АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

А) Ревізія розрахунків за відшкодуванням завданих збитків

Читайте также:
  1. Cутність та умови застосування міжнародних розрахунків за допомогою акредитивів.
  2. Б) Ревізія дотримання умов збереження основних засобів
  3. Б) Ревізія розрахунків за податками і платежами
  4. В) Ревізія розрахунків за страхуванням
  5. Завданих порушенням вимог щодо охорони праці
  6. Контроль і ревізія нарахування сум відпускних.
  7. Контроль і ревізія операцій з нематеріальними актинами
  8. Контроль і ревізія правильності нарахування оплати праці.
  9. Контроль і ревізія ремонту основних засобів
  10. Контроль і ревізія розрахунків з дебіторами (покупцями і замовниками, з різними дебіторами).
  11. Контроль і ревізія розрахунків з кредиторами (постачальниками і підрядниками, по претензіях, по відшкодуванню матеріальних збитків та іншими кредиторами).

Окрему економічну групу дебіторської заборгованості становлять розрахунки по відшкодуванню завданих збитків працюючими даного підприємства. Для такого обліку використовують рахунок 375 "Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків". На цьому рахунку ведеться облік розрахунків за відшкодуванням підприємству завданих збитків внаслідок нестач і втрат від псування цінностей, нестач та розкрадання грошових коштів, якщо винуватця виявлено.

Перевірка таких розрахунків здійснюється суцільним способом. Завдання ревізора полягає в тому, щоб вивчити причини виникнення заборгованості і її реальність. Основними причинами утворення нестач, розтрат і крадіжок є: відсутність оперативного (профілактичного) контролю за збереженням грошових коштів і товарно-матеріальних цінностей з боку керівників підприємств, несвоєчасне й формальне проведення інвентаризації, недотримання умов зберігання цінностей. Матеріальними збитками вважаються нестача матеріальних цінностей, виявлена під час інвентаризації, псування, втрати, крадіжка, знищення, погіршення або зменшення цінності майна. Нестачі понад норми втрат і шкода від псування, бою, лому товарно-матеріальних цінностей відносяться на рахунок винних осіб. Перевіряючи такі розрахунки, ревізор насамперед аналізує їх, з'ясовує причини виникнення нестач, розтрат, крадіжок, чи дотримувалися строки і порядок їх розгляду, чи суми нестач повністю віднесені на винних осіб, як забезпечується їх відшкодування. Особливо ретельно слід перевіряти факти списання нестач і втрат на витрати виробництва чи на результати діяльності підприємства. При цьому слід керуватися чинним порядком відшкодування втрат (лист Міністерства фінансів України від 22.01.1996 р.)

По нестачах і втратах, які виникли внаслідок зловживань або недбалого ставлення працівників до виконання службових обов’язків, справи спрямовуються до судово-слідчих органів подаються цивільні. позови не пізніше трьох днів після виявлення нестач, крадіжок і втрат. Крім того, ревізор повинен також вжити невідкладних заходів для стягнення нестач і відшкодування матеріальних збитків, надіслати судово-слідчим органам клопотання про накладення арешту на манно або грошові суми, що належать відповідачу (знаходяться у нього або в інших осіб). Насамперед слід переконатися в правильності виведення залишків на рахунку 375 "Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків". При цьому дебетові сальдо з цього рахунка зіставляють з порівняльними відомостями, щоб встановити, чи немає випадків неправильного відображення або приховання нестач, крадіжок та інших зловживань. Потім кредитові записи з цього ж рахунка зіставляють з дебетовими записами з рахунків ЗО "Каса" і 6€ "Розрахунки з оплати праці".

При ревізії особливу увагу звергають на факти списань псування, бою, лому товарно-матеріальних цінностей з метою виявлення випадків складання фіктивних актів на списання й можливого приховування нестач і крадіжок. Крім того, ревізору необхідно перевірити реальність віднесення на дебет рахунка витрат нестач і крадіжок, щодо яких суд відмовився задовольнити позови через їхню необґрунтованість. Під час ревізії ревізор порівнює записи в особових рахунках боржників, показані у відомості № 115 (великі та дрібні нестачі), з даними журналу-ордера №11, Головної книги і балансу з рахунка 375 "Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків". Потім щодо кожної суми боргу слід встановити, чи: своєчасно вжито заходів для відшкодування заподіяних збитків; заявлено в установленому порядку позови; усунуто з посад розтратників, осіб, що не викликають довіри; своєчасно подано термінові донесення про великі нестачі керівництву вищестоящого органу й правоохоронним органам; правильно показано нестачі в обліку і звітності; доброякісно оформлено матеріали про виявлені нестачі й втрати; здійснюється щоквартально взаємна звірка справ про нестачі між підприємством і органами суду, прокуратури і міліції.

Досить важливо також з'ясувати, чи всі виконавчі листи на боржників, одержані підприємством, де проводиться ревізія, взято на облік і подано для стягнення, чи регулярно надходять утримувані суми й у яких розмірах. Якщо місцезнаходження боржника невідоме, виконавчий лист повертається до суду, який виніс вирок, з проханням про оголошення розшуку. Суми нестач і крадіжок, списані через безнадійність для утримання, перевіряються під кутом зору наявності всіх підстав для цього – відповідних рішень, актів про неспроможність боржників, засвідчених судами тощо. Ревізор перевіряє, чи погашаються дрібні нестачі в тому місяці, у якому їх було виявлено.

При ревізії вказаних розрахунків ревізор складає групувальні відомості. Він має переконатись у тому, що всі випадки нестач, крадіжок і втрат від псування цінностей, у тому числі природні втрати, віднесено на рахунки витрат або винних осіб.

Особливій перевірці підлягають випадки списання боргів на рахунки 377 "Розрахунки з іншими дебіторами", 285 "Торгова націнка", 38 "Резерв сумнівних боргів" тощо з метою зменшення розміру заборгованості, яка числиться за боржниками.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)