АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Комплект та загальна будова радіостанції Р-123М

Читайте также:
  1. ASSEMBDC (Л. Акт комплектации.Заголовок)
  2. ASSEMBSL (Л. Акт комплектации.Побочная продукция)
  3. COMPLDC (Л. Нормативная карта комплекта.Заголовок)
  4. COMPLSL (Л. Нормативная карта комплекта. Побочная продукция)
  5. XV. 1. Загальна характеристика електрохімічних процесів
  6. А). Расчет стоимости одного комплекта гуманитарной помощи с помощью функции СЛУЧМЕЖДУ
  7. Автоматизированная система управления запасами агрегатов и комплектующих изделий (АС “СКЛАД”).
  8. Анализ комплектности и ритмичности производства
  9. Архітектоніка (будова) виступу
  10. БІЛКИ. ЇХНЯ БУДОВА
  11. Біоценоз, загальна характеристика
  12. Боєкомплекти для кулеметів кКвт і Ккт та їхнє розміщення

До комплекту радіостанції входять:

1. Прийомопередавач з рамою амортизації та чохлом.

 

 

Рисунок 1.2 - Прийомопередавач Р-123М

 

2. Антенний пристрій, що складається з верхнього поліетиленового ізолятора з амортизатором та гумовим зонтом, нижнього поліетиленового ізолятора, екрану з ковпачком та двох комплектів (робочого та запасного) 4-х метрової штирьової антени в чохлі.

3. Високочастотний антенний кабель, для з’єднання прийомопередавача з антенним пристроєм.

4. Блок живлення БП-26 з чотирма запобіжниками, двома клемами (“+26” та “корпус”), роз’ємом для підключення кабелю живлення, рамою амортизації та чохлом.

Запобіжники на передній панелі блока живлення запобігають виходу зі строю наступних ланок:

лівий запобіжник в ланці виходу перетворювача живлення приймача (1,2В; 6,3В; 150В);

другий зліва в ланці освітлення передньої панелі, живлення мотору автоматики та ланки перетворювача живлення приймача;

третій зліва - в ланці перетворювача живлення передавача;

крайній правий - в ланці виходу перетворювача живлення передавача (250В; 600В);

 

 

Рисунок 1.3 - Блок живлення БП-26

 

5. З’єднувальний кабель живлення з фішками та гвинтами для кріплення.

6. Додаткове майно (блок антенних фільтрів, еквівалент антени, нагрудний перемикач).

7. Ящик з запасним майном.

8. Технічний опис та інструкція по експлуатації.

Всі органи управління розміщені на передній панелі радіостанції, причому ручки управління не виступають за межу лицевої частини передньої панелі, щоб не відбувалося самовільного перемикання при роботі бронєоб’єкту.

Роз’єми та фіксатори з’єднувальних кабелів забезпечують надійне закріплення з елементами радіостанції в умовах руху бронєоб’єкта на пересіченій місцевості.

Антенний пристрій кріпиться до башні болтами із внутрішньої сторони й зовні. Ящик із запасним майном кріпиться усередині об’єкта.

Прийомопередавач і блок живлення встановлюються на амортизаційних рамах, які у свою чергу кріпляться в бронеоб’єкті на спеціально передбачених місцях.

 

1.3 Органи управління радіостанції Р-123М

та їх призначення

 

Всі органи управління і контролю радіостанції розміщені на передній панелі прийомопередавача.

У лівій нижній частині передньої панелі розміщені в гумових ковпачках два тумблери і кнопка. Правий тумблер „питание” служить для включення й виключення живлення радіостанції, а лівий „шкала” для включення й виключення освітлення шкали частот. Кнопка „тон. вызов” служить для посилки кореспондентові тонального викличного сигналу. У режимі чергового прийому ця ж кнопка призначена для включення кварцевого калібратора при перевірці точності градуірування шкали.

Над тумблерами розташований перемикач індикаторного приладу „контроль напряжений”, який при настроюванні передавача й роботі радіостанції повинен перебувати в положеннях „работа-1” або „работа-2”, тобто індикаторний прилад при цьому включений у ланцюг антени. При установці в положення “Робота-2” підвищується чутливість приладу. У положенні „выкл” прилад відключається від контролю ланцюгів. Інші положення перемикача приладу мають наступні значення:

„БС” - для виміру напруги бортової мережі;

1,2в - для виміру напруги накалу ламп приймача;

6,3В - для виміру напруги накалу ламп приймача 6-ти вольтовій серії;

150В - для виміру напруги анодно-екранних ланцюгів ламп приймача.

У положенні нагрудного перемикача “передача” виміряються:

1,2В - вимір напруги ламп накалу передавача;

150В - вимір напруги анодно-екранних ланцюгів ламп передавача;

250в - вимір напруги сітки, що екранує, вихідних ламп ГУ-50;

600в - вимір анодної напруги вихідних ламп ГУ-50.

Ручка „шумы” служить для регулювання подавлення шумів. Ручку рекомендується встановлювати в таке положення, у якому шум повністю не зникає, але й не стомлює оператора радіостанції. При повному подавлені шумів різко зменшується дальність звуку.

Ручка „симплекс д.приём” служить для встановлення режиму роботи радіостанції. Настроювання радіостанції завжди проводиться в режимі „симплекс”.

Ручка „установка частоты” служить для плавної зміни частоти радіостанції. Верхній ряд I піддіапазон, нижній ряд II піддіапазон. Цифра на шкалі, помножена на 100, дає частоту в кілогерцах.

Під шкалою розташована кругла кришка, що відкидається, із чотирма гвинтами - фіксаторами ЗПЧ. Кожний із гвинтів має позначення (1,2,3,4), що відповідає номеру заздалегідь підготовленої частоти.

Правіше розміщена ручка „фикс. частота - плавный диапазон”, що має 6 фіксованих положень. Чотири верхніх положення служать для установки заздалегідь підготовлених фіксованих частот, а два нижніх - для включення I або II-го піддіапазонів при плавному настроюванні.

Ручка „настройка антенны” з фіксатором призначена для настроювання узгоджуючого пристрою антени по максимальному відхиленню стрілки приладу або світінню індикаторної лампи і фіксації моменту настроювання.

Ручка „громкость” призначена для встановлення необхідної гучності сигналу, який приймається. Для збільшення гучності ручку необхідно обертати за годинниковою стрілкою.

Два світлових табло вказують включений піддіапазон радіостанції. Якщо радіостанція працює на частоті, що входить до I піддіапазону, то горить лампочка із цифрою I, а якщо до другого, то буде горіти лампочка із цифрою II.

Індикаторний прилад служить для контролю напруг і настроювання антени. Відхилення стрілки приладу в зафарбований сектор відповідає нормальній величині напруг, що перевіряються, а настроювання антени здійснюється просто по максимальному відхиленню стрілки приладу.

Над приладом розміщені чотири світлових табло з тумблерами перемикання піддіапазонів заздалегідь підготовлених фіксованих частот. Лампочки вказують номер включеної в цей момент фіксованої частоти.

На правій боковій стінці закріплена фішка високочастотного кабелю, що з’єднує прийомопередавач з антеною. На передній панелі зліва внизу є фішки підключення кабелю живлення й кабелю, що з’єднує радіостанцію з нагрудним перемикачем шлемофона.

У верхній частині корпуса розташована металева пробка, що закриває доступ до патрона лампочки освітлення шкали, а також зверху й збоку розташовані зажими для ключів фіксації гвинтів механізму ЗПЧ.

 

1.4 Підготовка радіостанції Р-123М до роботи

Для перевірки стану радіостанції й визначення надійності контактних з’єднань між її складовими частинами, перед початком роботи необхідно провести зовнішній огляд і підготувати радіостанцію до роботи:

Зовнішній огляд – для встановлення зовнішньої справності всіх частин радіостанції, з'єднувальних кабелів й антени, перевірки наявності і комплектності майна радіостанції і та ін.

 

Огляд радіостанції, встановленої в бронеоб’єкті доцільно проводити в наступній послідовності:

перевірити наявність діючого комплекту й запасного майна радіостанції;

перевірити надійність кріплення прийомопередавача і блоку живлення радіостанції, апаратів переговорного пристрою, при необхідності підтягти ослаблені гвинти;

переконатися в справності з’єднувальних кабелів, перевірити надійність підключення контактних роз’ємів (фішок) з’єднувальних кабелів і проводів живлення;

перевірити наявність, справність і надійність контакту запобіжників у блоці живлення, а також запобіжників у ланцюзі живлення від бортової мережі, розташованих на щитку машини;

перевірити справність антенного ізолятора й захисного чохла. Якщо ізолятор брудний, його необхідно очистити чистою ганчіркою. Протирати або відмивати ізолятор гасом, бензином, дизпаливом категорично забороняється.

 

Підготовка радіостанції до роботи проводиться в наступній послідовності:

 

установити штирьову антену заданої висоти (залежно від необхідної дальності зв’язку);

одягти й підігнати шлемофон, після чого підключити шлемофон до нагрудного перемикача апарата абонента або пульту управління;

перемикач відповідного апарата абонента (пульта управління) в КМУ, встановити в положення потрібної радіостанції (РС1, РС2, РС3), в САГ на БВ2 в положення РС.

перемикач роду робіт поставити в положення „ симплекс”;

ручку „шумы” повернути до упору проти ходу годинникової стрілки;

включити тумблер освітлення шкали;

зафіксувати гвинти - фіксатори механізму “ЗПЧ” і ручку „настройка антенны”;

включити живлення радіостанції й перевірити подачу живлячих напруг приймача, а через 2 - 3 хвилини прогріву радіостанції перевірити живлячі напруги в режимі “передача”;

перемикач приладу встановити в положення „работа-I”;

регулятор „громкость” повернути по ходу годинникової стрілки (на максимум гучності).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)