АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розв’язок. 1) Відносні величини відбивають кількісні співвідношення соціально-економічних явищ

Читайте также:
  1. Розв’язок
  2. Розв’язок

1) Відносні величини відбивають кількісні співвідношення соціально-економічних явищ. Їх визначають як частку від ділення двох абсолютних величин.

Визначимо всі можливі відносні величини.

а) відносна величина виконання плану визначається діленням фактичного показника даного періоду на плановий показник даного періоду і помноженням на 100 %.

Для валової продукції відносна величина виконання плану становитиме: , тобто план перевиконано на 6,44%.

Для середньоспискової чисельності працюючих відносна величина виконання плану становитиме: , тобто план перевиконано на 17,38%.

б) відносна величина динаміки виражає ступінь зміни явищ у часі і визначається діленням показника за звітний період на показник минулого періоду і помноженням на 100 %.

Спочатку визначимо обсяги валової продукції та середньоспискової чисельності працівників за минулий рік відповідно:

;

Для валової продукції відносна величина динаміки становитиме:

, тобто план перевиконано на 2,8%.

Для середньоспискової чисельності працюючих відносна величина динаміки становитиме:

, тобто план перевиконано на 0,5%.

2) Абсолютні величини це показники, які виражають розміри суспільно-економічних явищ і процесів. Вони отримуються при безпосередньому підсумовуванні первинних статистичних даних або в результаті вимірювань, обчислень. Абсолютні величини завжди мають одиниці виміру.

а) Визначимо обсяги валової продукції та середньоспискової чисельності працівників за минулий рік:

;

б) Визначимо виробіток одного працівника за минулий рік:

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)