АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

В) Ревізія розрахунків за страхуванням

Читайте также:
  1. Cутність та умови застосування міжнародних розрахунків за допомогою акредитивів.
  2. А) Ревізія розрахунків за відшкодуванням завданих збитків
  3. Б) Ревізія дотримання умов збереження основних засобів
  4. Б) Ревізія розрахунків за податками і платежами
  5. Контроль і ревізія нарахування сум відпускних.
  6. Контроль і ревізія операцій з нематеріальними актинами
  7. Контроль і ревізія правильності нарахування оплати праці.
  8. Контроль і ревізія ремонту основних засобів
  9. Контроль і ревізія розрахунків з дебіторами (покупцями і замовниками, з різними дебіторами).
  10. Контроль і ревізія розрахунків з кредиторами (постачальниками і підрядниками, по претензіях, по відшкодуванню матеріальних збитків та іншими кредиторами).
  11. Контроль і ревізія розрахунків з оплати праці.

Статтею 46 Конституції України передбачено, що громадяни мають право на соціальний захист. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення. Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Страхова діяльність регулюється Законом України "Про страхування" та іншими нормативно-правовими актами. Ревізія розрахунків за страхуванням покликана перевірити правильність утворення коштів соціального страхування та пенсійного забезпечення й законність їх використання.

На рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням" ведеться облік розрахунків за зборами на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття, за індивідуальним страхуванням персоналу підприємства, страхуванням майна та за іншими розрахунками за страхуванням. За кредитом рахунка 65 відображаються нараховані зобов'язання за і;, страхуванням і одержані від органів страхування кошти. За дебетом – погашення заборгованості та витрачання коштів страхування на підприємстві. Кредитове сальдо – залишок зобов'язань підприємства страховій організації, дебетове – нестача власних відрахувань.

При ревізії правильності нарахування і витрачання коштів соціального страхування ревізор керується чинним законодавством, зокрема: Кодексом Законів про працю України, Законами: "Про зайнятість населення", "Про систему оподаткування", "Про пенсійне забезпечення", "Про оплату праці", "Про оподаткування прибутку підприємств", "Про збір на обов'язкове соціальне страхування" тощо. Рахунок 65 "Розрахунки за страхуванням" має такі субрахунки: 651 "За пенсійним забезпеченням"; 652 "За соціальним страхуванням"; 653 "За страхуванням на випадок безробіття"; 654 "За індивідуальним страхуванням"; 655 "За страхуванням майна".

Аналітичний облік ведеться за кожним видом зборів і відрахувань, за страхувальниками та окремими договорами страхування. Рахунок 65 кореспондує:

За дебетом з кредитом рахунків За кредитом з дебетом рахунків
30 "Каса" 31 "Розрахунки в банках" 36 "Розрахунки х покупцями" 37 "Розрахунки з різними дебіторами" 64 "Розрахунки за податками і платежами" 66 "Розрахунки з оплати праці" 68 "Розрахунки за іншими операціями" 15 "Капітальні інвестиції" 23 "Виробництво" 31 "Рахунки в банках" 64 "Розрахунки за податками і платежами" 66 "Розрахунки з оплати праці" 82 "Відрахування на соціальні заходи" 85 "Інші витрати" 99"Надзвичайні витрати" тощо…

 

Починаючи ревізію розрахунків за соціальним страхуванням насамперед слід з'ясувати, чи зареєстрована юридична особа (бюджетна організація або установа) як платник страхових внесків за місцем знаходження Пенсійного фонду, фонду соціального страхування чи комітету профспілки. Таку реєстрацію потрібно провести протягом 10 днів із дня отримання свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи. Внески до Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування належать до загальнодержавних обов'язкових платежів. Суб'єкти підприємницької діяльності різних форм власності, зокрема бюджетні, а також фізичні особи (суб'єкти підприємницької діяльності) сплачують до Пенсійного фонду 32 % фонду оплати праці одночасно з отриманням коштів в установах банку на оплату праці. Відрахування на соціальне страхування здійснюється щомісяця за всіма видами оплати праці та премій, крім тих, що зазначені в Переліку видів заохочень, премій та інших виплат, на які не нараховуються страхові внески, що передбачено Правилами застосування Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", затвердженими постановою Верховної Ради У країни від 27.06.96 № 247/95-ВР.

Законом України "Про збір на обов’язкове соціальне страхування" від 26 червня 1997 p. № 402/97-ВР загальну суму збору на обов'язкове соціальне страхування встановлено в розмірі 5,5 % об'єкта оподаткування, яка у свою чергу поділяється на дві частини: 4 % збору відноситься на обов'язкове соціальне страхування; 1,5% – на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття.

Відповідно до законодавства, ревізору слід врахувати, що за рахунками 651, 652, 653 (за обов'язковим пенсійним страхуванням, обов'язковим соціальним страхуванням і обов'язковим соціальним страхуванням на випадок безробіття) збір сплачується одночасно з отриманням коштів в установах банків на оплату праці. Під час перевірки розрахунків зі страховими організаціями щодо індивідуального страхування персоналу підприємства (рахунок 654) слід звернути увагу на те, що такі розрахунки здійснюються за їхніми письмовими дорученнями у разі добровільного страхування з нарахо­ваної їм заробітної плати шляхом страхових внесків за договорами та за обов'язковим страхуванням згідно із законодавством. Страхові платежі за страхування майна підприємства чи майна його працівників (рахунок 655) мають бути перераховані страховим організаціям.

Крім того ревізор перевіряе правильність зроблених записів на субрахунках рахунка 65 "Розрахунки за страхуванням":

· дебет 65 "Розрахунки за страхуванням";

· кредит 31 "Рахунки в банках" – на суми, перераховані органам профспілки;

· кредит 66 "Розрахунки з оплати праці" – нарахування працівникам підприємства за лікарняними листками;

· кредит 30 "Каса" – на суми пенсій та одноразової допомоги.

Слід також перевірите правильність використання Пенсійного фонду: на пенсії відповідно до Закону "Про пенсійне забезпечення"; на санаторно-курортне лікування непрацюючим пенсіонерам; на щомісячну допомогу матерям у зв'язку з доглядом за дитиною до трирічного віку; на щомісячну допомогу на дітей віком від 3 до 6 років; на допомогу малозабезпеченим сім'ям на дітей віком до 12 років.

Поряд з цим, перевірці підлягають витрати за рахунок відрахувань на соціальне страхування: допомога при вагітності і пологах; одноразова допомога при народженні дитини; на санаторно-курортне лікування та відпочинок працівників і членів їх сімей; на поховання; на виплату допомоги У зв'язку з тимчасовою непрацездатністю. Під час перевірки правильності нарахування допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю слід встановити реальність визначення середньої заробітної плати й безперервного стажу роботи. Відтак зіставляють кількість оплачених днів і суму виплаченої допомоги за лікарняними листками з днями і сумами, показаними в бухгалтерському обліку (розрахункових відомостях із заробітної плати, табелях обліку робочого часу). Під час перевірки правильності виплати одноразової й додаткової допомоги слід керуватися постановою КМУ від 26.07.96 № 832 "Про підвищення розмірі» державної допомоги окремим категоріям громадян", згідно з якою сума одноразової допомоги при народженні дитини становить 35,80 гри, а сума додаткової допомоги матері при народженні дитини - 18 грн.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)