АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Багатомодові і одномодові оптичні волокна

Читайте также:
  1. Ассоциативные волокна
  2. ВИТАМИНАМ, МИНЕРАЛЬНЫМ ВЕЩЕСТВАМ И ПИЩЕВЫМ ВОЛОКНАМ
  3. Внутрішньооб’єктові оптичні кабелі
  4. Волоконно-оптичні кабелі
  5. Изменения дистальных участков волокна (уоллеровская дегенерация)
  6. Миелинизация периферического нервного волокна
  7. Мозжечок (место расположения, строение, кора, подкорковые ядра, внутримозжечковые и внемозжечковые волокна).
  8. Мононить, или одноволоконная -- это нить, состоящая из единого цельного волокна. Она имеет гладкую ровную поверхность. Монофиламентная
  9. На конкретному прикладі охарактеризувати оптичні методи аналізу?
  10. Найважливіші параметри оптичного волокна
  11. Нервные волокна и концевые структуры

Викривлення імпульсу через дисперсію приводить до зменшення його амплітуди та збільшення тривалості і може привести до викривлення інформації, сбою синхронізації. А також приводить до зменшення пропускної здібності через зменшення полоси пропускання ОВ. Історично, на перших порах, коли по ВОЛЗ передавалися порівняно невеликі потоки інформації, обмеження, які накладаються дисперсією не брались до уваги і багатомодове волокно знаходило широке використання завдяки більшій простоті виготовлення та меншій вартості. Для зменшення дисперсії багатомодове волокно згодом стали виготовляти градієнтним, тобто зі змінним показником заломлення по радіусу. Стандартне багатомодове градієнтне волокно має діаметр серцевини 50 мкм і 62,5 мкм (50/125 мкм, або 62,5/125 мкм) і параболічний закон зміни коефіцієнта заломлення по радіусу. Поширення світлових променів по багатомодовому волокну зі східчастою і параболічною зміною показників заломлення ілюструється рис.1.9.

 

а)

 

б)

Східчаста (а) та параболічна (б) зміна показника заломлення

 

Рисунок 1.9 - Розповсюдження світла в багатомодових оптичних волокнах

 

Градієнтне волокно має меншу дисперсію у порівнянні із східчастим ОВ. Стандартні багатомодові градієнтні волокна в наш час знаходять застосування в структурованих кабельних системах.

Якщо зменшувати діаметр серцевини, то коли діаметр буде приблизно дорівнювати довжині хвилі по ОВ буде розповсюджуватись тільки один промінь(мода). Таке волокно має назву одномодового. Діаметр серцевини одномодового ОВ має розмір 5-10мкм. Дисперсія одномодового ОВ значно менше дисперсії багатомодового ОВ.

Найбільше поширення в ВОЛЗ знайшли такі ОВ.

1. Одномодове східчасте волокно (волокно з незміщеною дисперсією або стандартне волокно (8¸10)/125 – волокно SF (Standart Fiber)) (рис 1.10а).

2. Одномодове волокно зі зміщеною дисперсією (8¸10)/125 – волокно DSF (Dispersion-shifted Singl Mode Fiber) (рис 1.10б).

3. Одномодове волокно з ненульовою зміщеною дисперсією – волокно NZDSF (Nou Zero Dispersion-shifted Singl Mode Fiber). Профіль показника в цього волокна подібний з попереднім, тобто DSF.

 

а) східчасте волокно (стандартне волокно, SF); б) волокно із зміщенням дисперсії (DSF – із зміщеною нульовою дисперсією та NZDSF – зі зміщеною ненульовою дисперсією)

Рисунок 1.10 - Профілі показників заломлення найбільш поширених одномодових волокон

 

Серцевини класичного одномодового ОВ із східцеподібним профілем показника заломлення виготовляють здебільшого з кварцу, слабко легованого двоокисом германію (3,1% GeO2 + 96,9 SiO2), а оболонку з чистого кварцу (SiO2). В такому ОВ область нульової дисперсії, яка знаходиться у другому вікні прозорості на довжині хвилі l=1310 нм не співпадає з діапазоном мінімальних оптичних втрат кварцу, який знаходиться в першому вікні прозорості на довжині хвилі l=1550 нм.

Нульова дисперсія обумовлена взаємокомпенсацією двох її складових: матеріальної дисперсії Ммd та хвилеводної дисперсії Мwd

(1.17)

Обидві складові на довжині хвилі нульової дисперсії приблизно рівні за величиною та протилежні за знаком і компенсують одна одну (рис 1.11а).

а)

б)

а) компенсація матеріальної та хвилеводної дисперсій

б) залежність загасання та дисперсії від довжини хвилі

 

Рисунок 1.11- Загасання та дисперсія в оптичних волокнах різних типів

Чим меншим є значення дисперсії, тим ширша смуга пропускання ОВ і тим більший потік інформації можна по ньому передати.

Тому при проектуванні ВОЛЗ на східцеподібних одномодових ОВ доводиться вирішувати що важливіше: або забезпечити широку смугу пропускання на довжині хвилі 1310 нм та зменшити довжину регенераційної ділянки в 3-5 разів, або, орієнтуючись на мінімальні оптичні втрати на довжині хвилі 1550 нм, зменшити смугу пропускання, забезпечивши максимальну довжину регенераційної ділянки.

ОВ типу DSF має зміщену довжину хвилі нульової дисперсії в діапазон мінімальних оптичних втрат (рис 1.11,б). Це досягається завдяки збільшенню показника заломлення, що досягається шляхом підвищення концентрації домішок GeO2 у серцевині, але це приводить до деякого збільшення коефіцієнту загасання показника заломлення ОВ (рис 1.9,б). В такому волокні реалізуються найкращі характеристики як по мінімум дисперсії, так і по мінімуму втрат на довжині хвилі 1550 нм. Тому таке волокно застосовується для будівництва ВОЛЗ з великими регенераційними ділянками (100 км і більше) при довжині хвилі 1550 нм. Недоліком ОВ типу DSF є досить велике загасання на хвилі 1300 нм.

ОВ з ненульовою зміщеною дисперсією типу NZDSF оптимізовано не для передачі на одній довжині хвилі, а в деякій смузі. Механізм компенсації матеріальної та хвилеводної складових дисперсії показаний на рис1.11а, а один з варіантів профілю показника заломлення на рис 1.9б.

ОВ типу NZDSF належить до цілого класу волокон, які мають згладжену форму, близьку до нуля в широкому діапазоні хвиль від 1200 нм до 1700 нм. Досягається це формуванням складного профілю показника заломлення, один із прикладів яких наведений на рис 1.12. Використання ОВ зі згладженою дисперсією дозволяє значно збільшити об’єм інформації що передається за рахунок одночасної роботи на декількох довжинах хвиль в одному світловоді і найбільш ефективно можуть використовуватись при побудові цілком оптичних мереж (AON).

 

n

R

 

Рисунок 1.12 – Приклад профілю показника заломлення в оптичному волокні зі згладженою ненульовою дисперсією


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)