АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Межа чутливості електромеханічних приладів

Читайте также:
  1. Але монетарне правило не враховує мінливості швидкості обігу грошей та чутливості попиту до зміни процентної ставки.
  2. Межа чутливості електричних підсилювачів малих сигналів
  3. Наявність радону може бути визначена за допомогою спеціальних приладів типу радон - монітор.
  4. Приладів

В усталеному режимі кут відхилення рухомої частини гальванометра від нульового положення можна визначити як [1]:

, (1.15)

де Ψ – потокозчеплення. Таким чином, для збільшення чутливості гальванометра слід зменшувати питомий протидіючий момент W і збільшувати потокозчеплення Ψ. Однак в даному випадку максимальний досяжний поріг чутливості визначається шумами.

У відповідності із законамим статистичної механіки середня енергія шумового руху, що припадає на одну степінь свободи системи дорівнює kT/2. Нагадаємо, що k – стала Больцмана; Т – абсолютна температура. Стосуючи вказане співвідношення до гальванометра, у якого лише одна степінь свободи – поворот рухомої частини – отримаємо:

, (1.16)

де – дисперся кута повороту рамки, викликана шумовими явищами. Об’єднуючи рівняння (15) і (16), приходимо до формули:

, (1.17)

де іш – середнє квадратичне значення еквівалентного шумового струму.

В режимі, близькому до критичного заспокоєння, для коефіцієнта заспокоєння β можна записати:

, (1.18)

де – період власних коливань рамки. Перетворимо вираз (1.17) з врахуванням (1.18):

. (1.19)

Еквівалентна шумова напруга, відповідно, буде рівною

. (1.20)

Критичний опір гальванометрів, що випускаються вітчизняною промисловістю [1] лежить в діапазоні від 20 Ом до 200 кОм. Період власних коливань Т 0 зазвичай складає 1…5 с. Таким чином, орієнтуючись на середнє значення Т 0=2 с, температуру Т =298 К (25˚С), отримаємо іш ≈2∙10‑13…2∙10‑11 А; Uш ≈4∙10‑10…4∙10‑8 В.

Технологічно зробити можливим відлік достатньо малих кутів повороту рамки гальванометра при вимірюванні малих сигналів можна двома способами. По-перше, можна збільшувати довжину променя від дзеркальця, закріпленого на рамці гальванометра, до відлікового пристрою (шкали). Це забезпечується шляхом встановлення в корпусі гальванометра додаткової системи дзеркал для багаторазового відбиття променя на шляху до шкали, або ж винесенням шкали гальванометра за межі його корпусу. По-друге, можна застосувати фотоелектричний перетворювач невеликого переміщення світлового променя у вторинний електричний сигнал. В якості такого перетворювача зазвичай використовують диференційний фоторезистор, фотодіод, фототранзистор або ж вакуумний фотоелемент. Таким чином вхідний сигнал гальванометра перетворюється у більш потужний електричний сигнал, що отримується з фотоелектричного перетворювача. Такий пристрій назифають фотогальванометричним підсилювачем (ФГП).

ФГП характеризуються більшою в порівняні зі звичайними світловими гальванометрами магнітоелектричної системи механічною надійністю і компактністю. Стабілізація коефіцієнта підсилення ФГП досягається введенням глибокого від’ємного зворотнього зв’язку. Межа чутливості промислових нановольтамперметрів НФК-1 і пікоамперметрів ПФК-1, побудованих на базі ФГП, складає відповідно 4·10-10 В і 1·10-12 А. Основна похибка не перевищує ±4%.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)