісні прояви: І – інтенсивність: 1/спорадична захворюваність; 2/ спалахи; 3/ епідемія; 4/ пандемія. ІІ – динаміка ЕП ІІІ – територіальні прояви: 1) глобальні ареали; 2) зональні ареали; 3) регіональні ареали; 4) міжрегіональні ареали. ІV – просторові прояви 3/ оцінка динаміки захворюваності; 4/ аналіз і оцінка результатів лабораторного обстеження; 5/ санітарно-епідеміологічна розвідка. Етапи: І складання програм досліджень; ІІ збір і первинна обробка інформації про: а)інфекційну захворюваність; б)демографічні дані; в)санітарно-гігієнічну характеристику району; г)природні та соціальні умови побуту, праці населення; ІІІ вивчення інформації про інфекційні захворювання, аналіз рівня і структури інфекційних захворювань і смертності за нозологічними формами; аналіз багаторічної динаміки, аналіз річної динаміки захворюваності, аналіз захворюваності за “факторами ризику”, за віком, за статтю, за професійними групами та територією ризику; ІУ постановка РЕД-зу і виявлення набільш актуальної проблемної інфекційної нозології на даній території при проведенні РЕА використовуючи описово-оціночні і аналітичні прийоми ЕМ – дослідження. Методичні прийоми: 1/ епідобстеження і спостереження; 2/ описово-оціночний (дескриптивні); 3/ математичного моделювання перебігу ЕП і прогнозування; 4/ експериментальний; 5/ молекулярно-біологічний; 6/ екологічний; 7/ соціально-економічний; 8/ соціально-гігієнічний.   З метою ЕД аналізують якісні і кількісні прояви ЕП.    
                       

Додаток 4


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)