АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Електробезпека

Читайте также:
  1. Дії педагогічного персоналу під час виникнення пожеж, аварій або надзвичайних ситуацій.
  2. Елементарні уявлення про сутність систем заземлення IT і TN у відповідності з ПУЕ.
  3. ЗМ 2. (Т.7 – Т.13) Виробнича санітарія та гігієна праці
  4. Лекція № 1. Вступ. Правові та організаційні основи охорони праці.
  5. СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

Електричний струм є найуніверсальнішою та найзручнішою для використання формою енергії.

Без електричної енергії немислиме цивілізоване життя сучасної людини. Щороку зростає споживання електроенергії в будь-якій сфері діяльності, але неправильне чи недбале поводження з нею стає небезпечним для життя людини.

В нашій країні немає жодної структури яка б займалась предметної діяльності домогосподарок. Однак, професія домогосподарки за думкою італійських дослідників даної проблеми, вважається однією з найбільш небезпечних. Вони підрахували, що в Італії щорічно прямо на кухні гине біля 5 тисяч жінок, через поспішне та невміле використання побутової техніки несправності електроприладів.

В житлових будинках та квартирах напруга електричної мережі становить 380/220 В. Цю мережу називають “ низьковольтовою ” і помилково вважають безпечною. Струм, що може протікати в побутовій електромережі складає 5-10 А, що значно перевищує смертельну силу струму (100 мА). Практика показує, що саме в таких мережах трапляється найбільша кількість нещасних випадків. При проходженні через тіло людини електричний струм може викликати опіки, втрату свідомості, конвульсії, припинення дихання та навіть смерть.

Щоб уникнути нещасних випадків від ураження електричним струмом необхідно чітко знати його небезпечну дію на організм людини, знати про та неухильно виконувати основні правила електробезпеки.

Захист від короткого замикання в квартирній мережі здійснюється пробковими запобіжниками, які повинні бути завжди в справному стані. Заміна заводських запобіжників навіть тимчасовими “жучками” може призвести до нещасних випадків чи пожежі.

Основною умовою застосування електричного струму в умовах побуту є справний стан ізоляції електропроводки.

Щоб уникнути пошкодження ізоляції забороняється підвішувати електропроводи на гвіздках, металевих предметах, перекручувати їх чи закладати проводи та шнури за газові та водопровідні труби, за батареї опалення, або витягати за допомогою шнура вилку з розетки. До ушкодження ізоляції призводить також зафарбування чи біління шнурів та проводів.

Небезпека ураження електричним струмом може виникати при користуванні електричними плитами і відкритою спіраллю, саморобними електричними печами, електропрогравачами і т. ін.

Випадки ураження електричним струмом мають місце при порушенні порядку включення електроприладів в електромережу.

Особливу небезпеку становить використання електричної енергії у вологих приміщеннях, у приміщеннях з земляними, цегляними чи бетонними підлогами. Тому у ванних кімнатах, вбиральних та інших подібних приміщеннях не допускається встановлення вимикачів та штепсельних розеток..

üЕлектричний струм до малоповерхових будинків (в селах), як правило, підводиться і по повітряних лініях. Внаслідок різного пошкодження на ПЛ - обрив.

Третина випадків електротравматизму трапляється внаслідок доторкання людей до провислих або обірваних проводів. Смертельна небезпека може виникати також при підході до проводу, який лежить на землі чи звисає з опори на відстань ближче ніж 8 метрів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)