АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розгортання радіостанцій

Читайте также:
  1. ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ РАДІОСТАНЦІЙ

При роботі радіостанції необхідно пам’ятати, що вибір місця розміщення радіостанції повинен проводитись із урахуванням особливостей ультракоротких хвиль (УКХ).

Електромагнітні хвилі, розповсюджуючись по земній поверхні і зустрічаючи на своєму шляху перешкоди, можуть огинати їх, одночасно відбиватись та поглинатись ними. Чим коротше радіохвиля, тим менше виражена її здатність огинати перешкоди та тим більше радіохвиля може відбиватись та поглинатися. Відбиття та поглинання радіохвиль у діапазоні даної радіостанції виражені в значної мірі, а здатність огинати перешкоди – невелика.

При роботі в скельній, лісистій місцевості та в умовах міста це необхідно мати на увазі.

Найбільше значення має рельєф місцевості та місцеві предмети, розміщенні неподалеку від радіостанції. Перешкоди, розташовані на відстані у 3-5 рази більшій, ніж їх висота, здійснюють значний вплив на дальність та надійність радіозв’язку.

При виборі розміщення радіостанції потрібно виконувати наступні правила:

не розташовуйте радіостанцію неподалік від місцевих перешкод, які знаходяться в напрямку на кореспондента, як наприклад, крутих схилах, пагорбах, насипах, кам’яних та залізобетонних спорудах, металевих спорудах, поперечнослідуючих лінії електропередачі та лінії провідного зв’язку і ін.

розташовуйте радіостанцію, якщо дозволяють обставини, на схилі скелі, звернутій до кореспондента, на боковому схилі, або на зворотному схилі крутого пагорбу, ближче до вершини;

при розташуванні кореспондента у сторону відкритої місцевості не розгортайте радіостанцію на опушці лісу, а краще заглибтесь у ліс або відійдіть на відкриту місцевість;

при роботі в лісі розгортайте радіостанцію у центрі групи дерев, а не на кордоні їх із поляною;

при роботі із кам’яної споруди для радіостанцій вибирайте приміщення із вікнами, які виходять на кореспондента;

в умовах міста, тим паче великого, спостерігається явище інтерференції ультракоротких радіохвиль, яке виражається у тому, що у декількох метрах від місця гарної чуйності зустрічаються місця із дуже поганою чуйністю або вона зовсім відсутня. І якщо зв’язок ненадійний, то радіостанцію слідує віднести на декілька метрів від місця початкового встановлення, туди, де зв’язок більш надійний;

при розташуванні радіостанції на вершині скелі, на високих деревах, на даху споруди досягаються дальності зв’язку, перевищуючи номінальну.

При роботі радіостанції на бортову антену автомашини необхідно враховувати джерела радіоперешкод та їх вплив на приймач.

Короткочасні перешкоди чутні у радіоприймачу як тріск різноманітної інтенсивності, а довгочасні перешкоди – як гудіння низького тону.

Карбюраторні двигуни внутрішнього згорання із електричною системою запалювання створюють радіоперешкоди за рахунок іскрових розрядів, виникаючих при роботі елементів автомобільних електроприладів і у супроводженні високочастотними електричними коливаннями. Перешкоди у діапазоні від кілометрових до сантиметрових хвиль виникають також при терті шин автомобіля об дорожні покриття (у суху погоду) та кузова об повітря. Із-за цього установку й кріплення радіостанції з метою зменшення радіоперешкод необхідно проводити на спеціально обладнаній автомашині, яка має екранізовану систему заживання.

При веденні зв’язку із борта на ходу автомашини скорочується дальність зв’язку. Для збільшення дальності зв’язку, враховуючи вище перераховані особливості розповсюдження радіохвиль УКХ діапазону, рекомендується радіозв’язок у режимі АТ вести на стоянці (зупинці) автомашини.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)